Bangkok Post opent vandaag met een paginagroot verhaal over de Muan Maha Prachachon 2013, oftewel de massa opstand, zoals de rally’s zijn gaan heten. Die opstand krijgt van de krant haar jaarlijkse onderscheiding ‘People of the Year’.

In het artikel wordt teruggeblikt op de acties die twee maanden geleden bij station Samsen klein begonnen en uitgroeiden tot een massa rally met als middelpunt het Democracy Monument op de Ratchadamnoen Avenue.

Khim Sitthip (60) uit Nakhon Ratchasima was er vanaf het begin bij. ‘De regering heeft het verkeerde beleid gevoerd maar durft daarvoor nooit de verantwoordelijkheid te nemen’, zegt ze, onder verwijzing naar het geldverslindende en ineffectieve hypotheeksysteem voor rijst. ‘De regering wilde ook amnestie verlenen aan corrupte mensen. Ik kon niet langer thuis blijven zitten en belasting betalen.’

Anek Laothammatas bestrijdt het vooroordeel dat je nog wel eens hoort over de protesten: ‘De menigte op de Ratchadamnoen Avenue is te divers om uitsluitend als eliteprotest te worden getypeerd, als anti-Thaksin of als pro-Democraten.’ En daar laat ik het vandaag maar bij.

– Vijf bewakers zijn gistermiddag gewond geraakt door een groot stuk vuurwerk; één werd ernstig gewond. Het vuurwerk werd naar een tent gegooid van de People’s Democratic Force to Overthrow Thaksinism (Pefot) en het Dhamma Army bij het gebouw van de VN op de Ratchadamnoen Avenue. Demonstranten vielen de politie aan toen ze ter plekke onderzoek wilde doen. Politie luitenant-kolonel Anurak Pimpa kreeg klappen en liep verwondingen aan zijn hoofd op. Volgens een getuige werd het vuurwerk vanaf een voorbij rijdende motorfiets met twee mannen gegooid.

Een dag eerder kwam bij de Chamai Maruchet brug een bewaker om het leven en werden drie anderen gewond. Zij werden vanuit een auto onder vuur genomen.

Actieleider Suthep Thaugsuban zei zaterdagavond de hoofdcommissaris van de gemeentepolitie Bangkok ervan te verdenken dat hij achter deze aanval zat. ‘Niemand kan met een M16 de rally-locatie binnenkomen zonder dat de politie er vanaf weet.’

Suthep riep ook het hoofd van de landelijke politie op onderzoek te doen naar de vermeende aanwezigheid donderdag van mannen op het dak van het ministerie van Werkgelegenheid. Die zouden verantwoordelijk zijn voor de dood van een agent tijdens de gevechten tussen politie en demonstranten bij het Thai-Japan stadion. Die gevechten kostten ook het leven aan een demonstrant.

Het hoofd van de gemeentepolitie heeft een beloning van 2 miljoen baht in het vooruitzicht gesteld voor informatie die leidt tot de aanhouding van de daders. Volgens hem waren de mannen op het dak geen agenten. De hoofdcommissaris heeft zijn dienders bevolen vandaag niet bijeen te komen op de Royal Plaza. Politie zou zich daar willen verzamelen om het moreel op te krikken nu de politie wordt beschuldigd. Die oproep circuleert op de Line smartphone app.

– Bij een aanslag op haar vader is zaterdagavond in Panare (Pattani) een 5-jarig meisje om het leven gekomen. Het dorpshoofd werd vanaf de berm in zijn pickup truck onder vuur genomen. Daarbij werd het meisje in haar hoofd getroffen. Het is de derde keer dit jaar dat een kind het slachtoffer is van het zuidelijk geweld. Eerder kwamen een 2-jarig en 9-jarig kind om het leven.

Terwijl hij naar huis liep is zaterdag in Sungai Padi een defensievrijwilliger (56) doodgeschoten. Dezelfde dag werden twee vrouwen van 17 en 22 jaar die op de motorfiets reden, beschoten. De 22-jarige overleefde de aanslag niet.

– De (landelijke) Kiesraad wil bemiddelen tussen de regering en de protestbeweging. Gisteren sprak de Kiesraad met regeringsvertegenwoordigers over oplossingen van het politiek conflict en maatregelen om de verkiezingen probleemloos te laten verlopen. Vandaag praat de Kiesraad met de protestbeweging.

Evenals de dag eerder is de registratie van districtskandidaten gisteren in acht zuidelijke provincies verhinderd door demonstranten. In Phuket lukte het een kandidaat van Pheu Thai om het wijkcentrum in Muang binnen te komen teneinde zich te registreren. En dat wekte weer woedende reacties van demonstranten op. Onder druk van de demonstraties zijn de verkiezingsdirecteuren van twee kiesdistricten in Phuket afgetreden.

