De overstromingen hebben tot nu toe aan negen personen het leven gekost: zes in Surin en drie in Si Sa Ket, twee provincies in het Noordoosten. In twee stuwmeren staat het water op een zorgelijk hoog niveau: de Dan Prakan Chon (Nakhon Nayok) en en de Pasak Jolasid (Lop Buri). Het stijgende waterpeil in de stuwmeren langs de Chao Praya baart zorgen; mogelijk overstromen dit weekend enkele gebieden langs de rivier.

Een overzicht:

 • Het Dan Prakan Chon stuwmeer (Nakhon Nayok) bevat 94 procent water en het Pasak Jolasid stuwmeer (Lop Buri) 77 procent.
 • Het Royal Irrigation Department (RID) gaat de wateruitstroom van enkele dammen bovenstrooms van Bangkok vandaag maandag verhogen, met name de  Pasak Jolasid dam en de Chao Praya dam (Chai Nat). Het water wordt afgevoerd naar de Central Plains en verder naar zee. Onderweg passeert het de provincies Ang Thong, Sing Buri, Ayutthaya, Pathum Thani, Nonthaburi en Bangkok.
 • Geprobeerd wordt de stroomsnelheid van de Chao Praya op 2.200-2.400 kubieke meter per seconde (cm/s) te houden. De maximale capaciteit bedraagt 2.500-3.000 cm/s.
 • De wateruitstroom van de Chao Praya dam kan naar 2.500 cm/s stijgen, waardoor het waterpeil van de rivier met 75 tot 125 cm stijgt en gebieden met een hoog risico onder water lopen. De zuidelijke centrale provincies en Bangkok lopen alleen gevaar wanneer de dam meer dan 3.000 cm/s loost.
 • In de noordelijke provincies Phitsanulok, Sukothai en Phichit zijn wateropslaggebieden in gereedheid gebracht, bestaande uit 30.000 rai rijstakkers.
 • Het RID is van plan water uit de Chao Praya naar waterwegen ten westen en ten oosten van de rivier om te leiden met als doel de waterstroom door Ayutthaya en de laaglanden aan de noordkant van Bangkok te verminderen.
 • Tot zondag veroorzaakt een hogedrukgebied vanuit China een krachtige moesson die in een trog over het land trekt. Zaterdag en zondag worden zware regens verwacht in de Central Plains en en het beneden-Noordoosten; donderdag en vrijdag in het beneden-Noorden en Noordoosten en de komende dagen in het Noorden en het boven-Noordoosten.
 • De waterstroom in de rivieren overstijgt dit jaar die van vorig jaar, maar is minder dan in 2011, zegt het Hydro and Agro Informatics Institute.
 • Het Thai Water Partnership is bezorgd over de vloedwallen die sinds de overstromingen van 2011 zijn gebouwd ter bescherming van eigendommen en industrieterreinen, omdat  ze de kracht waarmee het water in de buurt passeert, verhoogt. ‘Het water komt sneller en stijgt hoger, omdat het niet naar lager gelegen gebieden kan doorstromen. Dat betekent een ramp’, zeg voorzitter Hanarong Yaowalert.

(Bron: Bangkok Post, 25 september 2013)

Foto homepagina: De Tha Panit tempel in Kabin Buri. Op veel plaatsen staat het water er 2 meter hoog.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

16 reacties op “Overstromingen eisen negen levens; waterniveau in stuwmeren stijgt”

 1. Farang tingtong zegt op

  Daar gaan we weer, hopelijk vallen er niet nog meer slachtoffers en ik hoop dat het deze keer niet zo erg word als in 2011, ik zag wel dat volgens de weerverwachting het nu ook in het noorden gaat regenen, en als ik zo de berichten moet geloven dan zou het ook dit jaar best wel weer eens uit de klauwen kunnen lopen.
  Ik heb geen zin om hier weer allerlei kritiek en adviezen richting de Thaise regering op dit blog neer te pennen, want dat word zachtjes aan een eindeloos gebed, er is inmiddels wel een start gemaakt met het bouwen van dijken, dus er is licht aan de horizon.

