De demissionaire regering van Thailand onder leiding van premier Yingluck heeft vanmiddag de noodtoestand afgekondigd voor Bangkok en delen van de omliggende provincies Nonthaburi, Pathum Thani en Samut Prakan.

Volgens vice-premier Surapong Tovichakchaikul is de maatregel noodzakelijk om het gezag de mogelijkheid te geven de demonstraties beter te beheersen en de ‘democratie te beschermen’. Het zogenaamde ’emergency decree’ blijft voorlopig twee maanden van kracht.

Tot nu toe namen de regering en het opperbevel van de strijdkrachten, de belangrijkste factor bij effectieve uitvoering van de noodtoestand, een afwachtende houding aan. De minder vergaande Internal Security Act werd voldoende geacht. Maar twee granaataanvallen op vrijdag en zondag hebben de autoriteiten op andere gedachten gebracht.

Voormalig vice-premier Chalerm Yubamrung is door de regering benoemd tot directeur van het crisiscentrum CRES. Hij zal er op moeten toezien dat de politie bij de ordehandhaving waar nodig assistentie krijgt van het leger.

Actieleider Suthep Thaugsuban heeft vanavond gezegd dat hij alle bevelen die onder de noodtoestand worden gegeven, zal trotseren. ‘We gaan onze rally’s opvoeren om de noodtoestand te pareren.’ Volgens Suthep zal de maatregel meer demonstranten op de been brengen. Hij zegt dat er geen aanleiding is om de noodtoestand af te kondigen, want alle rally’s waren tot nu vreedzaam. ‘Het uitroepen van de noodtoestand bewijst dat de regering door de demonstranten in de hoek is gedreven.’

Wat houdt de noodtoestand in?

 • De mogelijkheid om een avondklok in te stellen.
 • Aanhouding van personen.
 • Voorarrest zonder dagvaarding.
 • Censuur van de media.
 • De mogelijkheid om bijeenkomsten te verbieden.
 • Delen van de stad tot verboden gebied verklaren.

Geen uitstel verkiezingen

Volgens Bangkok Post is er niets dat wijst op uitstel van de verkiezingen van 2 februari, de voornaamste eis van de protestbeweging. De Kiesraad wenst eveneens uitstel van de verkiezingen en zal morgen de kwestie voorleggen aan het Constitutionele Hof, aldus een woordvoerder van de Kiesraad. Volgens de Raad kunnen er onder de huidige omstandigheden geen ordentelijke verkiezingen voor het Huis van Afgevaardigden worden gehouden.

Zie verder Bangkok Breaking News van vandaag.

No votes yet.
Please wait...

38 reacties op “NOODTOESTAND VOOR BANGKOK AFGEKONDIGD”

 1. Khun Peter zegt op

  Dit zal verregaande gevolgen hebben voor het toerisme en de economie van het land…. Wat een puinhoop weten ze er iedere keer weer van te maken… zucht.

  • Hans Bos zegt op

   Opmerkelijk is dat Nederlandse media het nieuws eerder brachten dan de Thaise…

   • Dick van der Lugt zegt op

    @ Hans Bos Geldt je opmerking ook voor de thaistalige media? Dat lijkt me onwaarschijnlijk.

 2. Keesausholland zegt op

  afbreken die podiums, einde yellow shirt crab, verkeer en handel moeten weer gewoon hun gang kunnen gaan, protest leiders die de boel verstoren oppakken, einde Suthep shit.

  • danny zegt op

   Moderator: reageer op het artikel en niet uitsluitend op elkaar.

