Enkele boerenvertegenwoordigers zijn gisteren boos weggelopen uit een overleg met drie bewindslieden. Na een half uur hadden ze nog steeds geen antwoord gekregen op de vraag: wanneer worden we nu eens eindelijk betaald voor de rijst die we hebben ingeleverd?

Irritatie wekte het verzoek aan de twintig boerenvertegenwoordigers financiële instituten te vragen geld uit te lenen, zodat de boeren betaald kunnen worden. [De banken weigeren dit uit angst voor juridische complicaties vanwege de demissionaire status van het kabinet.] Het verzoek werd op hoongelach onthaald. ‘Het is de taak van de regering om leningen af te sluiten.’

Intussen demonstreerden vijfhonderd boeren voor het gebouw waar het overleg plaatsvond. Via luidsprekers werd de oproep gedaan om collega’s in het land te mobiliseren om de rijstsilo’s te blokkeren. Ze willen voorkomen dat er geknoeid wordt met de voorraden. Daarna vertrokken de boeren naar hun protestlocatie voor het ministerie van Handel in Nonthaburi, waar ze sinds donderdag bivakkeren.

De boeren hebben nog 110 miljard baht tegoed van de regering. Volgens minister Niwatthamrong Boonsongpaisarn (Handel) zou sinds oktober 2013 60 miljard baht zijn uitgekeerd en zou in november 63 procent van de boeren betaald zijn. In december stagneerden de betalingen toen het Huis van Afgevaardigden werd ontbonden. De minister geeft de zwartepiet ook aan de commerciële banken, die weigeren de regering geld te lenen.

Vandaag buigt het kabinet zich over een voorstel om 712 miljoen baht te onttrekken aan het Central Fund. Daarmee zouden circa 3.900 boeren betaald kunnen worden. Maar betaling kan pas plaatsvinden wanneer de Kiesraad het groene licht geeft.

Persconferentie

Tijdens een persconferentie na afloop van het overleg herhaalde de minister zijn verzoek aan de boeren om banken en vakbonden te vragen hun verzet tegen leningen op te geven. Hij verwees ook naar het plan om de hulp van rijstmolenaars in te roepen. Zij zouden de boeren de helft van het geld waarop ze recht hebben, moeten voorschieten. Omdat ze dat geld moeten lenen, is de regering bereid de rente voor haar rekening te nemen. Hiervoor wordt een bedrag van 1,2 miljard baht uit de begroting gehaald.

Het voorstel heeft nog niet het groene licht van het kabinet gekregen. De molenaars hebben ook nog niets van zich laten horen. Columnist Veera Prateepchaikul rekende in Bangkok Post van maandag voor dat 600 molenaars 60 miljard baht zouden moeten ophoesten, oftewel 100 miljoen baht per persoon. ´Ik vraag me af hoeveel van hen dat geld hebben liggen. Ze weten ook niet wanneer ze het terugkrijgen – als ze het ooit terugkrijgen´, aldus Veera.

Drie suïcides

Gisterochtend heeft een boerin (38) in Kong Krailat (Sukhothai) zichzelf uit pure wanhoop opgehangen. Eerder pleegden twee andere boeren zelfmoord; vermoedelijk leden ze aan stress wegens financiële problemen veroorzaakt door de uitblijvende betalingen.

Zie ook de emotionele noodkreten van boerinnen in de video
https://www.thailandblog.nl/nieuws/videos-bangkok-shutdown-en-de-verkiezingen/

Collecte

Het geld dat zaterdag en gisteren tijdens twee marsen door het centrum van Bangkok is opgehaald, zal worden gebruikt om advocaten te betalen die de boeren in civiele en strafrechtelijke procedures tegen de regering gaan vertegenwoordigen. Dit zei actieleider SuthepThaugsuban gisteren tegen een juichende menigte op de protestlocatie Pathumwan.

Vrijdag marcheerden anti-regerings demonstranten van Bang Rak naar Silom; ze haalden 9,2 miljoen baht op. Gisteren ging de 8 uur durende tocht van Ekamai, via New Petchaburi, Thong Lor en Sukumvit naar Asok. Het totaal bedrag bedraagt waarschijnlijk 16 miljoen baht.

(Bron: Bangkok Post, 11 februari 2014; website 10 februari 2014)

No votes yet.
Please wait...

2 reacties op “Overleg boeren-regering jammerlijk mislukt”

  1. Anneke zegt op

    Zou dat opgehaalde geld echt naar de boeren of voor de boeren gebruikt worden? Ik betwijfel het. Is misschien wel een verkapte poging om de stakingskas ook te spekken.

  2. Farang tingtong zegt op

    De Khao San Road is een mooie benaming voor de lange weg die deze arme boeren moeten afleggen om eindelijk hun zuur verdiende centjes te krijgen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website