Bangkok Post heeft vandaag op de voorpagina een 4,5 koloms foto van Tanakorn Yos-ubol, de vader die zondag twee kinderen heeft verloren bij de granaataanval voor Big C Supercentre.

‘Ik hoop dat dit verlies de laatste tragedie van het politiek geweld is’, zegt hij. ‘Ik zou willen dat ik “ik heb jullie vergeven” kan zeggen tegen degenen die dit geweld pleegden. Maar ik weet niet wie het zijn.’ De familie heeft de lichamen van de kinderen gisteren opgehaald in het Ramathibodi ziekenhuis voor de uitvaartrites in Wat Phromwongsaram in Din Daeng.

De kinderen waren met hun tante en haar zoon naar Big C geweest en hadden er bij KFC gegeten. Toen ze in een tuktuk stapten, ontplofte een granaat. De twee kinderen overleefden de aanslag niet, het zoontje werd zwaar gewond. Hij is buiten bewustzijn en ligt op de IC. Een van de kinderen stierf zondagavond aan ernstige hersenletsel en interne bloedingen, de ander gisterochtend aan hersenletsel en een gescheurde lever.

– Op pagina 2 nog een vader. Nipon Promma raakt het hoofd aan van zijn 5-jarige dochter die zaterdag in Trat om het leven kwam bij een granaataanval en beschieting op een anti-regerings protestbijeenkomst. Het meisje was aan het spelen bij een noodle stalletje dat onder vuur werd genomen.

‘Wat heeft mijn dochter verkeerd gedaan? Waarom is ze gedood? Ik veroordeel de daders en wens dat ze hetzelfde lot ondergaan als mijn kind’, zegt hij. Van de familie raakten zeven personen gewond. Ze maakten geen deel uit van de protestbijeenkomst, maar verkochten op de markt noodles. Het Rights and Liberties Protection Department heeft de vader een voorlopige tegemoetkoming gegeven van 100.000 baht.

Een ander meisje dat bij dezelfde aanval werd geraakt, bevindt zich nog in coma. Ze ligt in het ziekenhuis van Rayong aan de beademing. Haar hersens zijn opgezwollen en functioneren niet meer, en haar bloeddruk is gezakt. De politie heeft nog geen verdachten van de aanslag in het vizier.

– Legerbevelhebber Prayuth Chan-ocha heeft maandag in een tv-speech van 10 minuten een dringend beroep op alle partijen gedaan om de politieke crisis door middel van gesprekken op te lossen. Gesprekken zijn nodig om verder geweld te voorkomen; geweld dat ernstige schade aan het land zal berokkenen.

De generaal herhaalde andermaal dat het leger niet van plan is in te grijpen. ‘De militaire optie is geen oplossing voor de crisis. Daardoor zou het geweld juist toenemen en wordt de grondwet afgebroken. Wanneer we de verkeerde middelen gebruiken, of het leger inzetten, hoe kunnen we er dan zeker van zijn dat de situatie vreedzaam eindigt?’

– Premier Yingluck is maandag tijdens een bezoek aan het OTOP-complex in Phu Khae (Saraburi) lastig gevallen door PDRC-demonstranten. Vanaf een afstand vuurden ze via luidsprekers vragen op de premier af, zoals waarom ze ‘op vakantie’ is terwijl in de hoofdstad mensen worden gedood. Yingluck werd ook vergast op een fluitconcert.

De burgemeester van Phu Khae lukte het niet de demonstranten te laten verkassen. Later kwam de politie met honderd man. Na anderhalf uur vertrok de premier weer. Andere afspraken daarna werden afgezegd.

OTOP betekent One Tambon One Product. Het is een door Thaksin naar Japans voorbeeld opgezet programma om dorpen zich op één product te specialiseren. Vandaag woont Yingluck in Bangkok een vergadering van de Defence Council bij.

– De Kiesraad heeft bezwaar tegen de trips die Yingluck maakt; ze zouden verkapte verkiezingspropaganda zijn, waardoor misbruik van overheidsgelden wordt gemaakt. De Kiesraad heeft tot nu toe bij ambtenaren driemaal geïnformeerd naar details van Yingluck’s bezoeken aan het land, maar die hielden hun lippen stijf op elkaar. De Kiesraad gaat ze nu dagvaarden.