  • noel castille zegt op

   Keesausholland zou misschien eens wat meer info vergaren over Thailand er is NOG NOOIT een echte democratische verkiezing geweest zeker niet de laatste daar is met geld gegooid door de familie van de
   huidige presidente ? Maar het thais probleem is de corruptie en dan moet je eens luisteren wie gaat dat
   proberen te veranderen ook niet Suthpet of hij moet zijn beloften waar komen ik wil NIET in een of andere
   regering een postje ?Helaas hier in Udon Thani was een massa betoging georganiseerd door de rode
   partij ipv 10000 waren er nog geen 500 de mensen hier de arme bevolking begint te snappen dat van al
   die mooie beloften niet veel in huis is gekomen nog erger bv het loon per dag 300 bath probeer dat hier
   in het noorden eens betaald te krijgen de meeste ondernemingen hebben gedreigd hun personeel af te
   danken en het bedrijf te sluiten ! Dus voor deze RODE regio is een uitzondering gemaakt moeten dus
   300 bath niet betalen ?
   Alleen in Bangkok en goede regio’s geld deze wet dan weet je ook dat er in Bangkok veel mensen op de straat willen komen ?

 3. Dirk zegt op

  Vier uur later en de Buitenlandse Zaken Reisadvies app is nog niet aangepast. Dat zal morgen wel gebeuren…

 4. David Hemmings zegt op

  Moderator: SVP alleen reageren op het nieuws wat hier staat anders wordt het verwarrend.

 5. danny zegt op

  beste Khun Peter

  Jij als Thailand-kenner kan toch niet verbaast zijn van deze stap : de noodtoestand afgekondigd.
  Ik denk dat als er al maanden massaal wordt gedemonstreerd en Yingluck wil niet aftreden of een einde maken aan de corruptie , die haar en haar familie zo bekend heeft gemaakt , dan zal het natuurlijk een harde strijd gaan worden.
  Ik denk dat het toerisme van totaal ondergeschikt belang in vergelijking met het corrupte politieke beleid van Yingluck.
  De staatsschuld zou met Yingluck ongekende vormen aannemen door het rijst-hypotheeksysteem of ongeorganiseerde watermanagement opdrachten.
  De enorme mensenmassa’s in Bangkok willen van de corruptie af en hun kinderen niet opzadelen met een enorme staatsschuld ,die vaak rechtstreeks naar de bestuurders van het land vloeien.
  Ik denk dat het goed is als er tegen corruptie geweldloos wordt gedemonstreerd.
  Het zal mis gaan als de politie of de roodhemden allerlei plannen (met geweld) gaan maken om een eind te gaan maken aan deze demonstraties en daar begint het op te lijken gezien de laatste dagen.
  Mensen , die dachten dat deze enorme mensenmassa ‘s vanzelf wel weer naar huis zouden gaan ,na maanden op straat te hebben gezeten , gestaan en geslapen zullen zich vergissen , denk ik.
  Eerlijkheid duurt het langst en is een goed streven.
  een groet van Danny

  .

  • Khun Peter zegt op

   Ik verbaas mij over niets meer en moet oppassen niet cynisch te worden. Ik las laatst dat buurland Laos nu de snelst groeiende economie in de regio heeft. Dat zegt genoeg. Sommige Thai zijn vooral erg bedreven om zichzelf in de voet te schieten.
   Het is in en in triest voor de goedwillende burgers.

  • Martin veltman zegt op

   Even googelen als we het over corruptie hebben….
   Suthep stond nog geen tien jaar geleden als Minister voor de rechtbank… Beschuldigd voor verkoop van land voor arme boeren aan… Zijn rijke vriendjes…. Hoezo corruptie van Roodhemden… Ze kunnen er wat van daar!

   • Fred Schoolderman zegt op

    Ik ben gisterenavond teruggekomen uit Bangkok, waar ik bijna 3 weken in Sukhhumvit ben geweest. Het zijn de geelhemden onder leiding van de corrupte Sethep die daar “betaald” lopen te demontreren. Bangkok kent genoeg rijken, maar echt niet zoveel als die nu op de been zijn gebracht. Het doel heiligd kennelijk de middelen en dat ales niet uit lands, maar uit eigen belang. Ik heb er werkelijk met stomme verbazing naar zitten kijken.

