De zeezigeuners, die op Phuket op hun nek worden gezeten door een stel zakenlui, kunnen voorlopig gerust ademhalen. Ze hoeven niet te vertrekken van het land waarop hun voorouders al meer dan een eeuw geleden leefden.

Dit is op basis van archeologisch en forensisch bewijsmateriaal overtuigend bewezen door een panel van de DPI (de Thaise FBI) en het Central Institute of Forensic Science.

Het ministerie van Justitie heeft nu aan het Department of Land gevraagd de grondaktes voor 11 rai in te trekken omdat ze onwettig zijn verkregen. Volgens Chatchawal Suksomjit van Justitie hebben de zakenlui niet kunnen aantonen hoe ze in 1955 aan die aktes zijn gekomen. Naar het eigendom van 10 rai wordt nog onderzoek gedaan.

Tot nu hebben de zakenlui tegen 101 zeezigeuners een ontruimingsbevel aangevraagd. De rechtbank had die voor negen zigeuners al goedgekeurd, maar die waren in beroep gegaan. De bevindingen van het panel vormen een belangrijk steuntje in de rug bij de nog te voeren procedures. De zigeunergemeenschap bestaat uit 1.042 personen die in 210 hutten wonen. De meesten verdienen hun brood met vissen (foto boven).

– Een Airbus 330-300 van Thai Airways International is maandagavond op de luchthaven van Khon Kaen kort voor vertrek van de baan geslipt en in het gras terecht gekomen. De luchthaven ging daarna dicht, waardoor een vlucht van Nok Air, die onderweg was, moest worden omgeleid naar Udon Thani. Passagiers die op het toestel wachtten, werden per bus naar Udon Thani gebracht. Sindsdien zijn acht vluchten daar geland en vertrokken met aansluitend vervoer per shuttlebus tussen beide luchthavens.

Bij de slippartij raakte niemand van de 246 passagiers en bemanning gewond. De passagiers zijn ondergebracht in een hotel of kregen hun geld terug. Naar verwachting gaat de luchthaven vandaag weer open.

– Koning Bhumibol, die eerder een galblaasoperatie onderging, lijdt aan een ontsteking van de dikke darm. Dit maakt het Royal Household Bureau in zijn achtste medisch communiqué bekend. De vorst heeft ook koorts, maar die is gelukkig aan het zakken. Met antibiotica hopen de artsen de ontsteking te bestrijden.

– Drie woonwijken in Hua Hin zijn gisteren getroffen door overstromingen: Pong Naret, Royal Home en Country Hill. Op lager gelegen plekken bereikte het water een hoogte van 80 tot 100 cm. Het bericht vermeldt niet waar het water vandaan kwam.

– Het motto van de junta ‘Returning Happiness to the People’ wordt er maar weer eens met de haren bijgesleept. Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft alle provincies gevraagd burgers bij routinezaken niet meer om een kopie van het ID en de huisregistratiedocumenten te vragen.

– De politie heeft in Ratchaburi drie mannen gearresteerd, die ervan verdacht worden eind oktober een illegale lotenverkoper te hebben vermoord. Een van de drie heeft verklaard dat hij de man uit jaloezie had gedood omdat hij hem ervan verdacht een relatie met zijn vriendin te hebben.

– Zo duidelijk heeft de ambassade van Myanmar nog niet eerder gereageerd op het politieonderzoek naar de dubbelmoord op Koh Tao. Ze wil dat de politie haar onderzoek heropent nu de twee verdachten hebben gezegd dat hun bekentenis door marteling is verkregen.

‘De jongens hebben tegen de National Human Rights Commission, de advocaten, ons ambassadeteam en hun ouders gezegd dat ze door de politie zijn geslagen’, zegt advocaat Aung Myo Thant in een interview met de Democratic Voice of Burma.

De politie heeft tot nu toe geweigerd bij de NHRC op het matje te komen om zich te verweren tegen de beschuldiging van marteling.

De Britse toeristen David Miller en Hannah Witheridge werden in de nacht van 14 op 15 september op het strand van Koh Tao vermoord. Hannah werd ook verkracht. Twee weken later arresteerde de politie twee jonge gastarbeiders uit Myanmar, die werkzaam waren in de AC bar waar de Britten op de avond voor hun dood waren geweest.

– De Zweede medeoprichter van de website The Pirate Bay is maandag in Nong Khai gearresteerd. Fredrik Lennart Neij (36) werd aangehouden toen hij vanuit Laos met zijn Laotiaanse echtgenote Thailand wilde binnenkomen. Tegen hem liep een internationaal arrestatiebevel. Neij werd gezocht omdat hij in 2009, vrijgelaten op borgtocht, de benen nam. Een Zweedse rechtbank heeft alle vier oprichters schuldig bevonden aan schending van copyrights.

– De gemeente Bangkok is gisteren begonnen schoon schip te maken op de Bo Bae markt. Verkopers tussen de Saphan Khao en Kasatsuek kruising mogen er alleen handel drijven als ze een vergunning hebben en alleen op bepaalde tijden. Doel is meer ruimte scheppen op de voetpaden.