– Zes toeristen zijn zondagmiddag bij een aanvaring tussen twee speedboten gewond geraakt. Ongeveer 1 kilometer vanaf de kust van Krabi knalden ze tegen elkaar. In de ene boot zaten 28 passagiers, in de andere 10. Twee gewonden zijn in kritieke toestand.

– Het leger heeft toegestemd in een compensatie van 6,5 miljoen baht aan de nabestaanden van een dienstplichtig soldaat die tijdens zijn training in juni 2011 ernstig werd mishandeld en als gevolg daarvan overleed. Bovendien verzuimde de commandant hem tijdig naar het ziekenhuis over te brengen. De recruut werd door zijn trainers geslagen omdat hij bevelen niet opvolgde en de legerbasis in Narathiwat was ontvlucht.

– Het Student Loan Fund moet studenten die hun studieschuld niet aflossen, meer achter de broek zitten, vindt Kasem Watthanachai, lid van de Privy Council. Het SLF kan dat geld goed gebruiken want in het budget voor 2014 is gesneden. Kasem hield zijn pleidooi gisteren tijdens een seminar met administrateurs van onderwijsinstellingen.

Het SLF beschikt dit jaar over 16,8 miljard baht, alhoewel 23,5 miljard baht was gevraagd. Kasem veronderstelt dat de korting een straf was omdat het fonds te laks is. Aan leningen staat 72 miljard uit; op 38 miljard baht zijn betalingsachterstanden (53 pct).


Veel voorkomende afkortingen

UDD: United Front for Democracy against Dictatorship (roodhemden)
Capo: Centre for the Administration of Peace and Order (orgaan dat verantwoordelijk is voor toepassing van de ISA)
CMPO: Centre for Maintaining Peace and Order (verantwoordelijk orgaan voor de Noodtoestand die sinds 22 januari geldt)
ISA: Internal Security Act (noodwet die de politie bepaalde bevoegdheden geeft; is in geheel Bangkok van kracht; minder streng dan de Emergency Decree – noodverordening)
DSI: Department of Special Investigation (de Thaise FBI)
PDRC: People’s Democratic Reform Committee (staat onder leiding van Suthep Thaugsuban, ex-parlementslid van oppositiepartij Democraten)
NSPRT: Network of Students and People for Reform of Thailand (radicale protestgroep)
Pefot: People’s Force to Overthrow Thaksinism (idem)
PAERN: People’s Army and Energy Reform Network (actiegroep tegen energiemonopolie)


Bangkok Shutdown en aanverwant nieuws

– Het Thai Health Network gaat morgen ‘acitivities’ houden met als doel druk uit te oefenen op de regering om af te treden en zo de verantwoordelijkheid te nemen voor de recente golf van geweld. Waaruit die ‘activiteiten’ bestaan, wilde Narong Sahametapat, permanent secretaris van het ministerie van Volksgezondheid, gisteren niet zeggen tijdens een persbriefing.

Het THN bestaat uit 46 clubs, verenigingen en organisaties op het gebied van de volksgezondheid. Het is handtekeningen aan het verzamelen voor een oproep aan Yingluck om af te treden. THN-leden waren gisteren in het zwart gekleed bij de briefing en namen stilte in acht om de slachtoffers van de aanslagen in Bangkok en Trat te herdenken.

Ook de Council of University Presidents of Thailand heeft de regering opgeroepen naar aanleiding van het weekendgeweld af te treden.

– Volgens een legerbron heeft legerbevelhebber Prayuth Chan-ocha premier Yingluck gevraagd er bij het UDD op aan te dringen roodhemden niet op te trommelen om naar de hoofdstad op te trekken. Zondag vergaderden roodhemdleiders in Nakhon Ratchasima over plannen ter ondersteuning van de regering. Concrete voorstellen meldde de krant maandag overigens niet.

