Adjunct-overheidswoordvoerder Radklao Inthawong Suwankiri heeft de aandacht gevestigd op de risico’s van darmkanker, een ziekte die wereldwijd tot de meest voorkomende kankers behoort.

De veranderende levensstijlen, met name op het gebied van voeding, hebben geleid tot een toename van de incidentie van deze ziekte, waardoor het een vooraanstaande oorzaak van sterfte en een steeds groter wordend volksgezondheidsprobleem is. In Thailand behoort darmkanker tot de top vijf van meest voorkomende kankers, met een derde plaats onder mannen en een vierde onder vrouwen. Jaarlijks worden ongeveer 12.500 nieuwe gevallen gediagnosticeerd, verdeeld over 6.800 mannen en 5.700 vrouwen, resulterend in meer dan 4.700 sterfgevallen.

De toename van darmkanker in Thailand wordt aanzienlijk beïnvloed door verschuivingen in levensstijl, vooral door veranderingen in dieetgewoonten. Consumptie van vetrijk voedsel, fastfood, gegrilde gerechten, hergebruikte frituurolie en bewerkt vlees vormt een significant risico voor de ontwikkeling van deze kanker. Andere risicofactoren omvatten roken, alcoholgebruik, een gebrek aan lichamelijke activiteit, obesitas, en een voorgeschiedenis van poliepen in de darm.

Volgens de plaatsvervangend woordvoerder is vroege detectie van darmkanker door screening cruciaal voor de behandelingsresultaten en de overlevingskansen. Personen van 50 jaar en ouder wordt geadviseerd om jaarlijks een test voor occult bloed te ondergaan. Indien er afwijkingen worden gevonden, is een colonoscopie noodzakelijk. Bij de ontdekking van poliepen of andere abnormaliteiten in de darm, zullen artsen een biopsie uitvoeren voor een nauwkeurige diagnose.

8 reacties op “Overheidswoordvoerder benadrukt stijgende gevaren darmkanker in Thailand”

 1. Henkwag zegt op

  Ter verduidelijking: een occult blood test is niet direct een bloedtest zoals we doorgaans gewend zijn, nl. een buisje bloed dat uit een ader wordt gehaald, maar is simpelweg een “:poeptest”. Je moet een klein beetje poep inleveren en dat wordt dan onderzocht op sporen van darmkanker of andere darmaandoeningen.

  • RonnyLatYa zegt op

   Eigenlijk zoeken ze daarmee enkel de aanwezigheid van bloed in uw ontlasting.
   Indien daar bloed in aanwezig is zal normaal een colonoscopie volgen om de oorzaak te achterhalen.

   Zo is het 10 jaar geleden bij mij ook ontdekt. Gelukkig was het nog niet zover dat het kwaadaardig was.

   Met dank aan Vlaanderen en het bevolkingsonderzoek waardoor elke 50+ elke 2 jaar een zelftest krijgt toegestuurd en dat ik toen teruggestuurd heb. Is gratis trouwens dus dat kan geen reden zijn om het niet te doen.
   https://dikkedarmkanker.bevolkingsonderzoek.be/nl

   • Ger-Korat zegt op

    Heb het ook wel eens laten onderzoeken in Thailand, kostte iets van 150 baht totaal bij het staatsziekenhuis en binnen een paar uur de uitslag. Even langs gewone arts in het ziekenhuis en vraag om een onderzoek van de ontlasting.

    • RonnyLatYa zegt op

     Zolang ze niets vinden is het goed.
     Ik moet nu elke 2 jaar terug een colonoscopie ondergaan.
     Is onder plaatselijke verdoving en op zichzelf valt dat wel mee.
     Lastigste is eigenlijk nog je darmen leegmaken 😉

   • Roelof zegt op

    Voor mij hetzelfde Ronny, drie poliepen weggehaald, in Nederland in 2021, MDL arts zei, controle over 5 jaar, dat laat ik volgend jaar ook doen in Thailand.

   • Erik Kuijpers zegt op

    Ronny, in NL is die jaarlijkse test tot de 75-jarige leeftijd. Ik had ook die uitslag dus kreeg een kijkbuis naar binnen, vier poliepjes weggehaald, waren ‘schoon’, hoef over tien jaar pas terug te komen en dan ben ik 87. Wie dan leeft die dan zorgt…

    • RonnyLatYa zegt op

     “Wie dan leeft die dan zorgt…”
     Tja, dat moet ieder dan maar voor zichzelf uitmaken natuurlijk

 2. Frank B. zegt op

  Bij mij werd in het voorjaar van 2017 darmkanker ontdekt. Eigenlijk naar aanleiding van veel aandacht op de radio en mijn eigen gevoel luisterend naar mijn lichaam. Gelukkig dankzij een goede huisarts direct doorverwezen naar het ziekenhuis. Daar verder onderzocht middels een colonoscopie en ct scan. Tevens werden er ook nog twee niertumoortjes ontdekt.

  Vrij snel een operatie ondergaan waarbij ongeveer 30 cm darm werd verwijderd. Gelukkig was de tumor nog niet door de darmwand en ware er verder geen uitzaaiingen. De operatie werd gevolgd door 6 meenden chemotherapie. Hoofdzakelijk om de kans op recidive te verkleinen. Begin vorig jaar werd ik genezen verklaard. Eind dit jaar krijg ik een nieuwe colonoscopie ter controle. Indien deze weer goed is, waar ik eigenlijk niet echt aan twijfel, ondanks dat het altijd weer spannend is, kunnen we volgend jaar definitief naar Thailand.
  Eens met Ronny. Eigenlijk is het leegmaken van je darm het vervelendste. Maar de chemo was ook zwaarder dan de operatie in mijn beleving.

  O ja, de niertumoren zijn in 2 fases verwijderd en dat ziet er ook heel goed uit.

  Mijn advies is jezelf te laten checken bij ook maar de geringste twijfel.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website