In Songkhla heeft de Kiesraad nieuwe directeuren benoemd, nadat zaterdag directeuren van acht kiesdistricten hun lier aan de wilgen hadden gehangen. Maar ook gisteren kon de registratie niet doorgaan, want demonstranten braken tenten af en verwijderden het meubilair van de registratielocatie op het terrein van een sportstadion.

In Trang gaven vier verkiezingsdirecteuren er gisteren de brui aan. Ze zullen worden vervangen. Tot nu toe hebben 481 districtskandidaten zich ingeschreven voor de verkiezingen. Zij doen een gooi naar een van de 375 districtskamerzetels. Het Huis van Afgevaardigden telt 500 zetels. De overige worden via evenredige vertegenwoordiging verdeeld.

– Wil het nieuw gekozen parlement aan het werk kunnen, dan moeten minimaal 475 van de 500 kamerzetels bezet zijn. Volgens regeringspartij Pheu Thai moet dat wel lukken, zelfs wanneer de verkiezingen op enkele plaatsen worden gesaboteerd. Bovendien probeert de Kiesraad de problemen in het Zuiden op te lossen, waar kandidaten zich al twee dagen niet hebben kunnen registreren.

Pheu Thai geeft woensdag het startschot van haar verkiezingscampagne. De partij steunt (uiteraard) het initiatief van de regering om een National Reform Council van 499 leden te vormen, die voorstellen voor politieke hervormingen gaat doen.

– En weer is een dode gaur gevonden in nationaal park Kui Buri (Prachuap Khiri Khan). Het dodental staat nu op achttien en nog steeds is niets bekend over de doodsoorzaak. Er gaat wel onderzoek naar gedaan worden [of dat is al bezig?].

– Merkwaardig toeval: vrijdag brak brand uit in een Karen vluchtelingenkamp in Tak, zaterdag in Mae Hong Son. Daarbij kwam een vrouw van 70 om het leven. Het vuur trof 38 behuizingen, waarvan 21 in de as zijn gelegd. Ook in 2010 werd het kamp al een keer door brand getroffen. Het Rode Kruis heeft dekens en andere benodigdheden uitgedeeld aan de circa honderd dakloos geworden vluchtelingen in Mae Hong Son. Bij de brand in Tak werden honderd huizen [hutten?] vernield en raakten duizend vluchtelingen dakloos.

– Het blijft maar koud in de 36 provincies in het Noorden, Noordoosten en de Central Plains, die tot rampgebied zijn uitgeroepen. De laagst gemeten temperatuur was 7,5 graden C in Muang (Nakhon Phanom). Ruim 6 miljoen personen in 3.281 tambons bibberen van de kou.

– Na twee van de zeven ‘dangerous days’ bedraagt het dodental 86, het aantal verkeersslachtoffers 885 en het aantal ongelukken 866. De meeste doden vielen in Ayutthaya en Lamphun.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

Profiel van de demonstranten en roodhemden

Op 23 december stond op Thailandblog de posting ‘Suthep en Yingluck, de achtergrond van de ‘gele’ en de ‘rode’ demonstranten’. De anti-regerings demonstranten van Suthep worden‘ultra-nationalistisch’ en ‘royalistisch’ genoemt, de andere groep wordt alleen getypeerd als ‘verbonden met Pheu Thai en premier Yingluck’. Volgens de auteur van de posting zijn er ‘een paar kenmerkende en redelijk grote verschillen’.

[N.B. Let vooral op het gebruik van het voorvoegsel ‘ultra’ en de vage typering van de roodhemden, hetgeen een indicatie is van de sympathie van de auteur. Zo zou je met evenveel recht de roodhemden als ‘geneigd tot geweld’ kunnen typeren gezien de gebeurtenissen in 2010. Denk aan de aanvallen op het leger, brandstichtingen en plunderingen. Voor alle duidelijkheid: daaraan maak ik me niet schuldig.]

In Spectrum, de zondagbijlage van Bangkok Post, wordt uit hetzelfde onderzoek geciteerd als de auteur van de posting heeft gebruikt. Inderdaad komen delen van de demografische gegevens van de twee groepen overeen met het sterotype beeld. Het inkomensverschil bijvoorbeeld is ‘striking’. De anti-regerings demonstranten zijn ook beter opgeleid en en hebben ‘betere’ banen.

Uit het artikel in Spectrum blijkt echter dat de auteur van de posting zorgvuldig de niet-onderscheidende kenmerken van beide groepen heeft weggelaten. Het rapport van de Asia Foundation constateert namelijk geen significant verschil op het aspect van politieke tolerantie. Vergeleken met 2009 toen 93 procent geen probleem had met andere politieke opvattingen van vrienden, is dit percentage nu slechts 10 procent lager hetgeen ‘opvallend is gezien de heftigheid van het politiek conflict’. Het rapport constateert dat Thailand het hoogste niveau van politieke tolerantie heeft van de landen die in Zuidoost Azië door de stichting zijn onderzocht.

