Nieuws uit Thailand – 7 maart 2014

Door Redactie
Geplaatst in Nieuws uit Thailand
Tags: , ,
7 maart 2014

Anti-regerings demonstranten eisen van de politie dat de roodhemden, die pleiten voor splitsing van Thailand en de vorming van een Lanna natie, wegens verraad worden vervolgd.

Gisteren hielden ze een rally voor het bureau van de Royal Thai Police. Plakkaten met teksten waarin voor zo’n natie wordt gepleit, zijn opgedoken in Chiang Mai, Chiang Rai, Phayao, Nakhon Sawan en Phitsanulok. Roodhemden zouden ook speeches hebben gehouden met dezelfde oproep.

Een andere groep demonstranten trok naar het bureau van de Crime Suppression Division. Daar werd een petitie ingediend tegen de regering en het UDD (roodhemden) wegens steun aan de separatismegeluiden.

Demonstranten van de NSPRT bezochten enkele buitenlandse ambassades en overhandigden een brief waarin wordt uitgelegd waarom ze aandringt op aftreden van de regering.

Op de foto een demonstratie voor het ministerie van Energie. De demonstranten vroegen de ambtenaren hun werk neer te leggen.

– Schout-bij-nacht Winai Klom-in, hoofd van het Naval Special Warfare Command (Seal), wordt bij de komende reshuffle (jaarlijkse overplaatsingsronde van officieren) waarschijnlijk van zijn post ontheven, maar hij krijgt wel de rang van vice-admiraal. Winai is omstreden vanwegezijn vermeende pro-PDRC sympathieën. Bovendien bestaat twijfel aan zijn loyaliteit omdat enkele Seal-officieren ervan verdacht worden als protestbewaker te werken.

Volgens marinechef Narong Pipattanasai wordt het tijd voor Winai’s overplaatsing omdat hij de functie nu drie jaar heeft bekleed en volgend jaar met pensioen gaat, aldus een bron bij de marine.

De People’s Amy en het Energy Reform Network deden gisteren een vergeefse poging het ministerie van Energie te belegeren. Ze kwamen niet door de barricades en het politiekordon heen.

– ‘Moeten we die bunkers soms versieren met bloemen of er een roze doek overheen spannen?’ Engszins sarcastisch reageerde legerbevelhebber Prayuth Chan-ocha gisteren op kritiek over de vele militaire controleposten in Bangkok. Ze zouden volgens premier Yingluck beter op de omgeving moeten aansluiten. De bunkers jagen volgens haar toeristen angst aan en schaden het image van Thailand.

Roodhemdleider Jatuporn Prompan zei eind vorige maand dat Bangkok op de door geweld geteisterde zuidelijke provincies lijkt. In totaal heeft het leger met zandzakken 176 posten ingericht in de buurt van protestlocaties, drukke openbare gebieden en regeringsgebouwen.

– De Kiesraad heeft voormalig regeringspartij Pheu Thai gewaarschuwd tegen haar plan om morgen in de vergaderzaal van het parlement een bijeenkomst te houden. Die bijeenkomist vindt plaats onder de titel ‘Opening Parliament and Pressing Ahead with the Country’s Reform’. Volgens de secretaris-generaal van de premier is het een symbolische vergadering, maar de Kiesraad zegt dat de bijeenkomst in strijd kan zijn met de Kieswet.

– De Bangkok North Municipal Court is de eerste rechtbank die verkeersovertreders alternatieve straffen gaat geven. Maar ze moeten wel een elektronische enkelband dragen. Meestal krijgen verkeersovertreders een voorwaardelijke straf plus 24 uur dienstverlening, maar bij sommigen blijven in de fout gaan. Tussen 22 uur en 4 uur moeten degenen met zo’n enkelband thuisblijven. De rechtbank krijgt de beschikking over tweehonderd banden.

– Alhoewel verschillende provincies in het Noordoosten door droogte worden geteisterd, is er wel meer water beschikbaar dan vorig jaar, zegt de Water and Flood Management Commission. De waterreserves zijn dit jaar 46 procent hoger en de hoeveelheid water beschikbaar voor gebruik is 86 procent hoger.

Niettemin is het oppassen geblazen omdat er te veel water voor irrigatiedoeleinden wordt gebruikt. De regio dient meer water uit natuurlijke bronnen te bewaren, zegt minister Plodprasop Suraswadi, om volgend jaar voldoende water te hebben. In de eerste ronde van de tweede oogst is volgens de minister te veel water gebruikt. Hij dringt erop aan van een tweede ronde af te zien.

