Premier Yingluck heeft vanochtend in een tv-toespraak bekend gemaakt dat ze het Huis van Afgevaardigden ontbindt, zodat nieuwe verkiezingen kunnen worden gehouden. Ze blijft aan als hoofd van de interim-regering totdat er een nieuw kabinet is.

Voor actieleider SuthepThaugsuban is ontbinding van het Huis niet voldoende. De rally’s gaan door totdat het ‘Thaksin regime’ met wortel en tak is uitgeroeid.

– Vier teenagers op twee motorfietsen hebben zaterdagnacht bij het regeringscomplex aan de Chaeng Wattana weg geprobeerd anti-regerings demonstranten met Molotov cocktails en stenen aan te vallen. Veel succes hadden ze niet, want alleen een Toyota Fortuner van een van de demonstranten werd beschadigd. Er werden twee flessen met benzine gevonden.

– In het Noordoosten heeft de People’s Council of the 20 Northeastern Provincies, een overkoepelend orgaan van tien groepen, zijn leden opgeroepen naar Bangkok te gaan om de demonstraties daar te versterken of in de eigen provincie anti-Thaksin activiteiten te organiseren.

In de provincie Pichit gaan tweeduizend boeren de kruising Pho Sai Ngam op rijksweg 117 blokkeren. Ze zijn teleurgesteld in het hypotheeksysteem voor rijst omdat ze pas 20 procent van de garantieprijs voor hun ingeleverde rijst hebben ontvangen. Rijksweg 117 is een belangrijke verbinding tussen Bangkok en het Noorden.

In Chiang Mai stapten gisteren ruim duizend demonstranten op de bus richting Bangkok. Verwacht wordt dat ook tallozen met eigen vervoer naar de hoofdstad afreizen. Vandaag wordt bij de Chiang Mai universiteit een demonstratie gehouden. Er worden drieduizend mensen verwacht.

In Phayao heeft een groep roodhemden oppositiepartij Democraten opgeroepen zichzelf te ontbinden als bewijs dat het haar menens is de politiek te hervormen.

– Slechts twee buitenlandse ambassades zijn tot nu toe ingegaan op de uitnodiging van de regering om het optreden van de oproerpolitie vandaag te observeren. De ambassade van Cambodja en Maleisië hebben toegezegd iemand te sturen, andere ambassades beraden zich nog.

De uitnodiging werd gisteren gedaan door minister Surapong Tovichakchaikul (Buitenlandse Zaken), die de leiding heeft van het Centre for the Administration of Peace and Order (Capo). Hij heeft de ambassades ook uitgenodigd voor een briefing vanochtend op het ministerie van Buitenlandse Zaken. Sommigen [?] menen dat de aanwezigheid van buitenlandse waarnemers opgevat kan worden als een steunbetuiging aan de regering.

Het People’s Democratic Reform Committee, waarin diverse anti-regeringsgroepen samenwerken, heeft de buitenlandse media gevraagd de gebeurtenissen vandaag bij te wonen.

Parlementslid Ong-art Klamplaiboon (Democraten) vindt dat Capo de diplomaten niet had mogen uitnodigen, omdat de situatie gevaarlijk kan worden. Wanneer dat gebeurt, wordt de regering daarvoor verantwoordelijk gehouden, zegt hij.

– Kanit na Nakorn, voorzitter van de Law Reform Commission, doet een beroep op de politie de anti-regerings protestleiders niet te vervolgen. In het artikel ‘When the justice system is used as a political tool’ spreekt hij zijn bezorgdheid uit over de arrestatiebevelen die tegen hen zijn/worden uitgevaardigd.

Suthep heeft al een arrestatiebevel aan zijn broek. Hij wordt beschuldigd van rebellie vanwege de bezetting van overheidsgebouwen. Ook andere protestleiders kunnen een arrestatiebevel verwachten.

Kanit betoogt in zijn artikel dat er een smalle scheidslijn is tussen een daad van rebellie en een politieke demonstratie. Welk van de twee van toepassing is, hangt af van het persoonlijk geloof en de attitude van een inidividu.

– Oud-premier Thaksin verdedigt zich op zijn Facebook-pagina tegen beschuldigingen dat hij niet loyaal aan de monarchie is. Hij noemt de beschuldigingen smaad die door sommige personen wordt misbruikt om aan de macht te komen. Thaksin zegt nooit een kwaad woord over de koninklijke familie te hebben geuit. ‘Ik ben altijd het slachtoffer van een lastercampagne en daar voel ik me bitter over. Thaise politiek wordt wreed en in koelen bloede gevoerd.’

– In januari vindt de aanbesteding plaats van een uniform ticketsysteem voor de skytrain en metro en eentje voor alle types bussen. Uiteindelijk is het bedoeling dat er één systeem komt voor alle vormen van openbaar vervoer, inclusief taxi’s. Het ministerie van Transport verwacht dat de ontwikkeling van het systeem tussen 24 en 30 maanden in beslag neemt. [Het artikel maakt geen melding van de trein, dus het wordt geen OV-kaart zoals in Nederland.]

– Prinses Maha Chakri Sirindhorn opent woensdag de nieuwe en vierde Thai-Lao friendship brug over de Mekong. De brug verbindt het district Chiang Khong in Chiang Rai met Houay Xai in de Laotiaanse provincie Bokeo. De brug heeft een lengte van 1,2 kilometer.

– Twee scholen, de een bij het Democracy Monument en de ander bij het Government House, houden vandaag de deuren gesloten vanwege de verwachte drukte. Andere scholen kijken de situatie vandaag eerst nog even aan alvorens tot sluiting te beslissen.

– Een vrouw is om het leven gekomen en haar echtgenoot gewond geraakt, toen ze in Sai Buri (Pattani) werden beschoten. Ze waren in een bestelwagen van 7-Eleven op weg naar huis. De politie heeft op de plaats delict 21 kogelpatronen gevonden.

– Luchtreizigers wordt geadviseerd 4 uur voor vertrek naar Suvarnabhumi op pad te gaan daar het verkeer vandaag aardig in de knoop zal zitten vanwege negen marsen van anti-regerings demonstranten. Het beste is om de Airport Rail Link te nemen. De luchthaven heeft op de tweede verdieping een hulpcentrum ingericht voor hulp en advies aan reizigers die door de rally’s zijn getroffen.

– Alle 4.385 franchise bussen en minibusjes van de Transport Co, de staatsonderneming die interprovinciaal vervoer verzorgt, worden volgend jaar met GPS uitgerust. Ook komt zo’n apparaatje in 6.191 tankwagens die gevaarlijkse stoffen vervoeren.

De 659 eigen bussen van Transport Co en 2.263 tankwagens die gevaarlijkse stoffen vervoeren, hebben al GPS. Volgens het ministerie van Transport is daardoor het aantal ongelukken afgenomen en het gedrag van chauffeurs verbeterd.

Tussen oktober vorig jaar en augustus dit jaar heeft de hotline van het ministerie 24.454 klachten over taxi’s genoteerd, 1.222 over bussen in Bangkok. 2.803 over bussen die in licensie rijden en 1.462 over minibusjes.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website