  Vorig jaar hebben wij het maar net droog gehouden in ons dorp in BKK, ons huis staat nl in de buurt van de Chao phraya rivier, alle meubilair is ook dit jaar alweer door familie en vrienden alvast naar de bovenverdieping verhuist.
  Maar over de spullen maak ik mij nog het minst druk, ik leef vanuit Holland mee met de mensen in Thailand, en met onze familie, Thaise vrienden en kennissen en ik hoop dat ze het ook dit jaar weer gaan reden en er weer zonder kleerscheuren vanaf komen, en dat ze hun huis en haard niet hoeven te ontvluchten vanwege de dreigende stijging van het water.
  Want zoals ik gisteren ook al op dit blog schreef, het zal wel weer ten kosten van de arme Thai gaan, maar met hun enorme veerkracht die deze mensen altijd tonen, waar ik ontzettend veel respect voor heb, zal het hopelijk ook dit jaar weer goed komen, sterkte hiermee Thailand!

  • Dick van der Lugt zegt op

   @ Farang tingtong De krant noemt 9 doden, maar vermeldt de bron niet. Evenmin wordt vermeld of het om verdrinkingsgevallen gaat of gevallen van electrocutie. Het valt mij weer op dat in Bangkok Post informatie ontbreekt, die een kwaliteitskrant dient te vermelden. Ik kan mij voorstellen dat deze personen ook overleden zouden zijn, indien er geen overstromingen waren geweest. Met cijfers kan enorm worden gemanipuleerd. Wat ik ook mis in Bangkok Post is een behoorlijk overzichtsartikel over de maatregelen die sinds de overstromingen van 2011 zijn genomen. De krant heeft alleen bericht over de aanleg van dijken rond de industrieterreinen.

   • Farang tingtong zegt op

    Hallo Dick,

    Ja je hebt gelijk, ze zijn niet echt scheutig met het geven van informatie, over de oorzaak van de 9 doden is op 1 na is verder niets te lezen, in Prachin Buri is een 10-jarig meisje meegesleurd door het water en is daardoor overleden.

    En verder is er ook vermeld dat, Premier Yingluck heeft soldaten van alle strijdkrachten opdracht gegeven om huizen kantoren om hulp te bieden, daar waar men getroffen is door overstromingen. Gebieden in Nakhon Ratchasima, Surin, Si Sa Ket, Ubon Ratchathani, Kanchanaburi, Nakhon Nayok, Ayutthaya, Ang Thong, Sing Buri, Lop Buri, Nakhon Sawan, Phitsanulok, Phichit, Kamphaeng Phet en Prachin Buri die zijn getroffen door aardverschuivingen en overstromingen.

 2. martin zegt op

  In de Thailandblog staat volgende geschreven : (copy-paste)

  Thailandblog schrijft:
  De wateruitstroom van de Chao Praya dam kan naar 2.500 cm/s stijgen, waardoor het waterpeil van de rivier met 75 tot 125 cm stijgt en gebieden met een hoog risico onder water lopen. De zuidelijke centrale provincies en Bangkok lopen alleen gevaar wanneer de dam meer dan 3.000 cm/s loost.

  Mein vraag an de redaktie:
  2.500 cm/s, moet ik lezen als 2.500cmq per sekonde, dus 2.500 kubiek cm per sekonde ?
  Hallo mensen, de Chao Praya stroomd echt een heel stuk sneller, ook zonder water overlast zoals nu.

  Ter herinnerin uit de school; een blokje van maar 10cmx10cmx10cm =heeft al een inhoud van 1000 kubiek cm. Bij een stroom snelheid van 2.500 qcm staat de rivier praktisch stil.
  Het zal wel 2.500 kubiek meter per sekonde mogen/moeten zijn wat in het artikel gemeend is ?