Vandaag citeert de krant wel roodhemdleider Jatuporn Prompan, die zegt dat het UDD volgende maand zijn ‘biggest move’ maakt, wanneer de National Anti-Corruption Commission zou besluiten juridische actie tegen Yingluck te ondernemen wegens haar rol in het hypotheeksysteem voor rijst. De NACC zou tegen Yingluck een impeachment procedure kunnen beginnen.

– Het openingsartikel van Bangkok Post speculeert dat gevreesd moet worden voor een gewapende confrontatie tussen ‘men in black’. ‘Het wordt geen burgeroorlog’, laat de de krant ‘security sources ‘ zeggen, ‘maar mannen in het zwart van de roodhemden zullen komen om een guerilla oorlog te ontketenen met de “popcorn warriors” van het PDRC.’

De rest van het artikel laat ik onvermeld, want dat bestaat uit veronderstellingen, beschuldigingen, gevolgtrekkingen en open deuren, zoals de mededeling dat premier Yingluck de politie de opdracht heeft gegeven de daders van de aanvallen in Bangkok en Trat op te sporen. Lijkt me een vrij overbodig bevel, tenzij de Thaise politie liever steekpenningen incasseert dan op boevenjacht te gaan.

– Actieleider Suthep Thaugsuban heeft gisteren premier Yingluck ervan beschuldigd dat haar veroordeling van de granaataanvallen op de demonstranten in Bangkok en Trat ‘onoprecht’ was. Waarop Suthep dit verwijt baseert, is me een raadsel omdat ze het geweld heeft veroordeeld en haar medeleven heeft betuigd met de nabestaanden. Had ze misschien in tranen moeten uitbarsten?

Suthep zei ook dat Yingluck op het leger doelde, toen ze zei dat een ‘derde partij’ verantwoordelijk was voor de aanvallen. [Hij zei nog veel meer, maar lieve lezers, willen jullie al deze flauwekul lezen? Ik pas.]

– Weer een granaataanval, ditmaal bedoeld voor het hoofdkantoor van oppositiepartij Democraten in Phaya Thai (Bangkok), maar in plaats daarvan raakte de granaat het naastgelegen huis. Twee auto’s werden beschadigd. Gewonden zijn niet gevallen. De aanval, die maandag om half acht plaatsvond, is de tweede op het hoofdkantoor. Op 13 januari werd het gebouw onder vuur genomen. De koffieshop die zich aan de voorkant bevindt, werd daarbij beschadigd. Ook toen vielen geen gewonden.

– Met voorbijgaan van de politie hebben de nabestaanden van twee burgers, die dinsdag bij de gevechten tussen politie en demonstranten bij de Phan Fah brug om het leven zijn gekomen, een moordaanklacht bij de Criminal Court ingediend. De politie werd gepasseerd omdat ze er geen vertrouwen in hebben dat die de zaak correct behandelt.

Aangeklaagd zijn premier Yingluck, CMPO-directeur Chalerm Yubamrung, hoofdcommissaris Adul Saengsingkaew en twee anderen. In de aanklacht wordt gesteld dat sommige agenten vuurwapens droegen en explosieven bij zich hadden. De aangeklaagden hadden zich moeten realiseren, dat agenten met scherp zouden schieten. De rechtbank beraadt zich of de klacht in behandeling kan worden genomen, nu niet de politie de zaak heeft aangebracht.

– Een tweede politieagent is het slachtoffer geworden van de gevechten vorige week dinsdag bij de Phan Fah brug in Bangkok. Hij is maandag in het ziekenhuis aan zijn verwondingen overleden. Daarmee komt het dodental op zes: vier burgers en twee agenten. Bij de gevechten raakten 69 personen gewond. Sinds eind november hebben de protesten 20 levens geëist en 718 personen zijn gewond geraakt, aldus gegevens van het gemeentelijk Erawan Centre.

– Luang Pu Buddha Issara heeft zijn zin gekregen. Na een belegering van Voice TV, een internet en satelliet tv-bedrijf dat eigendom is van Thaksin’s drie kinderen, heeft het bedrijf excuses gemaakt voor de bewering van een presentator dat de protesterende boeren geen echte boeren zijn.

