Vier opstandelingen en twee politieagenten zijn gisteren om het leven gekomen bij een fel vuurgevecht in Rueso (Narathiwat). Onder de gedode opstandelingen bevindt zich Abdul Roheng Da-eso, bijgenaamd Black Pele, tegen wie tien arrestatiebevelen liepen.

De opstandelingen openden het vuur toen politie en soldaten, vijftig man sterk, een huis benaderden waarin elf zich hadden verscholen. Na 15 minuten gaven de overige zeven opstandelingen zich over. In de woning werden twee pistolen, een AK47 en meer dan honderd munitiepatronen gevonden.

In een andere operatie arresteerden soldaten twee mannen, die verdacht worden van de bomaanslag op 2 oktober in Krong Pinang (Yala). Daarbij kwamen vier legerofficieren om het leven. Ze worden ook verdacht van betrokkenheid bij een bomaanslag in juni, die aan acht soldaten het leven kostte.

– Vice-minister-president Pracha Promnok zegt dat de vijf eisen die verzetsgroep BRN aan de voortgang van de vredesgesprekken heeft gesteld, ‘acceptable overall’ zijn, maar de overeenstemming is niet 100 procent. Pracha zei dit nadat hij in Narathiwat gesproken had met 32 adviseurs over het volgende vredesgesprek, dat gepland staat voor 20 oktober.

Twee van de vijf eisen liggen moeilijk: Thailand dient de BRN te erkennen als vertegenwoordiger van de ‘Melayu Pattanis’, de bewoners van Pattani, en alle verdachten die zijn aangehouden, dienen te worden vrijgelaten en arrestatiebevelen tegen andere verdachten moeten worden ingetrokken.

Pracha hoopt dat de BRN ‘open-minded’ is voor de voorstellen van Thaise zijde; zo niet, dan lopen de onderhandelingen vast. Legerbevelhebber Prayuth Chan-ocha noemt alle eisen onacceptabel.

Inmiddels worden berichten tegengesproken dat Hassan Taib, leider van de BRN-delegatie, vervangen wordt. In de media is gesuggereerd dat zijn tweede man Arwae Yaba of een van de voornaamste opstandelingenleiders, Sapae-ing Basor, zijn plaats zou innemen.

De Thaise delegatieleider Paradorn Pattanatabut zegt dat dit bericht niet is bevestigd in zijn laatste gesprekken met de Maleisische autoriteiten. Maleisië fungeert als ‘facilitator’ van de gesprekken. Volgens Paradorn is er sprake van enige onenigheid tussen de verzetsgroepen over de samenstelling van de BRN-delegatie. Ze willen een meer pro-actieve benadering in de gesprekken.

Bangkok Post blikt terug op de arrestatie van de Amerikaanse drugsbaron en huurmoordenaar Joseph Hunter (foto hompagina). Voorafgaand aan zijn arrestatie woonde hij zes maanden in een bescheiden woning in de exclusieve wijk Baan Suan in Kathu (Phuket). Wie belangstelling heeft, kan het verhaal op de website lezen: http://www.bangkokpost.com/news/local/373186/rambo-lonely-lair

– Volgend jaar komen vier projecten aan de beurt, die worden gefinancierd uit de 2 biljoen baht die de regering gaat lenen voor infrastructurele werken. Dat zijn de uitbreiding van de Phetkasem Sai 4 Road in Bangkok, een nieuwe tolweg tussen Bang Pa-In (Ayutthaya) en Nakhon Ratchasima, de verdubbeling van vijf sporen en de verlenging van electric train routes in Bangkok. [Wat met dit laatste wordt bedoeld, weet ik niet. Ik meen dat het om metroroutes gaat.]

De biljoenenlening is inmiddels goedgekeurd door het Huis van Afgevaardigden en moet nog het groene licht krijgen van de Senaat. Minister Chadchart Sittipunt (Transport) verwacht dat de wet om het geld te lenen, eind dit jaar van kracht wordt. De werken zouden dan begin volgend jaar kunnen beginnen. De 2 biljoen wordt over een periode van 7 jaar geleend.

De minister zegt dat de aanleg van de tolweg (196 kilometer, kosten 84 miljard baht) gecontroleerd gaat worden door een anti-graft agency.  [Weer zo’n lekkere vage term, waarom die instantie niet bij naam genoemd. Ik neem aan dat hiermede de (particuliere) Anti-Corruption Organisation of Thailand (ACT) wordt bedoeld.] Vooraf worden openbare hoorzittingen gehouden. Om de voortgang van het project in de gaten te houden wordt een agency opgezet.

Volgens een bron bij het ministerie kan het project snel van start gaan omdat al haalbaarheidsstudies en een milieu-effectrapportage zijn gedaan. Het wachten is op uitvoering van het Koninklijk Besluit over het onteigenen van grond.

– Minister Chalerm Yubamrung (Werkgelegenheid; voorheen de belangrijkste vice-premier) is in het Ramathibodi ziekenhuis geopereerd aan subduraal hematoom, een bloeding tussen het harde hersenvlies en het spinnenwebvlies. Chalerm ligt nu op de intensive care. Volgens de ziekenhuisdirecteur is zijn toestand verbeterd.

