De voor volgend jaar aangekondigde online loterij, waarbij op 2 of 3 cijfers kan worden gegokt, wordt voor onbepaalde tijd uitgesteld.

Vice-minister van Financiën Tanusak Lek-uthai zegt dat de autoriteiten meer tijd nodig hebben om de bezwaren van betrokkenen te horen. Tegenstanders, waaronder anti-gok actievoerders en gehandicapten, die een deel van de staatsloten verkopen, redeneren dat de loterij alleen maar tot meer gokken leidt en op morele gronden dient te worden geschrapt.

De regering daarentegen wijst op commentaar van de National Anti-Corruption Commission (NACC). Volgens de NACC draagt de online loterij ertoe bij dat er een eind komt aan de voortdurende klachten van spelers over bedrog. Spelers klagen al langer dat de verkopers van de (papieren) staatsloten meer geld vragen voor de loten met een lucky number. Gehandicapten die een vast quotum loten van het Government Lottery Office (GLO) krijgen, doen dat ook. Ze vragen meer dan de officiële prijs van 80 baht. De (papieren) staatsloterij heeft tweemaal per maand een trekking.

Bij de online loterij kunnen de spelers zelf hun gewenste combinatie aangeven, waardoor de vraag naar de papieren loten zal afnemen en er automatisch een eind komt aan de verkoop van duurdere loten, is de verwachting. Tanusak zegt dat hetzelfde gebeurde toen tijdens het bewind van Thaksin de twee- en driecijfer loterij werd geïntroduceerd. Ook toen zakte de prijs van de reguliere loten. Deze loterij werd na de militaire coup van september 2006 echter geschrapt, nadat de Raad van State had vastgesteld dat het GLO geen wettelijke basis voor de loterij had.

[Zie verder: Legaal of illegaal: er kan volop gegokt worden in Thailand.]

– Volkskrant-correspondent Michel Maas heeft gisteren de kogel ingeleverd, die op 19 mei 2010 zijn schouder binnendrong tijdens schermutselingen tussen roodhemden en het leger op Ratchadamri Road. Maas werd al eerder gehoord door het Department of Special Investigation; hij beloofde bij die gelegenheid de kogel die de artsen hadden verwijderd, in te leveren. Hij had hem deze keer uit zijn standplaats Jakarta meegenomen.

– De Fifa heeft nog niet beslist of het nieuwe Futsal stadion in Nong Chok (Bangkok) gebruikt kan worden tijdens de Futsal World Cup 2012, die donderdag begint. De gemeente heeft een noodvloer van polypropyleen gelegd, een materiaal dat de Fifa eerder toestond. Maar de Fifa eist tegenwoordig een parketvloer.

Gisteren bezocht een vertegenwoordiger van de Fifa het stadion en vandaag komen vertegenwoordigers weer een kijkje nemen tijdens een test van de airconditioning en het geluid- en beeldsysteem. Ook vandaag wordt een oefenwedstrijd gespeeld tussen de gemeente en een team van journalisten, en visueel gehandicapten spelen een wedstrijd.

De tijdelijke vloer is gelegd omdat de bestelde vloer nog bij de douane in China ligt. Donderdag zou die moeten aankomen. De vloer zou dan op 6 november klaar kunnen zijn, ruim op tijd om de halve finale en finale van 14 tot 18 november in het stadion te laten spelen.

De openingsceremonie, oorspronkelijk gepland voor het nieuwe stadion, wordt in het Hua Mak Indoor Stadium in Bangkok gehouden. Daar worden ook wedstrijden gespeeld, evenals in het Nimibutr Gymnasium in Bangkok en de Chatichai Arena in Nakhon Ratchasima.

[In een vorig bericht zou het stadion vanaf de kwartfinale op 14 november in gebruik worden genomen. Het lijkt in dit bericht dat de parketvloer toch uit China komt, maar in een vorig bericht werden Maleisië, Taiwan en Italië genoemd.]

– Dtac-oprichter en biljonair Boonchai Bencharongkul (58) heeft zich verloofd met filmster Bongkot Khongmalai (27), beter bekend als Tak. De verloving werd gisteren door de actrice bekendgemaakt op Instagram, waar ze ook foto’s van beiden opzette. Bongkot is Boonchai’s zesde echtgenote. Zijn vorige vrouw was ook een actrice. Op de Forbes-lijst van Thailands 40 rijkste mensen staat Boonchai op de 13e plaats.

