Een aantal Chinese toeristen heeft een bizarre olifantenrit achter de rug. In het noorden van Thailand ging het mis toen een olifant in woede ontstak en zijn 40-jarige mahout doodde. De olifant sloeg op hol en vluchtte vervolgens de jungle in, terwijl drie doodsbange Chinese toeristen nog steeds op zijn rug zaten. Dat meldt persbureau AFP.

Volgens Thawatchai Thepboon, politiecommandant in het Thaise Mae Wang zijn de Chinese toeristen ondertussen in veiligheid gebracht. Het incident vond woensdagochtend plaats omstreeks 9.30 uur. Een Chinese familie bestaande uit vader, moeder en hun kind, een ritje besloot een ritje te maken op de rug van de olifant. Daarna ging het mis. De olifant werd wild en doodde zijn begleider Daarna vluchtte de olifant met de drie toeristen nog op zijn rug de jungle in. De toeristen werden gered door een andere mahout die de olifant tot bedaren kon brengen.

Ritjes op de rug van een olifant zijn een populaire en lucratieve attractie voor toeristen in Thailand. Verschillende dierenrechtenorganisatie zijn er tegen omdat het zeer belastend is voor de kwetsbare rug van het dier en het ook stress veroorzaakt. ‘Op een gegeven moment worden ze gek en kunnen ze zichzelf niet meer bedwingen’, laat Edwin Wiek weten. Wiek is een bekende dierenbeschermer en werkt voor de Wildlife Friends of Thailand.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

13 reacties op “Olifant doodt mahout tijdens ritje met toeristen”

 1. Annemieke zegt op

  Vind het een triest verhaal maar in de eerste plaats voor de olifant, tis beestachtig zoals ze daarmee omgaan. Er staat dat de olifant ervan doorging met drie Chinesen op zijn rug ja hallo vind je het gek dat dat beest wild wordt, tel daar nog even het gewicht van de mahout bij op, tja dan zou toch bij iedereen de stoppen doorslaan, het is gewoon pure dierenmishandeling en het zou gewoon niet meer aangeboden moeten worden die ritjes op de olifanten

 2. Marcel zegt op

  Haha khit hung pha. In het nederlands heimwee naar het bos. Maar goed ook !!

 3. YUUNDAI zegt op

  Hoe het komt dat deze van nature wilde olifanten zó luisteren naar hun mahout!

  Olifanten zijn van nature wilde beesten en bij een wilde olifant zou je nog geen seconde op zijn rug kunnen blijven zitten, laat staan om op zijn rug te kunnen komen. En toch slagen mahouts er in om deze gigantische dieren op de knieën te krijgen, maar ik laat je wel weten hoe!
  De olifanten zijn, getraind een beter woord en begrip zou zijn mishandeld tot ze doen wat er van hen gevraagd, nee geëist wordt. Als je zou zien hoe deze “training” verloopt, hoe langdurig de olifanten gekweld, mishandeld wordt tot ze olifant onwaardig zich overgeven aan dat wat de mahout van hem of haar vraagt, eist! Dan zou je misselijk worden. Je moet begrijpen dat volwassen en dus wilde olifanten trainen onbegonnen werk is, dus willen de “trainers” jonge, nog te “trainen” olifanten.
  De wilde babyolifanten worden gevangen door eerst de moeder, maar eventueel ook beschermende andere wilde olifanten van de kudde gewoon dood te schieten en de jonge olifantjes op te sluiten in een kooi zonder bewegingsruimte. Onder het motto “dood de moeder en breek het kleintje”, start de “training”. Hun poten worden vastgebonden en net zolang met bamboestokken geslagen en met messen gestoken tot de jonge olifant doet wat van hem gevraagd wordt. Martelen, zonder eten, dagen achtereen wakker houden, daar door worden deze jonge dieren geestelijk vernederd en gebroken.
  Hierna kan deze olifant “getraind”, de eigenlijke naam is Phajaan, toeristen vervoeren, shows opvoeren, op straat bedelen, of boomstammen uit het bos slepen. Komen deze gemartelde olifanten dan niet in opstand? Het antwoord is simpelweg: nee. Ze weten immers wat hen dan te wachten zou staan! Dus als je zo een olifant op straat tegenkomt met zijn mahout dan weet je welk een lijdensweg deze olifant, als goed uitziende lobbes heeft meegemaakt vóór afijn… ja, ja, men noemt dit dan gedomesticeerde olifanten.

  Ik schreef dit stuk eerder als YUUNDAI mijn schrijversnaam.

 4. Pat zegt op

  Erg voor de man, maar de wijze waarop ze in Thailand met dieren, en dus ook met olifanten, omgaan, vind ik niet juist.

  In het Westen gaan vele mensen vaak op een melige manier om met dieren, ze vermenselijken dieren als het ware en dat is niet goed.

  In Thailand zit men in het andere uiterste, men roept en brult en slaat op die olifanten dat het een lieve lust is.
  Zogezegd voelen die dikhuiden de korte stokslagen niet, vertelde een olifantenman ooit aan mij, maar psychologisch staan die dieren volgens mij onder stress en dan krijg je dit.

