Politie, soldaten en ambtenaren zijn een klopjacht begonnen op de dertien militanten, die zaterdagochtend in het district Mayo (Pattani) vier soldaten doodschoten en twee verwondden. Vermoed wordt dat ze zich in het district schuilhouden.

Getuigen die gisteren gehoord werden, hebben bevestigd dat ze de meeste verdachten kunnen identificeren aan de hand van camerabeelden. Zaterdagavond hield de politie al drie verdachten aan.

De toegangswegen naar Pattani worden strenger bewaakt, nadat de politie was getipt dat militanten van plan waren twee pickup trucks met bommen de stad in te brengen. In de provincies Yala en Songkhla zijn eerder drie pickup trucks gestolen. De politie vermoedt dat ze verborgen zijn in Pattani om bij een volgende bomaanslag gebruikt te worden.

Sinds het begin van de Ramadan, de islamitische vastenmaand, zijn bij vijf bomaanslagen en de aanslag in Mayo negen personen om het leven gekomen en 23 personen gewond. Ook gisteren ging het geweld door. In Mae Laen (Pattani) werden de lichamen van twee personen gevonden, die waren doodgeschoten, en in drie andere districten werden drie personen doodgeschoten. Een was doodgeschoten, terwijl hij in een moskee aan het bidden was.

– Zo’n 500 werknemers en omwonenden binnen een straal van 5 kilometer zijn gistermiddag geëvacueerd nadat brand was uitgebroken in de Phoenix Pulp and Paper fabriek in Nam Phong (Khon Kaen). De brand ging gepaard met een dikke rook en een sterke ammoniak- en chloorstank. De brandweer had twee uur nodig om de brand te blussen. Vermoedelijk oorzaak was kortsluiting in de boilerruimte.

De divisiemanager van de fabriek zegt dat de productie geen schade heeft opgelopen. De gezondheid van de omwonenden heeft volgens hem geen gevaar opgelopen, omdat de brandweer het vuur snel onder controle had.

PPPC is een dochterbedrijf van SCG Paper, de grootste papierproducent in Zuidoost Azië. De fabriek in Khon Kaen heeft een capaciteit van 240.000 ton per jaar.

– Ook brand in een fabriek van reddingsvesten in Bang Sao Thong (Samut Prakan) gisternacht. Het vuur werd ontdekt door twee werknemers in de nachtdienst, maar het lukte hen niet de brand zelf te blussen. De brandweer bestreed het vuur met tien brandweerwagens. Kortsluiting was ook hier de vermoedelijke oorzaak. De schade wordt geschat op 10 miljoen baht.

– De noordoostelijke provincies hebben hoge verwachtingen van de kabinetsvergadering, die vandaag in Surin wordt gehouden. Een gezamenlijke commissie van regering en particuliere sector was het gisteren eens over vier plannen om de noordoostelijke economie te stimuleren. Die plannen worden vandaag door het kabinet besproken. Ze behelzen onder meer de aanleg van tien snelwegen, dubbelspoor tussen Nakhon Ratchasima en Ubon Ratchatani en de uitbouw van de luchthaven van Ubon Ratchatani.

Premier Yingluck gaf gisteren in Roi Et het startschot van een creditcardprogramma voor boeren. Negentien vertegenwoordigers van de noordoostelijke boeren kregen als eerste de kaart, waarmee boeren kunstmest, machinerie en benzine kunnen kopen. De creditcard heeft een dekking van maximaal 70 procent van de nettoprijzen. De winkels die aan het programma meedoen, is gevraagd de boeren renteloos krediet te verstrekken gedurende 30 dagen tot vijf maanden. Yingluck wuift de kritiek weg dat de creditcard de boeren verleidt te veel uit te geven.

– Alhoewel voornamelijk jonge kinderen het slachtoffer kunnen worden van mond- en klauwzeer (HFMD), wil een enkele keer ook wel eens een volwassene de ziekte oplopen. In Uttaradit was een 65-jarige man ziek geworden. Hij had de infectie opgelopen van een kind met wie hij in nauw contact was geweest. De man is inmiddels genezen, dankzij zijn sterke immuunsysteem, aldus de provinciale gezondheidsdienst. Uttaradit telt 91 gevallen van HFMD. In het hele land is het aantal infecties met 20 procent teruggelopen.

