Bomaanslag Narathiwat.

Een dag nadat in Narathiwat een legerkapitein bij een hinderlaag was omgekomen en veertien leden van zijn patrouille-eenheid waren gewond, zijn gisteren bij een bomaanslag in Pattani twee militaire rangers om het leven gekomen en vier anderen gewond.

De rangers patrouilleerden in een pickup truck over een weg in Ban Khaek Thao. Toen ze een geparkeerde pickup truck passeerden ontplofte de bom die was verstopt in een motorfiets die bij de wagen stond. De pickup truck van de rangers werd zwaar beschadigd, een wagen van het Mayo District ziekenhuis die erachter reed, liep ook schade op, maar de inzittenden werden niet gewond. Nadat de bom was ontploft, namen opstandelingen de rangers onder vuur en ontstond een kort vuurgevecht van 5 minuten.

In de provincie Yala heeft de politie in een rubberplantage een man aangehouden die gezocht werd wegens minstens vijf aanvallen in het district Than To tussen 2005 en 2009. De politie was getipt dat hij zich daar schuil hield.

– Een behoorlijke kosten-batenanalyse van de infrastructurele werken die de regering wil financieren met een lening van 2 biljoen baht, ontbreekt. ‘Aan die investeringen zijn enorme risico’s verbonden. De regering moet haar prioriteiten herzien en nagaan of de aanleg van een hogesnelheidslijn wel urgent is.’ Dit zei Pairoj Wongwipanant, voormalig deken van de faculteit Economie van de Chulalongkorn universiteit, gisteren tijdens een forum in Bangkok.

Andere kritiek die er te horen was, betrof het gebrek aan inbreng van de bevolking. Sangsit Piriyarangsan, deken van het College of Social Innovation van de Rangsit universiteit, zei dat de bevolking de gelegenheid moet krijgen na te gaan hoe de gelden worden besteed. Wanneer de regering faalt de selectie van uitvoerende bedrijven op transparante wijze te laten verlopen, zit ze in de ‘hot seat’. Sangsit vroeg zich ook af de hogesnelheidslijnen naar Nakhon Ratchasima en Hua Hin de productiviteit van het land substantieel zullen verhogen.

Uiteraard klonken ook bezorgde woorden over corruptie. Tortrakul Yomnak, hoofd Engineers for Thai, zei dat het bedrag aan steekpenningen wel eens ‘staggering’ kan zijn.

Donderdag en vrijdag debatteerde het Huis van Afgevaardigden in eerste termijn over het voorstel. Nadat een commissie het heeft bestudeerd (het heeft daar 30 dagen de tijd voor), volgt de tweede en derde termijn, maar dat zal pas in mei zijn, want op 20 april gaat het parlement met reces.

– Als we dan niet op de kwaliteit van de argumenten kunnen winnen, dan proberen we het maar op de kwantiteit. Thailand heeft een verweerschrift van 1.300 pagina’s opgesteld in de Preah Vihear-zaak. Cambodja doet het wat bescheidener met 300 pagina’s. Van 15 tot 19 april staan beide landen voor het Internationale Hof van Justitie (ICJ) in Den Haag voor een mondelinge toelichting.

Cambodja is naar het Hof gestapt met het verzoek zijn vonnis uit 1962, waarbij de tempel aan Cambodja werd toegewezen, te herinterpreteren. Het wil het Hof een uitspraak ontlokken over de door beide landen geclaimde 4,6 vierkante kilometer bij de tempel. Volgens Veerachai Palasai, Thailand’s ambassadeur in Den Haag en delegatieleider, is het Hof niet bevoegd een uitspraak te doen. Het omstreden land is een andere kwestie en heeft niets te maken met de uitspraak uit 1962. En nu maar hopen dat het Hof er ook zo over denkt, maar academicus Srisak Wallipodom betwijfelt dat. ‘Ik denk dat Thailand verliest. Bewoners van beide landen zullen de gevolgen ondervinden en Thais zullen het meest lijden.’

– Voor de tweede oogst van het rijstseizoen 2012-2013 trekt de regering een budget van 74,2 miljard baht uit. Verwacht wordt dat 7 van de 9 miljoen ton geoogste rijst wordt aangeboden voor het hypotheeksysteem voor rijst. Boeren ontvangen dan 15.000 baht voor een ton witte rijst en 20.000 baht voor een ton Hom Mali (jasmijnrijst). De totale uitgaven voor de twee oogsten komen op 224,2 miljard baht.

Wat daarvan terugverdiend kan worden, is koffiedik kijken. De regering betaalt 40 procent meer dan de marktprijs, dus zal de opgekochte rijst alleen met verlies kunnen verkopen. Het hypotheeksysteem wordt voorgefinancierd door de Bank of Agriculture and Agricultural Cooperatives. Boeren klagen dat ze erg lang op hun geld moeten wachten.

– In Bang Bua Thong (Nonthaburi) is gisteren in een zwarte plastic zak een doodgeboren baby met navelstreng gevonden. Vermoedelijk was de baby twee dagen eerder gestorven. Een getuige heeft gezien hoe een auto ’s nachts om 3 uur bij de plaats waar de baby werd gevonden, stopte en twee mannen een zak achterlieten. Toen ze de getuige in de smiezen kregen, namen ze ijlings de benen.

– Een 13-jarige jongen in Photharam (Ratchaburi) is overleden nadat hij met een mes in zijn nek was gestoken. De jongen zag nog kans hulp te vragen in een winkel, maar na opname in het ziekenhuis overleed hij. De politie gaat ervan uit dat de jongen zijn belager kende en dat die hem naar een afgelegen plaats heeft gelokt om hem daar aan te vallen.

