De Sawong antiekwinkel aan de Chaeng Watthana Road heeft gisteren bezoek gekregen van politie, soldaten en het Fine Arts Department. De winkel wordt geëxploiteerd door een van de verdachten in de Pongpat zaak, maar beschikt niet over een vergunning voor de handel in antiek.

Bij de inval is een groot aantal culturele voorwerpen in beslag genomen, vijfhonderd planken, houten meubels en meubelmakersgereedschap. De directeur van het National Museum zegt dat de meeste objecten vermoedelijk namaak zijn.

De Pongpat zaak heeft betrekking op het criminele netwerk van het voormalig hoofd van het Central Investigation Bureau, Pongpat Chayaphan.

In die zaak worden nog drie verdachten gezocht, die verdacht worden van het ontvoeren van kredietverleners om hen te bewegen schulden te reduceren. Een betreft de zakenman met een schuld van 120 miljoen baht die gisteren uitgebreid in de krant aan het woord kwam (zie Gevluchte zakenman: Politie verdonkeremaant bewijs) en de andere betreft een tweedehands autoverkoper met een schuld van 30 miljoen baht.

– De bouw van kolencentrales is in tegenspraak met het voornemen van de regering om tegen 2020 de uitstoot van broeikasgas met 7 procent te verminderen. Faikham Hannarong, vertegenwoordiger van de Thai Climate Justice Working Group, zegt dat het gebruik van kolen een van de grootste bronnen van koolstofemissies is. Er bestaat geen effectieve technologie om koolstof eruit te filteren. Kolencentrales stoten daarnaast zwaveldioxide, as en zware metalen uit.

Thailand maakt de geplande reductie met 7 procent in december in Lima bekend tijdens de 20ste vergadering van de Conference of the Parties to the Kyoto Protocol. Volgens het [Thaise] Power Development Plan 2012-2030 wil Thailand tegen 2030 4.400 megawatt uit kolen genereren, oftewel 12 procent van het totale elektriciteitsverbruik tegen thans 9 procent. Gepland zijn kolencentrales in Krabi en Songkhla.

– Het is weer onrustig aan het rubberfront. Rubberboeren uit Surat Thani hebben gedreigd vandaag te demonstreren voor het Provinciehuis om de regering te dwingen de rubberprijs naar 80 baht per kilo rubbervel te verhogen. Ook rubberboeren in andere provincies beginnen te morren omdat ze momenteel slechts 100 baht voor 3 kilo vangen.

Vice-premier Pridiyathorn Devakula probeerde gisteren de geest in de fles te houden. Hij zei er zeker van te zijn dat de prijs na vandaag omhoog gaat, wanneer het kabinet een plan bespreekt om de industrie meer rubber te laten kopen. Drie grote kopers moeten redding bieden: boerencoöperaties, de Rubber Estate Organisation (REO) en particuliere bedrijven.

Pridiyathorn zegt dat bureaucratische obstakels momenteel in de weg zitten. De coöperaties zijn in oktober begonnen rubber op te kopen, de REO tien dagen geleden. Hij wordt er moe van, bekent hij. De vice-premier acht het onwaarschijnlijk dat de prijs naar 80 baht gaat, zoals geëist door de boeren. Wat in ieder geval helpt, is het lage aanbod van rubber: 3 miljoen ton tegen 4 miljoen ton in voorgaande jaren.

De staatssecretaris van Landbouw zegt dat zestien maatregelen ter waarde van 58 miljard baht genomen gaan worden. Op de korte termijn: een subsidie van 1000 baht per rai, rubberaankopen door de REO en kleine rentevrije leningen.

– Voormalig oppositieleider Abhisit vraagt zich af waarom de prijs van butagas en benzine omhoog gaat, terwijl de prijzen op de wereldmarkt zakken. ‘Het energiebeleid van de regering is in strijd met wat de mensen van energiehervormingen verwachten’, schrijft hij op zijn Facebook-pagina. De bevolking heeft volgens hem het gevoel dat de energiebedrijven grote winsten maken en dat zij de last moet dragen. ‘De mensen vragen om lagere energiekosten.’

– Door de bevolking of door het parlement gekozen premier en kabinet? Over die vraag wordt vandaag in het openingsartikel van Bangkok Post stevig gebakkeleid.

Een meerderheid van de commissie politieke hervorming van de Nationale Hervormingsraad (NRC, National Reform Council) wil dat de bevolking premier en kabinet kiezen, maar tegenstanders zeggen dat een premier daardoor te veel macht zou krijgen en dat zo’n verkiezing het principe van checks-and-balances te veel verzwakt. Het voorstel gaat nu naar de NRC en vandaar naar de grondwetscommissie (CDC, Constitution Drafting Commission).

Een politicoloog, verbonden aan de Sukothai Thammathirat Open University, zegt dat directe verkiezing van een premier geen deel is van het parlementair stelsel en niet geschikt is voor Thailand. ‘Zo’n verkiezing negeert het belang van parlementsleden die de bevolking vertegenwoordigen. Zelfs de Amerikaanse president wordt niet direct gekozen door de kiezers, maar door een kiescollege.’

