Bangkok Post besteedt op de voorpagina in een tweekoloms bericht met foto van het Amerikaanse persbureau AP aandacht aan de aangekondigde troonsafstand van koningin Beatrix. Op pagina 8 pakt de krant uit met een analyse van een halve pagina, overgenomen van het Engelse persbureau Reuters.

Reuters ziet een verband tussen het tijdstip waarop de koning haar troonsafstand bekend maakte en de tanende populariteit van de PVV, zoals gebleken is bij de laatste verkiezingen. Het artikel gaat met geen woord in op de relatie Nederland-Thailand, wat voor mij een indicatie is dat het er het een en ander schort aan het vakmanschap van de Bangkok Post-redactie. Maar misschien komt zo’n verhaal er nog.

– De regering heeft het er maar moeilijk mee. Van twee kanten staat het onder druk om politieke overtreders amnestie te verlenen. Gisteren demonteerden honderden roodhemden, verenigd in de January 29 for the Release of Political Prisoners Group op de Royal Plaza, en zelfs zwaargewicht vice-minister-president Chalerm Yubamrung zag geen kans de demonstranten tevreden te stellen.

Ze dreigden naar het Government House op te marcheren om daar hun protest voort te zetten, maar uiteindelijk wist Thawat Boonfueng, adjunct-secretaris-generaal van de premier, ’s avonds een eind te maken aan de demonstratie met de belofte dat een amnestievoorstel van Nitirat, een groep juristen van de Thammasat universiteit, voor advies naar de Raad van State zal worden gestuurd, en daarna behandeld wordt door kabinet en parlement.

‘Maar we vragen jullie begrip voor het feit dat de Raad van State tijd nodig heeft het voorstel te beoordelen. Het kan niet binnen 24 uur worden gedaan’, zei Thawat. ‘Ik weet zeker dat de premier zal aandringen op een zo snel mogelijke toepassing. Ze laat degenen die in de gevangenis zitten, niet in de steek.’

Het United Front for Democracy against Dictatorship (UDD, roodhemden) heeft ook al lange tijd aangedrongen op amnestie, maar ziet dat liever geregeld worden via een kabinetsbesluit, omdat dat sneller gaat. Chalerm heeft echter gezegd dat zo’n kabinetsbesluit kan vastlopen wanneer het Constitutionele Hof wordt gevraagd tussenbeide te komen.

Het Nitirat-voorstel voorziet in amnestie van alle personen die sinds 2006, het jaar van de militaire coup, wegens politieke vergrijpen gevangen zijn gezet of daarvoor aangeklaagd zijn. Oppositiepartij Democraten steunt het voorstel, mits het niet geldt voor misdaden en corruptie. De partij wil ook niet dat Thaksin amnestie krijgt en zijn gevangenisstraf van 2 jaar voor machtsmisbruik ontloopt.

– Het is spitsuur met Rohingya, die Myanmar ontvluchten. Gisteren stuitte een patrouilleboot van de marine zo’n 5,5 kilometer vanaf het eiland Phayam (Ranong) op een boot met 140 Rohingya. Ze kregen voedsel en water en moesten hun tocht vervolgen.

Eveneens gisteren troffen de politie te water en de marine bij het eiland Ratcha Noi (Phuket) een boot aan, volgepakt met 200 Rohingya. De boot was maandag al opgemerkt door vissers die de migranten van voedsel en water hadden voorzien. De vissers hadden hen gezegd op Ratcha Noi te overnachten omdat het onbewoond was. Wat er met de groep van 200 gedaan gaat worden, is niet bekend.

Thailand biedt thans onderdak aan 1.700 Rohingya, die op verschillende plaatsen in Songkhla en Phangnga zijn aangehouden. Zij mogen de komende zes maanden in het land blijven in afwachting van repatriëring of asiel in een derde land.

Morgen ontmoeten minister Surapong Tovichatchaikul (Buitenlandse Zaken) en een delegatie van de Organisation of Islamic Cooperation religieuze leiders en veiligheidsdiensten in het Zuiden om te praten over het zuidelijk geweld. De minister maakt van de gelegenheid gebruik de delegatie te vragen welke landen bereid zijn de Rohingya op te nemen.

Rectificatie: Gisteren meldde ik op gezag van Bangkok Post dat de National Security Council heeft voorgesteld detentiecentra voor Rohingya in Songkhla en Rayong in te richten, maar dit moet Songkhla en Ranong zijn.