Issara, demonstranten en boeren verzamelden zich maandagochtend bij het kantoor van Voice TV aan de Vibhavadi-Rangsit weg. Ze bleven netjes buiten het hek, en beloofden daar te blijven totdat ze hun zegje konden doen. Nadat het bedrijf in een uitzending zijn excuses had gemaakt en de beschuldiging had ingetrokken, vertrokken de belegeraars.

Een andere groep belegerde gisteren het kantoor van M Link Asian Corporation Plc, dat eigendom zou zijn van een nicht van Thaksin. De vice-president probeerde hen te paaien met het aanbod drie mobieltjes tegen een kortingsprijs van 10.000 baht te verkopen. De demonstranten wezen het aanbod van de hand. Ze komen vandaag terug om duizend handsets tegen die prijs te kopen en als ze die niet krijgen, doen ze aangifte bij de politie.

– Vandaag trekken demonstranten naar diverse bedrijven van de familie Shinawatra. Volgens actieleider Suthep Thaugsuban bezit de familie 45 bedrijven met een totaal kapitaal van 52 miljard baht. Het grootste bedrijf is vastgoedontwikkelaar SC Asset Plc. Ook het Rama IX ziekenhuis is eigendom van de Shinawatra’s, maar dat wordt evenals onderwijsinstellingen ongemoeid gelaten. Suthep dreigt de andere bankroet te laten gaan.

– De Criminal Court heeft geweigerd arrestatiebevelen tegen 13 PDRC-leiders uit te vaardigen. De DSI had om de arrestatiebevelen gevraagd omdat ze de noodverordening hebben overtreden. Maar de strafrechter, verwijzend naar het vonnis van de civiele rechtbank van vorige week, was van mening dat de verordening niet tegen PDRC-demonstranten kan worden gebruikt omdat ze vreedzaam en ongewapend demonstreren.

Donderdag buigt de Criminal Court zich over het verzoek van de PDRC om de arrestatiebevelen tegen Suthep en achttien andere leiders in te trekken.

Het CMPO is nog niet in beroep gegaan tegen de uitspraak van de civiele rechtbank. Die liet de noodverordening in tact, maar schrapte de genomen maatregelen, zoals het verbod op samenscholing.

Opinie

– Sinds november zijn negentien personen gedood en 717 gewond, van wie 32 nog in het ziekenhuis liggen. De politie heeft nog niet eens kans gezien één enkele verdachte aan te houden voor de aanslagen. Vreemd genoeg lukte het politie wel de verdachten van een aanslag op roodhemdleider Kwanchai Praipana in Udon Thani snel aan te houden.

Deze wrange constatering doet Veera Prateepchaikul in een column op de website van Bangkok Post. Maar dat niet alleen, hij releveert hoe een roodhemdleider uit Chon Buri zondag tijdens een bijeenkomst van het UDD in Nakhon Ratchasima vertelde ‘goed nieuws’ te hebben. ‘De PDRC-leden van Suthep in Khao Saming (Trat) hebben van lokale bewoners een verdiende ontvangst gekregen. Vijf mensen werden gedood en meer dan dertig gewond.’

Zijn woorden werden door velen in het publiek met gejuich en opgestoken vuisten ontvangen. Maar voordat hij verder kon gaan, ontnam UDD-voorzitter Tida Tawornseth hem het woord. ‘De roodhemd beweging juicht geweld niet toe.’ Voormalig PT-parlementslid Worachai Hema begeleidde de man vervolgens van het podium. Veera heeft er maar één woord voor over: Disgusting.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

Mededeling van de redactie

De rubriek Bangkok Breaking News is vervallen en wordt pas weer hervat indien daartoe aanleiding bestaat.