De resultaten weerspreken ook het idee dat de anti-regerings demonstranten elitair zijn. De beste regering bestaat uit vertegenwoordigers van alle lagen van de bevolking, zegt respectievelijk 77 en 81 procent van de demonstranten en van de roodhemden. De beste regering bestaat uit de meest intelligente en best opgeleide mensen, zegt respectievelijk 17 en 11 procent.

[Overigens zet ik grote vraagtekens achter de betrouwbaarheid van het onderzoek. De steekproef is erg klein, over de wijze van enquêteren en de vraagformulering geen woord en informatie ontbreekt over de non-respons, die enquête-resultaten sterk kan beïnvloeden.]

(Bron: Spectrum, Bangkok Post, 29 december 2013)


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

19 reacties op “Nieuws uit Thailand – 30 december 2013”

 1. Anno zegt op

  Belangrijk is dat er rust komt de economie van Thailand wordt enstig geschaad door de protest acties van Sutheb en zijn mensen, eerlijke verkiezingen moeten worden gehouden en deze moeten niet door bepaalde anti democratische krachten worden gesaborteerd.Na verkiezingen kunnen partijen met een nieuw mandaat op zak gaan kijken naar de toekomst. Zoals altijd is de kleine Thaise ondernemer de dube als het slechter gaat, moet men niet willen vind ik.

 2. Harrie zegt op

  Na vier weken Bangkok, heel wat keren over het demonstratie terrein heen gelopen, gisteravond voor het laatst, dacht echt dat de meeste mensen na huis waren, maar het leek zelf drukker geworden.

  Er zijn ook meer kramen bij gekomen zelf een met luxe nep tassen,

  Alles is af gezet, en je moet je bij de ingang melden, buitenlanders kunnen gewoon door lopen, van Thaise mensen worden de tassen gecontroleerd, of zo als de bewaker aan gaf er geen boem in zit.

  Ook is alles af gezet met zandzakken, ze hebben er een complete loopgraven van gemaakt,

  Als Nederlander kunnen we niet begrijpen dat het zo maar allemaal kan, zo blokkade, denk eens in als in Amsterdam alle straten rond de dam af gezet zouden zijn door een politieke partij ik geef ze nog geen 24 uur,en de politie had in gegrepen.

  is de politie en de stad Bangkok bang voor die demonstranten ?

  Gr Harrie

  • Dick van der Lugt zegt op

   @ Harrie De afzettingen met zandzakken zijn aangebracht naar aanleiding van aanslagen op bewakers. Daarbij is één bewaker om het leven gekomen en de anderen zijn gewond. Zie Nieuws uit Thailand van vandaag en gisteren.

   • Simon der Leusden zegt op

    Zijn vraag is nog steeds niet beantwooordt. Is de Politie bang voor de demonstranten?

    Dit fenomeen wordt door de internationale gemeenshappen bestempelt als ”zwak”. Elke ander land zou dit niet mogelijk zijn. Civiele en mensen rechten worden geschonden en gebroken. Zelf de institutionele grondwet is meerder malen verschonden. Is de functie van de politie niet om de wet de handhaven en te beschermen?…

    • Dick van der Lugt zegt op

     @ Simon der Leusden De regering Yingluck probeert tot elke prijs een herhaling van 2010 (90 doden, 2000 gewonden) te voorkomen. Voor die doden worden toenmalig premier Abhisit en vice-premier Suthep (de huidige actieleider) wegens moord vervolgd. Om die reden kregen demonstranten eerder deze maand na twee dagen van rellen vrij toegang tot regeringsgebouwen. Ik kan niet achter de schermen kijken, maar ik denk dat de overheid als tactiek heeft: uitputten van de demonstranten.

 3. Dick van der Lugt zegt op

  Breaking News Het aantal verkeersdoden is zondag met 75 omhoog geschoten naar 161 in de eerste drie van de zogeheten ‘seven dangerous days’; 1.390 personen raakten gewond. Het dodental is 9,52 procent hoger dan vorig jaar in dezelfde periode. Nakhon Ratchasima is de provincie met de meeste doden, gewonden en ongelukken. Alcoholgebruik en te snel rijden blijven de belangrijkste oorzaken van de ongelukken

  • Gerrie Q8 zegt op

   Wie was de persoon ook alweer die een doelstelling gaf van 50 doden per dag? Ik vind het echt een rare doelstelling, de doelstelling zou 0 moeten zijn toch? Vandaag heb ik zo’n 100 km gereden. Jongens wat een aantal auto’s en maar proberen in te halen. Ik liet steeds ruimte over om in te kunnen voegen. Was een uitzondering!