   • Gerrie Q8 zegt op

    Hoop niet dat mijn reactie te kort is en door de moderator wordt verwijderd, maar “boeven vangt men met boeven”

 6. Debby zegt op

  Hallo, wij vliegen (volgende week) 29 januari naar Bangkok.. Omdat er nu een noodtoestand is afgekondigd maak ik mij heel erg zorgen of het wel veilig genoeg is om te gaan. We willen daar meteen verder reizen richting Ayutthaya en daarna naar Chiang mai, weet iemand hoe we van het airport naar het (bus/trein) station komen (welke?) in Bangkok gezien deze situatie? Alvast bedankt.

  • danny zegt op

   beste Debby,

   Maak je je zorgen over jouw vakantie of over de Thai in jouw vakantieland…Thailand ?
   Ik hoop het laatste ,maar ben bang voor het eerste.
   In Thailand is het erg onrustig op sommige plaatsen en die plaatsen (vooral in Bangkok) veranderen met de dag.
   Op dit blog wordt bijna iedere dag het nieuws van de gebeurtenissen aangegeven.
   Zoals je vast ook zelf wel kunt bedenken kan niemand zekerheid garanderen in dit soort situaties van politieke onrust.
   Als je flexibel bent en eventuele ongemakken voor lief neemt in dit land wat in politieke ontwikkeling is,dan zijn er een stuk minder problemen als dat je alles goed stipt en georganiseerd wilt hebben.
   Zelfs de ambassade geeft heel regelmatig reisadviezen…zonder garanties natuurlijk.
   Van het vliegveld kun je met taxi of skytrain naar het busstation Mo Chit. Persoonlijk kan ik je de sky train(Airport Rail link) aan raden vanwege de protesten op straat en dan overstappen op Phaya Thai station naar Mo Chit.busstation.
   Je kunt een goede kaart op het vliegveld krijgen met de Sky en metro lijnen.
   Reizen is leuk als je creatief en flexibel bent en een bijdragen wilt leveren aan het land wat je lief hebt.
   Angsten zijn slechte raadgevers.
   een groet van Danny

   • Soi zegt op

    Als je als gewoon toerist naar Thailand wil voor een vakantie, een eerste keer of een herhaling omdat de vorige keer zo goed in de smaak viel, dan kan ik me heel goed voorstellen dat iemand zich zorgen maakt: niet in eerste instantie over de Thai, natuurlijk niet. Gewoon zorgen over je vakantie. Je hebt er hard voor gewerkt, gespaard, naar uitgezien. En dan nu al die berichten over politieke onrust. Je hoopt als gewoon toerist op weg naar het LOS toch echt niet dat jou overkomt wat in voorbije jaren op TV te zien was, en zoals Thailand ook zijn kan: wachtende mensen op airports, wekenlange bezettingen, een staat van beleg met slachtoffers. Heeft menig Thailandliefhebber nog in het geheugen en fris op het netvlies.
    Dan is het maar goed dat je op bv Thailandblog je zorgen kunt uiten, en om raad en advies kunt vragen over bv hoe je van airport naar hotel komt, en of het wel nog zo gunstig is om in BKK te blijven. Is het niet beter meteen door te vliegen naar bv Chiangmai? Allemaal terechte zorgen en vragen. Dat zegt niet dat iemand geen bekommernis voelt bij wat Thai mensen nu bezig houdt. Zorgen over je eigen vakantie gaan prima samen met een gevoel van betrokkenheid. Je denkt aan je vakantie in Thailand, én aan de mensen in Thailand.
    Het is goed te weten nu een noodtoestand is uitgevaardigd, dat de politieke onrust nog steeds in het centrum van BKK afspeelt. Her en der in het land zijn demonstraties geweest, voor of tegen; maar het kent absoluut geen omvang om over naar huis te schrijven, laat staan dat het land in rep en roer is. Wat gezegd wordt: in Thailand is het erg onrustig op sommige plaatsen, is aldus niet aan de orde. Thailand is rustig, je kunt je overal vrijuit bewegen, niets aan de hand, zeker in de populaire bestemmingen niet, al helemaal op het platteland, en zeker niet tussen die bestemmingen en het platteland.
    Thailandblog geeft meer dan voldoende aan wat gaande is in BKK, en als je de demomstraties mijdt als toerist en doet waarvoor je komt, nml vakantie vieren, merk je er niets van.