– De koning moet het rustig aan doen. Het Royal Household Bureau heeft bekend gemaakt dat de vorst lichte koorts heeft, vermoeid is en dat zijn eetlust verminderd is. Hartslag en bloeddruk zijn normaal, maar hij haalt wat sneller adem. Verder zijn zijn knieën wat opgezwollen.

Vrijdag wordt de koning geacht een standbeeld van koning Chulalongkorn te onthullen, het Sayamindradhiraj Medical Institute te openen en een apenshow bij te wonen. Het bericht vermeldt niet of de koning zich laat vervangen en zo ja, door wie.

– Tweehonderd leden van de Port Authority of Thailand (PAT) vakbond hebben gisteren voor het kantoor van de PAT in Khlong Toey het aftreden geëist van de directeur-generaal van de PAT. Gebeurt dat niet dan stoppen ze met overwerken.

De vakbond ligt met de DG overhoop omdat die een disciplinair onderzoek heeft bevolen tegen de vakbondsvoorzitter en enkele werknemers omdat ze naar de rechter zijn gestapt. Ze beklagen zich erover dat de vergoeding voor overwerk is verlaagd. Daarbij beroepen ze zich op de State Enterprise Relations Act. De vakbond telt 1.200 leden.

– Minister Plodprasop Suraswadi ontkent dat hij zich heeft gemengd in de keuze van bedrijven die watermanagement werken gaan uitvoeren. Volgens een bron bij de Water and Flood Commission (WFMC)  zou de minister de aanbestedingsprocedure hebben vertraagd ten voordele van een Chinees bedrijf.

Vandaag selecteert een subsommissie van de WFMC de bedrijven die de werken gaan uitvoeren. Dinsdag buigt het kabinet zich over de lijst en op 7 februari wordt bekend gemaakt wie wat mag doen. Daarna moeten de desbetreffende bedrijven hun begroting, technische voorstellen en planning indienen. De regering leent 300 miljard baht voor de werken. Op de shortlist stonden in september acht bedrijven.

– Vice-minister-president Chalerm Yubamrung zegt niets te maken te hebben met de beschieting vrijdagnacht van vier wagens van dagblad ASTV Manager. Die suggestie is in bedekte termen gedaan door de directeur van de ASTV-Manager groep. Chalerm zei gisteren dat hij geen kwade wil heeft ten aanzien van Sondhi Limthongkul, geelhemdleider, oprichter van de groep en de vader van de directeur.

Chalerm beloofde het onderzoek naar de dader voort te zetten, wat volgens hem niet gemakkelijk is omdat de krant in tal van conflicten is verwikkeld. ‘Het is een moeilijke zaak, want er zijn veel mogelijke verdachten.’

– De werkgevers- en werknemerspremie van het Social Security Fund gaan met 1 procent omlaag, van 5 naar 4 procent. Het kabinet heeft dat dinsdag besloten om bedrijven te steunen die moeite hebben de hogere loonkosten op te brengen. Op 1 januari ging het minimumdagloon omhoog naar 300 baht, een verhoging die vooral problemen oplevert in het arbeidsintensieve midden- en kleinbedrijf.

Het nieuwe tarief geldt tot 31 december. In 2011 werden de premies ook al een keer verlaagd vanwege de overstromingen. Die korting stopte eind vorig jaar.

Het Thai Labour Solidarity Committee verzet zich tegen de verlaging. De druk op het MKB wordt niet weggenomen en alleen grote bedrijven profiteren ervan. Het comité is ook bevreesd voor de toekomst van het fonds, dat onstabiel kan worden door de lagere bijdragen. Werknemers worden ouder en zullen vaker een beroep op het fonds doen.

– Een echtpaar is gisteren op een weg in Sungai Padi (Narathiwat) in een plas bloed gevonden. Bij de lichamen heeft de politie drie kogels gevonden. De man (45), schoonmaker in een school, en zijn vrouw (36), schoonmaakster in een ziekenhuis, waren op de motorfiets op weg naar huis toen ze onder vuur werden genomen. De schutters gingen er met de motorfiets vandoor.

In het district Muang heeft een man elf auto’s beschoten, eigendom van bewoners en politie. Niemand raakte gewond. De vermeende dader is op camerabeelden vastgelegd. De gouverneur denkt dat de beschieting het werk was van een losgeslagen teenager.

