Gisteren was het misschien, vandaag is het definitief: Thailand en Cambodja trekken niet hun troepen terug uit de door het Internationale Hof van Justitie in Den Haag ingestelde gedemilitariseerde zone rond Hindu-tempel Preah Vihear.

Dat zijn beide landen overeengekomen op de eerste dag van een 2-daagse vergadering van de Joint Working Group, die is ingesteld om de details van de terugtrekking te regelen. Beide landen kwamen ook overeen dat de stationering van Indonesische waarnemers in het gebied niet meer nodig is. Ze zouden de troepenterugtrekking monitoren. Voorts is afgesproken dat beide landen samenwerken bij het opruimen van landmijnen.

Het bevel om de troepen terug te trekken is een tussenvonnis in een zaak die door Cambodja is aangespannen. Cambodja is naar het Hof gestapt voor een uitspraak over het eigendom van de door beide landen geclaimde 4,6 vierkante kilometer bij de tempel, waar vorig jaar gevechten plaatsvonden.

– De politie heeft 7 verdachten aangehouden die zijn betrokken bij de bomaanslagen zaterdag in Yala, Songkhla en Pattani, maar de twee verdachten die de aanslagen planden, zijn nog niet aangehouden. Behalve de door de gouverneur van Songkhla uitgeloofde beloning van 500.000 baht op informatie die tot hun aanhouding kan leiden, heeft de provinciale politie er nog eens 1 miljoen baht bovenop gedaan.

– Hat Yai (Songkhla). Daar ontplofte een bom op de middelste verdieping van een ondergrondse parkeergarage onder het Lee Gardens Plaza hotel met als gevolg 3 doden en honderden gewonden. Agenten en soldaten omsingelden woensdag een huis in het district Rueso, waar drie verdachten zich schuil hielden. Na onderhandelingen van een half uur gaven ze zich over. Twee andere verdachten werden eveneens aangehouden. [Details ontbreken] De politie is nog op zoek naar 20 andere betrokkenen.

– Pattani. Daar ontplofte een bom voor een kruidenierswinkel in tambon Mae Lan. Een agent werd gewond en eigendommen werden beschadigd. De politie hield een verdachte in het huis van zijn vrouw aan. In het huis vond de politie 100 meter kabel, tangen, spijkers en een mobiele telefoon.

– Yala. Daar ontploften drie bommen. Negen personen kwamen om het leven en meer dan 100 personen raakten gewond. Een 22-jarige man is aangehouden. Op dinsdag vonden soldaten, politie en lokale ambtenaren in enkele woningen in tambon Bannang Sareng componenten van geïmproviseerde bommen.

– De autoriteiten hebben besloten elke auto die Hat Yai (Songkhla) inrijdt, te controleren. Dat gebeurt op de vier grote toegangswegen en op 40 toevoerwegen. Voertuigen die op gas rijden, mogen niet meer in een parkeergarage parkeren. Particuliere bewakers krijgen training van de politie hoe ze valse nummerplaten kunnen herkennen. De maatregelen volgen op de bomexplosie van zaterdag in de parkeergarage van het Lee Gardens Plaza hotel, waarbij 3 personen om het leven kwamen en honderden gewond raakten. De bommen lagen in gestolen wagens met een valse nummerplaat.

– Tegen het advies in van het King Prajadhipok Institute (KPI) en onder protest van oppositiepartij Democraten is het parlement gisteren begonnen aan een debat over het verzoeningsrapport van het KPI.

Het protest van de Democraten mocht niet baten. Democraat Chen Thaugsuban betoogde tevergeefs dat het rapport geen conclusies bevat. ‘It explores approaches to achieving the goal. Reconciliation is hard to achieve. I’d like to ask the House to take it out of the chamber.’

De Democraten lukte het niet het rapport te laten terugsturen naar de Kamercommissie, die er eerder over debatteerde. Voorzitter van die commissie is generaal Sonthi Boonyaratkalin, maar die vond dat het werk van de commissie erop zit. ‘It is up to the House to decide.’