De operatie gisteren door soldaten, agenten en gemeente-inspecteurs begon met 350 kramen en eindigde met 200 kramen. Van die 200 zijn 140 geregistreerd bij de gemeente. Zo’n 650 verkopers voor wie overdag geen plaats is, mogen ’s avonds in de buurt hun kraam opzetten.

– De 24-jarige student Akkradet Iamsuwan mag tweeënhalf jaar zijn zonde achter tralies overdenken. De Criminal Court deelde die straf gisteren uit wegens majesteitsschennis. Op internet had de student een bericht geplaatst dat als beledigend voor de monarchie wordt beschouwd. Akkradet werd in juni gearresteerd. Vier verzoeken om vrijlating op borgtocht werden afgewezen.

De student en zijn advocaat gaan niet in beroep; ze gokken op amnestie door de koning. Akkradet is de vierde Thai die dit jaar op grond van het draconische strafwetartikel over majesteitsschennis en de nog strengere Computer Crimes Act is veroordeeld.

– Het voornemen van het ministerie van Binnenlandse Zaken om defensievrijwilligers in het Zuiden van Thailand te gaan bewapenen – het leger levert 2.700 geweren – stuit op bedenkingen bij het Internal Security Operations Command (Isoc). [Gevalletje van langs elkaar heen werken?] De vrijwilligers moeten wel behoorlijk getraind en geleid worden, anders komt er alleen maar meer geweld van, zegt Isoc woordvoerder Banphot Poolpian.

Het voorstel van BiZa dateert al van juni en is goedgekeurd door de NCPO (junta) die ook het leger toestemming heeft gegeven de wapens te leveren.

– 50 jaar in de gevangenis was het en 50 jaar blijft het, heeft het Hof van Beroep gisteren bepaald in het beroep van een man, veroordeeld wegens het herhaald verkrachten van een van zijn werkneemsters, bedreiging met een wapen en chantage. Het Hof toonde evenmin enige compassie met zijn echtgenote-handlanger die 10 jaar bromt.

In tegenstelling tot haar echtgenoot is de vrouw eerder vrijgelaten op borgtocht, maar gisteren kwam ze niet opdagen op de zitting. De rechtbank heeft de politie bevolen haar te arresteren, zodat ze haar straf kan uitzitten. Het 25-jarige slachtoffer was in dienst van het bedrijf van het echtpaar, International Detective Thailand.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

Lees ook:

Waarom Nieuws uit Thailand zo kort is


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

6 reacties op “Nieuws uit Thailand – 5 november 2014”

 1. Gerrie Q8 zegt op

  Wanneer ik vanuit Nederland weer aankom in BKK vlieg ik altijd door naar KKC. Is een zeer korte landingsbaan en dacht dat hij doorgereden was. Heb dat zelf ook eens (bijna) meegemaakt. Moest aan het einde van de baan terugkeren om de afslag naar de taxi baan te nemen. Maar geslipt op de taxi baan? Lijkt me sterk in deze droge periode, of was de piloot naar de golfers aan het kijken die het balletje uit de “ruff” probeerden te slaan?

 2. Cornelis zegt op

  De Thai Airways Airbus is bij de 180 graden draai aan de kop van de startbaan – een aparte taxibaan ontbreekt – met het neuswiel en het linker landingsgestel naast de baan gestuurd. Het lijkt erop dat de piloten nog met extra motorkracht hebben geprobeerd terug te komen op het asfalt waardoor het neuswiel zich diep heeft ingegraven. Zie voor meer details en foto’s http://avherald.com/h?article=47ccaba9&opt=0

 3. Farang tingtong zegt op

  Dat het om een vliegtuig van Thai Airways gaat is goed op de foto te zien, de luchtvaartmaatschappij heeft deze keer de logo’s niet van het toestel laten verwijderen.(lol)

 4. TLB-IK zegt op

  Als er iemand schuld is dan de managers van deze luchthaven. De benodigde plaats voor de draaicircle is al jaren gewoon niet aanwezig. Geen wonder, dat er dan eindelijk een piloot komt, die de kist naast de baan zet. Het terug keren, dus omdraaien aan het einde van de lande baan bij start en landen is hier dus geheel normaal door het ontbreken van een taxi-baan.
  De landebaan lengte is knap bemeten; benodige -safety- reserve ontbreekt. Dat is goed te merken aan de enorme rem druk die onstaat bij het landen. Plaats voor het vergroten van de draaicircel is ruim voorhanden.

  • ruud zegt op

   Er is een lijn op het asfalt getrokken die de piloot moet volgen.
   Die piloot heeft gewoon zitten slapen.
   Investeringen in het vliegveld van Khon Kaen zijn overigens nog al onrendabel.
   Jaren lang waren er 3 of 4 vluchten alleen van de Thai op een dag.
   Daar kun je zo’n vliegveld niet van betalen.

  • Cornelis zegt op

   De lengte van de landingsbaan van dit vlieveld is absoluut niet knap bemeten met z’n 3050 meter. De voor een Airbus A330-300 bij het maximale start/landingsgewicht vereiste minimum baanlengte bedraagt volgens de fabrikant 2100 meter.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website