In het district Mayo (Pattani) zijn maandagavond vier bewakingscamera’s opgeblazen. Eerder op maandag werden 17 camera’s in brand gestoken en zeven andere in drie districten gestolen.

– De twee winnaars van de Prince Mahidol Award 2012 nemen vandaag hun onderscheiding in ontvangst. In de categorie volksgezondheid is Uche Veronica Amazigo onderscheiden, voormalig directeur van het WHO Afrika programma voor rivierblindheid. Sir Michael David Rawlings, voorzitter van het National Institute for Health and Clinical Excellence (Nice) in de UK, is onderscheiden in de categorie medicijnen. Nice dat hij in 1999 oprichtte, heeft richtlijnen gepubliceerd over hoe de beste resultaten tegen optimale kosten zijn te bereiken bij het gebruik van medicijnen.

De Prince Mahidol Award is een jaarlijkse onderscheiding van de Thaise koninklijke familie voor buitengewone prestaties op medisch gebied.

– De meeste werknemers uit Myanmar zullen de komende drie jaar liever in Thailand blijven werken dan terug te keren naar Myanmar, nu dat land bezig is te democratiseren en een vrijere markt krijgt. Die vrees is eerder door bedrijven geuit, maar Premjai Wangsiripaisarn van het Asian Research Centre for Migration van de Chulalongkorn universiteit bestrijdt dat.

Het vinden van een goede baan in Myanmar blijft moeilijk, terwijl ze hier gemakkelijk aan werk kunnen komen en voldoende verdienen om een deel naar huis te sturen. Voor de regering van Myanmar zijn die overboekingen een aardige bron van inkomsten, dus ze zal ook niet zo snel geneigd zijn hen aan te moedigen om terug te keren en te helpen het land op te bouwen.

Premjai sprak gisteren op een seminar van het instituut. Ze zei dat uit een peiling van het instituut is gebleken dat 10 procent van de gastarbeiders uit Myanmar wil terugkeren. Maar de meesten daarvan zijn van plan er niet lang te blijven en komen snel terug. Van de respondenten verdient 30 procent 10.000 baht per maand of meer; 46 procent 5.000 tot 10.000 baht en 24 procent minder dan 5.000 baht.

– Tijdens het bezoek van de Franse premier aan Thailand op 4 en 5 februari gaat Thailand hem vragen Franse taalgraduates te recruteren om in Thailand Frans te doceren. Het is de bedoeling dat ze dat 7 tot 12 weken doen in de periode juni tot september. Thailand gaat ook een Memorandum of Understanding met Frankrijk ondertekenen over militaire samenwerking. Het is voor het eerst sinds 7 jaar dat een Franse leider Thailand bezoekt.

– Het kabinet gaat ermee akkoord dat boscomplex Kaeng Krachan bij Unesco wordt voorgedragen voor plaatsing op de Werelderfgoedlijst. Het complex beslaat 2,94 miljoen rai en bestaat uit vier beschermde bossen: Mae Nam Pachi Wildlife Sanctuary, Chalerm Phrakiat Thai Prachan National Park (beide in Ratchaburi), Kaeng Krachan National Park in Phetchaburi en nationaal park Kui Buri in Prachuap Khiri Khan. De bossen vormen de habitat van 720 verschillende diersoorten, inclusief 460 vogelsoorten. Thailand heeft vijf werelderfgoedsites: drie culturele en twee natuur.

Economisch nieuws

– De strijdbijl lijkt begraven bij de Federation of Thai Industries (FTI), maar dat de omstreden voorzitter Payungsak Chartsutthipol aftreedt is onwaarschijnlijk. Er komen commissies die naar een oplossing gaan zoeken, is afgesproken door Payungsak en vice-voorzitter Tanit Sorat.

Maandag arriveerden tegenstanders van de voorzitter bij het gebouw van de FTI. Ze stuitten op zo’n honderd agenten, de deur was op slot en gebarricadeerd met ijzeren hekken. De demonstranten probeerden het maar weer eens nadat Payungsak driemaal had geweigerd met hen te praten. Twee maanden geleden kozen ze in een wilde vergadering een nieuwe voorzitter, maar die hing al snel zijn lier aan de wilgen.

