Jalousie de métier, buitenlandershaat of gerechtvaardigd protest? Aan u de keus.

Gisteren demonstreerden Chinees sprekende Thaise tourgidsen voor het Immigration Police Bureau in [naam stad ontbreekt] uit protest tegen illegale Chinese tourgidsen die onder het mom van toerist of student het land binnenkomen en Chinezen rondleiden.

Dat is niet alleen in strijd met de wet, want deze baan is gereserveerd voor Thais maar ook doen ze het niet goed. Ze geven verkeerde informatie, begrijpen de Thaise cultuur niet, willen alleen maar hun zakken vullen en – oh, oh, die Chinezen toch – ze maken zich schuldig aan wildplassen.

Volgens het bericht opereren achtduizend illegale tourgidsen van verschillende nationaliteit in Thailand: behalve Chinezen ook Russen, Zuid-Koreanen en Vietnamezen. Warawut Thaweechakarn, hoofd van het Immigration Bureau, heeft de Thaise tourgidsen gevraagd foto’s te maken en video-opnamen van illegale gidsen, zodat die als bewijsmateriaal kunnen worden gebruikt.

– Elke dinsdag en donderdag van 13 tot 16 uur kunnen politieagenten, die last van stress hebben, de nieuwe 1599 Concern Hotline bellen. De hulplijn is ingesteld om suïcides te voorkomen. Jaarlijks slaan gemiddeld 29 agenten de hand aan zichzelf; vorig jaar waren het er 31. Ze zijn niet meer opgewassen tegen de financiële problemen, stress, werkdruk en problemen met hun gezondheid. Het Police General Hospital heeft een team van psychiaters gevormd voor steun aan de agenten.

– Bij een suikerrietplantage in Aranyaprathet (Sa Kaeo) heeft de politie 130 illegale Cambodjanen aangehouden. De politie was door dorpelingen getipt dat de groep zich schuil hield in bossen in Ban Pai Rai. De illegalen waren in afwachting van transport naar Bangkok. Geen van hen had een identiteitsbewijs en reisdocumenten bij zich. Volgens de autoriteiten hadden ze 2.500 baht betaald om het land te worden binnengesmokkeld.

– Een familiedrama of burenruzie? Het bericht doet het laatste vermoeden over het motief van de moord op een zwangere vrouw en haar moeder zondagavond in Muang (Chon Buri). Moeder en dochter werden doodgeschoten door een man die uit een passerende pickup truck was gestapt. Twee andere familieleden raakten gewond. De slachtoffers werden onder vuur genomen toen ze bezig waren hun huis te ontruimen en hun huisraad naar een pickup truck droegen. De familie wilde verhuizen vanwege een conflict met een buur.

– De politie heeft een man gearresteerd die 170 kilo kratom bladeren vanuit Maleisië het land in smokkelde. Hij werd in zijn pickup truck aangehouden bij een controlepost in Na Thawi (Songkhla). De bladeren waren bestemd voor klanten in Saba Yoi en de drie meest zuidelijke provincies. Kratom wordt gebruikt om er si khun roi (4×100) van te maken, een cocktail die populair is bij drugsgebruikers in het Zuiden.

– Er is al vaak over gespeculeerd, sommige juntaleden zeiden binnenkort, maar de staat van beleg , die het leger onbeperkte bevoegdheden geeft personen aan te houden en in voorarrest te nemen, blijft voorlopig van kracht.

Een noodzakelijk middel voor de regering om bij nationale hervormingen vooruitgang te boeken, zei premier Prayut chan-o-cha gisteren. Dus wanneer de regering en de junta vandaag samen vergaderen, staat opheffing van de staat van beleg, die op 20 mei van kracht werd, niet op de agenda. Mogelijk wordt wel gesproken over versoepeling, meent de krant.

Prayut zegt te begrijpen hoe internationale zaken en het democratisch proces werken. Hij is zich bewust van de nadelige gevolgen van de staat van beleg. Maar beslissingen worden genomen op basis van het landsbelang en de openbare veiligheid.

Volgens Prayut zijn de honderd militaire controleposten in Bangkok nog steeds nodig om de openbare veiligheid te verzekeren, want ‘ongebruikelijke bewegingen’, zoals anti-coup protesten, vinden nog steeds plaats.

De nieuwe legercommandant Udomdej Sitabutr zegt niets over eventuele opheffing van de staat van beleg. ‘Vraag me niet wanneer die wordt opgeheven. Daar moeten we niet over praten totdat er een duidelijke verklaring van de premier en de minister van Defensie is.’

– De Nationale Hervormingsraad (NRC, National Reform Council) kan aan het werk. De koning heeft zijn handtekening gezet onder het benoemingsbesluit van het 250 leden tellende orgaan dat politieke hervormingen moet gaan voorstellen.

