Charupong Ruangsuwan, oud-minister en ex-leider van voormalig regeringspartij Pheu Thai, heeft gisteren de oprichting van de Organisation of Free Thais for Human Rights and Democracy bekend gemaakt. De militaire junta reageerde onmiddellijk op het initiatief; ze heeft de internationale gemeenschap gevraagd de beweging niet te steunen.

De bekendmaking in een videoclip op YouTube vond niet toevallig gisteren plaats, want op 24 mei 1932 maakte de absolute monarchie in Thailand plaats voor een constitutionele monarchie. De naam ‘Free Thais’, in het Thais Seri Thai, is ontleend aan de gelijknamige verzetsbeweging tegen de Japanners in de Tweede Wereldooorlog. De naam riep gelijk al kritiek op.

Sulak Sivarak, door de krant altijd omschreven als een ‘prominent social critic’, verwijt Surapong misbruik te maken van de idealen van Seri Thai. Hij wijst erop dat Charupong een goede kennis van oud-premier Thaksin is. Thaksin was een bewonderaar van voormalig premier Pridi Banomyong, kernlid van de Seri Thai-beweging. ‘Maar wat Thaksin heeft gedaan, verschilt van Pridi, die toegewijd was aan “het welzijn van de natie en de mensheid”.’

Doel van de organisatie in ballingschap is om in samenwerking met het buitenland dissidenten te verenigen en te vechten voor terugkeer van de democratie. Charupong beschuldigt de NCPO van ‘schending van de rechtsstaat, misbruik van democratische principes en het afbreken van rechten, vrijheden en de menselijke waardigheid’.

NCPO-woordvoerder Winthai Suvaree noemt de organisatie ‘onder de huidige omstandigheden ongepast’. Hij zegt dat de meeste landen zo’n organisatie niet zullen tolereren op hun grondgebied omdat die binnen de eigen grenzen tot onrust kan leiden.

Voormalig regeringspartij Pheu Thai distantieert zich van Charupong’s initiatief. ‘Charupon’s stap is persoonlijk en heeft niets met de partij te maken’, aldus PT-kernlid Chavalit Vichayasut.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken probeert erachter te komen van waaruit de organisatie opereert. Naar verluidt zou dat een Skandinavisch land zijn.

(Bron: Bangkok Post, 25 juni 2014)

1 reactie op “Oud-minister richt anti-coup organisatie op”

  1. Willem de Relatie man zegt op

    steun ik , te gek voor woorden dat democratie zo weggevaagd is , eerst eerlijke verkiezingen !


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website