De 50.000 liter ruwe olie die de stranden van Koh Samet vervuilen jagen alle toeristen van het eiland. Boekingen worden massaal geannuleerd. Een zware slag voor het lokale toerisme, zeker nu men verwacht dat het schoonmaken weken gaat duren.

De olie kwam zaterdag in zee terecht door een lek in een pijpleiding van het Thaise staatsbedrijf PTTGC. Door de harde wind en de ruige zee kon de olie zich snel verspreiden. De Prao-baai is inmiddels uitgeroepen tot rampgebied.

Twijfel over de omvang van de ramp

Milieuorganisaties betwijfelen of het om ‘slechts’ 50.000 liter olie gaat. Gezien de dikte van de olieplas moet het om een veel grotere hoeveelheid gaan. De verwachting is dat alle stranden op Koh Samet vervuild zullen raken en zelfs het vasteland van Thailand loopt gevaar.

Als de olie niet snel wordt opgeruimd, zal die een strook met koraal bereiken bij het eiland Koh Kudee. De olie kan daar onherstelbare schade aanrichten aan het kwetsbare milieu, waarschuwen Thaise functionarissen. Ook kan de olie richting het vasteland van de provincie Rayong drijven. Daardoor zou de plaatselijk visserij in grote problemen komen.

Video olieramp Koh Samet

[youtube]http://youtu.be/8GcctUv7qmU[/youtube]

9 reacties op “Olieramp zware slag voor toerisme op Koh Samet (video)”

 1. Rick zegt op

  Moet je kijken hoeveel mensen op momenten op de beelden staan en hoeveel er ook echt wat doen.
  De Thaise mai pen rai mentaliteit bij een olie ramp?

 2. teun zegt op

  Dit moet door professionals worden opgelost/aangepakt. Uit het filmpje blijkt, dat er absoluut geen coordinatie of aansturing volgens een plan van aanpak plaatsvindt. De “authoriteit” die stelt dat opruiming vandaag zal zijn afgerond, heeft eveneens geen idee waar hij het over heeft.

 3. martin zegt op

  Het probeem onstond door een defekte koppeling in de leiding tussen de tanker en de lade, transportleiding boei. Druksensoren (max range 250 bar) stopten de pompen aan boord van de tanker op het moment dat de druk in de flexi-leiding naar de boei daalde. Deze oliepompen hebben een enorme verlade kapaziteit, zo dat per definitie kamaliteit ontstaat. Naar de eigelijke oorzaak mag gezocht worden. Feit is dat dit overal ter wereld kann gebeuren. Er liggen honderde boeien overal ter wereld in het water voor deze opgaaf.
  Een Nederlands bedrijf bij Amsterdam is toon aangevend in deze technologie. Het is standaard in ondiep water per verlade boei te laden-te verladen. Schijnbaar heeft Thailand niet de juiste Instrumenten=know how effektief iets tegen de olie pest te doen. Dat de Thais na 3 dagen (al) de hulp van andere landen inroepen, die deze vakbekwaamheid wel hebben is typisch voor de mentaliteit. Hier mag geen gezichts verlies geleden worden. Eerst als het echt niet meer kan (zo als nu) moeten ze wel. Daar komt mij weer een zelfde probleem naar boven met de Koersk duikboot in de Barenszee. Experten oa. uit Nederland hadden vroeg genoeg hun hulp aangebpden, Maar Moskou wilde niet. Ze wilden pas toen ze niet Meer anders konden. Hier is het zelfde patroon herkenbaar. Jammer voor de mensen in de Koersk, jammer voor de eiland bewoners van Samet en anderen die mogellijk nog betroffen worden.

 4. Theo Hua Hin zegt op

  Zouden de witte pakken niet vervangen dienen te worden door oranje jurken? Na het bekijken van deze video kom ik namelijk maar tot één trieste conclusie: dit is nou typisch ‘monnikenwerk’! Er zijn meer dan voldoende werkeloze monniken voorhanden vermoed ik zo…

  • teun zegt op

   Theo,

   Jouw “oplossing” is weinig constructief. Zouden monniken in Rolls Royce’s of heli’s dit probleem kunnen oplossen??? Met hun dure zonnebrillen zien ze de olie waarschijnlijk niet……

   Dit is geen karwei voor werklozen, maar voor terzake kundigen! En die zijn er – helaas – niet al te veel in Thailand. Wanneer het stadium van gezichtsverlies is gepasseerd lijkt de inzet van buitenlandse deskundigen op dit gebied (olie opruimen) de meest aangewezen weg.

 5. John zegt op

  Wat een lachwekkende vertoning.
  Niet eens de juiste materialen om ook maar iets te doen.
  De Thaise regering gaat wel geld uittrekken om 4 , ja vier !! vliegtuigen voor het vervoer van regeringsleiders aan te schaffen , maar zoiets eenvoudigs als goeie rubberen laarzen en goeie gezichtsmaskers voor de opruimers aan te schaffen , dat kan al niet.
  Ook overduidelijk dat meer olie is gelekt dan de 50.000 liter die ze claimen.
  Zou graag willen weten waarom hierover gelogen moet worden.