Bangkok Shutdown en de verkiezingen in beeld en geluid:

www.thailandblog.nl/nieuws/videos-bangkok-shutdown-en-de-verkiezingen/

5 reacties op “Nieuws uit Thailand (incl. Bangkok Shutdown) – 25 februari 2014”

 1. Dick van der Lugt zegt op

  Breaking News 1 Drie bewakers zijn kort na middernacht gewond geraakt toen het Lumpini-podium op de Rama IV-weg met granaten werd bestookt. Volgens de laatste berichten zijn twintig granaten in het gebied afgevuurd. De eerste belandde bij hek 4 van het Lumpini park bij de Thai-Belgian flyover. Daarna volgden geweerschoten, ook bij de Sala Daengweg en Surawongweg en de Henri Dunant-kruising.

  Tot 4 uur werden meer dan 18 ontploffingen gehoord bij de Henri Dunant-kruising en de Sarasin-kruising en geweerschoten werden gehoord rond de Thai-Belgian flyover. Verkopers op de Thaniyaweg en Silomweg zeggen vanaf 2 uur ontploffingen te hebben gehoord. Niemand raakte gewond.

  Om 3 uur hebben PDRC-bewakers de afluiting van de Silomweg uitgebreid tot de kruising met Thaniya. Een zoektocht naar verdachten leverde niets op, alhoewel er berichten zijn dat een taxichauffeur is aangehouden door bewakers.

  Kort na 4 uur werden bij hek 5 van het Lumpinipark luide explosies gehoord. Het park is daarna afgesloten.

 2. Farang tingtong zegt op

  Disgusting is het juiste woord.
  Je overwinning vieren over de lijken van onschuldige kinderen, gadverdamme wat een onmens is die roodhemdenleider uit Chon Buri, inderdaad voor goed afvoeren die man.

  Zouden die roodhemden die met hun opgestoken vuisten stonden te juichen, dit ook nog doen na het zien van de foto’s waar de ouders afscheid nemen van hun gedode kindertjes? Onschuldige kinderen die niet vragen om geweld, geweld is voor domme mensen ziek van geest, als het aan kinderen lag was er nog nooit geweld geweest.

 3. frank zegt op

  Intressant artikel hierover; http://www.thedailybeast.com/articles/2014/02/22/the-real-crisis-in-thailand-is-the-coming-royal-succession.html

 4. Dick van der Lugt zegt op

  Breaking News 2 Actieleider Suthep Thaugsuban is onverzettelijk: hij zal nooit en te nimmer onderhandelen met premier Yingluck. Nog erger, dinsdagavond beschuldigde hij de premier ervan haar ‘minions’ (slaafse volgelingen) opdracht te hebben gegeven kinderen te vermoorden. Suthep doelde op de twee kinderen die in Bangkok bij een granaataanval zijn omgekomen en de slachtoffertjes in Trat, waar een tweede kind vanmiddag aan haar verwondingen is overleden.

  Volgens Suthep is de enige oplossing voor de politieke crisis het aftreden van de regering Yingluck. ‘De PDRC gaat door met vechten totdat het “Thaksin regime” nergens in het land meer te zien is.’ Suthep vroeg zijn gehoor op Silom woensdag zwarte rouwkleding te dragen.

  Inmiddels lijkt de leiding van de protestbeweging met twee tongen te spreken, want protestleider Luang Pu Buddha Issara had vandaag een gesprek met Somchai Wongsawat, zwager van Thaksin, voormalig minister-president en tweede op de kieslijst van Pheu Thai. Het gesprek kwam tot stand door bemiddeling van kiesraadcommissaris Somchai Srisuthiyakorn. Het duurde een uur.

  ‘Er zijn geen eisen gesteld. Alleen ideeën uitgewisseld, procedures bedacht en deelnemers aan toekomstige gespreksrondes gekozen’, zegt hij. Kern van het gesprek was dat beide partijen het erover eens zijn een onderhandelingsproces tot stand te brengen dat een eind maakt aan de crisis.

 5. Frans zegt op

  Disgusting, is het juiste woord,

  Rood of geel, laat kinderen hier buiten!

  Wat er ook gebeurt, geweld tegen kinderen is echt triest,

  Ik ben zat met thailand en denk erover het een paar jaar te vermijden! ziek zooi

  Toeristen is wens jullie veel plezier in het land van de Glimlach

  Sta even stil bij deze kinderen afgelopen dagen, hun familie en hun toekomst

  Een woord triest!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website