De dissidenten zijn voornamelijk werkgevers in het midden- en kleinbedrijf. Zij vinden dat de voorzitter zich niet hard genoeg heeft gemaakt voor uitstel van de verhoging van het minimumdagloon naar 300 baht. Die verhoging ging op 1 januari in. Het MKB vreest het kind van de rekening te worden.

– Verkopers van nagemaakte producten ter waarde van meer dan 500.000 baht kunnen hun borst nat maken. In de toekomst worden die producten inbeslaggenomen, waarschuwt het ministerie van Handel. Het ministerie is dit jaar vast van plan overtreding van intellectueel eigendom harder aan te pakken.

Een wijziging van de Anti-Money Laundering Act van 1999 is inmiddels goedgekeurd door het parlement en heeft alleen nog de handtekening van de koning nodig. Het Intellectual Property Department (IPD) praat volgende week met verhuurders van verkoopruimtes en internetwinkels en gaat hun medewerking vragen bij de bestrijding van IP-overtredingen.

Thailand staat sinds 2007 op de Amerikaanse Priority Watch List. In april wordt de lijst herzien. Volgende maand vliegt het hoofd van de IPD naar de VS om de autoriteiten daar bij te praten over Thailand’s inspanningen.

De handelsvertegenwoordiger van de VS heeft aan de lijst van verdachte gebieden in Thailand acht plaatsen toegevoegd: het MBK Centre, weekendmarkt Chatuchak, Siam Square, Sukhumvit Road, avondmarkt Patpong, de Karon en Patong stranden in Phuket, IT City in Pattaya en de Rong Klua grensmarkt in Aranyaprathet.

Zie voor meer informatie: ‘Zojuist in Bangkok geland en ik wil een namaak Rolex kopen’ van 28 januari.

– Bedrijven die werken uitvoeren, gefinancierd uit de lening van 2,2 biljoen baht die de regering van plan is af te sluiten, dienen een ‘integrity pact’ te ondertekenen waarin ze zich binden aan goed bestuur en transparantie. Dit voorstel doet de Anti-Corruption Organisation of Thailand (ACT), een in 2011 door de particuliere sector gelanceerd initiatief. Doel van de groep is de bevolking bewust te maken van corruptie en haar afkeer ervan te stimuleren door onderwijs, repressie en transparantie.

Wanneer het idee van een integriteitspact in goede aarde valt bij het kabinet, kan er al begonnen mee worden bij de uitvoering van watermanagement projecten, zegt voorzitter Pramon Sutivong. Hij vindt dat de regering laks is bij het aanpakken van corruptie in de openbare sector. Zo vergaderde de Public Sector Anti-Corruption Commission voor het eerst onder het nieuwe voorzitterschap van de huidige minister van Financiën eind 2011 en de tweede vergadering werd eind 2012 gehouden.
De ACT kijkt ook met een kritisch oog naar het hypotheeksysteem voor rijst, waarin op tal van manier gefraudeerd wordt.

De 2,2 biljoen baht die de regering wil lenen, is bestemd voor infrastructurele werken; het grootste deel gaat naar de spoorwegen. Het geld wordt over een tijdspanne van zeven jaar uitgegeven. De watermanagementprojecten worden gefinancierd uit een lening van 350 miljard baht, die de regering al eerder heeft goedgekeurd.

– Sinds september vorig jaar is het aantal NPL’s (non-performing loans) van leningen, afgesloten voor de aanschaf van een auto, toegenomen van 1,15 naar 1,32 procent van het totaal aantal autoleningen, aldus gegevens van de centrale bank.  Alhoewel dit een laag percentage is gezien het totaal bedrag aan leningen van 830 miljard baht, is er toch sprake van een trend.

De Thai Hire-Purchase Association maakt zich zorgen over de dreigende toename van NPL’s omdat kredietverleners hun voorwaarden hebben versoepeld om te kunnen profiteren van het eerste autoprogramma. Volgens voorzitter Isara Wongrung vormen de kopers van een ecowagen de grootste risicogroep.

De aanbetaling bedraagt minder dan 20 procent en de looptijd is langer dan 72 maanden. Van de 1,2 miljoen wagens die verkocht zijn via het programma, vallen 96.000 onder de versoepelde condities. De kopers in dit risicosegment verdienen in het algemeen rond de 10.000 baht per maand, waarvan 5.000 baht moet worden neergeteld voor de afbetaling. Voor een afbetalingbedrag is dat vrij laag, zegt Isara.

