Topambtenaren zijn betrokken bij het achterdrukken van pseudoephedrine bevattende pillen tegene verkoudheid, die in Laos en Myanmar worden verwerkt tot methamphetamine.

Dit zegt minister Witthaya Buranasari (Volksgezondheid). Hij heeft zijn permanent secretaris opdracht gegeven informatie te verzamelen zodat tegen betrokkenen disciplinaire maatregelen kunnen worden genomen. Verschillende functionarissen zijn al overgeplaatst naar een inactieve post.

Alle medische faciliteiten die onder het ministerie opereren, hebben van de minister de opdracht gekregen de pillen de komende twee weken niet meer voor te schrijven. Daarna wordt een uitspraak verwacht van de Raad van State die het voorstel van de regering bestudeert om de desbetreffende pillen te beschouwen als een medicatie met mentale en neurale gevolgen. Wanneer de Raad van State dit bevestigt, gaat het ministerie van Volksgezondheid maatregelen nemen om de verstrekking van alle pseudoephedrine bevattende pillen tegen verkoudheid nauwkeurig te volgen en te administreren.

Volgens de Food and Drugs Administration (FDA) hebben 22 ziekenhuizen verdachte bestellingen van medicijnen tegen verkoudheid geplaatst. Enkele directeuren en apothekers van ziekenhuizen in het Noorden en Noordoosten zijn al overgeplaatst. De gestolen pillen worden verzameld in San Kamphaeng (Chiang Mai), van waar ze over de grens worden gesmokkeld naar drugsfabriekjes in Myanmar en Laos. De gefabriceerde methamphetamine wordt vervolgens in de omgekeerde richting Thailand binnengesmokkeld.

Vice-minister-president Chalerm Yubamrung wil het onderzoek naar de smokkel van de pillen uit ziekenhuizen overhevelen van de politie naar het Department of Special Investigation (DSI, de Thaise FBI). Volgens Chalerm hebben artsen en agenten te nauwe banden.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

1 reactie op “Ook ambtenaren betrokken bij pillensmokkel”

 1. ruud NK zegt op

  Waar zouden al die inactive posten zijn? Het lijkt erop, dat iedere hogere ambtenaar die iets doet wat niet door de beugel kan hier naar toe verhuisd. Daarna is schijnbaar iedereen vergeten waar deze mensen zijn, want je hoort er daarna nooit meer wat.
  Maar het kan nog erger, overgeplaatst worden en daarna gewoon verder gaan waar je mee bezig was.
  Natuurlijk voor een Thai geldt dat er gezichtsverlies is geleden en dat is ernstig, maar snel vergeten.
  Aan het eind van de drugshandel kan je de doodstraf krijgen en straks misschien binnen 15 dagen na het vonnis. Aan het begin van de drugshandel loop je het gevaar dat je wordt overgeplaatst naar een inactive post.
  Maar waarschijnlijk heb ik het fout en kan iemand mij uitleggen hoe het werkelijk zit.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website