De junta heeft hoge verwachtingen van de NRC. Die gaat [vrij vertaald] het land opstuwen in de vaart der volkeren en de fouten van het verleden voorkomen. Als voorzitter wordt een voormalige rector van de Chulalongkorn universiteit getipt. Een van de eerste taken van de NRC is de voordracht voor een commissie van 36 personen die de definitieve grondwet gaat opstellen. Thans is een tijdelijke (beknopte) grondwet van kracht.

– De PDRC, verantwoordelijk voor de anti-regeringsprotesten eind vorig en begin dit jaar, vraagt de regering extra financiële steun voor de tweehonderd demonstranten die tijdens de protesten gewond zijn geraakt alsmede voor de nabestaanden van de zeventien personen die bij granaataanvallen omkwamen. De PDRC steunt betrokkenen uit een eigen fonds; tot nu toe is 60 miljoen baht uitgekeerd en de bodem van de kas is in zicht.

– Koning Bhumibol is herstellende van een operatie zondagavond waarbij zijn galblaas is verwijderd. De vorst werd vrijdag opgenomen in het Siriraj ziekenhuis met een te snelle hartslag en koorts. Zijn bloeddruk was daarentegen normaal. De operatie duurde vijf kwartier, waarna de koning terug mocht naar zijn kamer. Gisteren waren hartslag en temperatuur al weer in orde.

– Oud-senator Rosana Tositrakul steunt het voorstel van de National Anti-Corruption Commission (NACC) om de bevolking te vragen informatie te geven over de soms gigantische vermogens van leden van het noodparlement (National Legislative Assembly, NLA), waaronder veel legerofficieren. Informanten dienen volgens haar tipgeld te krijgen, wanneer uit de tip blijkt dat het vermogen op dubieuze wijze is verkregen.

Rosana vindt ook dat het bankbiljet van 1000 baht dient te vervallen. Verklaring: Politici die stemmen kopen, hebben stapels van die bankbiljetten in hun huis waardoor het bankbiljet te weinig circuleert. Door het bankbiljet te schrappen worden ze ontmoedigd geld op te potten voor dit doel.

De NLA-leden hebben een overzicht van hun vermogen en schulden moeten inleveren bij de NACC. Sommigen hebben netto vermogens van meer dan 100 mijoen baht. De NACC moet er nog onderzoek naar doen. ‘Mogelijk hebben ze het vermogen geërfd’, oppert NACC secretaris-generaal Sansern Poljiak.

Voormalig regeringspartij Pheu Thai wil er niet op wachten. Die heeft de State Audit Commission al gevraagd onderzoek naar sommige NLA-leden te doen. Ze kunnen hun vermogen onmogelijk hebben opgebouwd uit het salaris dat ze in overheidsdienst verdienden, zegt Ruangkrai Leekitwattana, lid van het juridisch team van Pheu Thai. Moeillijk kan het onderzoek volgens hem niet zijn. Gewoon hun belastingaangifte vergelijken met de vermogensopgave.

– De hoofdonderzoeker in de zaak van de dubbele moord op Koh Tao heeft gisteren de Myanmarese arbeidsattaché en vier mensenrechtenvoorvechters ervan kunnen overtuigen dat de twee aangehouden Myanmarese verdachten geen zondebok zijn. Die suggestie doet de ronde op de social media.

’We hebben alle vragen beantwoord en alle punten die op de social media aan de orde worden gesteld, verduidelijkt. Ze waren tevreden met onze uitleg’, zegt Prachum Ruangthong van het politiebureau Phangan.

Prachum ontkent dat de verdachten zijn gemarteld of en dat bewijsmateriaal is gefabriceerd. ‘Het is in 2014 onmogelijk zondebokken te creëren omdat de politie gemakkkelijker op de rooster kan worden gelegd.’

De Cross Cultural Foundation heeft aangeboden voor advocaten te zorgen, wanneer de verdachten dat willen. De mensenrechten subcommissie van de Lawyers Council Thailand doet onderzoek of de rechten van de twee verdachten en de getuige (ook een Myanmarees) zijn geschonden. Vandaag wordt de zaak overgedragen aan het OM.

– Beroepsopleidingen staan in een kwaad daglicht vanwege de (soms dodelijke) gevechten tussen studenten van rivaliserende opleidingen. Het Office of the Vocational Education Commission (Ovec) is daarom een campagne gestart om meer studenten te trekken, want het land schreeuwt om vaklui.

In aansluiting op de al bestaande Fix-it Centre mobiele eenheden (waarbij leerlingen voor bewoners onderhoudsdiensten verrichten) worden studenten de komende drie à vier maanden de wijk rond hun school ingestuurd om reparaties te verrichten, bijvoorbeeld aan elektrische apparaten en waterleiding.

