Onvrede over junta neemt toe

Door Redactie
Geplaatst in Nieuws uit Thailand, Uitgelicht
Tags:
21 november 2014

Zes maanden na de coup begint de onvrede over de machtsovername door het leger toe te nemen. De junta behandelt critici als vijanden en die houding doet meer kwaad dan goed voor hervormingen en het verzoeningsproces, waarschuwen politieke waarnemers. 

Gisteren hield het leger drie studenten aan die bij de bioscopen Scala en Siam Paragon het aan de film The Hunger Games ontleende drievinger gebaar maakten als protest tegen de coup. Na verhoor werden ze vrijgelaten.

[Bangkok Post maakt er weer een potje van, want de krant schreef gisteren dat de film niet in Scala zou worden vertoond.]

Op woensdag greep het leger in Khon Kaen in en in Bangkok bij het Democracy Monument. In Khon Kaen maakten vijf studenten het verboden gebaar tijdens een bezoek van premier Prayut aan de provinciehoofdstad.

Twee tekenden onder druk van hun familie een verklaring dat ze verder zouden afzien van activiteiten tegen het leger. De drie anderen weigerden, maar die werden ook vrijgelaten. De vijf kregen in Bangkok steun van een elftal studenten, maar ook aan dat protest maakte het leger een einde.

Surichai Wun’Gaeo, directeur van het Centre for Peace and Conflict Studies van de Chulalongkorn universiteit, vindt dat de regering de teugels moet laten vieren. Het verbod op vrijheid van meningsuiting hindert hervormingen en verzoening.

‘Voor verandering is engagement belangrijk. Het wordt tijd om een klimaat te creëren dat bevordelijk is voor verkiezingen. […] Er zijn veel kwesties waar mensen grieven over hebben. De regering moet ruimdenkender en volwassen genoeg zijn om het vertrouwen van de bevolking te herwinnen.’

Somphan Techa-athik, docent aan de Khon Kaen universiteit: ‘Dit is een overgngsperiode naar democratie. Degenen die andere ideeën hebben, dienen niet als vijand te worden behandeld. De militaire regering moet ruimte bieden zodat mensen hun mening kunnen uiten.’

Andere geleerde heren waarschuwen ervoor dat het verzet zal toenemen, wanneer de regering protesten de kop blijft indrukken. Of het verzet verhuist naar de social media, waardoor het veel moeilijker in de hand te houden zal zijn.

Vice-premier Prawit Wongsuwon maakt zich geen zorgen over de huidige anti-coup beweging. ‘De meerderheid van de mensen in het land begrijpt waar de autoriteiten mee bezig zijn. […] Geef ons een jaar. Wanneer de hervormingsraad klaar is, krijgt het land verkiezingen.’

(Bron: Bangkok Post, 21 november 2014)


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

5 reacties op “Onvrede over junta neemt toe”

 1. Tino Kuis zegt op

  Generaal Prawit Wongsuwon, minister van defensie en lid van de NCPO (de junta) heeft volgens Khao Sod English gezegd dat alle Thais Vrijheid van Denken hebben. Het is toch prettig te weten dat de junta dat toestaat! We mogen die gedachten alleen niet uiten, dat is alles, voegde hij er nog aan toe.
  Hoewel, de junta prijzen mag weer wel. Heel verwarrend allemaal.

 2. fransamsterdam zegt op

  Studenten die ondanks het voeren van verboden acties worden vrijgelaten, academici en professoren die ongestoord hun opinie kunnen ventileren, politieke waarnemers die kritische geluiden laten horen, een vice-premier die keurig reageert op de kritiek, en dat allemaal tijdens de staat van beleg in een Koninkrijk dat wordt geregeerd door een militaire junta die door een coupe aan de macht is gekomen.
  Dat kan alleen maar Thailand zijn.

 3. henry zegt op

  Als ik goed kan tellen, kom ik aan 19 betogende studenten tegen de junta.
  Zou het kunnen de redacteur een ietsepietse bevoordeeld is?

  • Dick van der Lugt zegt op

   @ henry De kop heeft niet alleen betrekking op de demonstrerende studenten, maar ook op de kritische toon van Thaise kranten (hetgeen Tino Kuis me meldt) en Bangkok Post. De adoratie voor de junta begint te tanen. Lees ook de column van Wasant Techawongtam in Bangkok Post van vandaag. Mocht u de krant niet hebben, zie de website. De kop luidt: Stifling public discourse will only provoke dissent.

 4. willem scheveningen. zegt op

  Dick;dank voor het stukje omtrend de junta.Zoals je weet ben ik n”Thaksin,er”en had al een vermoeden dat een junta alleen maar een tijdelijke maatregel moet zijn. Misschien toch weer een terugkomst van Yingluck,als ze”een beetje water bij de wijn doet”? Er was toen wel”rust in de tent”! En,kom op zeg/ ze heeft toch ook wel goede dingen voor”Ons Land”gedaan?
  Willem Schevenin…


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website