Minister Chadchart Sittipunt (Transport) – en we overdrijven niet – is een internet sensatie geworden. Een foto van hem, gekleed in een zwart shirt en shorts en lopend op blote voeten, wordt op talloze manieren bewerkt.

Zo is de minister te zien aan de kop van een rij mannequins met kleding van Vivienne Westwood, als bokser die Muhammed Ali neerslaat, als man op de maan bij Neil Armstrong en als speler in de Superbowl.

De minister vindt het wel grappig. ‘Ik was eerst verbaasd en daarna verwonderd, want sommige van deze foto’s getuigen van fantasie en creativiteit. Ik moet er wel om lachen. Ik neem ze niet serieus, want ze zijn als grapje bedoeld en ze zijn leuk. Humor is belangrijk, want het leven kent al genoeg spanningen.’

De foto die het allemaal teweeg bracht, werd gemaakt toen Chadchart in Surin eten aan monniken op hun ochtendronde gaf. Iemand maakte de foto, stuurde die naar de Facebook-pagina van Chadchart en zo ontstond een ware hype. En die gaat nog wel even door. Het zenuwcentrum van de Chadchart-koorts is de Facebook-pagina ‘Chadchart: The Toughest Transport Minister in the Universe’, die al meer dan 100.000 Likes heeft gescoord.

– De laatste bel heeft gisteravond geklonken voor het bekende Lumpini Boxing Stadium aan de Rama IV weg. Duizenden fans, promotors en functionarissen kwamen naar het 58 jaar oude stadion om afscheid te nemen. Het stadion verhuist naar een nieuw onderkomen aan de Ram Intra weg, waar plaats is voor 8.000 bezoekers. De openingsceremonie staat gepland voor 28 februari.

– Het Chinese bedrijf Shenzhen Yitoa Intelligent Control Co, dat zich heeft teruggetrokken als leverancier van tablet PC’s voor de Prathom 1 leerlingen in de onderwijszones 1 en 2, kan een fikse claim tot schadevergoeding verwachten.

Het bedrijf had de tablets in december moeten leveren, maar liet eind januari weten het contract te annuleren wegens de politieke onrust in Thailand, meningsverschillen over het contract en communicatieproblemen.

Binnen 45 tot 50 dagen wordt een veilig gehouden om een nieuwe leverancier voor de tablets te zoeken, zegt minister Chaturon Chaisaeng (Onderwijs). Verwacht wordt dat de leerlingen het speeltje in juni krijgen, wanneer ze inmiddels in Prathom 2 zitten.

Behalve de leerlingen in zone 1 en 2 hebben Mathayom 1 leerlingen in zone 3 ook nog geen tablet gezien. Het bedrijf dat de tablets moet leveren, is beschuldigd geweest van prijsopdrijving, maar gebleken is dat dit niet het geval is. Wanneer deze leerlingen hun tablet krijgen, vermeldt het bericht niet.

– Het is maandag business as usual bij Thai Airways International, zegt waarnemend president Chokechai Panyayong naar aanleiding van een foldertje, waarin het personeel wordt opgeroepen de maatschappij plat te leggen. Doel: de leiding onder druk te zetten de voorzitter van de raad van bestuur en Chokechai de laan uit te sturen. De vakbond zegt niet te weten wie de foldertjes heeft gemaakt.

De voorzitter en Chokechai hebben tegen vier personeelsleden aangifte gedaan, waaronder de voorzitter van de vakbond en diens voorganger. Zij leidden in januari een actie voor loonsverhoging. De aangifte is gedaan op aandringen van de aandeelhouders. Volgens hen heeft die actie schade aan het bedrijf berokkend. Dat zou uit onderzoek zijn gebleken.

– 21 personen van koninklijke afkomst vragen de Crime Suppression Division onderzoek te doen naar zes personen, die zich schuldig zouden hebben gemaakt aan majesteitsschennis middels berichten en foto’s op Facebook. De groep beschuldigde de regering eerder van majesteitsschennis, maar die klacht verdween in de la [of in de prullenbak?]. Ze heeft ook een petitie gestuurd naar de premier met hetzelfde resultaat.