– Bij een aanrijding gisteren in Si Maha Phot (Prachin Buri) tussen een minibusje en een vrachtwagen zijn drie passagiers en de chauffeur om het leven gekomen en vijf passagiers gewond geraakt. Het busje, dat op weg was van Bangkok naar Khao Soi Dao (Chanthaburi), reed met hoge snelheid in op de vrachtwagen die naar rechts afsloeg.

– Pech voor de dieven die een ATM wilden leeghalen, nadat ze de achterkant hadden opengekregen met een blowtorch. Het alarm van de Krung Thai bank in Pathum Thani ging af en de politie nam een kijkje. Bankpersoneel stelde vast dat er niets was gestolen.

– De politie van Chachoengsao is op zoek naar een echtpaar dat kans heeft gezien tien personen op te lichten door hen voor te spiegelen dat ze rijk konden worden met goudhandel. De vader van de man die gezocht wordt, is eigenaar van een goudwinkel. Twee mannen, die zeggen een miljoen baht te zijn kwijtgeraakt, deden aangifte.

Politiek nieuws

– Parlementsleden van Pheu Thai mogen de komende drie maanden geen buitenlands reisje maken, want het motto is: alle hens aan dek. Elke stem is nodig, wanneer het Huis van Afgevaardigden zich buigt over de voorstellen om de grondwet te wijzigen. En het voorstel om 2 biljoen baht te lenen voor infrastructurele werken komt nog in twee termijnen terug in het parlement.

Vanaf morgen tot en met woensdag debatteert het parlement over drie voorstellen om vier artikelen in de grondwet te wijzigen. Puntsgewijs:

 • Artikel 68 geeft nu de bevolking de mogelijkheid een klacht in te dienen bij het Constitutionele Hof over zaken die schadelijk zijn voor de constitutionele monarchie. Die mogelijkheid moet geschrapt worden, vinden de indieners.
 • Artikel 117 regelt dat de helft van de Senaat wordt benoemd. Allemaal kiezen, is het voorstel.
 • Artikel 190 regelt dat alle internationale contracten, overeenkomsten enzovoort de goedkeuring van het parlement behoeven. Tijdrovend, dus aanpassen.
 • Artikel 237 gaat over de opheffing van politieke partijen. Wanneer een enkel partijlid verkiezingsfraude pleegt, wordt de partij in de ondergang meegesleurd. Onredelijk, dus veranderen.

Economisch nieuws

– Met ingang van vandaag voegt Hong Kong Airlines een vierde vlucht per week toe toe aan de route Bangkok-Hong Kong. Op de dagelijkse route Hong Kong-Phuket wordt een groter toestel ingezet, een A330-200 met 140 stoelen in de economy klasse en 8 in business. Ook met ingang van vandaag wordt de frequentie opgevoerd op de routes naar Taipei, Hangzhou, Nanjing, Kunming, Fuzhou, Sanya en Haikou. Op de route naar Bangkok blijft gevlogen worden met de A330-200 (259/24 stoelen) en A330-300 (260/32 stoelen) wide-body jets.

Circa driekwart van de passagiers die naar Bangkok en Phuket vliegen zijn Chinezen, de overigen voornamelijk Thais. De route naar Bangkok wordt verder nog bediend door Thai Airways International en Cathay Pacific met respectievelijk vijf en zes vluchten per dag.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

1 reactie op “Nieuws uit Thailand – 31 maart 2013”

 1. Sir Charles zegt op

  Dat beide landen al zo jarenlang een conflict hebben om een lapje grond van 4,6 km² is toch complete waanzin.

  Heb begrepen dat de hindoeïstische tempel geografisch niet eens óp dat lapje grond staat maar de toegang er náár toe wordt eigenlijk betwist want zo staat de hoofdingang van de tempel op Cambodjaans grondgebied echter de toegang dáár naar toe is vanuit Thais grondgebied of van mijn part andersom dat zal me persoonlijk een zorg zijn want het is toch te belachelijk voor woorden om over zo’n onbenulligheid ruzie te maken.

  Het zal ook te maken hebben met het toenmalige Khmer-rijk wat tussen de 9de en 15de eeuw als machtshaard ooit bestond vanuit het huidige Cambodja want het waren de Khmer die toen heersten over de buurlanden waaronder Thailand.

  Anders gezegd enigszins vergelijkbaar zoals veel Nederlanders enig rancune en wrokgevoelens hebben t.o.v Duitsland/Duitsers alhoewel dat in vergelijking met de Thais/Cambodjaans vijandelijkheden niet eeuwen geleden is doch veel meer recent in het verleden ligt dus nogmaals hoe belachelijk het conflict daarmee aangetoond kan worden…

  Het staat sinds 2008 op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO dat betekent dat de ruïnes bewaard moet blijven voor het nageslacht daarom alleen al is het belachelijk en kleinzielig dat beide landen niet tot een dialoog kunnen komen

  Heb me er enigszins in verdiept maar wil daarmee bij voorbaat niet zeggen dat mijn opinie sowieso de juiste is dus laat me gaarne door andere invalshoeken benaderen.

  Dick: Alle informatie over Preah Vihear vindt u op mijn website. Zie: http://www.dickvanderlugt.nl/buitenland/thailand-2010/preah-vihear/
  en http://www.dickvanderlugt.nl/buitenland/thailand-2011/thais-nieuws-juni-2011/cambodja-thailand-voor-icj/


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website