De regering neemt nog geen maatregelen om de koersstijging van de baht te dempen. Maatregelen zijn wel voorbereid, maar die worden pas genomen als de stijging zich voortzet. Minister Kittiratt Na-Ranong (Financiën) zei dit gisteren na een vergadering met de centrale bank en de National Economic and Social Development Board (NESDB).

De minister en de NESDB zijn het erover eens dat de policy rate, die de Bank of Thailand vaststelt, te hoog is. Wanneer die niet verlaagd wordt , trekt die meer buitenlands kapitaal aan waardoor de baht verder stijgt. Exporteurs dringen al langer aan op verlaging van het tarief, op basis waarvan banken hun rentetarieven vaststellen. Thans bedraagt de policy rate 2,75 procent, de exporteurs en ook Kittiratt willen dat de bank er 1 procentpunt vanaf haalt.

Sommige economen waarschuwen dat verlaging van het tarief de inflatie aanwakkert. Dat is ook de reden waarom de centrale bank tot nu toe heeft geweigerd het tarief te verlagen. Verlaging van het tarief veroorzaakt schade op de lange termijn, omdat het moeilijker is de inflatie te beteugelen dan de harde baht te corrigeren. Tijdens de bijeenkomst van gisteren heeft de centrale bank Kittiratt en de NESDB daarvan niet kunnen overtuigen.

De policy rate wordt vastgesteld door het Monetary Policy Committee (MPC) van de centrale bank. De commissie bestaat uit vier externe deskundigen en de gouverneur en twee adjunct-gouverneurs van de centrale bank. Eind volgende maand vergadert het MPC weer. Tijdens de laatste vergadering besloot het MPC het tarief te handhaven. Als redenen noemde het de groei van kredieten, hoge huishoudschulden en oplopende vastgoedprijzen.

Wanneer het MPC opnieuw besluit het tarief ongewijzigd te laten, komt de regering met maatregelen om de instroom van buitenlands kapitaal te beperken, zegt Kittiratt.

Het commentaar van Kittiratt zorgde er eind gisteren voor dat de baht wat zakte. ‘Investeerders zijn gerust gesteld  omdat Kittiratt heeft gezegd dat de regering en de centrale bank geen maatregelen nemen zolang de baht niet boven het 28-baht niveau [tegenover de dollar] stijgt’, aldus een beurshandelaar.

(Bron: Bangkok Post, 27 april 2013)


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

15 reacties op “Nog geen maatregelen om baht in te tomen”

 1. lthjohn zegt op

  De koers (voor grote coupures: 100-500 euro) is vandaag in BKK:
  SiamExchange.co.th. (dichtbij MBK) 38.10
  SuperRich.1965.com (in de Bangkok Bazaar, naast Big C, Rajdamri Road ) 38.15
  Iets beter alweer dus.

 2. henk zegt op

  werkelijke wisselkoer Kasikorn bank
  5000 bath 136,97 € 9incl de 150 bath opname kosten
  ING rekent geen kosten voor opname daar ik het juiste pakket heb voor buitenland

  oftewel de huidige koers is;
  1 thb is 0.0266
  1 euro is 37,59 thb
  Betreft Kasikorn in Siam

  • Adje zegt op

   Hoi Henk, heb je voor mij misschien de link naar de website van Kasikorn bank waar ik de wisselkoeren kan zien? ik neem aan dat 37,59 het bedrag is wat je krijgt voor de euro die je overmaakt van ING naar Kasikorn. Ik zit altijd in de knoop met inkoop en verkoop.

 3. Jan van Velthoven zegt op

  Dat de regering niet ingrijpt “om de koerstijging van de Baht te dempen” (‘dempen’, het is toch geen put? integendeel) lijkt me redelijk. Natuurlijk zijn er belangengroepen (waaronder exporteurs) die daar anders over denken. Er zijn ook grote voordelen voor Thailand bij een sterkere Baht (o.a. inflatiebeteugeling, kosten geïmporteerde energie). De wichelroede (wie gelooft nog in een exacte economische wetenschap?) van het rekenkundig gezond verstand zal moeten bepalen waar het omslagpunt van de voor- en nadelen op termijn ligt. De ‘policy rate’ is een indicator, maar kan alleen exact genoemd worden, als je weg wilt kijken van haar illusionistisch karakter.
  Op wat langere termijn moet het toch ondermijdelijk zijn dat het verschil in groeicijfers tussen de Thaise economie en die van de Eurozone (al dan niet versterkt door de verwaarloosbare eurorente) leidt tot een sterkere Baht. Valuta’s kunnen alle kanten op gaan, maar het lijkt me voor hen die bij hun bestedingen te maken hebben met de wisselkoers Baht-Euro verstandig, eerder uit te gaan van 36 Baht of minder voor een Euro, dan een gunstiger koers. Dan kan het eventueel nog meevallen.En meevallers zijn een wankel fundament voor je basisbudget.