  Ik kan me niet voorstellen als de dam, 3 blokjes van 1000 qcm = 3.000qcm, meer water loost, dan de rivier met max. 1.25mt stijgt ?
  Op deze wonderbare vermering zitten we eigellijk allemaal te wachten. martin

  • Dick van der Lugt zegt op

   @ martin Inderdaad verwarrend omdat ik het woord centimeter gebruik en schrijf over cm/s wat Engels is en betekent cubic metres per second. Had misschien beter kunnen schrijven km/s, maar dan had iemand weer gedacht dat het om kilometers ging.

   • Rob V. zegt op

    Cm/s zal voor Engelsen ook verwarrend zijn want daar is men ook bekend met het metrische systeem inclusief de centimeter. Wat dacht je van m3/s ? 🙂

 3. martin zegt op

  Ik denk dat er heel leuke reken fout in het verhaal zit. Er word over 2.500 cm/s gepraat waar mee 2.500 kubiek centimer per seconde bedoeld word ? Ik hoop dat iedereen weet hoe klein 2.500 qcm is ?. Ik denk dat hier 2.500 qmeter per seconde bedoeld word. Leuke rekenfout. rebell

 4. Hemelsoet Roger zegt op

  Afgezien van het feit dat de stroomsnelheid uitgedrukt wordt in cm (qcm)/s, wat m3/s moet zijn, zit er nog ‘n fout in het artikel: het moet zijn, ‘n lagedrukgebied! Dat brengt slecht weer mee, ‘n hogedrukgebied brengt droog, goed weer mee. Tot zolang men geen werk maakt van het uitdiepen van rivieren en kanalen die compleet verzand zitten en niet de minste diepgang meer hebben waardoor bij hevige regenval die waterwegen terstond overlopen, zullen dijken weinig uithalen mijn gedacht. Er zijn nu 2 droge seizoenen gepasseerd, wanneer men alle aannemers in het land die over kranen en bulldozers beschikken aan het werk gezet had om die waterwegen ‘n voldoende diepgang te geven, zou er toch heel wat minder wateroverlast zijn toch??? Maar nee, men staat erbij en kijkt er naar en er gebeurt niets, zoals het reeds vele jaren is en juist daardoor zijn de armsten en de man uit de straat weeral eens de dupe!!! Baggermolens en cutterzuigers zullen wellicht op vele plaatsen niet kunnen ingezet worden om de waterwegen ‘n behoorlijke diepgang te geven omdat tal van bruggen veel te laag zijn om die tuigen er onderdoor te laten varen. En nog dit: dijken? welke dijken? op Sky Report heb ik er nog geen enkele van betekenis gezien, die zijn wellicht onbestaande. Die kan men wel aanleggen als de waterwegen uitgebaggerd worden, maar eerder niet volgens mijn gedacht.

  • Dick van der Lugt zegt op

   @ Hemelsoet Roger Wat cm/s betekent heb ik toegelicht bij mijn reactie op Martin: cubic metres per second. Over het hoge- of lagedrukgebied: de krant schrijft ‘The Thai Meteorological Department yesterday issued a warning that a strong high pressure front from China will cause a strong monsoon trough across the country until Sunday’. Ik mag aannemen dat de meteorologische dienst het verschil weet tussen hoge- en lagedrukgebied. Dat de krant hier een fout zou hebben gemaakt, lijkt me niet aannemelijk.