– In het Zuiden van Thailand hebben opstandelingen spandoeken opgehangen met kritiek op Thailands problematische politiek. Ze hangen op 34 plaatsen in de provincies Narathiwat en Yala. De tekst luidt: ‘Siam fails to govern the country, so how can it govern Melayu Patani?’ Bij de spandoeken lagen ook verdacht uitziende dozen, maar die bleken geen bommen te bevatten.

In Bacho (Narathiwat) ontsnapten soldaten ternauwernood aan de dood toen tijdens een patrouille bij een school een bom ontplofte.

In Kabang (Yala) werden agenten op de terugweg naar het bureau onder vuur genomen, nadat ze onderwijzers hadden geëscorteerd. Niemand raakte gewond.

In Bacho (Narathiwat) werd een man voor diens woning doodgeschoten en in Yaha (Yala) werd ook een man doodgeschoten. Bij die aanval raakten twee personen gewond.

Volgens Paradorn Pattanatabut, secretaris-generaal van de National Security Council, voeren opstandelingen hun aanvallen op omdat de regering thans ‘zwak’ is.

Bangkok Shutdown

– Drie ministeries hebben gisteren een bezoek gehad van demonstranten. Als eerste trokken ze naar het ministerie van Buitenlandse Zaken en eisten dat de ambtenaren het werk zouden stilleggen. Nadat een aantal dat gedaan had, werd de tocht vervolgd naar het ministerie van Science and Technology en Industrie. Of ambtenaren daar vertrokken, vermeldt het bericht niet.

De tocht voerde verder door het zakencentrum van Bangkok met als doel geld op te halen voor de boeren die nog geen satang hebben gezien voor de rijst die ze in het kader van het hypotheeksysteem voor rijst hebben ingeleverd. Ook maandag wordt geld opgehaald voor de boeren. Het streefbedrag is 10 miljoen baht; gisteren zou 8 miljoen baht zijn opgehaald. De precieze bestemming is nog niet bekend gemaakt.

PDRC-protestleider Thaworn Senneam erkent dat de belegering van overheidsgebouwen tot nu toe weinig zoden aan de dijk heeft gezet. De PDRC bekijkt nog of de woning van premier Yingluck en die van haar kabinetsleden belegerd gaan worden. Volgens hem gaan de protesten zeker tot Songkran door (13 april).

– 58 anti-regerings protestleiders mogen het land niet verlaten. Dat is hen verboden door het CMPO, het orgaan dat verantwoordelijk is voor de noodtoestand, aldus een mededeling gisteren van Tarit Pengdith, hoofd van het Department of Special Investigation (de Thaise FBI).

Van de 58 leiders is tegen 19 een arrestatiebevel uitgevaardigd; 39 anderen worden beschuldiging van rebellie en obstructie van de verkiezingen. Mochten ze proberen het land te ontvluchten, dan worden ze aan de grens aangehouden. Provinciale rechtbanken hebben arrestatiebevelen voor twaalf verdachten goedgekeurd omdat ze de verkiezingen hebben geblokkeerd, voornamelijk in het Zuiden.

Pengdith zei ook dat doorgegaan wordt met de uitwijzing van de Indiase zakenman Satish Sehgal, voorzitter van de Thai-Indian Business Association, die de noodverordening zou hebben overtreden. Het Immigratiebureau heeft een commissie gevormd om de zaak te onderzoeken. De eindbeslissing ligt bij het kabinet. Sehgal kan in beroep gaan bij de bestuursrechter.

Volgens minister Surapong Tovichakchaikul (Buitenlandse Zaken) heeft de voorgestelde uitwijzing geen gevolgen voor de Thais-Indiase relaties. ‘De Indiase regering zal het begrijpen omdat dat land net als Thailand democratische principes aanhangt. De toespraken van Sehgal kwamen niet overeen met democratische idealen.’