Er komt ook een filmwedstrijd voor korte films waarin het beroepsonderwijs wordt gepromoot. De video’s worden op de website van Ovec en op YouTube gezet. En – het kan niet op – 6 november wordt jaarlijks Thailand’s Dual Educational System Day. Die term is geïntroduceerd door prinses Sirindhorn; zij is een sterk pleitbezorger van het beroepsonderwijs.

– Premier Prayut heeft weer eens een ideetje gelanceerd, waarvan je je afvraagt of die man – maar laat ik dat maar niet schrijven, anders word ik nog opgepakt. Hij roept consumenten in de hele wereld op: Eet geen brood, maar eet rijst voor je gezondheid. Want wanneer de vraag naar rijst toeneemt, komt dat de verkoop van Thaise rijst ten goede, redeneert Prayut, een uitspraak waar geen (logische) speld tussen te krijgen is.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

Meer nieuws in:

Regen geselt Zuiden; overstromingen en aardverschuivingen
Winstbejag en hebzucht bedreigen toerisme

Aanbevolen:

Pattaya, Godzilla en Gebarentaal


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

6 reacties op “Nieuws uit Thailand – 7 oktober 2014”

 1. wibart zegt op

  Staat van beleg blijft voorlopig nog van kracht. De maand mei, eerder genoemd als de streefdatum voor het beëindigen daarvan is van de tafel. Hmm. dit zonder direct aanwijsbare redenen klinkt mij toch redelijk dictatoriaal. Lijkt erop dat men voorlopig wil blijven zitten en geen zin of te bang is voor een democratisch verkozen regering. Waarom krijg ik daar nou een smerige smaak van in mijn mond. Enfin gauw even een boterhammetje pakken tenslotte hoef ik dit regiem niet te steunen ;=)

 2. tonymarony zegt op

  Heeft dat misschien te maken met het niet meer bakken van dat heerlijke bruine brood bij de Tesco want daar word u nog maar heel weinig vers brood gebakken , alleen dat verpakte niet te vreten plastic word wel verkocht , ik heb bij de manager in hua hin gevraagd waarom , maar helaas pindakaas geen fatsoenlijk antwoord gekregen. ( misschien in opdracht van ??) jammer maar zeker geen rijst voor mij.

 3. antonin cee zegt op

  Rijst versus brood. Is dat een nieuwe conflicthaard? In Frankrijk, waar ik me op dit moment bevind, wordt blijkbaar steeds minder baguette gegeten. “Als jullie geen brood meer eten, dan is dat er straks niet meer”, zo luidt de tekst op een hier en daar aangeplakte poster. Want ja, bakkertjes hebben het hier moeilijk. Welke kleine ondernemer niet trouwens. Ze worden immers al jaren leeggezogen. Ollande (uitgerekend hij) heeft dat ook ontdekt en gaat er wat an doen, heeft hij beloofd. Ondertussen is Nicolas Sakorzy met zijn come-back bezig. Hem kennende is het niet ondenkbaar, dat hij straks Fransje broodjes en croissants gaat promoten in Thailand. Of zou hij dan ook opgepakt worden wegens anti-coup activiteiten?

 4. chris zegt op

  Nou dacht ik toch dat de heer Phrayuth de Thai gelukkig wil zien.
  Hij moet mijn buurjongetje Nong Nat eens zien als hij van mij een witte boterham met chocoladehagel krijgt……….

 5. chris zegt op

  en misschien kan de heer Phrayuth dit eens proberen: brood bakken van rijstmeel. Misschien wel DE innovatioe waar de rijstboeren en de broodwinkels in dit land op te wachten zitten. Wat zeg ik, de wereld op te wachten zit.
  http://gluen.lovetoknow.com/rice-flour-bread-recipes.

 6. Sjaak S zegt op

  Sinds dat ik in Thailand woon, eet ik nog maar weinig brood. ‘s Morgens vaak müsli, ‘s middags en/of ‘s avonds warm – meestal Thais, soms ook Japans en af en toe iets westers getint. Ik was nooit liefhebber van Nederlandse kost, voor mij een niet te verteren prak. Aardappels, beetje groente, stukje vlees, jus… hoe eentonig…
  In Nederland at ik ook bijna iedere dag een boterham met hagelslag, kaas met stroop of mosterd, gebakken pastei, salami enz… Hier bijna niet meer. Mis ik het? Nee!
  Toen ik naar Thailand kwam, woog ik 92 kg… nu nog rond de 80, misschien iets meer…. waar zou dat aan liggen?
  Ik ben echt niet naar Thailand verhuisd, vanwege het lekkere brood dat je bij de Duitse bakker in Hua Hin krijgt of vanwege het tarwe brood in Tesco…


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website