Nieuws uit Thailand – 8 september 2012

Door Redactie
Geplaatst in Nieuws uit Thailand
Tags: , ,
8 september 2012

Thailand is een van de landen waar door de CIA gevangen genomen terrorismeverdachten zijn ondervraagd en gemarteld. Daarbij is gebruik gemaakt van de omstreden ondervragingsmethode waterboarding.

In een rapport van 154 pagina’s presenteert Human Rights Watch bewijzen dat waterboarding vaker is toegepast dan de VS tot nu willen toegeven. Het rapport is gebaseerd op interviews met 14 Libische ex-gevangenen.

Een van de verdachten heeft HRW verteld dat hij en zijn zwangere vrouw met hulp van de Britse geheime dienst door Maleisië zijn ingerekend en daarna overgedragen aan de CIA in Thailand. Daar is hij geslagen op zijn blote lijf. Na de verhoren is hij naar Libië gebracht en er gevangen gezet.

Ook een vermeende topman van al-Qaeda belandde in Thailand waar hij werd onderworpen aan de waterboardingmethode. Bij waterboarding krijgt de verdachte een kap over zijn neus en mond, waarna er water over wordt gegooid totdat hij de indruk krijgt dat hij verdrinkt. Op dit moment zit de man gevangen in Guantanamo Bay op Cuba.

– De geplande metroverbinding tussen Bang Sue en Rangsit staat op losse schroeven. Het ministerie van Transport overweegt haar te schrappen omdat die de geplande verlenging van de Airport Rail Link van Phaya Thai naar Don Mueang te veel zou overlappen, alsmede een geplande hogesnelheidslijn.

Een werkgroep gaat de consequenties bestuderen, mede omdat de aanbesteding al heeft plaatsgevonden. Als goedkoopste bieder kwam Italian-Thai Development Plc uit de bus met een bedrag van 5 miljard baht boven het budget dat ervoor is uitgetrokken. De andere geplande uitbreiding van Bang Sue naar Taling Chan loopt geen gevaar.

De regering heeft 176 miljard baht gereserveerd voor investeringen tot 2014 in het spoorwegnet. Het geld wordt besteed aan het verbreden van de spoorbreedte van 1 meter naar 1,435 meter. In de eerste fase die al begonnen is, wordt 765 kilometer onder handen genomen. De tweede fase met 1.025 kilometer staat gepland voor 2015 en de derde fase met 1.247 kilometer voor 2020.

– Weer een ideetje om de onrust in het Zuiden te bestrijden. Vice-minister-president Chalerm Yubamrung heeft voorgesteld de drie zuidelijke gouverneurs te laten kiezen. Eerder opende de regering een nieuw commandocentrum in Bangkok.

De gouverneurs zouden een zekere mate van autonomie moeten hebben, analoog aan de gouverneur van Bangkok en Pattaya. Chalerm denkt dat zo afscheiding kan worden voorkomen. Zijn collega vice-minister-president Yutthasak Sasiprasa is niet enthousiast. Hij wil het huidige systeem handhaven. [Hoe dat werkt, vermeldt het artikel niet.]

Het provinciaal politiehoofd van Pattani steunt het voorstel van Chalerm al. Ook de provinciale politiehoofden en commandanten van de militaire eenheden zouden onder de leiding van de gouverneurs moeten komen, vindt hij.

Artef Sokho, coördinator van de Youth for Peace and Development Academy in Pattani, vindt het ook een goed idee, maar het zal geen eind maken aan het geweld. ‘The government doesn’t deal with the core issue of negotiations or talks. It’s time the negotiations were in the open and understood and welcomed across society. Security officials say they don’t know who to talk to while the insurgents are not sure of the people they talk to can deliver anything.’

– De tegen zijn zin overgeplaatste secretaris-generaal van de Public Sector Anti-Corruption Commission (PACC) is niet met stille trom vertrokken. Hij heeft vice-minister-president Chalerm Yubamrung op de valreep documenten overhandigd over corruptie bij de besteding van rehabilitatiegelden in zes noordoostelijke provincies, pikant genoeg een machtsbasis van regeringspartij Pheu Thai. De corruptie betreft vooral reparaties aan wegen, die vorig jaar door de overstromingen beschadigd raakten.

