Airports of Thailand, de beheerder van luchthaven Suvarnabhumi, moet haast maken met de aanleg van de derde runway (gepland voor 2017) en gelijk ook maar een haalbaarheidsstudie doen naar een vierde baan.

Dit zegt Piyaman Techapaiboon, president van de Tourism Council of Thailand naar aanleiding van de sluiting van het vliegveld donderdagavond omdat een stukje van de westelijke runway was verzakt.

Piyaman denkt dat het incident het vertrouwen van toeristen kan schaden omdat reisbureaus geen garantie kunnen geven voor een ongestoorde reis. Maar premier Yingluck gelooft daar niets van en sprak de bekende sussende woorden, die bestorven liggen in de mond van politici. ‘Het is onwaarschijnlijk dat het probleem het vertrouwen van reizigers schokt’, zegt ze.

De verzakking was volgens haar het gevolg van slijtage door het zware gebruik van de runway, nu de oostelijke baan wegens reparatiewerkzaamheden dicht is. Dezelfde verklaring gaf Somchai Sawasdeepon, general manager van Suvarnabhumi, eergisteren. Maar luchtvaartmanagers beginnen zich zo langzamerhand af te vragen of bij de aanleg van de runways wel degelijke materialen zijn gebruikt. Ze zijn verbaasd over het grote aantal ‘soft surface’ problemen.

– Duizenden mensen stonden gisteren langs de Chao Praya rivier, sommigen al vanaf ’s ochtends vroeg, om een glimp op te vangen van de koning, die samen met de koningin en prinses Sirindhorn een boottocht maakte. Ze inspecteerden de oeverbebouwingen die vorig jaar onder water gelopen waren en bij het Royal Irrigation Department woonde de koning de inauguratie bij van vijf, op zijn initiatief tot stand gekomen irrigatieprojecten.

Onderweg werd het koninklijk gezelschap getracteerd op een licht- en geluidshow, traditionele dansshows, optredens van fanfarekorpsen en bij tempels reciteerden monniken zegeningen voor ’s konings welbevinden. Veel mensen waren gekleed in roze, een kleur die naast geel symbool staat voor liefde voor de koning. Geel is de kleur van de geboortedag van de vorst, roze werd populair nadat de koning eens in een roze colbert het ziekenhuis had verlaten.

– Regeringspartij Pheu Thai zal het vonnis van het Constitutionele Hof in de grondwetzaak respecteren, ook wanneer die ongunstig voor haar uitpakt. De Pheu Thai-parlementsleden hebben de opdracht gekregen om dit aan hun achterban duidelijk te maken. In het ergste geval wordt Pheu Thai ontbonden en worden de bestuursleden 5 jaar van een politieke functie uitgesloten.

Het Hof boog zich deze week over de kwestie en hoorde voor- en tegenstanders van de door Pheu Thai gewenste wijziging van artikel 291 van de grondwet. Volgens de tegenstanders is de wijziging in strijd met een ander artikel in de grondwet. Woensdag leveren de partijen hun slotpleidooi schriftelijk in, vrijdag doet het Hof uitspraak.

– Premier Yingluck is op oorlogspad, schrijft Bangkok Post in de rubriek About Politics. Ze heeft haar kabinetsleden de les gelezen; ze moeten eens ophouden voortdurend advies te vragen aan de man in Dubai, daarheen af te reizen en grote broer Thaksin te informeren over de vorderingen van regeringsprojecten. Yingluck moest tot haar schande bekennen dat ze geen weet heeft van sommige belangrijke zaken, die zij zou moeten oplossen, omdat die alleen met Thaksin zijn besproken. Kortom: ‘Het wordt tijd dat mijn rol als minister-president wordt erkend.’ Hoe de krant dit allemaal weet, wordt niet vermeld. Iemand zal wel gelekt hebben.

– Niet een paar honderd, ook niet tussen de 50 en 70, maar 49 bewoners van het dorp Ban Inthaninkwan zijn woensdag gearresteerd door Birmese soldaten, aldus de autoriteiten van Birma (tegenwoordig Myanmar). Ze bevonden zich op Birmees grondgebied. Daar waren ze door een tussenpersoon naartoe gestuurd om te werken in rubberplantages. De dorpelingen zijn al herhaaldelijk door beide landen gewaarschuwd niet de grens over te steken. Volgens eerdere berichten zou niet duidelijk zijn hoe die grens ter plaatse precies loopt.