De belangrijkst waterbronnen van het Noordoosten zijn de Mekong, Chi en Moon, alsmede vier grote waterreservoirs. Slechts 10 procent van het boerenland wordt geïrrigeerd. Het Royal Irrigation Department wil het geïrrigeerde gebied met 10.000 rai uitbreiden. De dienst voorspelt dat 32 provincies in het hele land dit jaar te maken krijgen met watertekorten; 18 hebben er nu al last van.

Verkiezingen

– De Nationale Ombudsman heeft gisteren het Constitutionele Hof gevraagd te oordelen of de verkiezingen van 2 februari geldig zijn. De ombudsman is door een lector rechten van de Thammasat universiteit gevraagd de petitie te dienen. Het draait om de 28 kiesdistricten in het Zuiden, waar niet gestemd kon worden op een districtskandidaat. Wanneer er herverkiezingen worden gehouden, zou er strijdigheid met de grondwet zijn omdat die voorschrijft dat verkiezingen op één dag dienen te worden gehouden.

PDRC-leider Taworn Senneam gaat vandaag een petitie bij het Hof indienen met de vraag wat de status van het kabinet is, nu de voorgeschreven tijd van maximaal 30 dagen tussen verkiezingen en de start van het parlementair jaar is overschreden.

Naar verwachting worden in de drie zuidelijke provincies Yala, Pattani en Narathiwat herverkiezingen gehouden op 30 maart, dezelfde dag als de senaatsverkiezingen. Of dat ook in Prachuap Khiri Khan en Satun kan gebeuren, is onzeker. Daar worden protesten verwacht. Vandaag houdt de Kiesraad met vertegenwoordigers van politieke partijen een seminar in Hat Yai over de herverkiezingen.

Economisch nieuws

– Subsidieer boeren die er vanaf zien in het tweede oogstseizoen rijst te verbouwen. Dit voorkomt dat er nog meer rijst op de markt komt, waardoor de al zakkende marktprijs verder naar beneden gaat. Dit voorstel doet de Bank for Agriculture and Agricultural Cooperatives nu de regering al beschikt over een gigantische rijstvoorraad, de afgelopen twee jaar opgekocht, en die maar met moeite kwijtraakt. Uniek is het voorstel niet, want zegt BAAC-president Luck Wajananawat veel landen zoals de VS en de EU geven directe subsidies aan boeren die alternatieve gewassen verbouwen.

– Sneeuwpret in Thailand: is dat niet tegenstrijdig? Vanaf 1 december niet meer, want dan gaat Snow Town Gateway Ekkamai open in winkelcentrum Gateway Ekamai. De sneeuwstad wordt naar Japans voorbeeld ontwikkeld door TCC Land Co, het vastgoedbedrijf van miljardair Charoen Sirivadhanabhakdi.

In de sneeuwstad kunnen Thai onder andere skiën, snowboarden en met een sleetje een helling afroetsen. Verder komt er een Snow Create Zone voor sneeuwsculpturen en een Kids Play Zone waar sneeuwbergen en sneeuwballen kunnen worden gemaakt [Ik mis de sneeuwpoppen].

Het bedrijf gokt op een bezoekersaantal van 100.000 tot 200.000 per jaar. De ontwikkelingskosten bedragen 200 miljoen baht.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

Mededeling van de redactie

Bangkok Shutdown en de verkiezingen in beeld en geluid:
www.thailandblog.nl/nieuws/videos-bangkok-shutdown-en-de-verkiezingen/

12 reacties op “Nieuws uit Thailand – 7 maart 2014”

 1. RonnyLatPhrao zegt op

  De rechtbank krijgt de beschikking over tweehonderd enkelbanden voor verkeersovertreders…..
  Ik probeer nu ernstig te blijven terwijl ik dit lees maar……neen het lukt me niet

 2. henk zegt op

  zie hier vaker de term schout bij nacht.
  wat is dat? wat doet hij/zij?
  volgens wiki is het een Nederlandse marine functie. dat is hier dan niet van toepassing.

  • RonnyLatPhrao zegt op

   Ik denk dat Dick voor de lezer een vergelijkbare rang in de Nederlandse Marine gebruikt voor de duidelijkheid.
   Wat hij doet staat erbij . Hoofd van het Naval Special Warfare Command (Seal).

  • Rob V. zegt op

   Henk, Schout bij Nacht is uiteraard de Nederlandse vertaling van Engelse tegenhanger Rear Admiral: ” Rear Admiral Winai Klom-in, commander of the Royal Thai Navy’s Seal (Sea, Air, Land) forces ” .