Chalerm heeft de opdracht gekregen onderzoeken te leiden naar corruptiezaken, waarbij politici, ambtenaren en invloedrijke personen zijn betrokken.

Critici zien de overplaatsing van Dussadee als een poging corruptiezaken in de doofpot te stoppen, zoals het ontduiken van invoerrechten bij de invoer van luxe auto’s uit Engeland, bankleningen met vervalst onderpand en illegaal grondgebruik in Phuket. Minister Pracha Promnok (Justitie) zegt dat de PACC geeen politieke inmenging heeft te duchten bij haar onderzoeken.

– De test van kanalen aan de oostkant van Bangkok is gisteren afgelast, omdat het dagenlang geregend had in Bangkok en buurprovincies. Enkele laaggelegen gebieden in Nonthaburi en Pathum Thani waren al onder water gelopen vanwege de zware regens.

Bij de test zou extra water de kanalen worden ingestuwd om hun capaciteit te testen. Dat is dus niet gebeurd, wel is gekeken wat de invloed van de zogeheten waterduwmachines is. Die moeten de stroomsnelheid van het water vergroten. In Khlong Lat Phrao liggen 29 van zulke installaties.

– Grote delen van de provincies Sukothai, Lampang en Phrae zijn gisteren onder water gelopen als gevolg van zware stortbuien.

In het district Phrom Phiram (Phitsanulok) liep 2.000 rai aan akkers onder water, afkomstig van de Yom rivier. Het water kwam 50 cm hoog. De districtschef van Mae Sot heeft de bewoners van twee tambons geadviseerd hun spullen en vee uit voorzorg naar een veilige plaats te brengen. In de provincie Tak is de stad Umphuang ondergelopen.

– De grenscontrole langs de Ruak rivier in het district Chiang Saen (Chiang Rai) wordt uitgebreid. De rivier scheidt Myanmar van Thailand. Tot nu toe werd alleen gepatrouilleerd tussen de Sai Lom markt en Ko Sai, daar komt de rivier zelf nu bij.

Vanuit Myanmar worden drugs over de rivier Thailand binnengesmokkeld. De drugs zouden geproduceerd worden door het United Wa State Army met chemicaliën die uit Vietnam komen.

– Het gaat spannen voor voormalig vice-minister-president Suthep Thaugsuban, thans parlementslid voor de Democraten. Heeft hij in zijn vorige functie de grondwet overtreden door de minister van Cultuur te vragen enkele partijgenoten op zijn ministerie te werk te stellen? De National Anti-Corruption Commission (NACC) vindt van wel. Gisteren gaven Suthep en de NACC in de Senaat een mondelinge toelichting. Wanneer de Senaat bij drievijfde meerderheid de NACC volgt, verliest Suthep zijn parlementszetel. Op 18 september wordt erover gestemd.

– Het ministerie van Binnenlandse Zaken gaat zijn ambtenaren verbieden onder kantoortijd Facebook en andere content te gebruiken die niets met hun werk te maken hebben. Vanaf 1 oktober mag het niet meer.

– Bij een ontploffing in een ijsfabriek gisterochtend in Nakhon Ratchasima zijn vier arbeiders gewond geraakt, waaronder één ernstig. Enkele huizen in de buurt liepen schade op. De schade wordt geschat op 60 miljoen baht. Mogelijk is de explosie veroorzaakt door een te hoge druk in een koelwatertank.

– Vier doden en vijf gewonden was de trieste balans nadat een minibusje gisteren op de Phetkasem bypass tussen Pran Buri en Cha-Am tegen een boom was gebotst. Het busje was onderweg naar Bangkok.

Economisch nieuws

– Omdat Russische toeristen Russisch spreken, slechts 2 procent van de Thai die in de toeristenindustrie werkzaam zijn, Russisch spreken tegen 70 procent van hun Vietnamese collega’s, loopt Thailand het risico de snelgroeiende Russische toeristenstroom aan Vietnam te verliezen.

Klinkt logisch, deze ijzersterke redenering van Kubilay Atac, directeur van Pegas Touristik, ’s lands grootste touragent voor Russische toeristen. Hij wijst er ook op dat Vietnam serieus bezig is zijn reisindustrie te ontwikkelen waarbij toeristische bestemmingen bij Russen worden aanbevolen.

