De war room van het bedrijf was al gesloten, de barrière die in zee was uitgezet, was al opgerold en het team, dat de leiding had bij de bestrijding van de lekkage, had al gemeld dat alles onder controle was.

President Bowon Vongsinudom van PTT Global Chemical Plc gaf gisteren toe op zondag een kapitale blunder te hebben gemaakt, want ´s avonds kreeg hij te horen dat de olie was aangespoeld op het strand  Ao Phrao van Koh Samet.

Beter gezegd: hij had het niet over een blunder (stel je voor), maar zei zelf geconstateerd te hebben dat het zeewater bruin was, hetgeen erop wees dat het oplosmiddel de olie slick onschadelijk had gemaakt. Geen blunder dus, wel gaf hij toe ten onrechte gedacht te hebben dat de lekkage onder controle was.

‘We stonden voor een raadsel waar die olie vandaan kwam’, zegt Bowon. ‘Het was enorm veel. Dat is een van de twee raadsels waarop ik het antwoord nog niet heb. De eerste is hoe de pijp gebroken kan zijn, de tweede waar kwam die olie vandaan.’ Volgens Bowon stuurde het bedrijf direct na de verrassende ontdekking een team van veertig man naar het vervuilde strand.

Bowon benadrukt dat het bedrijf zaterdag alles volgens de regels deed, nadat het lek was ontdekt. Er werd een barrière uitgezet en toen die ontoereikend bleek, ging het bedrijf met tien schepen oplosmiddel over de olie spuiten. Daarna vroeg het aan Oil Spill Response Limited in Singapore om een vliegtuig sturen en olie op te speuren, die wellicht over het hoofd was gezien.

Bowon zegt dat beide kanten van Koh Samet waren geïnspecteerd voordat het team zondagavond vertrok. Er was niets te zien. Bowon heeft geen idee waar de olie die op het strand is aangespoeld, vandaan komt. Hij gelooft niet dat het dezelfde olie is die behandeld is met oplosmiddel en zich onder de oppervlakte miraculeus hersteld heeft.

Het bedrijf denkt de schoonmaakoperatie van het strand binnen een week te kunnen afronden. Binnen een maand is de situatie weer normaal, voorspelt hoofduitvoerder Pailin Chuchottaworn. Hij zegt dat het zand is schoongemaakt, maar het schoonmaken van de rotsen, waarop de olie zich heeft vastgezet, gaat nog door.

Gevraagd waarom het bedrijf zo traag had gereageerd nadat de olie was aangespoeld, zei hij dat alle uitrusting per schip moest worden aangevoerd omdat de wegen onberijdbaar waren. Het gebruikte oplosmiddel Slickgone is volgens hem biologisch afbreekbaar en staat op een lijst van toegestane middelen van het Pollution Control Department.

Morgan Stanley schat dat de financiële compensatie kan variëren van US$8 miljoen tot $65 miljoen dollar. De hoeveelheid gelekte olie wordt geschat op 361 vaten oftewel 50 ton.

Democratisch parlementslid voor Rayong Sathit Pitudecha vindt dat de regering maar passief heeft gereageerd op de lekkage. De eerste paar dagen bezocht geen enkele minister de rampplek, zegt hij.

Uit een inspectie van duikers is gebleken dat 70 procent van de koraalriffen bij Ao Phrao bedekt is met olie die door het oplosmiddel naar beneden is gezakt. De ontdekking staat in schril contrast met de bewering van minister Wichet Kasemthingsri (Natural Resources and Environment) dat de met oplosmiddel behandelde olie op natuurlijke wijze zal worden afgebroken door bacteriën en het zonlicht.

Volgens het Geo-Informatics and Space Technology Development Agency (Gistda) is de dunne laag olie ten noorden van Koh Samet van 9 naar 5 vierkante kilometer geslonken. [Gisteren schreef de krant dat die laag 15 vierkante kliometer groot was.] De olie zou geen bedreiging meer vormen voor de eilanden Koh Khangkhao, Koh Kham en Kok Kudee. [Gisteren heetten de eilanden Koh Pla Teen, Koh Kudee en Koh Kham.]

(Bron: Bangkok Post, 2 augustus 2013)


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

6 reacties op “Oliebedrijf blundert bij bestrijding olielekkage”

 1. Rob V. zegt op

  Oplosmiddel dat de olie geheel (biologisch) afbreekt? Bestond dat wonder middel maar, dan had je geen booms, opruimploegen of boten met oliestofzuigerd nodig. De NOS (?) had ten tijden van het grote olielek in de Mexicaanse Golf enkele jaren terug een heel item over de oplosmiddelen, stofzuigschepen, verkeerd gebruik van de booms, de haarbooms etc. Ik kan me de details helaas niet meer herinneren dus ook niet wat nu het nut van de oplosmiddelen is (terwijl je eigenlijk “gewoon”) alle olie moet verzamelen en opruimen).