– Een nieuwe getuige heeft zich gemeld in de zaak van Dr Death, oftewel politiearts Supat Laohawattana, die verdacht wordt van vier moorden. De man die zich tot nu toe schuil hield, zegt gezien te hebben hoe Supat en twee politieagenten arriveerden bij het huis van het echtpaar, dat in 2009 spoorloos verdween.

Supat had een geweer bij zich en beval de echtgenoot een ander shirt aan te trekken. Daarna vertrok hij met het echtpaar in hun pickup truck. Het shirt dat de echtgenoot op de dag van zijn verdwijning droeg, was volgens de getuige hetzelfde als het shirt dat in de boomgaard van Supat is opgegraven. Maar familieleden van het echtpaar hebben dat niet kunnen bevestigen. De pickup truck werd vorige maand gevonden bij een verlaten huis in Nonthaburi, eigendom van een familielid van Supat.

In de boomgaard van Supat zijn drie skeletten opgegraven. Van één is vastgesteld dat het om een man uit Myanmar gaat, die voor Supat werkte. Ook het echtpaar werkte voor Supat. Supat zou twee werknemers hebben vermoord, aldus een ex-werknemer van hem.

– AIS, Dtac en TrueMove, die op 16 oktober de gelukkige eigenaar werden van een 3G-vergunning, ontkennen dat ze hebben samengespannen om de prijs te drukken. Gisteren braken ze na 14 dagen hun stilzwijgen en hielden een gezamenlijk ‘forum’, zoals de krant het noemt. Ze reageerden op een actie van elf senatoren die willen dat de Ombudsman het Constitutionele Hof vraagt zich over de 3G-veiling te buigen.

‘Als de autoriteiten enig bewijs van stilzwijgende samenspanning vinden, zijn wij bereid streng gestraft te worden’, aldus de drie providers. Of ze de tarieven met 15 tot 20 procent gaan verlagen, zoals is gevraagd door veilingorganisator NBTC, konden ze niet zeggen. Daarvoor moeten ze de investeringskosten op een rijtje hebben. ‘Maar we zijn bereid aan dat verzoek te voldoen’, zegt het hoofd van AIS.

Darmp Sukontasap van Dtac wees er nog eens op dat Thailand heel erg laat is met de introductie van 3G. Japan begon 3G in 2001 te gebruiken, Zuid Korea in 2002 en Thailands buurlanden voor 2010. Volgende week introduceert Laos 4G.

– Deze week staat in het teken van een anti-allergie campagne van de Allergy, Asthma and Immunology Society of Thailand (AAIAT). Vooral nasale allergieën baren de president van de AAIAT zorgen: 10 miljoen Thais hebben er last van, waarvan 30 procent teenagers.

Hun ongezonde levensstijl veroorzaakt die, zegt hij. Kiat Ruxrungtham noemt: Onregelmatige slaappatronen als gevolg van internetverslaving, onvoldoende lichaamsbeweging en roken. Teenagers lopen ook een groter risico op huidallergieën vanwege het wijverbreide gebruik van cosmetica en schoonheidsbehandelingen.

Naar schatting hebben twee van de drie patiënten met nasale allergie chronische symptomen.

– Zo’n 800 Thaise moslims zijn dit jaar via drie reisagentschappen illegaal naar Mekka gereisd voor de hadj. Het Religious Affairs Department (RAD) heeft het Department of Special Investigation gevraagd een onderzoek in te stellen. Thailand heeft dit jaar van Saoedi-Arabië een quotum van 13.000 pelgrims gekregen. Volgens de RAD hebben de illegale reizigers de relatie tussen Thailand en Saoedi-Arabië geschaad. De reisagenten vervalsten de stempel en barcode van de RAD. Daarmee konden de illegale pelgrims een visum aanvragen.

– De VS vragen Thailand strenger op te treden tegen de smokkel van ivoor vanuit Afrika naar Thailand. De opbrengst van die handel wordt volgens de VS gebruikt om guerilla groepen te financieren. Het verzoek werd door de Amerikaanse ambassadeur in Thailand gedaan tijdens een gesprek met minister Preecha Rengsomboonsuk (Natural Resources and Environment).

