Niet alleen de bewoners in 32 provincies worden geteisterd door overstromingen, maar ook 40 fabrieken en 14 bedrijven, die OTOP-producten verkopen, hebben last van het water. Het ministerie van Industrie schat de schade op 4 miljoen baht.

De getroffen fabrieken staan in Ubon Ratchatani (9), Si Sa Ket (13), Surin (1), Nakhon Nayok (4), Prachin Buri (5), Chanthaburi (1) en Suphan Buri (6). Daarvan hebben 16 de productie stilgelegd. De Otop-bedrijven zijn gevestigd in Nakhon Nayok (4), Suphan Buri (5) en Prachin Buri (5). Otop (One Tambon One Product) is een programma waarbij dorpen zich specialiseren op één product. De Otop-organisatie verzorgt de distributie en marketing.

De Industrial Estate Authority of Thailand (IEAT) houdt de industrieterreinen in Ayutthaya en Pathum Thani scherp in de gaten, alsmede de terreinen langs de Chao Praya en Tha Chin rivier in Greater Bangkok. Volgens IEAT-gouverneur Verapong Chaiperm is de situatie nog niet kritiek. Hij baseert zijn optimisme op de hoeveelheid water die door beide rivieren stroomt en het waterpeil rond de terreinen.

Minister Prasert Boonchaisuk (Industrie) verwacht niet dat de zes industrieterreinen in Ayutthaya en Pathum Thani, zoals in 2011, overstromen omdat ze allemaal worden beschermd door vloedwallen. Industrieterrein 304 Industrial Park in de zwaar getroffen provincie Prachin Buri is volgens Nattapon Nattasomboon, directeur-generaal van het Industrial Works Department, veilig.

Prasert heeft opdracht gegeven er rapid-installation mobile dams in gereed te brengen. Twee mobiele dammen met een lengte van 20 kilometer, elk 1,20 meter hoog, liggen klaar. Het terrein wordt niet beschermd door dijken, maar heeft het voordeel dat het relatief hoog ligt. De minister ontkent berichten dat het onder water is gelopen.

De weg naar de fabriek van Daicel Safety Systems staat onder water. Vrijdag stond het water op 11,1 meter boven zeeniveau, inmiddels op 10,6 meter. Twee andere industrieterreinen in de provincie blijven zeker droog. Het ministerie van Industrie heeft een war room geopend om de situatie te monitoren.

Ander overstromingsnieuws

De WFMC (watermanagement commissie) overweegt een deel van het Khlong Bang Kruan kanaal in de provincie Prachin Buri om te leiden via velden in de districten Kabin Buri en Sri Maha Phot om het water sneller af te voeren naar de Bang Pakong rivier. Het graven van het  52 kilometer lange kanaal kost 3 miljard baht.

Volgens minister Plodprasop Suraswadi, voorzitter van de WFMC, vermindert de wateroverlast in de provincie binnen zeven dagen; ‘wanneer het niet meer regent’, voegt hij scherp aan toe. Hij bracht gisteren een bezoek aan de zwaar getroffen provincie.

Minister Prasert bracht gisteren een bezoek aan 304 Industrial Park. Hij kreeg er een briefing over de genomen maatregelen. De minister heeft het Industrial Works Department en het Prachin Buri Industrial Office opdracht gegeven in samenwerking met de IEAT het toezicht op het terrein te verscherpen.

Het kabinet heeft zijn ambtenaren aan het werk gezet met de opdracht uit te zoeken of er een ministerie van Water moet komen. Volgens Plodprasop is zo’n ministerie nodig om de overstromingsproblemen aan te pakken en de projecten te superviseren die worden gefinancierd uit het budget van 350 miljard baht.

Tyfoon Wusit, die in Vietnam heeft huisgehouden, is inmiddels verzwakt tot een lagedrukgebied. De bewoners van het boven-Noorden kunnen derhalve opgelucht ademhalen. Er zal ook minder water in enkele grote reservoirs lopen. De dammen lozen nu 400 kubieke meter water per seconde, een hoeveelheid die de Pasak rivier met gemak aan kan, aldus Plodprasop. Enkele dammen loosden eerder meer water, waardoor delen van het stroomgebied van de Chao Praya onder water liepen.

In Ayutthaya hebben acht districten te maken met wateroverlast: 29.140 huishoudens met 97.324 personen zijn getroffen. Het water is er gestegen naar 1 tot 2 meter en in lager gelegen gebieden staat het nog hoger.

In de stad Phra Nakhon Si Ayutthaya worden de vloedwallen langs de U-Thong Road en terreinen tegenover Wat Na Phrameru versterkt. De komende dagen worden hier overstromingen verwacht.

(Bron: Bangkok Post, 2 oktober 2013)

Foto: Water wordt uit het industrieterrein Bangpa-in in Ayutthaya gepompt.

3 reacties op “Overstromingen: 40 fabrieken en 14 OTOP-bedrijven onder water”

 1. martin zegt op

  De schade wordt geschat op (maar) 4 millioen Baht ?. Bei de koers van vandaag praten we dus over ca. € 95.000 ? schade aan ca. 40 verschillende fabrieken ?. Ik vind het zeer en zeer jammer voor de werkende mensen daar en de eigenaar van deze fabrieken dat de boel weer een keer onder staat.
  Maar dat is, gezien de TV beelden van de overstromingen die we nu dagelijks zien een -mee pakkertje- voor die prijs van maar 4 millioen Baht.
  Peanuts daar over te praten. Het is de gemiddelde prijs wat een farang voor een koop appartment betaald; en dat is dan nog goedkoop. martin

  • Dick van der Lugt zegt op

   @ Martin Die 4 miljoen baht vind ik ook erg weinig. Ik heb het vermoeden dat Bangkok Post 4 miljard bedoelt, maar het staat er niet.

 2. martin zegt op

  Hallo Dick. Ook ik denk dat je volledig gelijk hebt. Ik ga er van uit dat de BP een paar nulletjes vergeten hebben. Ik denk dat elke direkteur van elke fabriek met een schade post van maar € 95.000 per jaar en dat dan elk jaar best kan leven. (lach). Als dat dan alles ist, heeft hij goed geboerd cq. geluk gehad. martin


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website