  Het verwondert me dus helemaal niets dat dit alweer is gebeurd.

  • Thaimo zegt op

   En de stokken zijn het niet eens…aan de uiteinden zitten stevige en soms ook vlijmscherpe haken. De kleden/matten verbloemen vaak flinke (oude) verwondingen..

   Het lijkt vaker te gebeuren de laatste tijd..en ik verwonder me er inderdaad ook niet over. Ik hoop dat ze flink opstandig worden,allemaal.

 5. Thaimo zegt op

  Vreselijk…nog altijd schaam ik me diep tijdens mijn eerste reis (onwetend en vooraf niet ingelezen) in een bankstel op de rug van zo’n arme reus gezeten te hebben. Net zo erge schaamte heb ik voor de tekening die ik gekocht heb in het Maesa Elephant Trainings (mishandel) kamp in Chiangmai. Hij ligt nog altijd ver weggestopt ik weet niet eens waar.

  Voor de Chinezen ben ik blij dat ze er heelhuids afgekomen zijn en voor de olifant hoop ik dat er strenge controle is anders ben ik bang dat hij helemaal geen leven meer heeft nu.

  Ik heb me altijd afgevraagd waarom deze enorme grote en sterke dieren (op de rug na) zich zo lang zo slecht laten behandelen door die miezerabele, misselijke mannetjes..?

 6. René Chiangmai zegt op

  Ik heb ongeveer eenzelfde ervaring als Thaimo.
  Jaren terug heb ik met een vriendinnetje-voor-een-week ook zo’n olifantenrit gemaakt.
  Het was wél een ervaring, dat moet ik toegeven, maar met de kennis van nú zou ik het nooit meer willen doen.
  Dan maar een ervaring minder.
  Ik heb tenslotte ook nog nooit een Zimbabwaanse leeuw doodgeschoten. Dat schijnt ook een niet te missen ervaring te zijn. 🙁

 7. NicoB zegt op

  Ook ik zat al weer lang geleden in mijn onwetendheid eens op de rug van een olifant, maakte onderdeel uit van een reispakket.
  Niet wetend wat er gedaan is met deze dieren voorafgaand aan hun werkzame periode. Zelfs mijn vrienden reden nog geen jaar geleden op de rug van zo’n pracht dier een rondje. Inmiddels ontraad ik het een ieder hier gebruik van te maken en geef daarbij de nodige uitleg, zie hierboven de reactie van Yuundai. Het zou verboden moeten worden, zo niet, dan zullen dit soort taferelen zich helaas af blijven spelen. Laat de overheid hier een taak liggen, dan is het aan de toeristische industrie die taak op zich te nemen en anders? .. Ja, dan kunnen we een ieder dit ontraden, dat in elk geval.
  NicoB

 8. Kees zegt op

  Heb heel lang geleden ook eens een “olifanten ritje” gemaakt. Had mezelf nooit echt verdiept in het “gereed” maken van de olifant, voor dit soort ritjes.
  Nu weet ik inmiddels echt wel beter, en zal het dan ook nooit meer doen en zal ook een ieder, die dat wel leuk denkt te vinden om ook eens te doen, ten zeerste af te raden (liever zou ik het willen verbieden) om dit te doen.
  Nee, deze dieren horen in de vrije natuur te leven, dus niet met een poot aan de ketting.

 9. Yvon zegt op

  Ik heb destijds ook een ritje gemaakt op een olifant. Als ik van tevoren geweten had wat voor een mishandeling de olifant meemaakt, had ik het nooit gedaan. Liever ga ik in Changmai naar Elephant Nature Park, om daar de olifanten te zien en te helpen.

 10. BertH zegt op

  Wordt het dan ook niet eens tijd dat reisorganisaties deze ritten uit het pakket halen?
  Nog steeds zie je in de aangeboden rondreizen een ritje is opgenomen.
  En wat te denken van tigerkingdom bij Chiang Mai. Wat speelt zich daar allemaal op de achtergrond af. En dat alllen maar omdat toeristen op de foto willen. Zie mij eens heldhaftig zijn, op de foto met een tijger.

  • Maria zegt op

   Ik vind het zo triest hoe ze met de olifanten omgaan,en de moeders doodmaken..
   Verschrikkelijk er zijn geen woorden voor.
   Als je dit allemaal leest maak je toch geen ritje meer???

 11. jaap zegt op

  Verschrikkelijk om te zien hoe de olifanten als ze niet werken aan één poot worden vastgeketend.
  Ik heb ooit ook op hun rug gezeten uit onwetendheid, zal het ook nooit meer doen en anderen afraden.
  Wat betreft het ongeluk: het is mogelijk dat deze bewuste mannelijke olifant in rusth was. Een goede mahout zou dat zeker moeten waarnemen en dus niet opzadelen met een groep toeristen. Maar ja, hij verdient er wel aan en heeft dat met de dood moeten bekopen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website