– Corruptie is in het spel bij diverse irrigatieprojecten in de provincies Chiang Mai en Mae Hong Son, heeft het kantoor van de Public Sector Anti-Corruption Commission (PACC) vastgesteld. De PACC was een onderzoek begonnen nadat dorpelingen hadden geklaagd. De projecten behelzen de aanleg van waterreservoirs, dammen en water mains [?] ter waarde van 41 miljoen baht.

De corrupte praktijken bestonden uit het budgetteren van 30 tot 50 arbeiders, terwijl maar 10 arbeiders ingezet werden en te hoge vergoedingen voor sommige werkzaamheden, zoals de aanleg van PVC-pijpen. Sommige reservoirs begonnen al te lekken alhoewel ze korter dan een jaar geleden waren aangelegd. Enkele ingenieurs van het Royal Irrigation Department zullen vermoedelijk aangeklaagd worden. Volgens een van de PACC-onderzoekers wordt in meer dan 100 soortgelijke projecten in het Noorden op dezelfde manier gefraudeerd.

– Het zogeheten Kangjan model, bedoeld om het probleem van vier kleine scholen met te weinig leerlingen in Hat-Kampee (Loei) op te lossen, is een succes. Het model werd 2 jaar geleden geïntroduceerd om te voorkomen dat de scholen die minder dan 120 leerlingen telden, gesloten moesten worden. De vier scholen, die niet ver van elkaar in hetzelfde district staan, hebben dat opgelost door elke school verantwoordelijk te maken voor twee leerjaren. Sportdagen en andere activiteiten worden gezamenlijk gehouden.

– Het Constitutionele Hof heeft aangifte wegens smaad en bedreiging gedaan tegen enkele roodhemdleiders en twee parlementsleden van Pheu Thai. Een van hen, parlementslid voor Surin, heeft tijdens bijeenkomsten van roodhemden de telefoonnummers van de rechters bekend gemaakt en gevraagd hen telefonisch lastig te vallen. Een radiopresentator had met anderen een lijkkist met de namen van de rechters erop verbrand. Aanleiding voor al deze ongein was het besluit van het Hof om de parlementaire behandeling van de door Pheu Thai gewenste grondwetwijziging stil te leggen.

– Leerlingen van lagere en middelbare scholen hebben 45 prijzen in de wacht gesleept op de 2012 International Mathematics Competition in Taiwan. Goud zat er niet in, maar wel elf zilveren medailles.

– Het ministerie van Transport heeft de luchtmacht gevraagd haar golfbaan, die tussen de runways van vliegveld Don Mueang ligt, te sluiten. De hoge bomen ontnemen het zicht op de runways vanuit de verkeerstoren. Bovendien kunnen golfers over de runway lopen.

– Het kleurrijke parlementslid Chuvit Kamolvisit (onthoud die naam), ex-eigenaar van massagesalons, zet zijn strijd tegen alles wat vies en voos is onverdroten voort. Nu heeft hij zijn pijlen gericht op restaurants en karaokebars, die als dekmantel dienen voor bordelen met minderjarige Laotiaanse meisjes. Gisteren liet hij een videoclip zien om zijn bewering te staven.Tientallen horecagelegenheden in Chachoengsao zouden seksuele diensten aanbieden van meisjes tussen de 13 en 18 jaar. In elke zaak zouden 30 tot 50 meisjes werken. Chuvit eist een onderzoek.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

1 reactie op “Nieuws uit Thailand – 30 juli 2012”

  1. bacchus zegt op

    De golfbaan op Don Mueang blijft toch prachtig. Ik kan mij mijn verbazing nog herinneren toen ik bij een van mijn eerste landingen in Thailand opeens mensen met golftassen langs de landingsbaan zag paraderen. Die ervaring heb ik later op vele vluchten nog vele malen gedeeld met nieuwkomers in Thailand.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website