Nieuws uit Thailand – 6 oktober 2014

Door Redactie
Geplaatst in Nieuws uit Thailand
Tags: , ,
6 oktober 2014

Boeren in het stroomgebied van de rivieren Chao Phraya en Klong is door het ministerie van Landbouw gevraagd af te zien van het planten van rijst in het off season (tweede en/of derde oogst).

De minister deed die oproep gisteren tijdens een bijeenkomst met duizend boeren uit Suphan Buri met het oog op dreigende watertekorten. Indien de boeren instemmen met het afzien van de off season rijst is er voor het volgende regenseizoen op 1 mei voldoende water.

Veel boeren vroegen de minister om meer water voor hun huidige oogst, maar hij kon hen weinig hoop geven. Thailands twee grootste stuwmeren Bhumibol en Sirikit en de reservoirs Kwai Noi en Pasak moeten hun uitstroom tot 1 november beperken. De hoeveelheid water bedraagt de helft van wat normaal is en dat is in 15 jaar niet vertoond. De voorzitter van de Suphan Buri Farmers’ Council vreest dat de twee maanden geleden geplante rijst verloren gaat.

Foto: Waterreservoir Pran Buri in Prachuap Khiri Khan. Het staat voor minder dan de helft vol.

– Op de zeventiende Asian Games, die zaterdag in Incheon (Zuid-Korea) ten einde kwam, is Thailand als zesde geëindigd met 12 gouden medailles, 7 zilveren en 28 bronzen medailles. Dat kost de regering 86 miljoen baht aan bonussen voor medaillisten en andere betrokken partijen.

Van de Aseanlanden was Thailand het meest succesvol. Het land excelleerde in sepak takraw, een sport die alleen in Azië wordt beoefend. Alle vier titels werden er in de wacht gesleept. Voor het eerst won het land bij golf en volleybal een medaille.

De Thaise atleten hebben nu hun ogen gericht op de SEA Games 2015 in Singapore en de Olympische Spelen in 2016 in Rio de Janeiro.

Bangkok Post opent vandaag met een Special Report over de gevechten tussen studenten van rivaliserende beroepsopleidingen en de maatregelen die de autoriteiten denken te nemen om ze de kop in te drukken.

Het onderwerp is weer volop in het nieuws sinds twee studenten van het Pathumwan Institute of Technology (PIT) werden doodgeschoten door zes studenten van de Rajamangala universiteit (campus Uthen Thawai). Dat was een wraakoefening voor de dood van een mede-studente, toegeschreven aan het PIT alhoewel de dader niet eens bekend is.

Het artikel bevat weinig nieuws. Het onderstreept het belang van beroepsonderwijs, omdat Thailand een grote behoefte heeft aan vakmensen. Door de gevechten beginnen ouders te twijfelen of het wel verstandig is hun kind(eren) naar een beroepsopleiding te sturen. De autoriteiten dreigen met tijdelijke sluitingen van opleidingen en een verbod op inschrijving van nieuwe studenten voor bepaalde studierichtingen.

Het Minburi Technical College, dat tien jaar geleden een slechte reputatie had, zegt dat sindsdien geen gevechten meer hebben plaatsgevonden. De studenten dragen buiten de school geen shirt met het schoollogo, er wordt regelmatig naar wapens gezocht, er zijn bewakingscamera’s geïnstalleerd, voor en na schooltijd wordt op riskante plaatsen gepatrouilleerd en er zijn sportactiviteiten georganiseerd.

Foto homepagina: Wapens die door de politie in de Rajamangala universiteit zijn gevonden.

– Voor wat het waard is. Het toerisme naar het moordeiland Koh Tao begint weer aan te trekken sinds twee verdachten voor de dubbele moord zijn aangehouden. ‘Tourism operators’ [lekker vaag] zeggen dat veel buitenlandse toeristen weer naar het eiland komen.

De politie zegt het mobieltje van de vermoorde Brit te hebben gevonden in het onderkomen van een van de verdachten. Maar op de social media wordt daaraan getwijfeld. Er circuleren foto’s waarop te zien is dat een vriendin van de Britse een mobieltje naar de politie brengt.

De Britse pers blijft hakken op het politieonderzoek. Nog steeds bestaat de vrees dat de twee aangehouden Myanmarezen een zondebok zijn en dat zou niet uniek zijn voor de Thaise politie.

– Woensdag gaan de dertig (benoemde) raadsleden in Bangkok aan het werk. De krant schrijft dat ‘alle ogen’ op hen gericht zijn. Critici [lekker vaag] betwijfelen of ze opgewassen zijn tegen hun taak. Velen [?] maken zich zorgen dat ze niet goed kunnen reageren op de behoeften van de inwoners van Bangkok.

