De nieuwe Rubbish Collection Organisation (RCO) heeft driehonderd personen in het vizier, die verdacht worden van een anti-monarchale houding. Het gaat om nauwe metgezellen van politici en tieners met de ‘verkeerde’ gedachten, zegt oprichter Rienthong Nanna.

Rienthong waarschuwde gisteren opponenten die proberen hem te intimideren. Gewelddadige aanvallen op zijn supporters worden met gelijke munt terug betaald. Volgens hem bestaat er een gewapende groep binnen de anti-monarchiebeweging. Als die groeit vormt ze een ernstige bedreiging voor de monarchie. ‘We kijken niet werkeloos toe. Mijn beleid is om jullie geweld met geweld te beantwoorden.’

Rienthong zegt dat hij zaterdag voor zijn huis drie auto’s met ‘verdacht uitziende’ personen heeft gezien. ‘Het is duidelijk dat ze wapens bij zich hadden, maar ik heb de politie niet gewaarschuwd omdat het alleen maar om een bedreiging ging en niet om een poging mij kwaad te doen.’

De directeur van het Mongkutwattana General Hospital maakte woensdag de oprichting van de RCO bekend. Doel is mensen met anti-monarchale denkbeelden en gedrag ‘uit te roeien’. De organisatie heeft een Facebook pagina met inmiddels 113.000 followers, waarop informatie over die personen kan worden uitgewisseld, zodat aangifte van majesteitsschennis kan worden gedaan.

Tijdens een  vergadering woensdag in het ziekenhuis onthult Rienthong de naam van de eerste verdachte. Gepensioneerde soldaten en politieagenten zijn welkom om de oprichting van een ‘special task force of old soldiers’ te bespreken, die het landelijk politiebureau gaat assisteren bij de vervolging van anti-monarchisten. Tevens werkt Rienthong aan de oprichting van een ‘People’s Army to Protect the Monarchy’.

Human Right Watch hekelt de oprichting van de RCO en de harde taal van Rienthong. Die kan leiden tot een heksenjacht eindigend in een herhaling van de massaslachting bij de Thammasat universiteit in 1976, waarschuwt HRW.

Een studentenleider van destijds ziet een parallel. ‘De retoriek die wordt gebruikt om verdeeldheid en haat te zaaien, moet stoppen. Dergelijke retoriek, die leidde tot de massaslachting, levert geen antwoorden op’, aldus Surachart Bamrungsuk, tegenwoordig als politicoloog verbonden aan de Chulalongkorn universiteit.

(Bron: Bangkok Post, 21 april 2014)

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website