   • Tino Kuis zegt op

    Hier is de weerkaart. Een sterk hogedrukgebied boven China veroorzaakt een moesson lagedrukgebied boven Thailand: het versterkt de zuid-west moesson en dus meer regen.

    http://www.tmd.go.th/programs/uploads/maps/2013-09-25_TopChart_07.jpg

 5. Farang tingtong zegt op

  Help!!
  Beste mensen het begint bij mij te duizelen,cm/s…2.500 qcm…m3/skm/s..1000 qcm … ik snap er helemaal niets meer van haha,en dat is toch te begrijpen, ik heb als opleiding niet meer dan drie jaar zandbak gehad, en twee weken vakantie!
  Dus als ik het goed begrijp dan…(copy) De wateruitstroom van de Chao Praya dam kan naar 2.500 cm/s stijgen, waardoor het waterpeil van de rivier met 75 tot 125 cm stijgt en gebieden met een hoog risico onder water lopen. De zuidelijke centrale provincies en Bangkok lopen alleen gevaar wanneer de dam meer dan 3.000 cm/s loost.

  • Dick van der Lugt zegt op

   @ Farang tingtong Als je in je 3-jarige opleiding in de zandbak tot 3.000 hebt leren tellen, kan het bericht geen geheimen voor je hebben. Je begrijpt het inderdaad goed. Hoe meer water die dam loost, hoe groter het risico benedenstrooms.

  • martin zegt op

   Hallo bloggers. Dick heeft het allemaal recht gezet. Daarvoor mijn dank Dick. Ik ben er niet van uit gegaan, een engelse afkorting in een Nederlands bericht te lezen. Daarom dacht ik, cm=centimeter, maar bedoeld was cubic meter. Voor mij is nu alles duidelijk.

   Nog even voor die mensen, die het vergeten zijn; een blok water van 1mt hoog+1mt breed en 1mt in de diepte gemeten is 1 cubic= 1 kubiek meter en weegt 1000kg. Maar dat gelt ook voor bv. olie. Alleen weegt die ca 800Kg omdat olie op het water kan drijven.

   Ting tong, zoals je ziet is het helemaal niet moeilijk. We hebben je graag. No problem.

   Een depressie of te wel een laag druk gebied brengt meestal regen oftewel slecht weer. Waarom die jongens van de Bangkok post of hun bron dat een hoog druk gebied noemen ? Ik weet het niet, maar het is fout.

   En wat het uit baggeren betreft is dat een super oplossing bij kanalen. Maar niet bij de Chao Praya en niet in het gebied van bv. Ayuthaya of Kabin buri. Beide gebeiden liggen in een pan of te wel een kom. Wat daar naar binnen loopt, kan er niet zo snel meer uit. Daar helpt geen baggeren, maar opvullen ?. A.u.b niet vergeten dat Bangkok aan het zakken is, omdat de ondergrond te zacht is en er te veel gebouwd word. Buitendien ligt Bangkok maar ca. 2.5mt boven de zee spiegel. Daar krijg je geen stroom snelheid in de Chao Praya mee. En daar moet alles door. Buitendien heb je nog eb en vloed wat het afstromen van deze rivier heel moeilijk maakt.

   Wat misschien de meeste bloggers niet weten, maar de Mekong rivier stroomd soms zelfs terug. Dat klinkt heel vreemd, is echter de waarheid. Maar dat is een ander thema. martin

 6. Hemelsoet Roger zegt op

  Okee Dick, de reactie Martin had ik nog niet gelezen. Wat het hoge/lagedrukgebied betreft, ben ik daar 100% zeker in. The Thai Meteriological Department weet natuurlijk ook het verschil, bijgevolg zit volgens mij de krant wel degelijk fout.

  • martin zegt op

   Je hebt volledig gelijk, Hemelsoet Roger.
   Een hogedrukgebied is een gebied waarin de luchtdruk op zeeniveau hoog is ten opzichte van de omgeving. Dit in tegenstelling tot een lagedrukgebied, waarin juist relatief lage barometerstanden worden gemeten.

   Een vuistregel voor meteorologen is dat stijgende luchtdruk een weersverbetering aankondigt, terwijl dalende druk tot een weersverslechtering leidt. Bron KNMI NL. martin

   • Dick van der Lugt zegt op

    @ Martin, Hemelsoet Roger, Tino Ik heb de formulering aangepast. Had de desbetreffende zin slecht gelezen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website