Isabella Santiago (22) uit Venezuela is ’s werelds mooiste transgender. Althans de mooiste van eenentwintig transgenders uit achttien landen die vrijdag in Pattaya, het mekka van de transgenders, een gooi deden naar de felbegeerde titel van Miss International Queen en misschien nog meer naar het bijbehorende prijzengeld van 440.000 baht.

Maar nummer 2, de Thaise Nitsa Katrahong, ging ook niet met de lege handen naar huis, want die kreeg 150.000 baht en nummer 3, een Laotiaanse schone beurde 95.000 baht.

Volgens een van de juryleden was de bekroning van de Venezolaanse een unaniem jurybesluit. Haar elegantie op het podium gaf de doorslag.

De tiende schoonheidswedstrijd werd gehouden in Tiffany, een nachtclub die bekend staat om haar shows van transgenders. De deelnemers aan de wedstrijd zijn travestieten of pre- of post-operatieve transseksuelen. Ze moesten in drie kledingstukken paraderen: nationale klederdracht, avondjurk en zwempak.

– De Northern Peasants Federation begint vandaag aan een protestmars van Chiang Mai naar Bangkok. De boeren eisen dat gestopt wordt met de vervolging van Karen dorpelingen in Mae Hong Son.

De mars is een reactie op een inval van politie, soldaten en ambtenaren begin mei (nog voor de militaire coup) in het dorp Tung Paka. Ze vonden in 29 huizen 800 teakblokken, vermoedelijk illegaal gekapt in het stroomgebied van de Salween. De bewoners werden gearresteerd wegens het bezit van verboden hout en illegaal kappen. Twee weken geleden achtte de rechtbank van Mae Sariang 39 Karen in de leeftijd van 50 tot 70 jaar schuldig aan het bezit van het hout en ontbossing.

De inval en veroordeling hebben scherpe kritiek opgeroepen omdat de autoriteiten hebben nagelaten de mensen op de achtergrond aan te houden en een eind te maken aan netwerken van illegale houthakkers. Volgens de critici is slechts een handjevol inlanders aangehouden. Die wonen al lang in het bos en gebruiken het hout voor reparaties aan hun huizen. Het gaat maar om kleine volumes in de orde van grootte van 2 tot 6 kubieke meter.

Tijdens de rechtsgang zijn twee aangehouden Karen overleden. Een familielid zegt: ‘We behoren niet de schuld te krijgen van ontbossing want het gaat maar om een kleine hoeveelheid hout.’ Een ander zegt dat de vrouw die in de gevangenis is gestorven, het hout had geërfd van haar vader. ‘Ze kan het onmogelijk zelf illegaal gekapt hebben omdat ze al jaren verlamd was.’

– Leger en marine in het Zuiden van Thailand zijn in verhoogde staat van paraatheid gebracht vanwege het extreme weer. Een lagedrukgebied slaat vandaag en morgen genadeloos toe met mogelijk overstromingen en grondverschuivingen tot gevolg. In de Golf van Thailand worden golven van 2 tot 4 meter verwacht.

De minister van Binnenlandse Zaken heeft de gouverneurs van de provincies Phetchaburi, Prachuap Khiri Kan en de veertien zuidelijke provincies opdracht gegeven rond de klok paraat te staan totdat het weer verbetert. Het Vierde Legerkorps heeft materieel in gereedheid gebracht en soldaten staan klaar om slachtoffers te helpen.

Bewoners in Pak Phanang (Nakhon Si Thammarat) kregen gisteravond (nacht) al te maken met een stormvloed aan de kust. Surat Thani werd getrakteerd op zware regenval waardoor op sommige plaatsen op Koh Samui het water tot 30 cm hoog stond.

– Een grote kredietverlener, zeg maar geldwoekeraar, is vrijdagavond in Sikao (Trang) doodgeschoten, terwijl hij zijn auto bestuurde. De man, Khit Eiatsrithong (51), beheerde een omvangrijk leenbedrijf en was een grote investeerder in de provincie.

Gisteren werd zijn lichaam gevonden met kogelwonden in zijn borst. De rechter buitenspiegel was bezaaid met kogels. Volgens getuigen werd er vanuit een passerende pickup op hem geschoten. Vervolgens schoof de wagen van Khit van de weg en kwam tegen een elektriciteitspaal tot stilstand. Zowel een zakelijk conflict of overspel kan volgens de politie het motief zijn geweest. Naar verluidt zou Khit veel met jonge vrouwen omgegaan zijn.

– Acht jaar wordt er al over gebakkeleid: de aanschaf van 3.183 door aardgas aangedreven bussen voor het openbaarvervoerbedrijf van Bangkok (BMTA). Maar nu komt het er écht van, geen vertragingen meer, zegt de gemeente Bangkok.

De vakbond is daar niet van overtuigd. Indien de terms of reference worden gewijzigd, wordt de aanschaf toch weer vertraagd. Maar de waarnemend directeur van de BMTA weerspreekt dat. Morgen beslist de raad van bestuur of de lengte van de bussen wordt teruggebracht van 12 naar 10 meter. Wanneer de RvB akkoord gaat en het kabinet het groene licht geeft, is er geen vuiltje aan de lucht en kan de aanbesteding beginnen.

Voor de aankoop van de eerste 489 bussen heeft de wijziging geen gevolgen; alleen voor de resterende 2.694 bussen. De aanbesteding van de eerste aankoop vindt deze maand plaats. De bussen worden maart volgend jaar geleverd.

– Rectificatie: In de Bangkok Post dus ook in Nieuws uit Thailand van gisteren stond dat Japan Thailand zou helpen met de aanleg van een snelweg tussen Tak en Mukdahan, maar het gaat om een dubbelspoorverbinding tussen beide provincies.

Varia

– Kussen en omhelzen in het openbaar kun je maar achterwege laten, want indien die uitingen van genegenheid op YouTube worden gezet, worden de geliefden overladen met kritiek. De afgelopen maanden waren drie video’s te zien die de gram hebben opgeroepen van fatsoensrakkers.

In augustus ging het om een studente in uniform die haar vriendje in een volle BTS-trein kuste, in september om een jong paar dat elkaar knuffelde en kuste in de hoek van een BTS-trein en in november een lesbisch paar. Op die video was te zien (en te horen) hoe een medepasagiere het paar tot de orde riep en een ander de twee meiden uitschold. De woordenwisseling ging twee minuten door tot het eind van de clip.

De commentaren zijn eensluidend: dit soort gedrag is vreemd aan de Thaise cultuur. Een psychiater verbonden aan het Police General Hospital, vindt dat ook. Onacceptabel in de Thaise samenleving en in strijd met de culturele normen.

De voorzitter van de BMTS, de exploitant van de skytrain, zegt dat maatregelen tegen dit gedrag overwogen kunnen worden indien het de grenzen van openbaar fatsoen overschrijdt. Hij vraagt passagiers de staf te waarschuwen en zich er niet zelf mee te bemoeien om aanvaringen te voorkomen. De staf kan indien nodig de politie vragen de ‘boosdoeners’ uit de trein te verwijderen.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

Meer nieuws in:

Japanse diplomaat waarschuwt voor uittocht investeerders


» Laat een reactie achter


Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website