Nieuws uit Thailand – 7 juli 2013

Door Redactie
Geplaatst in Nieuws uit Thailand
Tags: ,
7 juli 2013

De ‘jet-setter’ monnik Luang Pu Nen Kham Chattiko kan een gevangenisstraf van 20 jaar tegemoet zien nu hij beschuldigd wordt van seks met een minderjarige.

Het Department of Special Investigation (DSI, de Thaise FBI), dat onderzoek doet naar de monnik, zegt hiervoor harde bewijzen te hebben na verhoor van een van de acht vrouwen met wie hij het bed heeft gedeeld.

De vrouw, die in Si Sa Ket woont, heeft verklaard dat ze een kind van de monnik heeft. Ze zegt door de monnik benaderd te zijn toen ze in Mathayom 2 (tweede klas middelbare school) zat. Ze was toen 14 jaar en woonde bij haar grootmoeder. De monnik zou haar kostbaarheden hebben aangeboden, wanneer ze zijn vriendin wilde worden. Later hadden ze een seksuele relatie.

Toen ze zwanger was, nam de monnik haar mee naar Warin Chamrap (Ubon Ratchatani), waar hij een huis voor haar huurde. De monnik vroeg haar grootmoeder bij haar te blijven en voor de baby te zorgen. Het kind, een jongen, is nu 11 jaar.

De politie gaat met spoed zeven getuigen horen, die weet hebben van de intieme relaties van de monnik met vrouwen. Daaronder zijn een kamnan en lokale ambtenaren. De resultaten van de verhoren gaan naar de provinciale hoofdmonnik van Si Sa Ket en Ubon Ratchatani, zodat de monnik ‘defrocked’ kan worden. De desbetreffende vrouw wordt in een getuigenbeschermingsprogramma geplaatst. Wanneer de monnik niet zoals gepland tegen 31 juli uit Frankrijk terugkeert, zal de DSI om uitlevering vragen.

Luang Pu Nen Kham Chattiko en zijn medemonniken zijn in opspraak geraakt nadat video’s en foto’s op de social media waren opgedoken. Daarop is te zien is hoe hij met een privéjet en helicopter reist, dure modeaccessoires draagt en met elektronische gadgets speelt.

Zie verder Nieuws uit Thailand van gisteren.

– Premier Yingluck was in haar wiek geschoten en nu heeft regeringspartij Pheu Thai de aanval ingezet op Supa Piyajitti, adjunct-permanent secretaris van het ministerie van Financiën, die een boekje heeft opengedaan over corruptie in het hypotheeksysteem voor rijst. De partij beschuldigt haar van samenwerking met de oppositie met als doel de regering te ondermijnen.

Ook Kanit na Nakorn, voorzitter van de Law Reform Commission ofThailand, krijgt er van langs. Hij zei woensdag dat het wetsvoorstel om 2 biljoen baht te lenen voor infrastructurele werken in strijd is met de grondwet en het land in de toekomst met een enorme schuldenlast opzadelt.

Die woorden, evenals wat Supa heeft verklaard, ‘roepen vragen op over hun politieke agenda’, aldus Pheu Thai-woordvoerder Anusorn Iamsa-ard. ‘De bevolking is sceptisch over de rol van mevrouw Supa. Is ze wel geschikt voor haar baan als overheidsdienaar?’

Anusorn vindt dat Supa met haar informatie over corruptie naar de regering had moeten stappen. Maar ze maakte de informatie openbaar, terwijl die niet eens was geverifieerd. Over Kanit zei Anusorn het wel toevallig te vinden dat hij zijn mond opendeed op een moment dat de oppositie probeert de regering pootje te lichten.

Democratisch parlementslid Ong-art Klampaibul riep de regering gisteren op lering te trekken uit de waarschuwing van Kanit. ‘We zijn niet tegen de investeringen, maar we maken ons zorgen dat de haast waarmee de regering geld wil uitgeven ongrondwettelijk is en tot corruptie leidt.’

– ’s Lands hoogste moslimleider Aziz Phitakkumpon heeft het leger en de politie gevraagd tijdens de Ramadan, die volgende week begint, een ‘more sensitive approach’ in te nemen. Deze boodschap maakte vice-minister-president Pracha Promnok wereldkundig na een ontmoeting met de Chularatchamontri moslimleider gisteren in Nong Chok (foto).