  • BA zegt op

   Dat oplosmiddel heet in vakjargon een “dispersant”

   Een dispersant zorgt ervoor dat olie in water oplost ipv dat het aan de oppervlakte blijft. Het nadeel hiervan is dat de meeste dispersants zelf ook behoorlijk schadelijk zijn voor het milieu en daarom is men doorgaans erg voorzichtig met de inzet. Ook zijn een aantal typen dispersant aardig gevaarlijk voor de mensen welke er mee werken. Tankers etc hebben doorgaans wel een bepaalde hoeveelheid dispersant aan boord maar directe inzet is verboden tenzij het van hogerhand bepaald word.

   Je gebruikt die dispersants dus om van zaken als kustvervuiling af te komen. Is die olie opgelost in het water dan word het over tijd afgebroken door bacteriën maar tot die tijd kan het wel schadelijk zijn voor vissen etc.

   Je hebt ook andere typen chemicaliën, zoals een goedje wat ze super degreaser noemen. Dat is geen dispersant maar een soort zeep welke actief koolwaterstoffen afbreekt.

   Het probleem wat ze in de Golf van Mexico hadden is dat de Amaconda well bleef lekken, zo’n 10 miljoen liter per dag (schattingen lopen uiteen…) en dat een deel onder de oppervlakte bleef, dan helpen dispersants, oil booms etc etc niet.

   • Rob V. zegt op

    Bedankt voor je toelichting BA. Dat het “oplosmiddel” als aller laatste optie gebruikt dient te worden is dus wel duidelijk. Van de stukjes op NOS, NRC etc. die ik vind over de BP spill staat dan weer dat ze het “bji hoge uitzondering” mochten gebruiken maar vervolgens die uizondering eigenlijk gaven op elk verzoek… tja, daar ben je dan lekker mee.

    http://nos.nl/artikel/175772-zorgen-over-gebruik-chemicalien-bp.html
    http://www.nrc.nl/nieuws/2010/10/28/bps-oplosmiddelen-maakt-amerikanen-ziek/
    http://www.argusactueel.be/internationaal-nieuws/bp-olieramp-olie-oplosmiddel-maakte-water-52-keer-toxischer

    Ik hoor trouwens niets over de “stofzuigers” die men langs aan schepen kan hangen om de olie op te scheppen, daar heeft Nederland (RWS) toen nog een zooitje naar de VS gestuurd omdat ze er daar te weinig hadden. Nu zal de vragen stellen hem wel beantwoorden zijn maar zullen ze in Thailand ook te weinig of helemaal geen (!!!!!) dergelijke apparatuur hebben gehad. Een verantwoord beleid zou natuurlijk een degelijk set draaiboeken zijn met diverse scenario’s voor het stoppen van lekken, het opruimen mbv booms, opruimploegen, die “stofzuigers” etc. etc. maar daar komt nu weinig over naar voren. Heeft de Thai media eigenlijk wel aandacht besteed aan of men dit allemaal wel proffesioneel (veilig en grootschalig) genoeg aanpakt?

    Als uit uitzetten van booms en daarna toen dat niet “werkte” met volop chemische zooi ging pompen en verkenningsvliegtuigen inzetten dan is zo’n draaiboek natuurlijk lachwekkend, nouja dieptriest. Zou je haast toewensen dat de directe even een weekje baantjes gaat trekken in de zee daar en dan een jaartje op een dieet van lokale vis.

 2. jm zegt op

  Hier zijn dus kapitale fouten gemaakt en niemand wil de verantwoording er voor op nemen
  Hier wordt een groot rook gordijn opgetrokken met op het eind het welbekende vingers naar elkaar wijzen en daarna gaat het mooi de doofpot in.
  De dupe zijn hotelhouders restauranthouders en andere mensen die betrokken zijn met toerisme en natuurlijk niet te vergeten moeder natuur . Dit doet me een beetje denken aan de dikke en de dunne die een piano een hele lange trap moesten opduwen of was het naar beneden brengen ?????

  Een tijdje geleden stond er op de blog een stuk over een kern centrale hier in Thailand ik heb daar toen niet op gereageerd. Mocht de bouw van deze centrale toch door gaan dan houd ik echt mijn hart vast.

  mvg

 3. teun zegt op

  Gewoon zeggen, dat je iets niet begrijpt!!!!! En daar kom je mee weg??? Voor elke leek was het vanaf dag 1 al duidelijk, dat het geneuzel in de trant van “binnen 24 uur is opruim-klus geklaard” en “het valt allemaal wel mee” te rangschikken valt in de categorie “incompetent en leugenachtig”. Waar die olie vandaan komt? Wat denkt President Bowon Vongsinudom van PTT Global Chemical Plc zelf? Zomaar uit de blauwe lucht????????????

  Kerncentrales, HSL’s etc. Voor mij allemaal potentiele giga risico’s! Ik ben blij in noord Thailand te wonen. En zeevis? Voorlopig effe niet, dus.

 4. Henk zegt op

  Zag op internet een filmpje waarin iemand een bak met water en zand vervuilde met olie.
  Daarna werd er een oplosmiddel over gestrooid om de werking te demonstreren.
  het goedje reageerde en meneer haalde het als een deken uit de bak.
  Alleen dat deed hij met zijn blote handen?!!!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website