 7. Khun Peter zegt op

  Beste Debby, geen enkel probleem. Als je met de trein wilt, neem je vanaf de luchthaven de rode lijn van de Airport Rail Link. Je stapt uit op Makkasan Station en gaat via de Skywalk (loopbrug) naar de Metro (Petchaburi MRT-station). Vandaar ga je naar Hua Lamphong station. Je stapt uit onder het treinstation. Geen centje pijn. Je zult niets merken van de situatie in Bangkok.

 8. Geert zegt op

  Hallo,

  Wij vliegen ook 29 januari naar Bangkok en daar aangekomen vliegen we direct door naar Koh Samui.
  Heb nog geen vlucht geboekt naar Koh Samui. Zag dat er elk uur ongeveer wel een vlucht vertrekt. Hoeveel tijd moet ik reserveren om de volgende vlucht te nemen. Heb nog niets geboekt. Kun je dat ook ter plaatse doen? Geplande aankomsttijd is 06.45. Iemand ervaring of die vluchten meestal op tijd aankomen?
  Alvast bedankt voor jullie antwoorden!

 9. Teun zegt op

  Wij gaan in maart voor de 5e keer op vakantie naar Thailand. Onze vluchten gingen altijd op tijd.
  Wij hebben ervaring met verschillend vervoer door Thailand naar Noorden en Zuiden.
  Naar onze mening is het direct doorreizen vanaf vliegveld met een binnenlandse vlucht het meest comfortabel en het minste risico. Treinen zijn niet altijd comfortabel of veilig en ook taxi bussen laten soms sterk te wensen over.
  Je kan via internet ook de binnenlandse vluchten direct boeken en op Schiphol vragen of ze de bagage gelijk willen doorlabelen naar eindbestemming. Dan heb je voor de overstap maximaal anderhalf uur nodig in Bangkok. Prijzen voor binnenlandse vluchten zijn niet duur en je bent ook minder reistijd kwijt om in het noorden of zuiden te komen.

 10. Debby zegt op

  Bedankt voor de snelle reacties Khun Peter en Danny! Daar kan ik zeker wat mee! 🙂 We hebben nog niks vastgezet, dus kunnen alle kanten op in Thailand. Groeten Debby

  • loe zegt op

   Er gaan ongeveer 20 vluchten per dag van Bangkok naar Koh Samui.
   Als je niet van te voren boekt, kom je op een wachtlijst. Naast de kleine
   ATR 72 (72 zitplaatsen) vliegt Bangkok Airways tegenwoordig ook met
   Airbus (iets van 200 stoelen). Je komt dus wel weg uit Bangkok.
   Bangkok Airways is wel een stuk duurder. Zijn eigenaar van het vliegveld
   op Samui en kunnen vragen wat ze willen (ongeveer 5000 baht p.p. voor
   een enkele reis)
   Je kunt overwegen met Air Asia of Nok Air naar SuratThani te vliegen en
   dan met bus en boot naar Samui. Dat is een stuk voordeliger, maar kost je
   veel meer tijd en waarschijnlijk moet je dan van het vliegveld waar je aankomt
   Suvanaphumi (of zoiets) naar Don Muang voor een binnenlandse vlucht.
   Als je moe bent na een lange vlucht uit Europa is dat geen aanrader.
   Het beste is dus vooruit te boeken en bagage laten doorlabelen naar Samui
   (als de trutten van de KLM dat tenminste begrijpen, want dat ging in het
   verleden vaak mis, op Schiphol. Dat kan niet meneer. Ja mevrouw…dat kan wel)

   • R.Vorster zegt op

    Als je op Schiphol eindbestemming BKK hebt en je gaat met een andere Airline apart boeken naar waar dan ook dan vraag ik me ten zeerste af of ze door kunnen labelen , dus pas op !

