De olielekkage is groter dan de autoriteiten en het bedrijf tot nu toe zeggen. Uit satellietfoto’s blijkt dat een dun laagje olie ter grootte van 15 vierkante kilometer in noordoostelijke richting naar de eilanden Koh Pla Teen, Koh Kudee en Koh Kham drijft. Daar bevinden zich belangrijke koraalriffen. Zondag bereikte het laagje al de monding van het Klaeng kanaal. De olielaag heeft ook al het vasteland van Rayong bereikt.

Anond Snidvongs, directeur van het Geo-Informatics and Space Technology Development Agency, waarschuwt voor de gevolgen voor de aquacultuur en zwemmers. De fauna in kustkwekerijen wordt bedreigd omdat de olie hydrocarbons of zware metalen bevat. De kwekers kunnen maar beter geen verontreinigd zeewater gebruiken, zegt hij. De olie kan de komende maanden onder invloed van bacteriën en het zonlicht ontbinden en dan verandert ze in niet afbreekbare teerballetjes.

Commentaar

Bangkok Post heeft geen goed woord over voor het oliebedrijf, verantwoordelijk voor de lekkage van zaterdag, en de Thaise marine. Ze maakten zich constant schuldig aan desinformatie en misleidende verklaringen. De meeste waren van het type ‘Maakt u zich geen zorgen, alles is onder controle’.

Nou, dat was het niet, stelde de krant in een ongemeen fel hoofdredactioneel commentaar woensdag vast. Op zaterdag, uren nadat het lek was ontstaan, claimde PTTGC dat een barrière van 200 meter verdere verspreiding van de olie zou voorkomen. Het bedrijf wist dat het loog: het had al de hulp ingeroepen van de marine, het Marine Department en Oil Spill Response Limited uit Singapore.

En daarna volgde een reeks van valse, optimistische en verdachte verklaringen en claims, die niet alleen te goed waren om waar te zijn, maar feitelijk onwaar bleken te zijn. De olielekkage bewijst andermaal dat we zulke verklaringen moeten wantrouwen; ze zijn bijna altijd niet waar, aldus Bangkok Post.

De krant memoreert dat PTT in 2009 voor de kust van Australië met een lekkage kampte, die twee maanden duurde. Het bedrijf weigerde de verantwoordelijkheid op zich te nemen en compensatie te betalen. Ze redeneerde dat er geen milieuschade was. Die is er bij Koh Samet wel.

Bangkok Post dringt er bij de regering op aan het bedrijf onder permanente externe controle te stellen. Het bedrijf, door wat het doet en de houding van ‘geen probleem’, handelt tegen het publieke belang in. Ook externe groepen dienen betrokken te worden bij controle van het bedrijf. Om er zeker van te zijn dat het zijn zorg voor milieu en de gezondheid van de bevolking waarmaakt.

(Bron: Bangkok Post, 31 juli en 1 augustus 2013)


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

5 reacties op “Olielekkage is groter dan ze lijkt; Bangkok Post hekelt bedrijf en marine”

 1. teun zegt op

  Het was al direct duidelijk, dat er bagatelliserend werd gedaan over de omvang. Het gaat verstrekkende gevolgen hebben voor:
  1. toerisme en
  2. visserij.

  Toeristen willen niet in olie zwemmen en het eten van – normaal gesproken heerlijke – zeevis zal voorlopig op een laag pitje komen te staan. Immers, op de zeevis staat niet vermeld waar die precies is gevangen.

  Dit gaat gedurende de komende 12 maanden behoorlijk ingrijpende (financiele) gevolgen hebben.

 2. RonnyLadPhrao zegt op

  Hierbij nog wat nieuws van de olieramp uit de Belgische pers met foto,s en een video
  Ik ben er zelf enkele keren geweest in de jaren 90 en herinner me vooral de parelwitte stranden. Nu echter …
  http://goo.gl/3FM4ww

 3. janbeute zegt op

  Jantje uit Pasang is ook boos op PTT .
  En ik koop er voorlopig geen benzine of olie voor mijn bike meer .

  Groetjes aan u allen en hopen op een betere en vooral schonere wereld .

 4. Henk zegt op

  Lees dat de olievlek volgens satellietfoto’s kleiner wordt.
  Maar zou die foto’s zelf ook wel eens willen zien.
  Heeft iemand een link?

  • Dick van der Lugt zegt op

   @ Henk Probeer de bron van die mededeling: Geo-Informatics and Space Technology Development Agency.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website