Oud-premier Thaksin Shinawatra mag zijn spaarpot omkeren, hij krijgt een belastingaanslag van 16 miljard baht voor de aandelentransactie bij de verkoop van zijn telecombedrijf Shin Corp aan een bedrijf in Singapore in 2010.

Thaksin moet deze naheffing betalen omdat de aandelen volgens het hooggerechtshof in werkelijkheid van hem waren en niet van zijn kinderen, die als een soort stromannen fungeerden. Deze constructie was bedacht om de belasting te misleiden.

De Thaise regering heeft de Belastingdienst gesommeerd op te schieten met de naheffing omdat eind deze maand de verjaringstermijn verloopt.

Thaksin leeft in een soort ballingschap in Dubai. Zijn advocaten moeten komen opdraven op het belastingkantoor waar ze de aanslag in ontvangst nemen. Daarna heeft Thaksin dertig dagen de tijd om in beroep te gaan. De Belastingdienst vormt vervolgens een panel dat zijn bezwaar beoordeelt. Wanneer het wordt afgewezen, kan hij in beroep gaan bij de Central Tax Court.

Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

11 reacties op “Oud premier Thaksin krijgt naheffing van de belastingdienst: 16 mld baht”

 1. ruud zegt op

  Hoe zou Thailand denken die belasting te gaan innen?
  Tenzij hij natuurlijk nog de nodige bezittingen heeft in Thailand.

  De regering is trouwens wel wat aan de late kant, om de belastingdienst te sommeren, als de termijn over 4 dagen afloopt.
  Als de verantwoordelijke ambtenaar een griepje oploopt, is de termijn al verstreken.
  Of is het alleen voor de show?
  Per slot van rekening hebben ze er jaren de tijd voor gehad.

 2. Hans Struijlaart zegt op

  Aanpakken die clownsfiguur dacht ik zo.
  Waarschijnlijk heeft hij nog meer van dit soort handeltjes uitstaan, waar de belastingdienst nog niet achter is. Als politicus je verrijken met dit soort dubieuze praktijken is gewoon not done. Als politicus moet je je inzetten voor het belang van de bevolking? Heeft hij dat ooit gedaan? Ik dacht het niet.Naar Thaise maatstaven: vraag om een uitleveringsverdrag in Dubay als dat kan en zet hem voor 20 jaar of langer in de gevangenis. Ik heb altijd mijn onderbuikgevoelens gehad met die figuur Thaksin en naar nu blijkt geheel terecht. Ik vertrouw de laatste tijd steeds meer op mijn onderbuikgevoelens en vaak is dat ook terecht blijkt nu weer.Een totaal onbetrouwbaar persoon die alleen zijn zakken wil vullen ten koste van de arme samenleving. We praten hier wel over een slordige 16 miljard baht en dat is een heleboel geld, ook voor Europese standaard. En dan praten we alleen nog over de hoogte van de belasting. Hoop wel dat als ze het geld nog innen, dat het ten goede komt aan de allerarmsten in Thailand. Ook weer zo’n onderbuikgevoel: ik denk zelf van niet, dat geld zal wel verdwijnen onder personen die het zelf al heel breed hebben, Welcome to Thailand farang, do not judge our systeem of corruption, because you will end up in jail . P.s. Thaksin heeft meer bezittingen dan wij denken.Dit is nog maar het topje van de ijsberg. Is gemiddeld genomen 10% van de ijsberg. Walgelijk dit soort nieuws. En als iemand het niet met me eens is hoor ik dat graag.

  • TheoB zegt op

   Moderator: Niet chatten svp.

  • erik zegt op

   “Aanpakken die clownsfiguur” ? Heb je het over Thaksin alleen of over meer mensen in de top?

   Zijn transactie zou eerst goedgekeurd zijn; daarna ‘is men eens goed gaan kijken’ en blijkt er wel belasting verschuldigd te zijn. Hij heeft, zo luidt het nu, stromannen en zijn kinderen er tussen geschoven.

   Over de verdragen die hij namens Thailand ondertekende is al veel geschreven. Een uitvloeisel van oligarchie maar hebben we die nu niet dan in dit land?

   Uitleveren: hij zal wel zo verstandig zijn te wonen in een land waarmee geen verdrag is, of in een land dat fiscale streken niet als misdrijf beschouwt en dan word je niet uitgeleverd. Ik meen me te herinneren dat de man voorts een paspoort heeft van Nicaragua en van Macedonië, landen waar men veilig een toevlucht vindt.

   Die zien we hier nooit meer terug, denk ik zo. En dan te bedenken dat ik ooit op een verkiezingsposter hem naast de lokale hotemetoot zag afgebeeld met een hermelijnen mantel om en dat hartje Isaan waar veel mensen zo arm zijn dat ze nog geen warme trui kunnen kopen. Bescheidenheid was hem vreemd.

  • Tino Kuis zegt op

   Beste Hans,
   In Thailand is geen belasting verschuldigd op de winst in handel in aandelen van prive-personen. Dat staat hier:
   https://www.set.or.th/en/regulations/tax/tax_p1.html

   Dat is destijds, 10 jaar geleden, al bevestigd door de Thaise belastingdienst en diverse rechtzaken waarin die belastingvrijstelling werd bevestigd.