  • Franky R. zegt op

   Idd. een beschamende situatie om hun mooie land zo te [laten] vervuilen.

   Dat volume zou zogenaamd zijn berekend aan de hand van de afmetingen van de pijpleiding.

   Maar men liegt omdat er natuurlijk veel en veel te laat is ingegrepen toen het lek ontstond. Toen vond men een “oplossing” voor het verhaal in de media. Het koppelstuk tussen de twee punten, was precies lang genoeg voor ca. 50.000 liter. Zo kon men dus ‘precies’ aangegeven hoeveel er was gelekt, en tegelijkertijd haar gezicht redden. Want men had toch ‘supersnel’ op het gebeuren gereageerd.

   Ik vermoed dat men daarom spreekt van 50.000 liter.

   • martin zegt op

    De afmeting van de drijvende pijpleiding wordt mede bepaald door de lengte van deze. Standaard is tussen de 1 en 1 1/2 KM tussen de tanker en de boei. Natuurlijk speelt dit ook mee. Maar hoofd bepalend voor de hoeveelheid die verloren is gegaaan is de druk en volume van de Crude Oil Pumps aan boord van de tanker. De verlading wordt door een PLC (PLS) systeem bewaakt met daaraan gekoppeld een EVENT PLC. Deze tekend in delen van een sekonde alle alarmen en Safety Related Action op in de tijd en volgorde dat deze plaats vinden. Dus ook het moment dat de druk in de leiding viel en het tijdstip dat crude oil verlade Shut-Off Ball Valves gesloten werd(en). Het zou voor iedereen heel leuk zijn, deze list of EVENTS uit te printen en te bekijken. Dan kun je meteen berekenen hoeveel er werkelijk over boord is gegaan. 50.000 Lt crude Oil is ca. 62 Kubiek meter. Dat is ongeveer de inhoud van een 4 asser ketelwagen van de spoorwegen. Dit om maar een Idee te geven over de vraag, hoeveel is eigelijk 50.000 Lt crude olie. In moderne raffinerijen wordt zo een ketelwagen in ca. 10-12 Minuten gevult. Daar ligt de vul druk wel stukken en stukken lager.

    • BA zegt op

     Het ligt er maar net aan waar het lek ontstaat, en hoe.

     Op olie, chemo en productentankers is het laad/los manifold continu bewaakt en je hebt continu iemand in de cargo control room. Als het dus aan de zijde van het schip gebeurd dan zou je een hele snelle shutoff moeten hebben.

     Of olietankers een automatische shutoff hebben, het zou kunnen maar toen ik in die business zat (zo’n 8 jaar terug) in elk geval niet. Of beter gezegd de schepen waar ik op voer hadden het niet, het enige systeem met auto shutoff was de oil discharge monitor, welke de kwaliteit van het waswater in de gaten houd.

     Er speelt namelijk nog iets mee, dat is de tegendruk in de leidingen. Op sommige terminals loste je met 10 bar tegendruk maar als je genoeg leidingdiameter hebt dan is er nagenoeg geen tegendruk en lees je vrolijk 0-1 bar af op het manifold. Bij het lossen van een tanker heb je ook te maken met een maximale flow door de leidingen ivm de mogelijke opbouw van statische elektriciteit, maximale flow door de leidingen is 5 m/s als ik het goed heb. Operators zijn er dus bij gebaat om zo veel mogelijk leidingdiameter beschikbaar te hebben, en hoe groter de diameter hoe lager de tegendruk bij dezelfde flow. Als je geen of weinig tegendruk hebt dan heeft een shutoff systeem welke op leidingdruk ingesteld is ook niet zo veel nut. Verder wil de hoeveelheid tegendruk ook nog wel eens veranderen als ze aan de wal omschakelen naar andere tanks etc.

     Dan is er nog iets, remote operated valves aan boord van die schepen (terminals ook denk ik, maar weet niet zeker) hebben een tijdvertraging. Als er iets mis gaat met de hydraulische aansturing van die kleppen en ze zouden plotseling direct dichtvallen bij een hoge flowrate dan kunnen je leidingen en slangen barsten door de drukgolf. Meestal duurt het dus een seconde of 15 voor die kleppen dicht zijn. Hoewel dit meer speelt bij chemicaliën met een hele hoge SG.

     Ik heb eigenlijk nooit meegemaakt dat er een slang direct klapte, het zijn of de pakkingen die gaan lekken of een gat in het midden van de slang. Pakking aan de zijde van het schip word direct opgemerkt en dan word het proces stil gelegd. Op het schip zelf is een lekbak aanwezig en een evt spill word aan boord gehouden. Als het in het midden van de slang is of aan de terminalzijde dan word het lastiger, zeker op een boei. Als het langzaam weglekt uit de slang dan zie je het namelijk misschien niet direct aan de druk in de leidingen en het duurt even voor het personeel de vlek op het water ziet.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website