Vijf maanden heeft oppositiepartij Democraten aan zijn kop gezeurd en gisteren kwam het er ineens van. Vice-minister-president Chalerm Yubamrung, belast met de veiligheidsoperaties in het Zuiden, bracht een verrassingsbezoek aan zijn werkterrein en woonde een briefing bij van het Internal Security Operations Command in Yarang (Pattani).

Chalerm verdedigde zijn dralen met de opmerking dat een bezoek van een vice-minister-president aan het Zuiden een grote druk legt op de autoriteiten. ‘De Democraten hebben geen idee wat voor last dat is’, zei hij.

Chalerm’s bezoek volgde op een serie aanvallen woensdagavond in Pattani. Bij een aanval op een legervoertuig kwamen twee soldaten om het leven en werden zes gewond (zie foto bomkrater).  Chalerm zei naar het Zuiden te zijn gekomen omdat premier Yingluck hem had opgedragen de bewoners te vertellen dat de regering niet van plan is de terreur met buitensporig geweld te beantwoorden.

Volgens Paradorn Pattanatabut, secretaris-generaal van de National Security Council, gaat het tweede vredesgesprek met rebellengroep BRN zoals gepland door. Deze week doken berichten op dat het wellicht zou worden uitgesteld. Op 29 april schuiven beide delegaties in Kuala Lumpur aan tafel met Maleisië als waarnemer.

Sinds Thailand en de BRN op 28 februari een principe-overeenkomst sloten vredesgesprekken te beginnen, is het geweld in het Zuiden onverminderd doorgegaan. Woensdagavond werden op 35 plaatsen in Pattani banden in brand gestoken en bomaanslagen gepleegd. Op de zeeweg tussen Panare en Sai Buri was de tekst gespoten ‘Negotiations are just lies. Pattani will become independent’.

– Thailand en Brunei tekenen vooor het einde van het jaar een Memorandum of Understanding over mensenhandel en prosititutie. Naar verluidt zouden Thaise vrouwen steeds vaker naar het sultanaat worden gelokt om daar in de illegale ‘flesh trade’ te werken. Volgens de Thaise ambassadeur in Brunei ging het vorig jaar om 20 vrouwen. Wanneer niets wordt gedaan, vreest hij, neemt dat aantal alleen maar toe. De meeste vrouwen worden door bendes via Maleisië naar Brunei gesmokkeld. Prostitutie is in Brunei verboden.

De Thaise mannen, die in Brunei werken, zijn ook geen lieverdjes, zegt de ambassadeur. Ze stoken illegaal sterke drank en vechten. In Brunei werken 3.200 Thai, voornamelijk in de bouw, garages, supermarkten en reparatiewerkplaatsen van air-conditioners.

– Het Pollution Control Department (PCD) heeft de laatste hand gelegd aan een plan om de delen van het district Mae Sot (Tak), die met cadmium zijn verontreinigd, te reinigen. Het plan wordt volgende maand voorgelegd aan de National Environment Board (NEB).

Begin 2004 vonden buitenlandse wetenschappers van het Water Management Institute in drie tambons bij honderden bewoners een hoog niveau aan cadmium in hun bloed. Ze vermoedden dat dit kwam door het eten van met cadmium verontreinigde rijst. Uit onderzoeken van de omgeving bleek dat de grond was verontreinigd bij stortplaatsen van cadmium en zink. De zinkmijn Padaeng Industry zou daarvoor verantwoordelijk zijn.

De schoonmaakoperatie bestrijkt 35.660 rai, waarvan 248 rai met een zeer hoge concentratie cadmium; 3.566 rai gemiddeld en de rest laag. De verontreinigde grond is 30 cm diep. Het PCD-plan noemt vier opties: beplanten met suikerriet (voor ethanolproductie), afgraven, verdunnen met andere chemicaliën en bedekken met schone grond. De NEB mag de knoop doorhakken.

De PCD heeft ook lage concentraties cadmium gevonden in het sediment van de kreken Ma Tao en Mae Ku, maar niet in de vissen. Omwonenden hebben de bestuursrechter in 2009 gevraagd de PCD te gelasten het gebied te reinigen. Ze gaan ook een civielrechtelijke procedure beginnen tegen twee bedrijven: Padaeng Industry en Tak Mining Co.

– Het ministerie van Volksgezondheid spreekt berichten tegen dat een 15-jarige Thaise jongen in China is overleden nadat hij besmet was geraakt met het H7N9 virus. De jongen overleed tijdens een gezinsuitstapje op 4 april aan longontsteking. Tot nu toe zijn in China tien personen overleden aan H7N9.

– Een monnik van een tempel in Muang (Phitsanulok) is gearresteerd omdat hij zich vergrepen zou hebben aan een 4-jarig meisje. De politie, gealarmeerd door de grootmoeder van het meisje, trof de monnik dronken in zijn woonruimte in de tempel aan. De grootmoeder zei dat een van haar andere kleinkinderen had gezien dat de monnik zijn hand in het ondergoed van het meisje stak. Na aanvankelijk ontkend te hebben, gaf de monnik uiteindelijk toe de edele delen van het meisje te hebben betast.

– Drie Thaise universiteiten staan op de lijst van de 100 beste universiteiten in Azië, voor het eerst opgesteld door het Engelse tijdschrift Times Higher Education Magazine. De drie zijn King Mongkut’s University of Technology Thonburi (55ste), Mahidol University (61ste) en Chulalongkorn University (82ste). De universiteiten werden beoordeeld op vijf criteria: onderwijs, research, geciteerde research, internationale oriëntatie en industrieel inkomen.