– De nieuwe minister van Binnenlandse Zaken Jarupong Ruangsuwan wordt getipt als leider van regeringspartij Pheu Thai. Als Jarupong gekozen wordt, volgt hij Yongyuth Wichaidit op, ex-minister van BiZa en partijleider, die het veld moest ruimen vanwege een akkefietje in zijn vorige baan. Naar verluidt heeft Jarupong goede banden met de roodhemdbeweging. De afgelopen 9 maanden was hij minister van Transport.

– Gezonheidsgoeroe Sathit Intarakamhaeng is op 86-jarige leeftijd overleden. Sathit introduceerde een levenstijl genaamd Cheewajit, die het immuunsysteem zou versterken door een juiste combinatie van dieet, slaap, werk, oefening en ontspanning. Hij claimde met dit concept zichzelf te hebben genezen van kanker.

– Roodhemden in Udon Thani en Ayutthaya beloven in actie te komen, wanneer de anti-regeringsgroep Pitak Siam doorgaat met het organiseren van rally’s. Afgelopen zondag zag de groep kans 20.000 mensen op de been te brengen, die de regering Yingluck spuugzat zijn vanwege haar incompetentie en corrupte praktijken.

Kwanchai Praipana, hoofd van de roodhemdgroep Khon Rak Udon, spreekt stoere taal. Hij en zijn groep zijn bereid overal rally’s te houden als tegengewicht tegen Pitak Siam. Kwanchai gelooft niet dat de beweging in kracht zal toenemen, zoals wordt voorspeld door generaal Boonlert Kaewprasit, boegbeeld van Pitak Siam. Hij benadrukt dat zijn groep op eigen voeten staat, zonder financiële steun van regeringspartij Pheu Thai.

Mayuree Sawatasai, roodhemdleidster in Ayutthaya, zegt dat Pitak Siam een tak van de People’s Alliance for Democracy (geelhemden) is. Wanneer de groep doorgaat met haar anti-regeringscampagnes, zullen zij en de roodhemden in Ayutthaya in actie komen om de democratisch gekozen regering te beschermen.

Economisch nieuws

– Het grootste windmolenpark van Zuidoost Azië komt volgende maand in Nakhon Ratchasima in bedrijf. Met 45 windturbines levert het park, een initiatief van Wind Energy Holding Co, een vermogen van 103,5 MW. En daar blijft het niet bij, want het bedrijf heeft plannen voor nog meer windmolenparken. Die zouden in 2020 in totaal 1.000 MW moeten opwekken. De geselecteerde lokaties bevinden zich in gebieden met windsnelheden van 8 meter per seconde of meer.

– Geen nieuw geluid maar nu weer eens van iemand anders. Kongkiat Opaswongkarn, directeur van Asia Plus Securities, heeft zware kritiek op het economisch beleid van de regering. Als eerste moet volgens hem het hypotheeksysteem voor rijst worden geschrapt. Het land loopt met dit systeem het risico van een schuldencrisis en een verlaging van ’s lands credit rating als gevolg van de hoge staatsschuld.

De regering kan beter fondsen ter beschikking stellen voor technologische verbeteringen zodat de concurrentiekracht van de boeren op de lange termijn verbetert. Parallel daaraan moet de regering landbouwprijzen garanderen in plaats van producten opkopen. De huidige praktijk leidt er alleen maar toe dat de staatsschuld uiteindelijk in de gevarenzone komt. Nu bedraagt de staatsschuld 43 procent van het bruto binnenlands product, maar als de schuld naar 50 procent gaat ‘moet je voorzichtig zijn’, zegt Kongkiat, ‘en een stijging naar het plafond van 60 procent zou een heel slecht signaal zijn.’

Kongkiat adviseert de regering andere financieringsmogelijkheden dan leningen te zoeken, bijvoorbeeld de uitgifte van obligaties via overheidsbanken als de Government Savings Bank en de Bank for Agriculture and Agricultural Cooperatives. Verhoging van de BTW is een andere mogelijkheid. Kongkiat noemt dat eerlijker dan subsidies die slechts bepaalde sectoren bevoordelen.