– Niet alleen Sehgal dreigt te worden uitgewezen, maar ook vier andere buitenlanders. De mensenrechtenadvocaat Surapong Kongchantuk zegt dat het CMPO niet bevoegd is personen uit te wijzen. Zowel de Immigration Act als de Deportation Act bieden daarvoor geen juridische gronden. Alleen de minister van Binnenlandse Zaken kan iemand uitwijzen en de rechtbank dient toestemming te verlenen.

Naar verluidt zou Immigratie de opdracht hebben gekregen Sehgal’s visum vandaag in te trekken en hem te gelasten onmiddellijk te vertrekken. De advocaat waarschuwt CMPO-directeur Chalerm Yubamrung niet de wet te omzeilen, want dan heeft hij een probleem.

– Een bewaker is gewond geraakt bij een granaataanval donderdagnacht op een station van de lokale radio in Pathum Thani. Het gebouw werd licht beschadigd. Het station wordt gerund door ‘hardcore’ roodhemdleider Wuthipong Kachathamkun, de man die ervan beschuldigd wordt op 1 februari roodhemden te hebben opgetrommeld om de demonstranten bij het districtskantoor van Lak Si weg te jagen. Dat leidde tot een vuurgevecht met zes gewonden.

Donderdagavond werden twee granaten afgevuurd op de protestlocatie Chaeng Wattana. Luang Pu Buddha Issara, die daar de leiding heeft, zegt dat het vermoedelijk om testen ging om de baan van granaten te beproeven. Niemand raakte gewond. De monnik, een voormalige soldaat, denkt dat meer aanvallen zullen volgen. Hij heeft de politie verboden onderzoek te doen, want die vertrouwt hij niet. Soldaten mochten dat wel.

Verkiezingen

– Verschil van mening over de datum van de herverkiezingen in 28 kiesdistricten in het Zuiden, waar een districtskandidaat ontbrak omdat demonstranten hun registratie in december verhinderden. De Kiesraad (EC) zegt dat de regering een KB moet uitvaardigen met de datum; de regering zegt bij monde van minister Varathep Rattanakorn dat de regering dit niet kan doen.

De regering vaardigde eerder een KB uit waarin het Huis van Afgevaardigden werd ontbonden en als verkiezingsdatum 2 februari werd vastgesteld. Het is volgens Varathep de taak van de EC om herverkiezingen te houden in kiesdistricten waar de verkiezingen werden verstoord.

In totaal moeten in 10.284 stembureaus herverkiezingen worden gehouden, zowel voor de verkiezingen van 2 februari als voor de voorverkiezingen op 26 januari, toen stembureaus werden geblokkeerd.

Aan de kant van een weg in Thung Yao (Nakhon Si Thammarat) zijn 725 districtsstembiljetten gevonden. Inmiddels is vastgesteld dat ze echt zijn. De Kiesraad onderzoekt waar ze vandaan kwamen. In de provincie is zondag niet gestemd omdat geen enkele stembureau volledig bezet kon worden met de vereiste negen functionarissen.

– Voormalig regeringspartij Pheu Thai gelooft niet dat er juridische gronden zijn om de verkiezingen van zondag ongeldig te verklaren. Maar de partij houdt wel met die mogelijkheid rekening, zegt PT secretaris-generaal Phuntham Vejjayachai.

De partij deed gisteren een beroep op de EC om door te gaan met de herverkiezingen en het verkiezingsproces af te ronden ‘uit respect’ voor de 20 miljoen kiezers die zondag hun stem uitbrachten (47,72 pct van het aantal kiesgerechtigde Thais). PT beschouwt de opkomst als ‘bevredigend’, alhoewel de gemiddelde opkomst in de periode 2001-2011 71,36 pct bedroeg.

PT-partijleider Charupong Ruangsuwan zegt dat PT en haar coalitiepartners het erover eens zijn dat hervormingen voor de nieuwe regering prioriteit moeten zijn. Wanneer het hervormingsproces is voltooid, worden nieuwe verkiezingen uitgeschreven. Naar verwachting duurt het hervormingsproces een jaar.

