De nood moet wel tot tot grote hoogte zijn gestegen, want boeren uit tambon Sripirim (Phitsanulok) hebben de afgelopen twee dagen op twee markten in de stad Phitsanulok gecollecteerd om eten te kopen.

De eerste dag haalden ze 18.000 baht op. De marktkooplui trokken graag hun portemonnee; ze vroegen dinsdag zelfs of de collectanten de volgende dag wilden terugkomen. De groep stond onder leiding van Siraprapa Kukong, die vorige maand boeren uit haar omgeving optrommelde om zich aan te sluiten bij de blokkade van de Indochina kruising in Muang.

Op woensdag controleerde de politie de collectanten om te zien of het wel echt boeren waren. Tal van kooplui jouwden de agenten uit, maar gelukkig bleef het daarbij en kwam het niet tot incidenten. De politie zei dat ze klachten had ontvangen van bewoners die het zaakje niet vertrouwden. Maar het waren toch echt boeren: dat bleek uit hun boeren creditcard en papieren die bewezen dat ze rijst hadden ingeleverd voor het hypotheeksysteem.

Siraprapa zegt dat veel boeren in haar tambon wanhopig zijn nu ze al maanden op geld wachten. Sommige gezinnen hebben zelfs geen geld om rijst te kopen voor hun dagelijkse maaltijden. Siraprapa zet zich sinds 7 februari in voor haar dorpsgenoten. Ze ontving toen een donatie van 20.000 baht, die ze omzette in 15 zakken rijst en onder de boeren in haar dorp en omliggende dorpen uitdeelde. Met de donaties die volgden, heeft ze inmiddels tweehonderd gezinnen in drie dorpen kunnen helpen.

Vandaag wordt er niet gecollecteerd, maar wordt rijst gekocht voor de boeren in een vierde dorp. (Bron: website BP, 19 februari 2014)

Ander rijstnieuws

• In een lange colonne van vijfhonderd tractoren en andere landbouwvoertuigen zijn tweeduizend boeren uit het Noorden gisteren naar Bangkok vertrokken om zich er aan te sluiten bij hun collega’s, die sinds donderdag in de hoofdstad zijn.

• Honderden boeren en honderdvijftig boerenvoertuigen voegden zich gistermiddag bij de demonstranten, die de tijdelijke werkruimte van premier Yingluck in een kantoor van Defensie belegerden. Ze kwamen vanaf het ministerie van Handel in Nonthaburi, waar ze sinds donderdag bivakkeren.

Inmiddels hebben ze daar het kantoor afgegrendeld, zodat de ambtenaren niet naar binnen kunnen. Hoeveel boeren nu nog bij het ministerie van Handel zijn, vermeldt het bericht niet. Eerder meldde de krant dat een aantal boeren naar de Chaeng Wattanaweg was verkast, de protestlocatie van Luang Pu Buddha Issara.

Tweedeling in boerenprotest

Er lijkt zich een tweedeling af te tekenen in het boerenprotest: zij die alleen op betaling aandringen en zij die tevens de protestbeweging steunen. Dat laatste is koren op de molen van de regering. Zo zei premier Yingluck dinsdag in een zwaar bekritiseerde televisietoespraak dat de boeren het slachtoffer van politieke spelletjes zijn. Ze beschuldigde de protestbeweging ervan de boeren te gijzelen.

‘De campagnes van de protestbeweging maken het voor de regering onmogelijk om het hypotheeksysteem soepel te laten verlopen’, aldus Yingluck, die elke kritiek op het systeem wegwuifde. Iedereen heeft volgens haar schuld aan het rijstfiasco: oppositie, demonstranten, banken, de anti-corruptiecommissie, maar niet haar regering, haar broer of haarzelf.

‘Het hypotheeksysteem is de afgelopen twee jaar een succes gebleken, de doelen zijn bereikt, en het heeft gezorgd voor meer inkomen voor boeren. De grassroot economie is erdoor versterkt, evenals de economie als geheel.’

Volgens Bangkok Post columniste Sanitsuda Ekachai heeft de ‘Dear Farmers’-speech van Yingluck de anti-regeringsbeweging alleen maar meer munitie verstrekt. ‘Nu het boerenprotest zich als een vuurtje verspreidt, is het einde van [regeringspartij] Pheu Thai ondanks haar verkiezingsoverwinning nabij.’

(Bron: Bangkok Post, 19 en 20 februari 2014)


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website