Volgens Pracha is de regering nog steeds op het goede pad bij de vredesgesprekken met de Barisan Revolusi Nasional (BRN), alhoewel die eerder zeven eisen op tafel legde, waaronder terugtrekking van het leger uit het Zuiden. Thailand heeft die onacceptabel genoemd.

Arhama Mina, de imam van de districtsmoskee in Khok Po (Pattani), denkt dat de Ramadan dit jaar vreedzamer verloopt dan vorig jaar. Vooruitlopend op de Ramadan zijn strengere maatregelen genomen en zijn extra krachten ingezet.

Het Internal Security Operations Command van regio 4 stimuleert momenteel jongerennetwerken om zich tegen de drugsproblematiek en geweld tijdens de Ramadan te verweren. Gisteren marcheerden vijfhonderd jongeren van een anti-narcotica netwerk van Muang (Yala) naar de militaire basis Sirinthorn in Pattani. Ze hielden er activiteiten ter verwelkoming van de Ramadan.

– Oud-premier Thaksin was in Hong Kong en Chalerm Yubamrung (vh vice-minister-president, thans minister van Werkgelegenheid) was vorig week in Hong Kong. Maar ik heb hem niet ontmoet, zegt Chalerm in reactie op geruchten. Volgens Chalerm was er ook geen aanleiding om Thaksin te spreken, want de teerling (van de kabinetswijziging) is geworpen. De trip was voor ‘pleasure’. De foto van hem en Thaksin, die momenteel op de social media circuleert, is van lang geleden, aldus Chalerm.

– De wittemaskers in Si Sa Ket en de Dhamma Yatra groep bundelen de krachten in een wekelijks protest tegen de manier waarop de regering de Preah Vihear-zaak aanpakt. Ze gaan ieder weekend demonstreren bij de city pillar shrine van Kanthalarak.

Cambodja en Thailand ruziën momenteel over het eigendom van 4,6 vierkante kilometer bij Hindu-tempel Preah Vihear. Het Internationale Hof van Justitie in Den Haag doet daarover dit jaar een uitspraak.

– De National Human Rights Commission (NHRC) hoopt deze maand haar onderzoek af te ronden naar mensenrechtenschendingen met betrekking tot Rohingya vluchtelingen. Ook gaat ze aangifte wegens mensenhandel doen tegen een politieagent.

De NHRC heeft aanwijzingen gevonden van het kopen en verkopen van vluchtelingen aan tussenpersonen, marteling, het splitsen van gezinnen, slechte gezondheidscondities en mishandeling door autoriteiten.

De politiecommissaris van Phang Nga zegt dat een disciplinaire commissie heeft geadviseerd de desbetreffende agent te ontslaan. Hij heeft vijf vluchtelingen uit een kamp gelokt. Een van hen werd meermalen verkracht door zijn medeplichtige.

Volgens het US Trafficking in Persons Report 2012 dat eind vorige maand werd gepubliceerd, zijn vorig jaar minder mensenhandelzaken voor de rechter gebracht en zijn minder personen veroordeeld dan het jaar ervoor. Thailand staat voor het vierde achtereenvolgende jaar op de Tier 2 Watch List van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. De landen op die lijst doen te weinig tegen mensenhandel. Volgens het rapport heeft het leger twee officieren geschorst die worden verdacht van mensenhandel.

– De nieuw benoemde minister van Onderwijs, Chaturon Chaisaeng, staat nog niet te juichen over de voorgenomen aanschaf van duizend minibusjes. Die zouden worden ingezet voor leerlingenvervoer, maar de minister is ter ore gekomen dat provinciale onderwijszones ze ook krijgen. Chaturon heeft het Office of the Basis Education Commission gevraagd de aankoop te heroverwegen.

– Het Royal Irrigation Department heeft aangeboden zijn milieu-effectrapportage over de aanleg van een 280 km lange waterweg ter beschikking te stellen aan K-Water, het Zuid-Koraanse bedrijf dat het kanaal gaat graven. De RID hield vorig jaar enkele openbare hoorzittingen in betrokken gebieden.

Het bedrijf, dat zelf verplicht is een gezondheids- en milieu-effectrapportage te houden, zou het rapport van het RID kunnen overnemen, maar wanneer het het bestaande plan wijzigt, is een nieuwe rapportage vereist.