– De Nationale Ombudsman wijst het verzoek van oppositiepartij Democraten af om zich te buigen over de rechtsgeldigheid van de verkiezingen en een procedure aanhangig te maken bij het Constitutionele Hof. De ombudsman zegt daartoe niet bevoegd te zijn; het grondwetsartikel waarop de Democraten zich baseren, zou niet op deze zaak van toepassing zijn. Allemaal erg ingewikkeld en juridische scherpslijperij met uiteindelijk maar één doel: de verkiezingen moeten ongeldig worden verklaard. Vinden Democraten en protestbeweging PDRC.

Rijst nieuws

– Zalvende woorden van premier Yingluck voor de boeren die al maanden op geld wachten voor de rijst die ze aan de regering hebben verkocht, maar een datum waarop ze betaald worden, noemde ze niet. Het ministerie van Handel en van Financiën doen hun best, maar het kabinet is aan handen en voeten gebonden vanwege zijn demissionaire status, zegt ze.

In Nakhon Phanom dreigen boeren de derde Thailand-Laos Friendship brug te bezetten als ze niet binnen zeven dagen betaald worden. Gisteren verzamelden zich er twintig boeren vertegenwoordigers uit twaalf districten.

In Suphan Buri verzamelden vijfhonderd boeren uit tien districten zich voor het Provinciehuis. In de provincie moeten 20.000 boeren nog geld krijgen, in totaal 2 miljard baht.

De demonstratie voor het ministerie van Handel in Nonthaburi gaat vandaag zijn derde dag in (foto homepagina). De boeren komen uit Ratchaburi en andere provincies. Eerder blokkeerden boeren in Ratchaburi de Rama II weg, de belangrijkste route naar het Zuiden, maar die blokkade is vrijdag na zes dagen afgeblazen.

– De enige manier waarop een nieuwe regering de boeren kan betalen voor hun ingeleverde rijst is de verkoop van de rijst uit de regeringsvoorraad of het ontslag van de regering Yingluck. De huidige manier om uit de impasse te geraken, leidt nergens toe. Dit zeggen twee voormalige ministers van Financiën.

Korn Chatikavanij (Democraten) zegt dat de boeren binnen een jaar kunnen worden betaald, wanneer het de regering lukt 8 miljoen ton rijst te exporteren en 10 miljoen ton in het binnenland af te zetten. Maar om de een of andere reden zit het ministerie van Handel bovenop de rijstvoorraad. ‘Het ministerie heeft nooit uitgelegd waarom het geen haast heeft met de verkoop. Het gedraagt zich alsof dit een land van misere is. Zelfs het Public Debt Management Office heeft gevraagd hoeveel rijst in voorraad is, maar het ministerie van Handel houdt zijn lippen stijf op elkaar.’

Thirachai Phuvanatnaranubala, eveneens een voormalige minister van Financiën, is het met Korn eens. Verkopen die handel, zelfs wanneer dat tot zware verliezen leidt. En indien de regering aftreedt, opent dat de weg voor een nieuwe regering geld te lenen om de boeren te betalen. [De huidige regering mag dit niet vanwege haar demissionaire status.]

Chookiat Ophaswongse, honorair president van de Thai Rice Exporters Association, denkt dat de regering 5 jaar nodig heeft om de huidige voorraad, door hem geschat op 20 miljoen ton, te verkopen. Wanneer rijst langer dan 3 jaar wordt bewaard, loopt de kwaliteit terug en zal het niet gemakkelijk zijn die in het buitenland af te zetten.

– De Kiesraad is in zijn wiek geschoten vanwege beschuldigingen dat de raad het afsluiten van leningen door de (demissionaire) regering blokkeert, zodat ze de boeren niet kan betalen. Niets van waar, zegt kiesraadcommissaris Somchai Srisuthiyakorn: de regering heeft tot nu toe helemaal geen toestemming gevraagd aan de Kiesraad. Maar de Kiesraad heeft wel laten weten dat het afsluiten van nieuwe leningen niet is toegestaan vanwege de demissionaire status van de regering.

De Kiesraad vindt het onterecht dat hij nu de zwartepiet krijgt toegespeeld voor de uitblijvende betalingen aan de boeren. De raad laat het er niet bij zitten en dreigt met juridische actie tegen de kwaadsprekers.