   • Dirk zegt op

    Doorlabelen kan uitsluitend als je de complete route bij 1 luchtvaartmaatschappij hebt geboekt bijv. met KLM of EVA Air A’dam-Bangkok-Koh Samui. Het gedeelte Bangkok-Koh Samui met Bangkok Airways is dan in luchtvaartterm een zgn. ‘Code-share’ vlucht. China Airlines heeft geen code-share overeenkomst met Bangkok Airways.
    Bij 2 afzonderlijke boekingen A’dam-Bangkok (geboekt bij KLM of EVA) en Bangkok-Koh Samui (apart geboekt bij Bangkok Airways) zou het niet mogelijk moeten zijn door te labelen. De vlucht Bangkok-Koh Samui staat tenslotte niet in de gereserveerde eerste vlucht boeking A’dam-Bangkok vermeld. Neem het die ‘trutten van de KLM’ (niet mijn woorden) dan niet kwalijk dat zij niet door kunnen labelen.
    Dit in het kort de wondere wereld van de luchtvaart. Groet van een freqent flyer en luchtvaartkenner (geen expert).

    • loe zegt op

     @Dirk en anderen
     Mijn vrouw vliegt 3 a 4 keer per jaar van Amsterdam via Bangkok naar Samui (v.v)
     Meestal met China (cal) en soms met EVA of KLM.
     Het is niet waar, dat je dat bij de zelfde maatschappij ook naar Samui moet boeken,Dat kun je gewoon op de site van bangkokair.com doen.
     Als je een print van je boeking laat zien op Schiphol, kan er gewoon worden doorgelabeld.
     Soms zit er iemand aan de balie, die dat niet weet. Dan vraag je om iemand, die het wel weet.
     Meestal is het dan OK. De laatste keer ging het bijna mis omdat de ”trut” een verkeerd
     vluchtnummer van Bangkok naar Samui had ingevuld. De attente juffrouw van Bangkok Airways in Bangkok zag dat op tijd, zodat mijn vrouw alsnog gelijk met haar koffer op Samui arriveerde.

    • Mathias zegt op

     Zo heb ik t ook altijd ervaren Dirk u uitleg. Geen doorlabelen naar eindbestemming om de reden die u ook geeft. Norwegian Riga – Stockholm. Overstappen en opnieuw inchecken voor Air China Stholm – Bejing ( wel doorgelabeld ) – Manila

 11. Geert zegt op

  Bedankt Teun. Dus als ik er 2 1/2 uur tussen laat dan moet het geen probleem zijn.
  En dat door labelen, dat vraag je dan ook de KLM balie?

  • Teun zegt op

   Beste Geert,

   Wij hebben vluchten gedaan met Eva-air en vluchten vanaf Dusseldorf en beide keren konden wij de koffers doorlabelen. In Bangkok blijf je dan op het vliegveld met een sticker op je kleding achter de douane en normaal gesproken is anderhalf uur dan voldoende om je volgende vlucht in te stappen. Dit kun e ook zien als je bij ticket.nl bepaalde vluchten van Amsterdam naar bijvoorbeeld Krabi invoer, dan staan alle tijden erbij als het mogelijk is.

 12. Robert zegt op

  Iedereen ziet toch wat er gebeurt. Trap zoveel mogelijk rotzooi zodat medestanders in het leger een staatsgreep kunnen rechtvaardigen. Het spelletje wat “democraat” en dictator Suthep speelt is wel erg doorzichtig.

  En corruptie! De Thaise samenleving is doorweven van corruptie die niet gelieerd is aan één partij. Als je die wil aanpakken moet je de verkiezingen zien te winnen, dan heb je hiervoor een geloofwaardige democratische basis .