– Een vroeg geboren baby is gisteren gevonden bij de ingang van een woonwijk in Bang Khen. Het meisje was gewikkeld in papieren en in een vuilniszak gestopt. Het kindje werd gevonden door een vuilnisman, toen hij de zak opende om het vuil te scheiden.

– Het voorstel om artikel 190 van de grondwet te wijzigen wordt tussen 14 en 18 oktober voorbesproken, zegt regeringswhip Amnuay Klangpa. Er worden dan afspraken over de parlementaire behandeling gemaakt. Artikel 190 regelt de goedkeuring van verdragen met het buitenland.

Volgens het huidige artikel moet voor elke overeenkomst goedkeuring van het parlement worden gevraagd. Het artikel kostte in 2008 de kop van toenmalig minister van Buitenlandse Zaken Noppadon Pattama (thans juridisch adviseur van Thaksin) omdat hij een gezamenlijk communiqué met Cambodja had getekend over de aanvraag van de werelderfgoedstatus voor Hindu-tempel Preah Vihear. Hij had toestemming aan het parlement moeten vragen.

– In That Phanom (Nakhon Phanom) is een los- en laadplaats aangelegd om het Thai-Laotiaans transport over de rivier Mekong te vergemakkelijken. Staatssecretaris Pong Chewananth (Transport) mocht die gisteren officieel in gebruik stellen. De kade kwam al op 23 juni klaar.

Economisch nieuws

– De Federation of Thai Industries is zeer in haar nopjes met de uitspraak van het Constitutionele Hof dat de begroting 2014 niet in strijd is met de grondwet. De regering kan nu beginnen met het uitgeven van geld en daar houdt het bedrijfsleven wel van. De overheidsbestedingen worden beschouwd als de enige economische motor nu de export en de consumptieve uitgaven achterblijven.

FTI-voorzitter Payungsak Chartsutthipol is opgelucht. ‘Ik heb veel mensen gesproken die zich zorgen maakten dat de begroting geblokkeerd zou worden, want dan zou de economie een flinke klap hebben gekregen.’

FTI adjunct secretaris-generaal Korrakod Padungjitt dringt er bij de regering op aan vaart te zetten achter de milieu- en gezondheidseffectrapportages, die vereist zijn voor de grote projecten van volgend jaar. Een vroege voorbereiding schept tijd voor een betere communicatie met de bevolking, zodat oppositie wordt verminderd. Als voorbeeld noemt hij de Mae Wong dam, waarvoor al geld is uitgetrokken, maar de dam stuit op bezwaren van de bevolking. ‘De rapportages moeten uitgebreid en correct worden gedaan om door de bevolking te worden geaccepteerd.’

– De Bank for Agriculture and Agricultural Cooperatives, die het hypotheeksysteem voor rijst voorfinanciert, heeft nog voldoende geld in kas voor uitbreiding van de leningenportefeuille. Het hypotheeksysteem trekt een zware financiële wissel op de bank terwijl de regering grote moeite heeft rijst te verkopen waardoor terugbetalingen aan de bank stagneren.

In het seizoen 2011-2012 heeft het hypotheeksysteem een verlies opgeleverd van 137 miljard baht; een bedrag voor het seizoen 2012-2013 noemt de krant niet. Voor het komend rijstseizoen heeft de regering het budget op 270 miljard baht vastgesteld voor de aankoop van 16,5 miljoen ton paddy (ongepelde rijst).

In de berichtgeving is telkens sprake van een roulerend krediet van 500 miljard baht, maar zelfs de krant weet niet of het budget van 270 miljard daarvan deel uitmaakt. Ik word niet altijd wijs uit het gegoochel met cijfers. In ieder geval is het hypotheeksysteem een geldverslindend subsidieprogramma, want daar komt het wel op neer.

– Thailand dient zijn accijnsstructuur te herzien om concurrerend te blijven en in de geïntegreerde Aziatische markt te slagen, zegt Daniel Witt, president van het International Tax and Investment Center. De regering moet een structuur creëren, die goedkope importen ontmoedigt. Anders verhuizen producenten naar buurlanden, waar ze profiteren van belastingvoordelen en lage loonkosten. Wanneer ze vervolgens hun producten naar Thailand exporteren, profiteren ze ook nog eens van de lage importtarieven.

Wittt looft de regering voor haar besluit om de bedrijfs- en inkomstenbelasting te verlagen, wat een positief investeringsklimaat en economische groei stimuleert. Hij vraagt de regering nauwkeurig de ontwikkelingen op belastinggebied in de buurlanden in de gaten te houden teneinde concurrerend te blijven. Voorts roept hij op het systeem voor de berekening van accijns op sterke drank te vereenvoudigen. Het hoort volgens hem gebaseerd te zijn op het alcoholpercentage en niet op de detailhandelsprijs, zoals nu het geval is.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

1 reactie op “Nieuws uit Thailand – 6 oktober 2013”

  1. Mr Bojangles zegt op

    Dick, hartelijk bedankt voor de moeite weer. Ik neem tenminste aan dat je dit telkens zelf zit te vertalen. Ik vind deze nieuwsartikelen van je telkens toch wel behoren bij de meest interessante bijdragen hier. Ik blijf graag op de hoogte van wat er allemaal speelt in Thailand.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website