Het kanaal begint in Khanu Woralaksaburi (Kamphaeng Phet) en eindigt in de Mae Klong rivier in Tha Muang (Kanchanaburi). Het moet de stroomsnelheid van het water in de Mae Klong rivier naar de Golf van Thailand verhogen van 800 kubieke meter per seconde naar 1000.

Economisch nieuws

– De Wereldbank stelt voor dat de regering een beroep doet op de kapitaalmarkt om haar investeringen van 2 biljoen baht in infrastructurele werken te financieren. De begroting loopt daardoor minder risico’s.

Alhoewel het ministerie van Financiën benadrukt dat de staatsschuld onder de 50 procent van het bruto binnenlands product (bbp) blijft, gaat die vlieger alleen op wanneer het bbp jaarlijks met 4,5 tot 5 procent stijgt, zegt Kirida Paopichit, econoom bij de Wereldbank in Thailand. Wanneer de groei tegenvalt en het huidige tekort blijft, zal het de regering niet lukken de staatsschuld binnen de perken te houden.

Het Public Debt Management Office heeft berekend dat de staatsschuld dit jaar naar 47,5 procent van het bbp gaat en dat de uitgaven aan aflossingen en rente 7,4 procent bedragen. Voor volgend jaar zijn deze cijfers respectievelijk 47,2 en 11,5 procent. Het ministerie van Financiën hanteert als richtlijn dat de staatsschuld niet boven de 60 procent van het bbp mag uitkomen en dat aflossingen en rente niet meer mogen bedragen dan 15 procent van de uitgaven.

Kirida zegt dat de schuldlast ook kan worden verminderd door de particuliere sector toe te staan te participeren in investeringen, met name in de commercieel aantrekkelijkste projecten. Deze methode is bijvoorbeeld door de Britse regering bij spoorwegprojecten toegepast.

Een andere manier om de schuldlast te verminderen bij de aanleg van dubbelspoor is land te verhuren, met name land voor opslag van containers bij depots of langs de spoorlijn.

Kirida noemt de transparantie van de Thaise projecten een belangrijke zorg. De particuliere sector dient volgens haar een grotere rol te spelen bij het controleren van de projecten en de regering dient zoveel mogelijk informatie bekend te maken.

– Het bedrijfsleven is het met de regering eens dat publiek-private partnerschappen voor de geplande infracturele projecten nodig zijn om de zorgen over de staatsschuld weg te nemen. Maar de regering heeft over de rol van het particuliere bedrijfsleven nog geen klare wijn geschonken, zegt Pramon Sutivong, president van de Anti-Corruption Organisation en voormalig voorzitter van de Thai Chamber of Commerce.

De regering wil vier hogesnelheidslijnen aanleggen, te beginnen met Bangkok-Phitsanulok, Bangkok-Hua Hin, Bangkok-Rayong en Bangkok-Nakhon Ratchasima. Die zouden er in 2019 moeten liggen. Volgens minister Chadchat Sittipunt (Transport) zullen de hogesnelheidstreinen de economische groei stimuleren, met name buiten de hoofdstad.

‘Opbrengsten uit het passagiersvervoer vormen niet de belangrijkste bron van inkomsten. De belangrijkste bijdrage wordt geleverd door toenemende bedrijvigheid zoals vastgoedontwikkeling. In veel andere landen inclusief Japan ging dat zo.’

Het Fiscal Policy Research Institute heeft berekend dat door het investeringsplan van 2 biljoen baht voor infrastructurele werken het gemiddeld jaarlijks inkomen per hoofd van de bevolking binnen 10 jaar stijgt van US$5.600 (166.000 baht) naar $10.000. Het plan injecteert ieder jaar 300 miljard baht in de economie. Het parlement neemt in november een besluit over het investeringsplan.

– De toenemende huishoudschulden kunnen de komende twee jaar schade berokkenen aan de economische groei, vooral wanneer de rentetarieven omhoog gaan, waarschuwt het Kasikorn Research Center (K-Research).

Directeur Charl Kengchon verwacht dat Thailands policy rate de verwachte stijging van de rentetarieven van de US Federal Reserve zal volgen. De policy rate, waarvan de banken hun rentetarieven afleiden, bedraagt nu 2,5 procent, maar zou kunnen stijgen naar 3,25 procent, een niveau dat de schuldlast van mensen die geld hebben geleend aanzienlijk zal verhogen. Het risico van wanbetalingen doemt dan op.

