Negentien provincies in het Noordoosten en Noorden krijgen vandaag te maken met zware regens en storm met mogelijk aardverschuivingen als gevolg.

Ze worden veroorzaakt door de tyfoon Wutip (vlinder), die als tropische depressie via Nakhon Phanom Thailand binnentrekt. De tyfoon heeft in Vietnam zwaar huisgehouden; tienduizenden mensen zijn er uit de kustgebieden geëvacueerd. China meldt dat zeventig vissers in de Zuid-Chinese zee worden vermist.

De provincies die het voor hun kiezen krijgen, zijn Mukdahan, Bung Kan, Nakhon Phanom, Sakon Nakhon, Udon Thani, Nong Khai, Loei, Kalasin en Nong Bua Lamphu in het Noordoosten en Nan, Uttaradit, Phrae, Phayao, Lampang, Lamphun, Chiang Rai, Chiang Mai, Mae Hong Son en Tak in het Noorden.

Premier Yingluck bezocht gisteren Si Sa Ket en Ubon Ratchatani. Ze heeft alle betrokken diensten opdracht gegeven zich op de storm van vandaag voor te bereiden. De premier zag ook een lichtpuntje: dankzij de regen lopen de stuwmeren vol en dat is weer goed om het droge seizoen door te komen.

Uit 32 provincies zijn nu overstromingen gemeld en 22 personen zijn om het leven gekomen bij incidenten, die aan de overstromingen worden toegeschreven. De Pasak Jolasid dam in Lop Buri gaat door met extra water lozen. Hierdoor stijgt het waterpeil van de Pasak rivier in Saraburi met 65 centimeter en de Chao Praya in het district Tha Rua (Ayutthaya) met 1,1 meter.

Verwacht wordt dat Wutip geen gevolgen heeft voor de situatie in provincie Prachin Buri, die geteisterd wordt door overstromingen omdat water uit buurprovincie Sa Kaeo maar blijft binnenstromen.

Gouverneur Sukhumbhand Paribatra van Bangkok liet gisteren via Twitter weten zich zorgen te maken over het waterpeil van het stuwmeer Pasak Jolasid. Dat bedraagt 107 procent. Hij maakt zich ook zorgen over run-off uit het Noorden, waardoor het waterpeil van de Chao Praya zal stijgen. ‘Paniek is nog niet nodig, maar we moeten wel oppassen’, twitterde hij.

Na 2011 is begonnen langs de oevers van de rivier een vloedwering van 77 kilometer aan te brengen.  Daarvan ontbreekt nog 700 meter, wat betekent dat sommige wijken langs de rivier gevaar lopen.

(Bron: Bangkok Post, 1 oktober 2013)

Foto: Muang in de provincie Prachin Buri.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

6 reacties op “Overstromingen: Wutip trekt Thailand binnen”

 1. RonnyLadPhrao zegt op

  ” De premier zag ook een lichtpuntje: dankzij de regen lopen de stuwmeren vol en dat is weer goed om het droge seizoen door te komen.”

  Als peptalk kan dit wel tellen moet ik zeggen

 2. teun zegt op

  Nou, ik zit in Chiangmai en het is nu ca 16.00 uur. Maar Wutip is hier nog niet langs geweest. Dus daar komt de premier redelijk mee weg. Dankzij/ondanks de voorspellingen van het thaise KNMI.

 3. eddy zegt op

  Vandaag 1/10/2013,ik woon in Udon Thani, geen regen, geen wind, warm en zon niets te zien of te voelen van storm Wutip.

 4. Chander zegt op

  Ik woon in Sakon Nakhon en heb gisteren 1/10/2013 een prachtig zonnige dag gehad.
  Vanmorgen (2/10/2013) rond 10:15 is het nog steeds vrij zonnig en geen wind.
  We wachten maar af.

  Chander

 5. janbeute zegt op

  Jantje uit Pasang van uit de provincie Lamphun , 30km ten zuiden van Chiangmai .
  Het regent hier pijpe stelen .
  Eindelijk krijgen wij ons deel van de natte moesson .
  Anders hadden we voor het komende jaar een groot droogte probleem gehad .
  Mijn grote vijver loop weer vol .
  Regen en water hoort bij het leven en de natuur .
  Het kan niet elke dag zomers weer zijn , ook niet in Thailand .

  De groeten Jantje .

 6. martin zegt op

  Moderator: U reageert op een andere posting.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website