Politiek nieuws

– Oppositiepartij Democraten wordt niet ontbonden. Het Constitutionele Hof heeft gisteren een verzoekschrift van voormalig senator Ruangkrai Leekitwattana verworpen. Hij had om opheffing van de partij gevraagd omdat de partij de grondwet zou hebben overtreden. Ruangkrai beschuldigde elf Democraten ervan het recht van de bevolking om de grondwet te beschermen, te willen beperken.

Die elf zitten in een commissie die het voorstel bestudeert om artikel 68 en 237 van de grondwet te wijzigen. Artikel 68 van de grondwet staat de bevolking toe rechtstreeks een klacht in te dienen bij het Constitutionel Hof. Het desbetreffende voorstel schuift daar de procureur-generaal tussen. Het commissielidmaatschap van de elf Democraten kan beschouwd worden als medewerking aan die verandering, beweerde Riangkrai.

[Ik begrijp werkelijk niets van de redenering van Riangkrai, want de Democraten verzetten zich juist tegen het bemoeilijken van de gang naar het Constitutionele Hof.]

– Verder regent het ook verzoekschriften. Een groep mensen geleid door Bovorn Yasinthorn heeft het Constitutionele Hof om een uitspraak gevraagd over de steun van 312 leden van het Huis van Afgevaardigden en de Senaat aan het voorstel om artikel 68 (zie hiervoor) en 237 te veranderen. De bevolking wordt door de verandering het recht ontnomen de grondwet te verdedigen, aldus de indieners.

Senator Prasarn Marukpitak heeft bij de Nationale Ombudsman een verzoekschrift gedeponeerd. Hij vraagt de ombudsman te onderzoeken of die 312 parlementsleden de grondwet hebben overtreden. Hij verwijst naar artikel 122, waarin staat dat MP’s en senatoren hun taak eerlijk moeten uitvoeren zonder belangenconflict. Daarvan zou sprake zijn bij de wijziging van de artikelen over de zittingsduur van senatoren en de ontbinding van politieke partijen bij verkiezingsfraude.

Economisch nieuws

– De Bank of Agriculture and Agricultural Cooperatives gaat haar surplus liquiditeit gebruiken voor betalingen aan boeren in het kader van het hypotheeksysteem voor rijst, indien het de regering niet lukt rijst uit de zich opstapelende voorraad te verkopen. De bank, die het hypotheeksysteem voorfinanciert, heeft een liquiditeit van 227 miljard baht, oftewel 21,86 procent van de uitstaande deposito’s, wat driemaal zo veel is als de Bank of Thailand eist.

Het ministerie van Financiën neemt alle kosten voor zijn rekening die voortkomen uit het gebruik van de surplus liquiditeit voor betalingen aan boeren. Het ministerie van Handel verwacht tussen april en december 113 miljard baht uit rijstverkopen te kunnen maken, zodat de tweede oogst gefinancierd kan worden. De regering schat dat ze 7 miljoen ton uit de tweede oogst koopt, waarmee een bedrag van 105 miljard baht is gemoeid.

Voor de volgende hoofdoogst is de verwachting dat 1,75 miljoen boeren niet 15 miljoen ton rijst zullen aanbieden, maar als gevolg van de droogte slechts 11,45 miljoen ton. Dit kost de regering 184 miljard baht in plaats van 240 miljard.

– De Bank of Thailand heeft financiële instituten, die beheerder zijn voor buitenlandse investeerders, gevraagd om een lijst van investeerders. De bank wil die investeerders volgen als onderdeel van haar pogingen om de bewegingen van de baht te monitoren. De baht, verreweg de sterkste valuta in Azië dit jaar, brak woensdag weer door de 29-baht grens voordat ze zich terugtrok op 29,00/04.

De markten verwachten dat de valuta van de meeste emerging economieën onder aanzienlijke druk van appreciatie (koersstijging) komen omdat de Federal Reserve, de Bank of Japan en de Europese Bank in de nabije toekomst de geldpersen laten draaien om hun economieën te stimuleren.

[Verder gaat het bericht ‘Measures on the table to rein baht’ met als onderkop ‘Bond auction bidding cited as pressure point’ boven mijn pet. Maar de boodschap lijkt me duidelijk: de koersstijging van de baht blijft zorgen baren, wat ten koste van de export gaat.]

– De kassa gaat dit jaar rinkelen voor de Thaise filmindustrie en bioscopen. President Visoot Poolvaraluk van de National Federation of Thai Film Associations verwacht dat de omzet bijna 100 procent stijgt van 1,1 miljard vorig jaar naar 2 miljard baht dit jaar. De twee grootste kaskrakers in 2013 zijn King Naresuan 5 en Tom Yam Goong 2. Ook de film Pee Mak Phra Khanong doet het goed en bracht de eerste twee weken na release al 300 miljoen baht in het laatje.

Vorig jaar werden 20 procent minder bisocoopkaartjes verkocht dan in 2011 omdat films die een groot publiek trokken, ontbraken; de meeste films waren love stories. In 2012 kwamen 64 nieuwe films uit; de enige kaskraker was de romantische komedied ATM: Er Rak Error met een omzet van meer dan 100 miljoen baht.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

1 reactie op “Nieuws uit Thailand – vrijdag 12 april 2013”

  1. ton donders zegt op

    Goed idee om suikerriet voor ethanol productie te verbouwen. Maar ik hoop dat eerst wordt nagegaan of en hoeveel van het cadmium als vluchtige verbinding of oxide in uitlaatgas terecht komt. En waar blijft de cadmiumstroom bij de productie van ethanol?


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website