‘Ik ben zojuist in Bangkok geland baby! Klaar voor 50.000 gillende Thaise monsters. […] en ik wil een namaak Rolex kopen.’ Deze tweet van Lady Gaga, eind mei vorig jaar, zorgde voor behoorlijk wat commotie.

De Intellectual Property Department diende een klacht in bij de Amerikaanse ambassade en op de social media bliezen duizenden stoom af vanwege deze geringschatting van Thailand. In de erop volgende weken verrichtte de politie diverse arrestaties, maar inmiddels is het weer business as usual.

Wie een namaakproduct zoekt, kan terecht op Sukumvit, Silom, Khlong Tom, Saphan Lek, Ban Mor, Mahboonkrong (MBK), Fortune Town, Fashion Island en Pantip Plaza. Keuze te over: de laatste CD’s en DVD’s, software, merktassen, horloges, merkkleding – Thailand heeft het allemaal.

In haar beste jaren verdiende Jasmine 10 miljoen baht per jaar

Jasmine (niet haar echte naam) zit al 20 jaar in de namaakbusiness. In haar beste jaren had ze een winkel en diverse straatkramen en verdiende ze 10 miljoen baht per jaar. Zelfs na het betalen van steekpenningen, overheadkosten en tripjes naar China om inkopen te doen, was het een lucratieve business. De politie kneep een oogje dicht, de douane deed niet moeilijk.

Ook Jasmine werd na de Gaga-rel aangehouden. Maar ze kreeg al haar inbeslaggenomen artikelen terug en hoefde niet voor te komen. Aanvankelijk moest ze daarvoor 200.000 baht neertellen, maar uiteindelijk kwam ze weg met 8.000 baht.

De hoge verdiensten van vroeger zitten er niet meer in

Na een tijdje legaal gehandeld te hebben – tot ongenoegen van de politie – is ze nu weer terug, en dankzij smeergeld ad 400.000 baht, betaald aan een hoge politiefunctionaris, wordt ze getipt als een inval op handen is.

De hoge verdiensten van vroeger zitten er niet meer in. De concurrentie is toegenomen, de steekpenningen zijn gestegen, de klanten uit het Midden-Oosten die haar vroeger wisten te vinden, vliegen nu direct door naar Phuket en de nieuwe klanten zijn kritischer geworden. Ze hebben een foto bij zich van wat ze willen hebben en ze hebben een prijs in gedachten. Onderhandelen doen ze niet meer.

(Bron: Spectrum, Bangkok Post, 20 januari 2013)

Uit Thais nieuws van 20 januari:

– Het lijkt wel Nieuwjaarsdag met al die goede voornemens van de Thaise regering: ze wil niet alleen een eind maken aan het witwassen van geld, aan mensenhandel, aan kinderarbeid, maar ze heeft zich nu ook voorgenomen software piraterij van 70 naar 68 procent terug te dringen. Want Thailand staat op de Priority Watch List als IPR oftewel ‘most serious intellectual property rights violator’.

De VS hebben Thailand in 2007 op de lijst gezet. In tegenstelling tot de andere lijsten (mensenhandel en witwassen) kent deze lijst echter geen sancties, maar moet het simpele feit van plaatsing op de lijst het schaamrood naar de kaken van de regering doen stijgen.

De politie heeft vorig jaar bij 182 groepen invallen gedaan en daar illegale software op 4.573 PC’s aangetroffen, wat in geld uitgedrukt neerkomt op 448 miljoen baht. 80 procent van de overtredingen kwam voor rekening van Thaise bedrijven, Japanse bedrijven waren goed voor 7 procent.

Dit jaar richt de politie haar pijlen op de automobiel- en auto-onderdelenindustrie, voedsel, vastgoed en constructie.

 

7 reacties op “‘Zojuist in Bangkok geland en ik wil een namaak Rolex kopen’”

 1. Sjaak zegt op

  En hoe is het met landen als Maleisië en Indonesië? Toen ik vorige week wegens visum aanvraag op Penang was, werden de Rolexen en Louis Vuitton tassen in overvloed aangeboden. Niet alleen Thailand, hoor. Software kun je er voor 10 Ringgit kopen. T-shirts voor 10-30 Ringgit.
  Worden daar ook sancties doorgevoerd of wordt er niks gedaan omdat het een Moslim staat is en de islamitische wereld zich dan weer eens op de teentjes getrapt voelt?

 2. Dick van der Lugt zegt op

  @ Sjaak De Amerikanen hebben hun ogen niet in hun zak. Voordat u in vraagvorm een suggestieve opmerking maakt over moslimlanden zou het verstandig zijn de zogeheten Priority Watch List te raadplegen om te zien of Maleisië en Indonesië er ook op staan. Laten we oordelen op basis van feiten, niet op basis van vermoedens.

 3. Bacchus zegt op

  Snap uberhaupt niet dat mensen en nep Rolex of andere nep artikelen van naam kopen. Je loopt toch gewoon voor joker! In Thailand weet iedereen om je heen dat je met nep rondloopt en in je thuisland weet iedereen dat je jezelf het echte werk niet kunt veroorloven. Je houdt dus alleen jezelf maar voor de gek en wordt door de rest uitgelachen. Wellicht een soort massochisme?

  • math zegt op

   Dit ben ik dus niet met u eens beste Bacchus. Ik vind namelijk dat een echt duur zwitsers uurwerk het enige veilige sieraad is om te dragen in Thailand. Waarom? Omdat men toch denkt dat het een nepper is! Er kraait nog niemand naar als je een klokje draagt van 10 mille. Dit in tegenstelling tot een gouden kettinkje van 1 gram die ze je al bij het voorbijrazen van je nek trekken.

 4. peter zegt op

  Bacchus, jaren geleden heb ik van mijn vader een Oyster Perpetual Datejust cadeau gekregen, en zal me werkelijk de reet roesten wat andere mensen ervan denken, het belangrijkste is dat ik weet dat hij echt is!!

 5. Roswita zegt op

  Ik koop altijd als ik in Thailand ben in Bangkok in een zijstraat bij de Baiyoke Tower een mooi horloge voor ongeveer 2 euro. Zijn voor mij onbekende merken (o.a.Orion), maar zien er mooi uit. Ze zijn bijna goedkoper dan een batterijtje in Nederland, dus elk jaar weer een nieuwe en de oude geef ik meestal aan een van mijn nichtjes. Ik zou in ieder geval niet snel meer een nep merkhorhoge kopen, zoals Rolex, Breitling etc. Heb ik twee keer gedaan voor een kennis en die dingen waren in Thailand al kapot. (vocht, niet op tijd lopend of losse wijzerplaat).

  • Michiel zegt op

   Dat is een leuke markt onder aan de Baiyoke tower kom daar ook elk jaar even , koop er altijd wat korte broeken en shirts .


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website