  • Dick van der Lugt zegt op

   @ Jan van Velthoven Dempen wordt in het bericht in de betekenis gebruikt van temperen. Zie de onvolprezen dikke Van Dale. Verder valt me op dat je het over de baht/eurokoers hebt. Daarover ben ik nog nooit een bericht tegengekomen in Bangkok Post. Alle berichten over de koersstijging gaan over de baht/dollar koers. Ik heb geen idee hoe de relatie met de euro is. Aan een verklaring van de ongunstige baht/eurokoers waag ik me dus maar niet. Misschien kunnen anderen daar iets zinnigs over zeggen.

   • Jan van Velthoven zegt op

    Dick,
    mijn Dikke van Dale heeft het bij dempen niet over temperen, maar 1.over dichtmaken (een put), 2.geluid (of andere trillingen) minder sterk maken,3.een oproer dempen (beëindigen); en als 4 en 5 de vaktermen dakpannen en zeilen dempen (resp. blauwen en langs de ra halen). Maar een stijging dempen? Nee niet doen.
    De Baht-Eurokoers is feitelijk afgeleid van de Dollar-Eurokoers; aangezien de Euro t.o.v. de dollar alsmaar rond de 1.30 zweeft krijg je bij bijvoorbeeld Baht-Dollar op 28, een Baht-Euro op 36.4. Maar dit kan wat wiebelen. Positief (Euro boven 1.30), maar helaas ook negatief (Euro onder 1.30).
    Geloof nooit dat je het juiste wisselmoment kunt bepalen, tenzij je met miljardeninterventies de geldmarkt kunt manipuleren …. Of je kunt spreken van een ongunstige wisselkoers nu,weet je pas later, bijvoorbeeld over een half jaar. Als de koers van de Euro dan lager is, dan moeten we met weemoed de huidige koers gunstig noemen. Ik herinner me uit de tijd van de gulden dat de (naar Euro omgerekende) koers lager was dan de huidige; en een paar jaar geleden was hij hoger.

    Dick: Dan heeft u een andere dikke Van Dale dan ik. Maar zo belangrijk is het nu ook weer niet. Je zou het ook creatief taalgebruik kunnen noemen. Daar houd ik erg van. Bedankt voor uw uitleg over de baht/euro-koers. Jammer dat Bangkok Post daar nooit over schrijft.

    • Dick van der Lugt zegt op

     @ Jan van Velthoven U schrijft dat de baht/euro-koers is afgeleid van de dollar/euro-koers. De stijging van de baht/dollar-koers wordt toegeschreven aan de instroom van buitenlands kapitaal. Die kan niet de dollar/euro-koers beïnvloeden. Dus is mijn vraag: hoe valt de de koersdaling van de euro ten opzichte van de baht (van de afgelopen jaren) te verklaren? Jaren geleden kostte 10.000 baht zo rond de 200 euro; nu betaal ik iets van 270 euro. Wat is uw verklaring voor die neergang?

     • Jan van Velthoven zegt op

      Dick,
      Die daling van de Euro tegenover de Baht, ligt aan A. de daling van de dollar tegenover de baht B. de gemiddeld tamelijk stabiele verhouding tussen de euro en de dollar. Omdat we voor 1 euro gemiddeld alsmaar 1.30 dollar krijgen, krijgen we voor 1 euro dus alsmaar minder bahts, want voor 1.30 dollar kreeg je een paar jaar geleden 50 Baht, en nu nog (ongeveer) 37. Kortom: zolang de verhouding tussen de dollar en de euro tamelijk stabiel blijft krijg je procentueel evenveel minder bahts voor 1 euro als voor 1 dollar.
      Natuurlijk is het zo dat als de euro ernstig gaat dalen tegenover de dollar (dieptepunt van de afgelopenjaren was 1.23) dat je dan nog minder bahts voor je euro krijgt, en omgekeerd als de euro flink stijgt tegenover de dollar (hoogtepunt was afgelopen jaren 1.38) dat je dan relatief meer bahts krijgt. Echter, met name het afgelopen jaar jojoot de verhouding euro-dollar rond de 1.30, en dus gaat de daling van de euro tegenover de baht tamelijk gelijk op met die van de dollar tegenover de baht.
      Vuistregel: als je het aantal Bahts dat je krijgt voor een dollar vermenigvuldigt met de verhouding eur/dollar dan weet je (bij benadering, want er zijn nog wat mineure factoren én rekenmeesters bij banken) de hoeveelheid Bahts die je voor een euro krijgt.
      Als de instroom van buitenlands kapitaal de baht-dollarkoers beïnvloedt dan beïnvloedt die wel degelijk tegelijkertijd de koersverhouding van de baht met alle andere valuta, ook die van de euro, want alle valuta hebben een koersverhouding met de dollar.De verklaring voor jouw neergang, waardoor je nu 270 euro betaalt voor 10.000 baht, is de neergang van de dollar tegenover de baht gevoegd bij de gelijkblijvende verhouding euro/dollar.
      Nota bene: er is een kapitaalinstroom in Thailand. Kapitaal is nooit dom. Het laat zich raden wat voor indicator voor de Bahtkoers in de nabije toekomst deze instroom is. Troostrijk is wellicht de gedachte dat we in een tijd leven dat kapitaalstromen razendsnel verlegd kunnen worden. Maar enige garantie voor de toekomst biedt dit niet. Het blijft verstandig voorlopig uit te gaan van een verder stijgende koers van de Baht tegenover de dollar en de euro.