Politiek nieuws

– Premier Yingluck is niet van plan af te treden. Maar dat kan geen nieuws zijn, want dat heeft ze al talloze malen gezegd. Ditmaal reageert ze op een open brief van Pridiyathorn Devakula, voormalig minister van Financiën. Pridiyathorn pleit daarin voor aftreden en de vorming van een ‘neutrale’ regering. De huidige regering heeft op talloze gebieden gefaald, is zijn strenge oordeel. De open brief heeft al een tegen-open brief gescoord, geschreven door minister Kittiratt Na-Ranong. Wat daarin staat, laat zich raden.

Yingluck vraagt zich af of zo’n neutrale regering meer bevoegdheden heeft dan de huidige demissionaire regering. ‘Indien een neutrale regering meer macht heeft, zou dat betekenen dat de grondwet wordt verscheurd. […] We moeten allemaal de democratie en haar mechanismes om het democratisch proces gaande te houden, beschermen.’

Pridiyathorn hield gisteren vol dat de grondwet zich niet verzet tegen de vorming van een interim-regering. ‘Wanneer de huidige regering nog krediet had, zou ik het voorstel niet gedaan hebben.’

Pridiyathorn reageerde ook op een gerucht dat hij betrokken was bij de zogeheten ‘Khao Yai declaration’. Naar verluidt zou een aantal personen in een resort in Khao Yai bijeen zijn gekomen om een complot te beramen voor de vorming van een neutrale regering. Pridiyathorn zou daarin de post van Economische Zaken krijgen. ‘Ik ben me er niet van bewust dat zo’n plan bestaat.’

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

Van onze correspondent Tino Kuis te Chiang Mai

Onofficiële verkiezingsuitslag, ontleend aan de thaistalige krant Matichon Weekly van 7 februari.
Het Thaise parlement bestaat uit 500 leden. 125 leden worden via landelijke partijlijsten gekozen. Door het ontbreken van gegevens uit vele provincies kan hierover nog niets gezegd worden. Een ruwe schatting vanuit vroegere verkiezingen echter zegt dat de helft van deze lijst, zeg zestig leden, uit Pheu Thai partijleden zal bestaan.

De andere 375 leden worden gekozen via een districtenstelsel. Door de boycot van de verkiezingen en om een aantal andere redenen kon in ongeveer 80 districten, vooral in provincies in het Zuiden en wat minder in Bangkok, niet gestemd worden. In de volgende opsomming zijn deze gebieden niet verwerkt.

Uitslagen van het districtenstelsel, verdeeld over Noord, Isaan, Centraal en Zuid. Ik noem alleen de zetels die de Pheu Thai partij verwierf en de andere zetels, die ik niet verder onderverdeel.

  • Noorden:  Pheu Thai: 58 zetels; andere partijen: 6 zetels
  • Isaan: Pheu Thai: 112 zetels; andere partijen: 16 zetels
  • Centraal: Pheu Thai: 66 zetels; andere partijen: 26 zetels
  • Zuiden: Pheu Thai: 5 zetels; andere partijen: 6 zetels

Dat geeft de Pheu Thai partij een totaal van 241 zetels en de andere partijen 54 zetels uit het districtenstelsel, daar waar gestemd kon worden. Uit  de districten waar nog gestemd moet worden zal de Pheu Thai partij niet zoveel extra zetels meer halen. Tel echter de zetels uit de partijlijsten erbij op en de Pheu Thai partij zal rond de 300 zetels in het 500 zetels tellende parlement verkrijgen, een duidelijke meerderheid dus.

Niets is echter zeker op dit moment. Er zal nog heel wat water door de Chao Phraya stromen voordat een officiële uitslag bekend kan worden gemaakt.

Mededeling van de redactie

De rubriek Bangkok Breaking News is vervallen en wordt pas weer hervat indien daartoe aanleiding bestaat.

Bangkok Shutdown en de verkiezingen in beeld en geluid:

www.thailandblog.nl/nieuws/videos-bangkok-shutdown-en-de-verkiezingen/

No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website