   De Thaise rang van deze man moet dan -ik vertrouw dan op de vertaling van thai-language.com- พลเรือตรี [ phon ruea tri ] (Generaal Boten Derde) zijn: “Derde Generaal der boten” .
   http://thai-language.com/id/201512

   • Rob V. zegt op

    Zie ook hier: http://en.wikipedia.org/wiki/Military_ranks_of_the_Thai_armed_forces

    พล เรือตรี – Phon Ruea Tri – Generaal der Boten derde Klasse – Rear Admiral – Schout bij Nacht (Achter Admiraal). Boven hem staan dan de tweede (Phon Ruea Tho, Vice Admiral) en eerste klasse generaal der boten (Phon Ruea Ek, Admiral). Dan is er nog de ceremoniële rank die toekomst aan de koning: จอมพลเรือ – Chom Phon Ruea – “Aanvoerder/bevelhebber der varende strijdkrachten” – de Admiral of the Fleet – De Nederlandse marine kent geen tegenhanger, dat zou een Maarschalk zijn.

    พลเรือตรีวินัย กล่อมอินทร์ -> Phon-Ruea-Tri Winai Klom-in -> Reardmiral Winai Klom-In (Commander, Naval Special Warfare). Ik denk dat de meeste lezers wel genoeg hebben aan de omschrjving van Dick: “Schout-bij-nacht Winai Klom-in, hoofd van het Naval Special Warfare Command (Seal), ” :p

   • RonnyLatPhrao zegt op

    “Derde Generaal der boten” dus de derde in rang( bevelhebber) van de vloot

    • Eugenio zegt op

     Was het maar zo Ronny. Thailand had in 2012 1600 generaals.

     http://www.bangkokpost.com/news/local/318235/defence-minister-aims-to-curb-rising-number-of-generals

     Als ze bij de marine ook zo scheutig zijn met het verlenen van hoge rangen, dan ben je als Rear Admiral eerder nummer 153, als nummer 3 in de bevelstructuur.

     • RonnyLatPhrao zegt op

      Eugenio

      Ik ga er niet te ver in gaan of we dwalen af maar er is een verschil tussen graad en functie.

      Tegenwoordig wil het niet zeggen dat, omdat je in de hiërarchie van de graden, de derde graad bezit, dat dit overeenkomt met je functie en je dus ook de 3de in bevel bent.

      Hier gaat het over de letterlijke vertaling van de graad die uit het verleden komt net als Schout-bij-nach,t waar de graad wel in overeenkomst was met die functie. Anders zouden die graden niet bestaan.

      De huidige functie van 3de bevelhebber van de vloot zal waarschijnlijk zelfs die graad niet dragen maar is misschien een vice-admiraal oid…..

      Dus een graad in de Marine (of andere) moet je niet te letterlijk meer nemen of denk je dat een huidige Schout-bij-nacht overdag niet werkt …….

      Ik laat het hierbij.

  • Dick van der Lugt zegt op

   @ Henk Hoezo niet van toepassing? Winai Klom-in heeft de rang van schout-bij-nacht bij de Thaise marine. Hij wordt waarschijnlijk gepromoveerd tot vice-admiraal.

 3. henk zegt op

  @Dick. Sorry is wel van toepassing.
  Maar in mijn achterhoofd denk ik steeds dat het een ouderwetse benaming is van een functie die niet meer bestaat. Zoals we vroeger in NL stadhouders hadden.

  • Dick van der Lugt zegt op

   @ Henk Begrijpelijk. Ik kom ook niet elke dag een schout-bij-nacht tegen, overdag niet en ’s nachts niet. Ik heb ook geen schouten-bij-nacht (of is het schout-bij-nachten?) in de familie.

   • Rob V. zegt op

    Het meervoud is “schouten bij nacht” of “schouts bij nacht”. Logisch want er zijn 1 of meer personen die bij nacht schouwden. Alhoewel, ze schouwden ook meerdere nachten natuurlijk. 😉
    Ik vind het wel mooie titels, je kunt er uit afleiden wat men in vroegertijden deed: schouwen bij nacht, achteraan het convoy varen (rear admiral, achter admiraal). Maar dat zegt weinig over hoe hoog iemand in de rangorde staat. Een Maarschalk (paarden knecht) is ook iemand waar bij je puur op de titel nooit zou raden dat dit de hoogst mogelijke rang is/was. Dat is grootadmiraal duidelijker. De thaise rangorder spreekt boekdelen: generaal (admiraal) der klasse 1-2-3 etc. dat is ook duidelijk voor een leek als je leest “generaal van de vloot derde klas komt in aabmerking tot promotie naar generaal van de vloot tweede klas”. Maar dit wordt chatten, ik stop nu voordat de moderator mij kielhaalt.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website