 4. henk zegt op

  Een antwoord van de ING hoe ze hun wisselkoers berekenen.In Maart hebben ze een hele lage wisselkoers gehanteerd. Echter dit is volgens hun terecht!

  Op verzoek onderaan dus ook de kasikorn link voor de koers.

  In uw e-mail van 12 maart 2013 heeft u aangegeven dat wij een onredelijke koers hebben gehanteerd voor uw geldopname in Thailand. U wilt hierover opheldering. Graag informeer ik u.
  De door de ING gehanteerde koers

  De koers die de ING hanteert, wordt door Mastercard bepaald en is gebaseerd op de koers van Reuters die dagelijks om 16:00 uur wordt vastgesteld. U kunt de koers terugvinden op: https://www.mastercard.com/global/currencyconversion/index.htm
  Koersopslag

  Als u geld opneemt in andere valuta dan euro’s, dan berekent de ING 1% koersopslag. De koersopslag is een bedrag dat de ING in rekening brengt voor het omrekenen naar euro’s.

  De Link van Kasikorn exchance
  http://www.kasikornbank.com/EN/RatesAndFees/Pages/Banner2.aspx

 5. Cor van Kampen zegt op

  Dick, je hebt geen idee wat het betekent voor de Bath/Eurokoers.
  We praten toch over expats uit Nederland of Belgie en zijn niet geintreseerd in de Bath/dollarkoers. Jullie zijn toch een Blog wat die mensen vertegenwoordigd.
  Kom nou met economische verhalen van een of ander econoom uit Amerika en ga mij niet neerzetten als een schoenmaker. Ik heb al eerder geschreven. Je kent mijn achtergrond niet.
  Cor van Kampen.

  • ad zegt op

   Cor, je hebt helemaal gelijk. Mij interesseert de dollar/bath koers ook helemaal niets. Ik ben Nederlander en kijk dus naar de euro/bath koers. 6 maanden geleden kreeg ik voor 1 euro nog 40 bath en nu nog maar rond de 37 bath. Een daling van 7,5 %. Lijkt niet veel maar voor mij is nu in thailand 1000 euro nog maar 925 euro waard ten opzichte van 6 maanden geleden. Ik ben geen econoom maar een sterkere bath ten opzichte van de dollar betekent dan toch automatische ook een sterkere bath ten opzichte van de euro? Of ben ik nu zo dom?

   • Dick van der Lugt zegt op

    & ad Het ligt voor de hand dat expats en toeristen meer geïnteresseerd zijn in de baht/euro-koers dan in de baht/dollar-koers. De posting waar u en Cor op reageren is gebaseerd op een bericht in Bangkok Post. Voor Thaise lezers is de baht/dollar-koers blijkbaar van meer belang dan de baht/euro-koers, want daarover rept de krant niet en ik heb er ook nog nooit iets over gelezen.

    • Adje zegt op

     Precies wat je zegt Dick. Voor de Thaise lezers is het van belang en niet zozeer voor de lezers hier op dit blog die voornamelijk Nederlanders en Belgen bestaan. Dus begrijp ik niet waarom de blog zoveel aandacht besteed aan dit onderwerp. Alsof er geen ander nieuws in de krant staat.

     Er staat genoeg ander nieuws in de rubriek Nieuws uit Thailand, maak u daar maar geen zorgen over. Zoals ik al schreef: wanneer Bangkok Post niet over de baht/euro-koers schrijft, kan ik moeilijk een bericht uit mijn duim zuigen. De blog besteedt aandacht aan het onderwerp, omdat Bangkok Post er veel aandacht aan besteedt. De rubriek Nieuws uit Thailand bevat het belangrijkste nieuws uit Thailand. Dat (Nederlandse en Belgische) lezers niet in alle onderwerpen zijn geïnteresseerd weet ik als oud-journalist maar al te goed en dat hoeft ook niet.

   • Mr Bojangles zegt op

    Hoi Ad,

    Nee dat is een onjuiste veronderstelling. Als dat waar zou zijn, zou de verhouding dollar-euro dus altijd gelijk blijven en dat doet ie niet. Net zo goed als de baht stijgt cq daalt tov de dollar, zo stijgt cq daalt de euro ook tov de dollar. Ergo: als de baht stijgt tov de dollar en de euro zou gelijktijdig ook stijgen tov de dollar, zou de kans groot zijn dat de verhouding baht-euro gelijk blijft.
    En als de euro harder stijgt dan de baht, krijg je dus nog meer baht voor je euro. Ruwweg kun je er vanuit gaan dat de verhouding euro-dollar door de jaren heen schommelt tussen 1,10 en 1,40. Dat is nogal een verschil.

 6. Cornelis zegt op

  Dat hangt weer van de verhouding dollar/euro af. Die ligt nu rond de 1,30, maar zat twee jaar geleden een heel in de richting van de 1,50 – de euro is dus t.o.v. de dollar ook verzwakt.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website