Maar de huidige cijfers weerspreken Atac’s verhaal. Vorig jaar arriveerden 1 miljoen Russen in Thailand, een stijging van 62 procent. En dit jaar verwacht de Tourism Authority of Thailand 1,15 miljoen Russen. Dat zijn nog eens andere aantallen dan de Vietnamese, want daar arriveerden vorig jaar 100.000 Russen. Maar ze kunnen in Vietnam ook creatief rekenen: in 2014 zijn dat er 300.000. Kortom: Thailand, pas op uw tellen!

– President Bakery Plc (PB) van het bekende Farmhouse brood en banket gaat binnen 2 jaar een derde bakkerij in Bangkok bouwen. Nu bakt Farmhouse ze bruin (of wit) op Bangchan Industrial Estate (Min Buri) en in Lat Krabang. Volgens directeur Apichart Thammanomai is die derde bakkerij nodig omdat de vraag naar brood en banket groeit. De veranderende lifestyle vraagt om groter gemak. Vooral de dagelijkse sandwichproducten doen het goed.

PB heeft zijn ogen ook gericht op het buitenland. Bovenaan het verlanglijstje staat de bouw van een bakkerij in Myanmar. De merknaam is behalve in Myanmar ook al gedeponeerd in Laos en Cambodja en wordt binnenkort in Vietnam gedeponeerd, waarvan de 88 miljoen inwoners regelmatig stokbroodjes eten.

De omzet van Thailand’s brood- en banketmarkt wordt geschat op 10 miljard baht met een jaarlijkse groei van 5 tot 6 procent. De omzet van Farmhouse steeg het eerste halfjaar met 9 procent. Aan het eind van het jaar hoopt PB dat zijn omzet met 10 procent is toegenomen tot 6 miljard baht.

– Een buffet met daarop corruptie als ‘gerechten’. Zo omschrijft Pridiyathorn Devakula, voormalig minister van Financiën, het hypotheeksysteem voor rijst. Tijdens een rondetafelgesprek, georganiseerd door het Anti-Corruption Network, zei hij dat corruptie in alle fasen van het programma voorkomt: boeren, molenaars en exporteurs maken zich er schuldig aan. Maar hij verwacht niet dat de regering het programma om die reden beëindigt, want politici en molenaars profiteren er flink van.

Pridiyathorn schat dat het programma een verlies oplevert van tenminste 81 miljard baht. Maar dit bedrag zou kunnen oplopen tot 150 miljard baht wanneer de rijst onder de marktprijs moet worden verkocht vanwege een verminderde kwaliteit [doordat ze te lang is opgeslagen].

Omdat in het hypotheeksysteem prijzen worden betaald die 50 procent boven de marktprijzen liggen, heeft het programma, zegt Pridiyathorn, tot de smokkel van honderdduizenden ton paddy uit buurlanden geleid. Gekocht voor 7.500 baht per ton, wordt de rijst in Thailand gehypothekeerd voor 15.000 baht. [Meestal wordt 40 procent genoemd.]

Pridiyathorn ging ook nog in op een andere vorm van corruptie. Omdat de magazijnruimte beperkt is, weten de molenaars de prijs te drukken naar 12.000 baht, terwijl de Bank of Agriculture and Agricultural Cooperatives 15.000 baht betaalt. Het verschil gaat naar de molenaar.

[Er zijn nog tal van andere mogelijkheden om te frauderen, maar die worden in het artikel niet genoemd.]

– De prijs van diesel, LPG en CNG (compressed natural gas, aardgas) blijft tot het eind van het jaar ongewijzigd, maar volgend jaar vindt een ‘herstructurering’ van de energieprijzen plaats, waardoor ze beter de feitelijke kosten weerspiegelen. [Dit lijkt me een ingewikkelde manier om te zeggen dat de prijzen omhoog gaan.] Maar voor lage inkomens blijven de gasprijzen gesubsidieerd. Dit heeft minister Arak Chonlatanon (Energie) bekend gemaakt.

De prijs van LPG is dit jaar al losgelaten, met uitzondering van LPG voor huishoudelijk gebruik, maar ook huishoudens moeten er volgend jaar aan geloven.

