Actieleider Suthep Thaugsuban gooit de handdoek in de ring wanneer het de komende week niet lukt de regering naar huis te sturen. Ook wanneer dit wel lukt, gaat hij zich op 27 mei aangeven bij de politie.

Suthep maakte dit zaterdag, na zeven maanden actievoeren, bekend tijdens een bijeenkomst met supporters in het Government House (foto). De beslissing van de Senaat om geen specifiek tijdpad voor de benoeming van een interim-premier te noemen, heeft hem tot zijn beslissing gebracht.

‘In tegenstelling tot de Senaat hebben de mensen lang gevochten; ze verdienen het om te weten wanneer ze succes hebben. Daarom is het nodig dat de PDRC een duidelijk tijdschema vaststelt. De laatste missie begint zondag en eindigt op 26 mei.’

De krant tekent hierbij aan dat Suthep al tien keer eerder een ‘final battle’ aankondigde, sinds het begin van de acties eind oktober vorig jaar.

Zondag ontmoet de PDRC vertegenwoordigers van overheidsvakbonden om taken te verdelen. ’s Middags gebeurt hetzelfde met gepensioneerde ambtenaren en gouverneurs, die sympathiek tegenover het doel staan. Die plannen worden maandag uitgevoerd, maar details heeft Suthep niet bekend gemaakt.

In de tussentijd gaan PDRC-supporters ministers ‘bezoeken’; ze eisen dat die aftreden omdat ze de vooruitgang van het land hinderen. Ambtenaren zal gevraagd worden niet langer bevelen van hun minister op te volgen.

Voor donderdag staat een bijeenkomst gepland met hoofden van regeringsdiensten, permanent secretarissen (de hoogste ambtenaar van een ministerie) en de Procureur-Generaal.

Vrijdag tot zondag is gereserveerd voor een ‘great uprising among the people nationwide’.

Dinsdag 27 mei is D-Day. Wanneer niet miljoenen mensen komen opdagen, geeft Suthep zich aan. ‘We hebben dit pad lang genoeg bewandeld. Deze film draait al een lange tijd.’

UDD

UDD-voorzitter Jatuporn Prompan heeft zijn achterban voor een grote rally van dinsdag tot 27 mei opgeroepen. Die datum valt samen met de ‘final battle’ van de anti-regeringsbeweging.

UDD secretaris-generaal Nattawut Saikuar belooft dat de rally eindigt, wanneer de politieke sitatie op 27 mei naar normaal terugkeert. Maar hij dreigt met een nieuwe campagne, wanneer de Senaat een interim-premier en regering benoemt ter vervanging van het huidige demissionaire kabinet.

Oorspronkelijk zou het UDD dit weekend een grote rally op de Utthayan Road in het westen van Bangkok houden en die op maandag opbreken.

Senaat

De Senaat besloot vrijdag onderhandelingen te beginnen met alle partijen in het politieke debat. Suthep had geëist dat de Senaat uiterlijk die dag een interim-premier zou benoemen.

Thans wordt het land geregeerd door een demissionair kabinet van 25 ministers met een waarnemend premier, dat de lopende zaken regelt. Premier Yingluck en negen ministers zijn eerder door het Constitutionele Hof afgezet.

(Bron: Website Bangkok Post, 17 mei 2014)


» Laat een reactie achter


7 reacties op “Nog eenmaal een ‘final battle’ tegen regering; Suthep geeft zich aan”

 1. Soi zegt op

  Mooi! Nog even een week met zijn allen pas op de plaats maken, geen gekke dingen zeggen of doen, raddraaiers en heethoofden in toom houden, per 27 mei met z’n allen naar huis, verkiezingen houden, hervormingen afspreken, en met frisse moed elkaar weer in de haren…, pardon, er tegen aan!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +7 (obv 7 stemmen)
 2. Mr Bojangles zegt op

  “Nog eenmaal een ‘final battle’ tegen regering; Suthep geeft zich aan”
  Doet me denken aan die Unox-reclames. zullen jullie in Thailand wellicht niet kennen.

  Dus: We hebben al diverse reclames met unox gezien. Komt deze: komt pa thuis van het werk en vraagt:
  “En? Wat eten we vandaag?”
  Waarop het antwoord van de kinderen is: “Wat denk jezelf, pap?”