De benoeming is een uitvloeisel van het besluit van de NCPO (junta) om alle lokale en provinciale verkiezingen op te schorten. De gemeenteraad van Bangkok telt 61 leden. Onder de dertig nieuwe raadsleden zijn vier legerofficieren, drie politieofficieren, ambtenaren van diverse diensten en vijf voormalige gemeenteambtenaren. Sommigen hebben nog een baan, wat voormalig gemeenteraadslid Wisut Samretwanich zich doet afvragen hoeveel tijd ze aan het raadslidmaatschap kunnen besteden.

De nieuwe voorzitter, een ex-gemeentesecretaris, ziet het niet zo somber in. De nieuwe raadsleden zijn capabele mensen, bezweert hij. Sommigen hebben gewerkt bij de National Anti-Corruption Commission en de Rekenkamer.

– Het aantal Thais dat in Taiwan werkt, loopt terug omdat werkgevers fabrieken naar China verplaatsen, waar de loonkosten lager zijn. Op het eiland werken tussen de 65.000 en 70.000 Thais; tien jaar geleden waren dat er 200.000.

De stad Taoyuan op Taiwan is een gewilde bestemming voor Thaise arbeiders omdat er veel fabrieken zijn. Thaise mannen werken voornamelijk in fabrieken waarin elektrische apparaten worden gemaakt, vrouwen in ondergoedfabrieken.

Het Department of Consular Affairs van het ministerie van Buitenlandse Zaken belooft Thais financieel te helpen wanneer ze als gevolg van een fabrieksluiting hun baan verliezen. Het gaat er bij uitzendbureaus op aandringen de bemiddelingskosten bij uitzending naar Taiwan te verlagen.

Thais verdienen in Taiwan gemiddeld 19.000 baht per maand, aan schulden en andere kosten zijn ze tussen de 4.000 en 5.000 baht kwijt, maar dat valt weer ruimschoots te compenseren met overwerk, waarmee 10.000 baht per maand verdiend kan worden.

– Na drie jaar zeg maar dwangarbeid op Thaise vissersboten in de Indonesische wateren zijn zes Thaise vissers woensdag teruggekeerd in Thailand. De zes zijn op het eiland Ambon gered door de Labour Rights Promotion Network Foundation. Daar waren ze naartoe gevlucht om bevrijd te zijn van de onmenselijke werkomstandigheden aan boord met werktijden van 20 uur. Vier Thais en tien Myanmarezen zijn nog in afwachting van terugkeer.

– In een gezamenlijke operatie hebben politieagenten en militaire rangers gisteren in Aranyaprathet vijf illegale migranten aangehouden: drie vermoedelijk Uighurs uit Noordwest China en twee mannen uit Bangladesh.

De politie was getipt dat veel migranten zich schuil hielden in Cambodja’s grensplaats Poi Pet en van plan waren Thailand binnen te glippen. De illegalen zaten in een pickup truck die er op hoge snelheid vandoor ging toen de bestuurder de agenten in het vizier kreeg. Na een achtervolging lukte het de politie het voertuig tot stoppen te dwingen. De chauffeur bleek een gepensioneerde politieagent.

– Een werkgroep met 21 vertegenwoordigers van diverse diensten, bedrijfsleven, de academische wereld en NGO’s is voor het eerst bijeengekomen om een studie te doen naar het gebruik van GM (genetically modified) technologie bij de verbouw van maïs, cassave, palmsuiker en suikerriet. De GM technogie wordt beschouwd als een ‘optie’ om de opbrengst te verhogen, de kosten te verminderen en het gebruik van pestide terug te dringen.

De werkgroep besprak de mogelijkheid veldtesten te houden. Sommige deelnemers vrezen echter voor contaminatie van de omgeving en dominantie van agrobedrijven die de GM-zaden leveren. In 2007 verbood het toenmalige kabinet veldproeven.

‘Als dat een obstakel is, kunnen we de NCPO vragen het verbod op te heffen’, zegt Alongkorn Konthong, directeur van het Biotechnical Research and Development Office van het ministerie van Landbouw. De BioThai Foundation zegt zich met hand en tand te zullen verzetten tegen veldproeven.

– De politie en marine hebben gisteren in Nakhon Phanom 330 kilo marihuana onderschept toen een groep mannen bezig was het spul, verpakt in negen zakken met Vietnamees opschrift, van een long-tailed boot te lossen. De mannen zagen kans te ontsnappen, de marihuana niet want die heeft geen pootjes. De marihuana heeft een straatwaarde van 5 miljoen baht.