  Laat de mensen gewoon stemmen op 2 februari! Het veel gehoorde argument van de relschoppers hier tegen is dat de verkiezingen gekocht zouden worden. Al zouden mensen geld krijgen om op een partij te stemmen, in het stemhokje stemmen ze toch wel op hun favoriete partij. Geld of geen geld.

  Het gaat hier m.i. gewoon om op een ondemocratisch manier de macht in handen te krijgen door lieden die zich democraten noemen. Die beseffen dat ze het via democratische verkiezingen niet gaat lukken! Dus dan maar op deze wijze, net als de vorige keer met de bezetting van het vliegveld!

 13. Geert zegt op

  We komen ‘s morgen om 6.45 aan. Hoe lang tijd heb je ongeveer nodig om door de douane te gaan enz. Je moet natuurlijk niet je volgende vlucht missen.
  En kun je alleen doorlabelen als je al een vervolgvlucht hebt geboekt?

  • Dick van der Lugt zegt op

   @ Geert Moeilijk te zeggen. Hangt er vanaf hoeveel vliegtuigen tegelijk aankomen. Wat helpt: niet bij de eerste Immigratie linksaf slaan, maar de tweede nemen. Die is vaak veel rustiger, omdat de meeste toeristen dat niet weten en dat willen we ook graag zo houden, dus niet doorvertellen svp.

   • Geert zegt op

    Zal ik zeker doen en we vertellen het niet verder. Als we er een uur of 3 tussen geplande aankomst en vertrek laten, zou dat dan voldoende moeten zijn?

    • Dick van der Lugt zegt op

     @ Geert Drie uur lijkt me ruim voldoende. In die tijd kun je wel even heen en weer wippen naar Nederland. Je vraag over doorlabelen kan ik niet beantwoorden. Lijkt me logisch dat je dan al geboekt moet hebben, anders is het vluchtnummer van je vervolgvlucht onbekend.

     • Geert zegt op

      Bedankt voor je reacties Dick. Weet jij ook hoe dat zit met een ticket als ons vliegtuig onverhoopt vertraging heeft en je daardoor je aansluitende vlucht mist?
      Ben je dan je geld kwijt?

      • Dick van der Lugt zegt op

       @ Geert Nou, nog één keer dan, want ik ben geen luchtvaartkenner met 2 vluchten per jaar non-stop Amsterdam-Bangkok. Wat daarvoor de regels zijn weet ik niet, wellicht kan een blogger je helpen.

      • Dirk zegt op

       Geert, zie mijn reactie enkele reacties hier boven.
       Het ligt er aan of je 1 complete vliegreis Adam-BKK-Koh Samui hebt geboekt. In dat geval wordt je bij vertraging kosteloos op 1 van de volgende vluchten geboekt.
       Alles hangt af van je ticketvoorwaarden (des te goedkoper, hoe minder flexibel). Informeer anders vooraf eens bij de luchtvaartmaatschappij.
       Maak van een mug geen olifant. Geniet en relax, je gaat tenslotte op vakantie.

       • Geert zegt op

        Dirk en anderen bedankt voor jullie hulp. Help zo-even 2 tickets geboekt naar koh samui. Vertrek 10.15. Dus tijd zat zou ik zeggen en inderdaad Dirk we gaan vanaf nu lekker genieten. Het wordt onze eerste keer Thailand en ben dus heel benieuwd.

        • loe zegt op

         Goed gedaan Geert. 10.15 uur is normaal gezien voldoende tijd.
         Laat je op Schiphol geen knollen voor citroenen verkopen. Doorlabelen kan wel.
         Je hoeft dus in Bangkok je bagage niet van de band te halen en kan ”binnendoor”
         langs de douane. Meld je bij de Bangkok Air balie om in te checken. Zij zullen je
         wel de kortere weg wijzen, zodat je niet in de rij hoeft te staan bij de reguliere paspoort controle. Goede reis gewenst en veel plezier )en weinig regen_ 🙂

   • bart hoevenaars zegt op

    dat is een echt goed voorstel, ik doe het zelf al jaren, en het scheelt soms wel een uur !


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website