Het ministerie houdt aan haar plan vast om het gebruik van benzine af te bouwen en het gebruik van ethanol en CNG te promoten, zegt de minister.

Phichai Tinsuntisuk, voorzitter van de duurzame energiesectie van de Federation of Thai Industries, gelooft niet erg in de afbouw van benzine en het vrijlaten van de CNG-prijs. Hij denkt dat die plannen wel zullen worden uitgesteld.

Over het eerste jaar dat de minister in functie is, is hij niet te spreken. Regeringspartij Pheu Thai heeft beloofd dat ze Thailand op de kaart wil zetten als een regionaal knooppunt voor biobrandstof. Maar tot nu blijft het gebruik van ethanolbenzines steken op 1,3 miljoen liter per dag.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

 


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

4 reacties op “Nieuws uit Thailand – 8 september 2012”

 1. thaitanicc zegt op

  Ik sta er wel van te kijken dat ze op het ministerie van Binnenlandse Zaken uberhaupt de tegenwoordigheid van geest hebben om ambtenaren te verbieden onder kantoortijd Facebook te gebruiken. Goede aanpak. Of misschien had de secretaris-generaal van het ministerie zelf zijn buik vol van Facebook en vandaar dit verbod…

  Wat de Russen betreft die naar Vietnam zouden verkassen, nee, lijkt me ook niet aannemelijk. Het is waar dat er redelijk was Vietnamezen Russisch spreken – met name van de oudere garde, die vaak naar Rusland zijn geweest om te studeren – maar zolang de visa procedure daar zo omslachtig blijft, zie ik geen directe bedreiging voor Thailand.

 2. Rob V zegt op

  Ze willen de spporbreedte aanpassen aan de internationale “standaard” van 1435mm (normaalspoor)? Mooi! Wel handig bij de aankoop wat materieel natuurlijk, al zul je nog niet met dezelfde trein naar Europa kunnen reizen tenzij oa Laos ook van spoor veranderdt:
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Spoorwijdte

  Ik neem aan dat dit in eerste instantie bedoelt is voor nieuwe (HS) lijnen. Het spoorweg net in Thailand is nu nog best eenvoudig, dus best haalbaar. Stel je voor dat je in een huidig west europees land zou overstappen op een andere maat… dat zal ook wel één van de reden zijn dat Spanje en Portugal nog op breder spoor rijden.

 3. Hans Vliege zegt op

  Wat betreft het zogenaamde waterboarden deed al lange tijd het gerucht de ronde dat het inmiddels opengestelde vliegveld Don Muang gebruikt werd voor de ondervraging en gevangen zetten van “anders denkenden”. In de gesloten tijd van het vliegveld werd ik daar afgezet door een taxichauffeur die mij met de nodige eerbied behandelde toe ik zei waar ik naar toe moest. Men had mij verteld dat ik naar dat vliegveld toekomst om naar Vietnam te kunnen reizen. Veel auto’s zowel buiten het vliegveld en de entree als binnen de hekken waar streng gecontroleerd werd. Bij de incheckbalies was geen mens te bekennen,wel werd ik direct door mensen die ineens bij mijn komst verschenen naar buiten geleid met de mededeling dat het vliegveld buiten gebruik was?????? Gelukkig stond de taxichauffeur er nog en die heeft mij tegen een redelijk bedrag alsnog naar het juiste vliegveld gebracht. Nu ik het bericht over waterboarding las sprong, mijn ervaring met het vliegveld ineens weer helder voor de geest. Heb er nog steeds een raar gevoel bij. Lekker afgelegen, goed controleerbaar, met vliegtuigen bereikbaar, afijn trek je eigen conclusie maar.

 4. thaitanicc zegt op

  Het is niet aleen Thailand maar ook Europa dat meewerkt aan praktijken als rendition. Rendition is het ontvoeren van verdachten door geheime diensten om ze naar een geheime locatie te brengen waar ze ondervaagd en vaak gemarteld worden. Ik geloof dat er zelfs uit logboeken van Nederlandse vliegvelden is gebleken dat Nederland eraan heeft meegewerkt.

  http://www.amnesty.org/en/news-and-updates/report/europe-must-face-facts-rendition-20080624


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website