De Australische biologische ouders van Gammy, die door een Thaise draagmoeder ter wereld is gebracht, wisten niet van zijn bestaan af. Dit heeft de vader volgens Australische media verklaard. De arts die de IVF verrichtte, heeft hen alleen geïnformeerd over het (gezonde) tweelingzusje. Het bureau dat bij het draagmoederschap bemiddelde, bestaat volgens hem niet meer.

De baby, die inmiddels zes maanden oud is, zou volgens eerdere berichtgeving door de ouders in de steek zijn gelaten omdat hij aan het syndroom van Down lijdt. Het kind heeft een ernstige hartafwijking en zal de komende jaren diverse operaties moeten ondergaan om die te corrigeren. Een Australische liefdadigheidsorganisatie heeft een bedrag van omgerekend 5 miljoen baht ingezameld, ruim voldoende voor de operaties die bij elkaar meer dan 750.000 baht zullen kosten.

De 21-jarige draagmoeder reageert teleurgesteld op de uitspraken van de vader. ‘Ik wil dat hij naar Thailand komt en met me praat in het bijzijn van de media. Dan wordt de waarheid in het openbaar bekend. De mensen die me niet kennen, zullen anders denken dat ik een slecht mens ben.’

De vrouw wil niet zeggen waar de IVF heeft plaatsgevonden. Ar-kom Praditsuwan, directeur van het Bureau of Sanatorium and Art of Healing, zegt dat die is gebeurd in een groot en geregistreerd ziekenhuis in een buurprovincie van Bangkok.

De zaak die veel publiciteit heeft getrokken, is voor het ministerie van Volksgezondheid aanleiding een onderzoek in te stellen naar IVF-klinieken. Tot nu toe zijn er twaalf gevonden, waarvan zeven zijn geregistreerd bij het Department of Health Service Support (HSS). Artsen die niet bevoegd zijn, kunnen een onderzoek van de Medical Council of Thailand verwachten; tegen hen wordt aangifte gedaan. De HSS sluit in dat geval de kliniek. Volgens de Medical Council of Thailand zijn 45 artsen bevoegd .

Thailand kent geen wetgeving met betrekking tot draagmoederschap. De Medical Council kent alleen regels voor draagmoederschap, wanneer het eitje en sperma van bloedverwanten komen.

Ar-kom zegt dat Thailand als een ‘paradijs’ wordt beschouwd voor ouders die een draagmoeder zoeken. Er zijn zo’n twintig bureaus die bemiddelen, de meeste in buitenlandse handen, die een jaaromzet van vier miljard baht maken.

(Bron: Bangkok Post, 5 augustus 2014)

Vorige bericht: Australisch echtpaar weigert Down-baby van draagmoeder

3 reacties op “Ouders van Gammy: We wisten niet van zijn bestaan”

 1. e zegt op

  Goed dat er veel aandacht is voor deze zaak ,
  hart verwarmend , de giften . Misschien komt de waarheid ooit eens boven tafel (?)
  Tijdens mijn verblijf in Isaan heb ik regelmatig het zelfde gezien ;
  vader verlaat ongezonde ( zelfs gezond geboren ) baby .
  Laat nooit meer iets van zich horen laat staan wat geld te sturen
  voor het achtergebleven gezin .
  Daar zie / hoor ik nooit wat over , niet op tv ; niet in de krant .
  Waarom niet ? Is dat minder schandelijk ? Of is het feit dat de vader geen Thai is reden tot publiciteit ?
  Als u het weet verneem ik graag .

 2. chris zegt op

  Mijn echtgenote vertelde me dat de prijzen van de hierboven genoemde IVF-behandelingen in de geregistreerde ziekenhuizen – afhankelijk van de moeilijkheidsgraad en het aantal herhalingen – kunnen variëren van circa 1,5 tot 10 miljoen Baht. Het is dan ook niet zo gek dat er Thai bemiddelingsbureau’s ontstaan die voor (Thai en buitenlandse) kinderloze echtparen in deze zaken bemiddelen, lagere kosten rekenen maar de behandelingen dan onderbrengen bij niet-geregistreerde ziekenhuizen en klinieken. Op het TV nieuws meldde men vandaag dat 15 babies die via deze niet-geregisteeerde kliniken ter wereld zijn gekomen niet naar het buitenland kunnen omdat hun geboortepapieren ( en daardoor hun paspoort) niet in orde zijn.
  Het verhaal krijgt overigens nog en ander staartje omdat – naar verluidt – de Australische vader in het verleden is veroordeeld voor ontucht met een minderjarige.

  Moderator: Graag een bronvermelding bij die laatste zin, want dat is een vrij zware beschuldiging.

  • chris zegt op

   zie de Bangkok Ppost en zeer recent (ook op de website van de Bangkok Post) een posting dat de draagmoeder haar baby die in Australie verblijft daarom nu terug wil hebben…..terwijl zij zelf dingen heeft gedaan (zich laten betalen voor draagmoederschap) die illegaal zijn in Thailand.

   Moderator: Dat de vader een veroordeelde pedofiel is, wordt gemeld door de Australische tv-zender Nine Network op basis van een bericht van persbureau Associated Press die een anonieme politieagent als bron citeert. Aldus de website van Bangkok Post vandaag. (Dit is de correcte bronvermelding)


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website