In het eerste autoprogramma dat begin dit jaar eindigde, krijgen kopers van een eerste auto de betaalde belasting terug. Die wordt een jaar na aanschaf terugestort.

– Zes  satelliet tv-stations hebben een waarschuwing gekregen van de National Broadcasting and Telecommunications Commission, de tv-waakhond van Thailand, dat ze hun vergunning kunnen verliezen wegens misleidende reclames van geneesmiddelen en voedingssupplementen. De Food and Drug Administration heeft dat geconstateerd. Vorige week verleende de NBTC 172 vergunningen.

– Thailand Privilege Card Co is nog steeds op zoek naar een directeur. Tien personen hebben naar de functie gesolliciteerd, maar daarvan bleek slechts één gekwalificeerd. De deadline wordt nu verschoven van 22 januari naar 6 februari.

Het bedrijf geeft de zogeheten Thailand Elite Card uit, een nogal controversieel initiatief tijdens de regering Thaksin genomen. Het is door de vorige regering stilgelegd en wordt nu weer nieuw leven ingeblazen door de regering Yingluck om schadeclaims van kaarthouders te voorkomen.

De kaart maakt in maart een comeback met de campagne ‘Money can’t buy’. Het lidmaatschapsgeld bedraagt 2 miljoen baht voor 20 jaar. Het bedrijf hoopt 1.300 nieuwe leden te kunnen maken. Thans hebben 2.562 personen zo’n kaart. Welke voordeeltjes de kaart biedt, vermeldt het bericht niet.

www.dickvanderlugt.nl –Bron: Bangkok Post

4 reacties op “Nieuws uit Thailand – 30 januari 2013”

 1. Jacques zegt op

  Opvallend zijn de dagelijks terugkerende berichten over de Rohingya vluchtelingen. De aantallen blijven toenemen. Ik merk niet dat de berichten de Nederlandse kranten halen. Waarschijnlijk een te ver van mijn bedshow, Syrische vluchtelingen spreken meer tot de verbeelding.
  Wat ik niet begrijp is dat juist nu Myanmar aan het hervormen is, deze mensen op de vlucht slaan. Je zou veronderstellen dat ook voor deze bevolkingsgroep de toekomst er beter op wordt. Wat is de oorzaak dat men juist nu op de vlucht slaat? De onderdrukking die wordt genoemd is toch niet iets van de laatse tijd? Welke Aziëkenner weet daarover iets te zeggen.

  • Reno zegt op

   Het betreft een Moslim-minderheid die, alhoewel ze al eeuwen in Birma verblijven, niet langer geaccepteerd worden. Bijgaande link geeft aan hoe gruwelijk het probleem voor deze mensen is.
   http://www.wijblijvenhier.nl/14134/rohingya-moslims-verdreven-vermoord-en-verbrand-in-myanmar/.

  • Rob V. zegt op

   Eens, helaas weinig informatie over of de internationale gemeenschap Birma hier op aanspreekt (of sancties neemt) en waarom Thailand deze mensen blijkbaar niet als vluchteling wil opnemen/erkennen maar hen probeer ZSM danwel terug te sturen of door te sturen naar andere landen (zelfs lobbyen in de EU hiervoor, totaal zinloos natuurlijk als je zelf ook geen vluchtelingen wil opnemen…).

 2. Jacques zegt op

  Bedankt Reno. Via de aangeboden link veel informatie gevonden.
  Ik vat het als volgt samen: Begin 1990 is, door ondrukking en ontzegging van rechten aan deze Moslim-minderheid, een vluchtelingenstroom naar Bangladesh ontstaan. Er zijn beelden van gruwelijke moordpartijen.
  De verandering van regiem heeft voor deze Rohingya’s geen zicht op verbetering van hun situatie gebracht. Van de bij ons zo bekende Aung San Suu Kyi hebben ze blijkbaar ook niets te verwachten. Een uitzichtloze situatie.
  Bangladesh weigert nog meer vluchtelingen op te nemen. Dus probeert men andere vluchtroutes. En zo komen de meesten niet verder dan Thailand, terwijl men het Boeddhisme juist wil ontvluchten.

  Een rapport van Rianne ten Veen (2005) beschrijft de situatie uitgebreid en toont aan dat het probleem internationaal bekend is. Maar een oplossing is nog niet gevonden.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website