Het meest verstrekkende voorstel van het KPI-rapport zou tot gevolg hebben dat Thaksin, die sinds 2008 in ballingschap leeft, amnestie krijgt en kan terugkeren naar Thailand. In een recente peiling van het National Institute of Development Administration zei 48 procent van de respondenten te geloven dat de politieke situatie verslechtert wanneer Thaksin’s straf wordt kwijtgescholden. 64 procent vindt dat Thaksin moet terugkeren en de strafrechtelijke zaken tegen hem moet aanvechten.

– Verschillende fabrieken in de gebieden Om Noi en Om Yai (Samut Sakhon en Ayutthaya) zijn gesloten vanwege de overstromingen van vorig jaar waardoor ze met verlies draaiden. Maar volgens Tula Pachimvej, adviseur van de Om Noi-Om Yai vakbond, zegt dat dit een smoes is. Ze willen het verhoogde minimumdagloon niet betalen en sommige zouden naar andere provincies zijn verhuisd waar het lager is. Tula voorspelt ook meer ontslagen nu de periode is afgelopen waarin de regering door de overstromingen gedupeerde bedrijven 2.000 baht per werknemer betaalde.

Minister Padermchai Sasomsap (Werkgelegenheid) betwijfelt of bedrijven de deuren sluiten vanwege de verhoging van het minimumloon. Het aantal ontslagen is niet opvallend hoog, zegt hij. Dat betekent dat de nieuwe loonschaal bedrijven niet te veel benadeelt.

– De gezamenlijke Kamer-Senaatscommissie die de wetsvoorstellen bekijkt voor wijziging van de grondwet, is een voorstander van het regeringsvoorstel. Daarbij wordt een burgerassemblee gevormd van 99 personen: 1 vertegenwoordiger per provincie en 22 experts, te kiezen door het parlement. De Centrale Kiesraad is verantwoordelijk voor de provinciale verkiezingen. Drie voorstellen, die op details verschillen, zijn al in eerste lezing door het parlement behandeld. Op 10 en 11 april volgt de tweede lezing en op 26 april de derde. De assemblee krijgt tot taak de grondwet van 2007, een erfenis van het militair bewind na de coup van 2006, te herzien.

– 1500 novieten en monniken van de Dhammakaya secte maken sinds maandag een zogeheten thudong pelgrimstocht door Bangkok. Zo’n pelgrimage wordt traditioneel door de bossen gehouden en heeft tot doel het Boeddhisme te propageren. Onderweg geven gelovigen voedsel en ze luisteren naar preken. De tocht is begonnen in Wat Dhammakaya in Pathum Thani en eindigt vrijdag in Wat Paknam Phasi Charoen.

De voorzitter van de senaatscommissie religie, kunst en cultuur zegt dat de tocht in strijd is met de Boeddhistische ethische code omdat de tocht door de stad gaat en bijdraagt aan verkeersopstoppingen. Maar de directeur van het kantoor van National Buddhism ziet er geen kwaad in omdat tegenwoordig de meeste mensen in de stad wonen en nog maar weinig mensen in de bossen.

– De Democratische partij blijft de Belastingdienst achtervolgen voor haar beslissing Thaksin en zijn toenmalige echtgenote geen belastingaanslag van 12 miljard baht op te leggen wegens de verkoop van aandelen in Shin Corp, het telecombedrijf van Thaksin, aan hun twee kinderen. Met de verkoop van die aandelen aan Temasek in Singapore werd vervolgens een forse winst geboekt.

Eerder had de belastingdienst die kinderen voor dat bedrag willen aanslaan, maar het ministerie van Financiën volgde een rechtelijke uitspraak dat de kinderen als gevolmachtigden handelden en geen eigenaar van de aandelen waren. De Democratische partij heeft nu de National Anti-Corruption Commission gevraagd de twee verantwoordelijke politici en een hoge ambtenaar te vervolgen voor plichtsverzuim.