– Premier Prayut Chan-o-cha maakt zich zorgen over de veiligheid van de leden van de National Anti-Corruption Commission en hun gezinnen. Ter wille van hun eigen bescherming is het volgens hem beter wanneer besluiten unaniem worden genomen.

Prayut memoreerde tijdens een bijeenkomst, georganiseerd door de NACC, dat de commissie bij voorgaande corruptiezaken bedreigd is wanneer mensen niet tevreden waren met haar werk. ‘Jullie moeten jezelf beschermen. Als jullie bij een stemming je hand opsteken, moeten jullie dat allemaal doen. Neem geen besluiten met 5-4 of 4-3 met onthoudingen.’

– Voormalig minister-president Chavalit Yongchaiyudh heeft in een interview met Daily News Online gewaarschuwd voor een tegencoup. ‘Degenen die de coup hebben gepleegd, kregen misschien in het begin rozen, maar ze kunnen later begroet worden met stenen.’

Legerleider Udomdej Sitabutr en premier Prayut doen Chavalit’s waarschuwing af als zijn persoonlijke mening. Udomdej zegt dat het leger vierkant achter ’s lands huidige leiders staat. Prayut zegt dat er geen tegencoup komt en grapt: ‘Ik ga ook niet een coup tegen mezelf beginnen.’

– In plaats van elke vijf jaar gevisiteerd te worden, gaan onderwijsinstellingen voortaan steekproefsgewijs gecontroleerd worden door het Office for National Education Standards and Quality Assessment (Onesqa). Vice-premier Yongyuth Yuthawong wil zo de werklast van het kantoor verlichten. De steekproeven moeten wel groot genoeg zijn om zinvol te zijn, zegt hij. Onderwijsinstellingen kunnen ook zelf om een visitatie vragen.

– Het is eigenlijk al lang bekend en vaak genoeg onderzocht, en nu stelt het United Nations Development Programma (UNDP) het nog eens in een studie vast: studenten begrijpen wat corruptie is, maar ze hebben geen moeite met corrupt gedrag om hun doelen te bereiken. In percentages uitgedrukt respectievelijk 70 à 80 procent en 68,1 procent. Het onderzoek werd uitgevoerd onder 1.255 studenten van UNDP-partner universiteiten, waaronder Khon Kaen en Ubon Ratchathani.

– De Khlong Thom markt, bekend vanwege de verkoop van goedkope elektronische producten, is het volgende doel van de gemeente Bangkok bij haar schoonveegactie van voetpaden. Zo’n tweeduizend straatverkopers blokkeren er het voetpad en de weg. Ze moeten uiterlijk 31 december hun biezen hebben gepakt. Als alternatief biedt de gemeente hen het zuidelijk busstation, Sanam Luang en Chatuchak aan.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

Meer nieuws in:

Verdachten Koh Tao moorden: Wij zijn onschuldig

2 reacties op “Nieuws uit Thailand – 9 december 2014”

 1. chris zegt op

  De opmerkingen van oud-premier maar vooral oud-legerleider Chavalit zijn van grote betekenis. Chavalit leidde het Thaise leger van 1986 tot 1990, in de periode dat Phrayuth en Udomdej promotie maakten in het leger. En geloof me: Chavalit weet meer van deze huidige leiders dan ze op dit moment lief is.
  Daarnaast was Chavalit een jaartje premier (hij moest aftreden in de economische crisis van 1997) en weet dus als geen ander het afbreekrisico van een militair die geen poltieke ervaring heeft. Als klap op de vuurpijl is Chavalit al meer dan 30 jaar een vertrouweling van de koning en zijn zijn woorden niet ‘zomaar’ een persoonlijke mening. Tenslotte is Chavalit ook een goede bekende van Thaksin en lid van het bestuur van de Pheu Thai.
  Kortom: Phrayuth moet op zijn tellen (gaan) passen.

  • Tino Kuis zegt op

   Dat zijn een aantal goede opmerkingen, Chris. Ik kan er nog aan toevoegen dat Prayut een vertrouweling is van de koningin.
   Het militaire landschap is even verdeeld als het politieke landschap. Alle macht is nu in handen van de groep ‘Queen’s Guard’, ook wel ‘Eastern Tigers’ genoemd, gelegerd in Chonburi. De groep ‘King’s Guard’, gelegerd bij Bangkok, waar Chavalit destijds lid van was (en bij de militairen is dat voor het leven) is vrijwel geheel uitgeschakeld. Dat moet pijn doen. Een staatsgreep van een groep militairen tegen een andere groep militairen is geen uitzondering in Thailand. De ‘Young Turks’ zijn daar een voorbeeld van. Prayut moet zijn tellen passen, inderdaad. Hij staat niet zo sterk als het lijkt. Je ziet ook aan zijn lichaamstaal hoe gespannen hij is.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website