– De 2002 illegaal geaborteerde foetussen, die in november 2010 op de begraafplaats van een tempel in Bangkok werden gevonden, zijn begraven op de begraafplaats van de Por Tek Tueng stichting in Samut Sakhon. Na de lugubere vondst waren ze voor onderzoek naar het forensisch instituut van het Chulalongkorn ziekenhuis gebracht. De begrafenisondernemer van de tempel, waar de vondst werd gedaan, werd vorig jaar veroordeeld tot een gevangenisstraf van 3 jaar en 4 maanden. Zijn assistent en een verpleegster zijn ook aangehouden. De krant zegt niets over hun veroordeling.

– Een 29-jarige radioloog van het Siriraj ziekenhuis is van de tiende verdieping van de personeelsflat gevallen. Zijn lichaam werd gisterochtend gevonden. De man, die een kamer op de veertiende verdieping heeft, was eerder gesignaleerd in de fitness-ruimte op de tiende. De politie heeft in zijn kamer een groot aantal medicijnen gevonden. Vermoed wordt dat de man zelfmoord heeft gepleegd.

– Ik vervoer verse garnalen, zei de chauffeur van een koelwagen, toen hij in Nakhon Si Thammarat werd aangehouden. De politie vertrouwde het niet. Terecht, want ze vond een tank met 13.000 liter benzeen ter waarde van een miljoen baht, waarvoor geen accijns was betaald.

– Een van de drie verdachten die de kroongetuige van een moordaanslag hebben vermoord, is aangehouden. De andere twee zijn nog voortvluchtig. In juni vond die aanslag op een loterijagent en twee anderen in Chatuchak (Bangkok) plaats. Die overleefden de aanslag, maar de man die het zag gebeuren, was minder fortuinlijk. Hij werd in Petchaburi vanaf een motorfiets gedood.

– De post van gouverneur van de Mass Rapid Transit Authority of Thailand (MRTA, ondergrondse metro) is al 2 jaar vacant. Vorige maand kreeg de benoeming van Yongsit Rojsrivichaikul het groene licht, maar de andere kandidaten zijn in beroep gegaan, omdat hij niet over de vereiste kwalificaties zou beschikken. Dat moge zo zijn, maar in Thailand gaat het er niet om wat je weet, maar wie je kent, en Yongsit werkte voorheen bij Shin Satellite Plc, een bedrijf dat in handen is geweest van de Shinawatra-clan.

– De post van gouverneur van de State Railway of Thailand komt op 21 juli beschikbaar, wanneer de huidige gouverneur zijn termijn heeft volgemaakt. In tegenstelling tot de topbaan bij de MRTA is dit een weinig te benijden functie gezien de enorme verliezen die het bedrijf maakt en het verouderd materieel.

De voormalige gouverneur van de MRTA zou het bedrijf uit het slop kunnen trekken, maar erg veel kans maakt hij niet ongeacht zijn expertise. Iemand die het laatste woord heeft, schrijft de krant, heeft al laten weten dat de man niet zijn favoriete kandidaat is.

– Staatsbedrijven doen er goed aan minder in buitenlandse valuta te lenen om risico’s voortvloeiend uit de eurocrisis af te dekken, zegt Chakkrit Parapuntakul, directeur-generaal van het Public Debt Management Office. Sommige bedrijven die onder toezicht staan van het ministerie van Transport hebben leningen in buitenlandse valuta afgesloten om te besparen op hun kosten.

Als voorbeeld noemt hij de Mass Rapid Transit Authority (MRTA, ondergrondse metro) en Airports of Thailand. Deze bedrijven hebben geen inkomsten in buitenlandse valuta die ze tegenover de schuldbetaling kunnen stellen. Daardoor lopen ze een groter risico op koersverliezen.

Chakkrit maakt zich het meest zorgen over de MRTA. Haar totale schuld bedraagt 8 miljard baht, waarvan 90 procent in Japanse yen zonder valuta hedging, hetgeen leidt tot een verlies van 10 miljard baht. AoT doet het beter; het gebruikt currency swap options voor 80 procent van de totale schuld in buitenlandse valuta om het risico van wisselverliezen te beheersen. [Met excuses voor de onvertaalde termen.]

– Staatsoliebedrijf PTT Plc is in Europa op zoek naar acquisities op energiegebied, waarvan de prijs gezakt is als gevolg van de schuldencrisis. Als eerste verwierf PTT via een dochter in november een deelname van 51 procent in Perstorp Holding France SAS voor €115 miljoen. Het bedrijf is producent en eigenaar van de Isocyana technologie. PTT heeft ook via een andere dochter £1,22 miljard geboden op Cove Energy, dat belangen heeft in de off-shore in Mozambique en Kenya. Het verwerven van buitenlandse bedrijven vormt onderdeel van PTT’s lange-termijnplan voor Thailand’s energievoorziening.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website