Ten slotte pleit Kongkiat voor verlaging van de inkomstenbelasting naar een niveau dat vergelijkbaar is met dat in omringende landen. De binnenlandse consumptie wordt daardoor gestimuleerd, hetgeen Kongkiat cruciaal noemt.

– De regering kan volgend jaar miljarden baht aan belastinginkomsten mislopen, doordat echtparen dan afzonderlijk aangifte voor de inkomstenbelasting mogen doen. Het Constitutionele Hof heeft al gevonnist dat de Belastingdienst dit moet toestaan, een verandering die vermoedelijk op tijd komt voor de aangiftes over 2012.

Tot nu toe werden de inkomsten van beide partners gecombineerd wat als gevolg van de progressieve belastingtarieven in sommige gevallen ongunstig uitpakte. Zouden ze afzonderlijk aangifte hebben gedaan, dan hadden ze minder hoeven af te dragen.

Het ministerie van Financiën schatte eerder het nadeel van de verandering voor de overheid op 4 miljard baht, maar nadere berekeningen hebben uitgewezen dat de inkomstenderving aanzienlijk groter is omdat op last van het Hof ook andere veranderingen moeten worden doorgevoerd.

– Het Tourism Department van het ministerie van Toerisme en Sport heeft 100 toeristische trekpleisters geselecteerd die nodig opgeknapt moeten worden. Voor de eerste 29 is een bedrag van 1 biljard baht nodig. De 29, die bij zowel Thaise als buitenlandse toeristen populair zijn, zijn onder andere Koh Phi Phi, Patong Beach (Phuket), Koh Samet, Jomthien Beach (Pattaya), Koh Tao, Koh Samui en de Yaowarat Road (Bangkok). Binnen 6 maanden wordt een ontwikkelingsplan gemaakt en daarna komen de overige 71 aan de beurt.

Behalve door het opknappen van deze trekpleisters wil het Tourism Department door het financieren van megaprojecten, zoals themaparken, meer inkomsten uit het toerisme genereren. Gedacht wordt aan een Movie World in Hua Hin of Cha-Am en een City from the Past themapark in het Noordoosten.

– Op 10 december begint luchtvaartmaatschappij Emirates een dagelijkse vlucht tussen Dubai en Phuket. Dat wordt dan de eerste non-stop verbinding vanuit het Midden Oosten naar Phuket, want Quatar Airways vliegt sinds oktober 2010 via Kuala Lumpur naar Phuket en vandaar naar Doha. De vlucht van Emirates wordt uitgevoerd met een Airbus 340-300, die plaats biedt aan 284 passagiers. De maatschappij denkt dat de meeste passagiers overstappers zijn uit Skandinavië, Engeland, Duitsland, Zwitserland en de VAE.

– De wijk Bang Na profiteert van de uitbreiding van de BTS metrolijn naar Soi Bearing. Het gebied is volgens Rienchai Likitplug, president van projectontwikkelaar BKK Grand Estate Co, sinds vorig jaar ingrijpend gewijzigd.

De metrolijn was nog niet in gebruik genomen of het bedrijf verkocht al tweemaal zoveel condo’s met 40 tot 50 units per maand. Aanstaande zondag gaat The Coast Village open, een winkelcentrum van 6.000 vierkante meter.

Rienchai verwacht dat de komende jaren zo’n 15.000 condominiums in Bang Na klaar zullen komen. En dat stimuleert de Mall Group en TCC Group weer om winkelcentra te bouwen.

– Van de 839 fabrieken op de zeven industrieterreinen die vorig jaar onder water zijn gelopen, hebben 459 hun productie volledig en 225 gedeeltelijk hervat. 68 fabrieken zijn gesloten of zijn naar elders verhuisd, aldus cijfers van de Industrial Estate Authority of Thailand. Op de drie industrieterreinen waarvan de IEAT gegevens heeft, werken 20.000 minder arbeiders dan voor de overstromingen.

De 75 kilometer lange betonnen muur om Rojana Industrial Estate in Ayutthaya is zo goed als klaar. De dijk dient ter bescherming van 213 fabrieken. Arbeiders op de Hi-Tech Industrial Estate leggen momenteel de laatste hand aan een wal die 1,2 meter hoger en twee keer zo breed is als de oude wal die vorig jaar niet hoog genoeg was om het water tegen te houden.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website