– Sinds 2008 zijn uit Engeland door studenten en werknemers 31 luxe auto’s naar Thailand meegebracht. In 14 gevallen is een lagere importheffing betaald omdat ze werden aangegeven als tweedehands wagens. Dit is gebleken uit een eerste onderzoek van het kantoor van de Public Sector Anti-Corruption Commission. De aangegeven waarde van de auto’s lag vier keer onder hun werkelijke waarde. Mogelijk zijn ook douaneambtenaren betrokken bij de fraude. De PACC heeft de Britse ambassade in Bangkok gevraagd gegevens te verstrekken over teruggekeerde Thaise studenten en werknemers.

– Roodhemdleider Kwanchai Praipana uit Udon Thani verwacht dat 5.000 roodhemden naar Vientiane gaan om daar oud-premier Thaksin te ontmoeten. Eerder noemde roodhemdleider Nisit Sinthuphrai een aantal van 50.000. [Althans volgens de krant, die wel vaker goochelt met aantallen.]

Het ministerie van Volksgezondheid gaat op 15 plaatsen aan de grens medische eenheden stationeren om ‘pelgrims’ te behandelen die onwel worden van de hitte. Thaksin is van 11 tot 13 april in Laos en daarna in Cambodja. Ook aan de grens met Cambodja staan EHBO’ers gereed. De roodhemden laten hun rode shirt thuis; Laos liet al eerder weten geen politieke conflicten op haar grondgebied te dulden. De roodhemden krijgen een Thaksin-masker om op de terugweg te dragen.

– 116 van de 8.456 minibusjes reden zondag en maandag te hard. Dat weet het ministerie van Transport vanwege de installatie van Radio Frequency Identification in de busjes. De meeste overtredingen vonden plaats op de Din Daeng-Don Muang tolweg en de Bangkok-Chon Buri tolweg. De te hard rijdende chauffeurs moeten binnen 15 dagen een boete betalen van 5.000 baht. Wie nog een keer in de fout gaat, verliest zijn rijbewijs en vergunning.

– Een vrouw, een man en twee jongeren hebben in Samut Prakan kinderen in de leeftijd van 5 tot 13 jaar wijsgemaakt dat ze jong talent zochten voor een tv-productie. Ze moesten 500 baht betalen voor de casting. Die casting ging wel door, de tv-productie was fantasie. De ouders van de kinderen hebben bij de politie aangifte gedaan.

– Een 50-jarige Brit is maandag op busstation Ekkamai aangehouden met 600 gram cocaïne in zijn bezit. Hij kwam uit Pattaya en wilde de drugs aan buitenlanders in Thong Lor en Nana verkopen.

– Pickup trucks met tonnen water worden op Songkran geweerd uit het ‘city island’ van Ayutthaya. De wagens zorgen voor verkeersopstoppingen, die daar niet welkom zijn vanwege de vele belangrijke tempels.

– Bewoners van het district Nakhon Luang (Ayutthaya) overwegen te evacueren vanwege ernstige rookoverlast van een nabijgelegen brandende afvalstortplaats. De rook veroorzaakt irritatie aan ogen en neus. Wanneer het niet binnen enkele dagen gaat regenen, verkassen 45 gezinnen naar een tempel.

– Nog eens 116 eigenaren van illegale bebouwing in nationaal park Thap Lan (Nakhon Ratchasima) kunnen juridische actie verwachten van het Department of National Parks, Wildlife and Plant Conservation. Ze hebben in totaal 1.000 rai bezet. Tijdens een inspectie dinsdag stuitte de dienst op nog eens 3 overtreders, van wie één een vakantiepark in aanbouw heeft.

Eerder gelastte de rechtbank 14 eigenaren hun bebouwing te verwijderen. De helft heeft dat zelf gedaan, de overige worden door National Parks gesloopt.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

 

1 reactie op “Nieuws uit Thailand – 5 april 2012”

  1. jogchum zegt op

    T. is in Thailand nog niet welkom. Op 11 tot 13 april houdt T. samen met zijn partij genoten
    een bijeenkomst in Laos. Laos heeft aangekondigd dat ze geen politieke conflicten op hun
    grondgebied dulden.

    Vreemd heel vreemd want lopen ze hier niet mee om met Thailand in conflict tekomen?


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website