Een tweede drugsvangst vond zaterdag plaats. Die leverde 1 miljoen speedpillen en 7 kilo crystal methamphetamine op ter waarde van 250 miljoen baht. Het spul lag in een auto waarvan de bestuurder zich op de RAMA II weg verdacht gedroeg. Hij was op weg naar Kanchanaburi om de drugs af te leveren en werd na een achtervolging in een suikerriet plantage aangehouden.

– Thailands langste houten brug, waarvan vorig jaar een deel instortte, is gerepareerd. De brug gaat 18 oktober open. Gisteren werd het werk symbolisch beëindigd door de laatste schroef in een plank te schroeven. De brug is gerepareerd door soldaten en omwonenden nadat de aannemer er een potje van had gemaakt.

– De straatverkopers voor het Siriraj ziekenhuis in Bangkok moeten woensdag wegwezen van hun tijdelijke standplaats. De verkopers die aan de overkant van de straat staan, dienen op een later tijdstip hun biezen te pakken. Ook elders in de stad is de gemeente bezig voetpaden schoon te vegen en ‘terug te geven aan de voetganger’.

– Een vrouw uit Myanmar is verdronken en haar twee kinderen worden vermist, nadat de long-tailed boot waarin ze zaten, zaterdag in de Sungai Kolok rivier kapseisde. Moeder en kinderen waren op de terugweg van het Islamic Hari Raya Aidil Adha (Festival of Sacrifice) aan de Thaise kant van de rivier.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

Aanbevolen artikelen vandaag:

Nasha hield niet van tassen en nu ontwerpt ze tassen
Twee studentenfilms over adolescentie: Ongegeneerd authentiek


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

4 reacties op “Nieuws uit Thailand – 6 oktober 2014”

 1. Renévan zegt op

  De politie heeft een verklaring afgeven dat het mobieltje van het vrouwelijke Koh Tao slachtoffer door haar vriend(in) is ingeleverd. Dit toestel is op 18 september aan haar ouders overhandigd. Het toestel van het manlijke slachtoffer is gevonden bij een van de verdachten. Ik neem aan dat ze toch niet zo stom zijn om een mobieltje dat duidelijk op foto’s zichtbaar is bij één van de verdachten te verstoppen.

 2. Cor van Kampen zegt op

  Water te kort De stuwmeren staan bijna leeg Er is nog nooit zoveel water uit de hemel gekomen als de laatste tijd, Iedereen verzuipt in het water. Zal het technisch niet mogelijk zijn om dat water naar die gebieden te verplaatsen waar het nodig is? Kost ook geld natuurlijk. Neem een voorbeeld aan de joden die terug gingen
  naar het land van hun verleden. Ga mij nou niet aanvallen of dat allemaal terecht is geweest. Daar gaat het in mijn verhaal niet om. Ze maakten van een woesstijn een vruchtbaar gebied..
  Ik kan verder gaan met mijn verhaal., maar ik doe dat niet.
  Ik ben als Nederlander er trots op dat wij al jaren onder de zeespiegel leven en nog steeds het hootd boven water houden. Dat kost geld en dat moet je samen opbrengen.
  Morgen hebben die arme boeren geen water meer om hun producten te verbouwen.
  Cor.

  • teun zegt op

   Cor,

   Zolang er geen overkoepelende organisatie (zoals Rijkswaterstaat in NL) zich met de watervoorziening bezighoudt, zal het nooit goed gaan. En zolang er bijvoorbeeld wel wordt gevraagd aan Nederlandse experts om e.e.a. in een integraal plan van aanpak te vervatten, maar dat gaat dan vervolgens niet door (geen kick backs) dan blijft het problematisch of er nu wel of niet veel regen valt in het regenseizoen.

   Combineer dat met het gegeven dat het woord onderhoud hier niet echt begrepen wordt laat staan het begrip preventief onderhoud en je weet dat dit soort problemen voorlopig blijven bestaan.

 3. Hugo Cosyns zegt op

  En nu maar hopen dat de BioThai Foundation er in slaagd dit werelds gespuis tegen te houden.
  Overal proberen de Monsanto’s hun zombie zaden op de markt te gooien om zo het alleenrecht te bekomen op de verkoop van zaden,originele zaden zouden dan zelfs niet meer kunnen gebruikt worden .
  De optie” om de opbrengst te verhogen, de kosten te verminderen en het gebruik van pestide terug te dringen” zijn mooie woorden om ergens mee binnen te geraken ,in realiteit zit er heel wat anders achter.
  Gewoon een wereldse schande die men moet tegen houden met alle mogelijkheden.
  Niet genoeg voedsel voor iedereen , is niet waar deze Monsanto’s mee bezig zijn alleen zelf verrijking en macht daar zijn ze in geïnteresseerd .


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website