   Waarom komt men daar 10 jaar later op terug? Dat is de vraag. Mijn onderbuikgevoelens zeggen dat het niets met recht te maken heeft maar met politiek.

   Verder kan ik melden dat de meeste Thais van mening zijn dat Thaksin meer deed voor het gewone volk dan alle regeringen voor hem en na hem. Gezondheidszorg, schuldmoratorium en de dorpsfondsen. Dat hij ook een aantal heel akelige dingen deed, zoals de ‘War on Drugs’, het opstoken van het vuur in het Diepe Zuiden en knevelen van de pers, is ook waar. Dat hij zichzelf verrijkte door zijn positie als premier te misbruiken is daarentegen weer niet waar. Als je er anders over denkt geef mij dan voorbeelden en bronnen….met dank.

   • ruud zegt op

    Wat Thaksin deed voor de bevolking in Isan had meer met stemmen kopen (met geld van de overheid) te maken.
    Gewoon een manier om de macht in handen te krijgen.
    Het lijkt het niet onmogelijk dat als Thaksin niet was weggejaagd, hij ondertussen dictator over het hele land zou zijn.
    Hij was druk bezig, het leger en de politie vol te stoppen met familie en vrienden.

    Thaksin heeft de arme bevolking van Isan ook leningen verstrekt, – zogezegd om een bedrijfje op te starten – maar waarvan hij uiteraard heel goed wist, dat dit geld aan luxe (mobiele telefoons bijvoorbeeld) uitgegeven zou worden.
    Hoeveel bedrijfjes kun je namelijk opstarten in een boeren dorp.
    Iedereen een eigen winkeltje en aan elkaar verkopen?

    Buiten dat had hij nog plannen, om de landbouw te hervormen.
    Grote cooperaties, waar de boeren zouden werken.
    Dat zou van alle boeren dagloners hebben gemaakt, die maar een deel van het jaar werk zouden hebben.
    Weg vrijheid, gewoon werken op de plantages van grootgrondbezitters, tegen ongetwijfeld een minimumloon, of minder.

    Nee, Thaksin was geen beste.

    • Joost M zegt op

     Het verstrekken van de leningen aan de arme bevolking is alleen maar bedoeld geweest om zoals hierboven beschreven arme Thai zijn land af te nemen. Als hij niet meer terug kon betalen was hij zijn land kwijt.Dit is een beproefde methode geweest van alle banken over de gehele wereld.

    • Tino Kuis zegt op

     Ruud, laat ik het eerst even hebben over het kopen van stemmen. Lees het volgende artikel in The Nation

     http://www.nationmultimedia.com/news/national/aec/30225153 ‘Vote buying not decisive factor in an election’

     Ja zeker, ALLE partijen strooien met geld voor de verkiezingen, de Democraten nog het meest, en daarna stemmen de meeste Thais op de partij of kandidaat die hem/haar het meeste aanstaat op grond van partijprogramma of karakter van de kandidaat. Denk je echt dat ze voor 500 baht eens in de vier jaar op een partij gaan stemmen die hun belangen niet vertegenwoordigt? Je onderschat de Thais.

     Mijn ex en een aantal vriendinnen zaten in 2005 eens lekker te eten en te drinken van de 1000 baht die ze kregen tijdens een verkiezingscampagne van de Democraten. ‘Maar wat gaan jullie dan stemmen?’ vroeg ik. ‘Thaksin’, riepen ze in koor.

     Ja, Thaksin wilde het leger en politie volstoppen met zijn eigen mensen. Dat doen alle politici. Dat lukte hem lang niet altijd, gezien de coup van 2006.

     Ja, veel van die leningen gingen naar consumptie en aflossen van schulden maar ik weet uit het dorp waar ik woonde dat er ook goeie dingen mee gedaan werden.

     Waar je die landbouwhervormingen vandaan haalt weet ik niet. Heb je een bron?

  • Petervz zegt op

   Hans, het is niet zo zeer een kwestie of deze actie juist is of niet, maar de vraag moet worden gesteld waarom alleen Taksin en niet alle andere miljardairs in dit land die hetzelfde doen en hebben gedaan.

 3. Corretje zegt op

  Er wordt in Thailand en worldwide wat afgerommeld. Thaksin is daar een voorbeeld van. De drie in het buitenland verblijvende monniken een ander. De laatste heeft meer dan 130 aanklachten aan z’n broek en dat is ook niet niks.
  Thaksn is een bitengewoon handige vent en dat zet wel eens kwaad bloed.
  Samen met Yinglack en zijn kinderen probeert men nu Thaksin uit te roeien.
  Mijn onderbuik zegt dat dit niet zal lukken.
  Of hij zo veel bezittingen heeft, ik zou het niet ween.
  Niemand laat zich immers in de keuken kijken.

 4. chris de boer zegt op

  Vandaag meldt de Bangkok Post dat een niet nader genoemde medewerker van het Ministerie van Financien zegt dat de regering geen poot heeft om op te staan. Daar zijn twee redenen voor. De eerste is dat Thaksin niet de eigenaar was van de aandelen waarop de winst betreklking heeft maar twee van zijn (volwassen) kinderen. Het is moeilijk te bewijzen dat volwassenen fungeren als proxy. Ten tweede betaat er in Thailand geen belasting op winst op aandelen(verkoop).


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website