  Of aan deze:
  University-professor explains:
  multiplying a positive and a negative number results both ways in a negative result.
  multipying negative and negative however results in positive.
  but there is no way that using two positives results in a negative answer.
  At which a student answers: “Yeah, right”.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
 3. Sudranoel zegt op

  Het wordt tijd dat ze deze demagoog Sutthep opsluiten of het land uitsturen.
  Zet Thailand op zn kop omdat hij graag belangrijk wil zijn.
  Zijn intenties zijn niet conform zijn uitspraken.
  Uitbannen van corrupties doe je niet in een paar weken of maanden. Dat zal een geleidelijk proces zijn
  dat jaren duurt.
  Vele parijen zijn bereid daarover te praten. Mr Sutthep niet wil zijn eigen zin doorgeven door het aanstellen van een niet gekozen regering.
  Gelukkig wordt zijn aanhang steeds minder.
  Vergeet niet dat mr Sutthep al meerdere zeer kwalijke dingen heeft uitgehaald waardoor er vele doden zijn gevallen.
  Politieke conflicten vecht je niet uit op straat maar aan tafel.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +9 (obv 11 stemmen)
 4. chris zegt op

  Vanaf het begin van de acties van Suthep heb ik – net als overige vele Thai en vele Thai bedriven en hun organisaties – de acties ondersteunt: aftreden van de regering Yingluck en hervormingen op een groot aantal punten. Vanaf het begin heb ik ook weinig moeite gehad met de geweldloze acties van Suthep. Van begin af aan heb ik niet onder stoelen of banken gestoken dat Suthep met zijn verleden niet de beste en niet de meest geloofwaardige leider is van een beweging die hervormingen wil. Ik ben van mening dat het volk gehouden is in opstand te komen als de regering corrupt is en het mandaat dat zij bij verkiezingen heeft gekregen misbruikt. Ik ben dan ook niet gevoelig voor de argumenten van de red shirts dat de regering niets te verwijten valt en dat zij moet blijven zitten omdat zij via verkiezingen aan de macht is gekomen. Heb in mijn verleden ook in Nederland betoogd tegen de 1000-gulden wet van De Brauw, het studiefiancieringssysteem met leningen van staatssecretaris Klein en de stationering van kernwapens op de vliegbasis Volkel. Allemaal beslissingen van democratisch gekozen regeringen.
  Van al die acties heb ik een paar dingen geleerd:
  a. je moet je doelen duidelijk formuleren, het uiterst mogelijke vragen en tijdens de acties de doelstellingen niet veranderen;
  b. je moet de situatie waar je tegen bent grondig analyseren: wat gebeurt er en wat zijn de redenen? Analyses moeten op papier en in het openbaar bediscussieerd, zeker met de (vermeende) tegenstander;
  c. Je moet beseffen dat er onderhandeld moet worden over de eisen van beide zijden;
  d. Aan het eind van het verhaal haalt de partij die de PUBLIEKE OPINIE meer op zijn hand krijgt meer binnen dan de andere partij.

  Ziehier de redenen waarom Suthep de definitieve veldslag al 11 keer verloren heeft en waarom hij ook de laatste niet zal winnen. Hij kan zich beter morgen melden bij de politie zodat de echte hervormingen die dit land nodig heeft niet worden vereenzelvigd met Suthep en de PDRC.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +9 (obv 11 stemmen)
 5. mitch zegt op

  Hoe eerder die man zich aangeeft hoe beter het zal zijn voor het land want investeringen worden niet meer gedaan en toeristen blijven weg. De biermagnaat heeft dan voorgoed verloren.Ook heeft hij op tv laten zien hoe corrupt hij is.Door steeds veel geld aan te nemen.Een mooi voorbeeld om tegen corruptie te strijden.Dus niet. Onbegrijpelijk dat de thaise bevolking dat niet ziet.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +2 (obv 4 stemmen)
 6. rebell zegt op

  Deze clown Suthep heeft zo vaak al over finale action gesproken en dat hij zich wil aangeven, dat het gewoon belachelijk wordt. Maar het zegd veel meer over de kwaliteit van de Thai en zijn begrip van demokratie wat het stadium van puberteit niet eens bereikt heeft. Deze buitenstaander clown Suthep houdt het land al maanden in een greep, dat alleen versnelde achteruitgang betekend. Ik hoop dat de Thaise justitie zich later nog aan de namen kan herinneren die dit land elke dag verder aan de rand van de afgrond hebben gebracht.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +4 (obv 6 stemmen)
 7. David H. zegt op

  Och over dat zoveelste aangeven aan politie door Suthep , we weten allemaal dat hij 3 uur later (of minder) terug op de straat staat onder borgstelling en dat processen van vooraanstaande rijken eerst na jaren worden gevoerd en zéker dan nog dat bij eventueel aantreden van een nieuwe koning er meestal amnesties verleend worden …..!
  Enkel met juridische coups is men snel hier justitieel , lachwekkend om regeringsinstanties mekaar te zien vervolgen ……hoe kan je in godsnaam zo een land besturen …maar ja “De oneliner Amazing Thailand” zeker ?

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)

Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website