In het eerste kwartaal van dit jaar stegen de huishoudschulden naar 8,97 biljoen baht of 77,4 procent van het bruto binnenlands project. Tijdens de financiële crisis van 1997 bedroegen die 1,36 biljoen baht (28,8 procent van het bbp).

Niettemin vindt Kengchon de stijgende schuld-bbp verhouding niet dramatisch omdat de inkomens omhoog gaan en schuldenaren profiteren momenteel van lage rentes en een lage inflatie. Maar Siwat Luangsomboon, ook van K-Research, zegt dat de zorgen over de stijgende huishoudschulden toenemen omdat het gezinsinkomen en besparingen langzamer groeien dan de groei van de schuldenlast.

Van 1991 tot 1996 bedroegen de gezinsbesparingen gemiddeld 14,4 procent van het gezinsinkomen; van 2007 tot 2011 9,4 procent. Na de crisis van 1997 konden mensen gemakkelijker geld lenen, waardoor het aantal consumptieve leningen steeg en de huishoudschulden toenamen. Dankzij een streng risicomanagement staat het percentage NPL’s (non-performing loans) bij de commerciële banken nu op 2 procent.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

7 reacties op “Nieuws uit Thailand – 7 juli 2013”

 1. ton donders zegt op

  Re: “Over Kanit zei Anusorn het wel toevallig te vinden dat hij zijn mond opendeed op een moment dat de oppositie probeert de regering pootje te lichten.”
  Nou dat is een toeval zeg! De oppositie probeert elk moment de regering pootje te lichten, en laten we eerlijk zijn dat is toch ook de taak van de oppositie!

  • Dick van der Lugt zegt op

   @ Ton Donders Met de uitdrukking ‘pootje lichten’ wordt in dit geval geduid op het voornemen van de oppositie een zogeheten censure debate aan te vragen, wanneer het parlement in augustus van reces terugkomt. Tevens is de oppositie een impeachment procedure tegen het kabinet begonnen. Ik heb dat onvermeld gelaten om de lezers niet te overvoeren met (gedetailleerde) informatie, die veel uitleg vereist.

 2. H van Mourik zegt op

  Nu begrijp ik waarom er zo’n hoge muur om de meeste tempels worden gebouwd.
  Trouwens…het is niet nieuw, als meerderjarige sex te hebben met meisjes van 12-jaar en ouder.In het Thaise voortgezet onderwijs gebeurt dit regelmatig dat jonge meisjes sexueel worden misbruikt en zodoende hoge cijfers halen op school.
  Het is helaas niet anders in het land van de glimlach.

 3. willem zegt op

  Dick;even omtrend het monnikenstukje van je:
  Bij mijn vorige relatie; ik woonde tegenover een tempel kwam er s”morgens als ik buiten aan mijn gebakken eitje zat altijd een monnik langs/die altijd heel “popie-jopie’tegen mijn vriendin deed.Hij kwam er vaak’ongevraagd”bijzitten en mijn vriendin wilde geld om sigaretten voor hem te kopen.Toen ging bij mij eindelijk het licht branden!!!
  Ik wil Monnik in Thailand worden;en dit is beslist geen grapje!
  Gr; Willem Scheveni…

 4. Sir Charles zegt op

  Mijn reacties zijn altijd wat luchtig op de extravagante levensstijl van de monniken geweest omdat in mijn optiek het boeddhisme -evenals alle andere religiën- één grote poppenkast is.
  Het maakt me daarom in beginsel niets uit hoe de monniken zich gedragen echter nu ik lees dat hij zich met aangrenzende zekerheid vergrepen heeft aan een 14-jarig meisje wat ook nog een kind van hem gedragen heeft valt dat op generlei wijze goed te keuren, laat dat duidelijk zijn en hoop dat hij zijn straf niet zal kunnen ontlopen.

  Iets zegt mij ook dat er nog veel meer aanstootgevende gebeurtenissen zullen volgen, gelijk aan het katholicisme waar uit op een gegeven moment de ene na de andere schandaal van misbruik naar boven kwam en dagelijks het nieuws haalde.

 5. Mike1966 zegt op

  Mooi leven die man,

  Als het waar is hoop ik dat hij de rest van zijn leven
  Mag uitzingen in het Bangkok Hilton!

  • Dick van der Lugt zegt op

   @ Mike 1966 De ‘jet-set’ monnik, zoals zijn bijnaam luidt, verblijft momenteel in Frankrijk. Hij weigert te zeggen wanneer hij naar Thailand terugkeert.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website