   • JacquesKoppert zegt op

    Nou, nou Gerrie, je hebt doelstellingen en je hebt concrete cijfers.
    Eerst de concrete cijfers. Uit cijfers(2011) van de WHO (World Health Organisation) blijkt dat Thailand bij de onveiligste landen ter wereld behoort, nr 6 op de lijst met jaarlijks 42,9 doden per 100.000 inwoners. Nederland staat op de 185e plaats met 4 doden per 100.000.

    Toch zijn dat in Nederland nog steeds 650 dodelijke verkeersslachtoffers per jaar. In Nederland is de doelstelling om dat aantal terug te dringen naar 500 per jaar in 2020.

    Thailand heeft ongeveer 26.000 dodelijke slachtoffers per jaar, dat is meer dan 70 per dag. Als het zou lukken om dat aantal te verminderen tot 50 zijn dat ruim 7.000 slachtoffers minder. Dat zou een stap in de goede richting zijn. Ik merk echter niets van een grootscheepse aanpak van de verkeersonveiligheid in Thailand. Dus hoe die doelstelling gehaald moet worden is mij een raadsel.

    • Marco zegt op

     Het verkeer in Thailand is hetzelfde als de politiek “ikke ikke en de rest kan stikken”het is dus beter om geen doelstelling te hebben.

 4. chris zegt op

  Ik denk eigenlijk dat de nagenoeg geweldloze (zeker vergeleken met de demonstraties van de red shirts in 2010) demonstraties die ook nog eens sterk gelokaliseerd zijn in een paar gebieden in Bangkok, goed zijn de Thai economie. Omdat zij zo geweldloos zijn zijn er geen negatieve reisadviezen afgegeven, zijn er wel wat vakanties geannuleerd (waarvan het overgrote deel van het geld bij de niet-Thai toeroperator terecht komt) maar merkt de kleine Thai ondernemer die het niet van de toerist moet hebben maar van de Thai consument daar bitter weinig van.
  De demonstraties hebben daarentegen een positieve invloed op de aankoop van eten en drinken door demonstranten (wat dacht je dat 200.000 wandelende demonstranten besteden onderweg?) naast het kopen van t-shirts, fluitjes en aaanverwante artikelen. Een slimme ondernemer maakt zweetbandjes met fluitjes, tassen met fluitjes en omdat de demonstranten niet uit de arme sloebers van de Isan bestaan (die geen satang te makken hebben) maar uit mensen met een inkomen gaat het uitstekend met de handel in Bangkok. De dalende baht is vervolgens goed voor de export. Voor Thai bedrijven die alleen Thai klanten hebben maakt de daling niet uit; voor de exporterende bedrijven (en dat zijn er nogal wat) komt de dalende Baht als een zegen na een periode waarin de baht alleen maar sterker werd.. Het toerisme (zo al dat wat terugliep) zal zich uitermate snel herstellen als de hervormingen zijn doorgevoerd en de verkiezingen worden uitgesteld.

  • Benno vd Molen zegt op

   Helaas zijn de demonstraties uitgelopen op geweld, er zijn doden gevallen , relschoppers willen niet dat er vrije verkiezingen zijn waarna partijen aan tafel kunnen voor overleg. cnn, bbc, aljazeera zenden de beelden van de chaos uit,, een ramp voor het Thaise bedrijfsleven.Spontaan is het ook niet want de demonstranten worden deels betaald om mee te doen. Relbaas Suthep schaadt bewust Thailand. Het hoogste gezag wil op 2 Februari verkiezingen, ook goed om te weten. Dus stoppen met deze ellende dupeer niet de Thaise middenstand en toeristen industrie. De Thaise FBI wil Suthep aan de tand voelen, hij moet zich melden.

   • danny zegt op

    beste Menno,

    De demonstranten in Bangkok worden NIET betaald om te demonstreren.
    Op dit moment wordt er dagelijks aan de demonstranten geld gevraagd en ingezameld om deze massa -demonstratie te kunnen betalen omdat sommige banken de rekeningen hebben geblokkeerd in opdracht van Yingluck gezinde.
    De meeste demonstranten hebben een baan en als je even tijd hebt kan ik je aanraden om van gedachten te wisselen met de demonstranten in Bangkok.
    Veel feiten van het verloop van deze demonstraties kun je op dit blog lezen en dat kan voorkomen dat mensen er een eigen draai aan gaan geven.
    Op dit moment is er geen hoogste gezag. Er is wel een kiesraad ,maar die twijfelt nog of het wel zo verstandig is om op 2 februari de nieuwe verkiezingen te houden.
    Deze twijfel rust op het feit dat Thailand niet gebaat is bij eenzelfde regering als voorheen.
    Het land is de corruptie meer dan zat.
    Het zijn niet de domste mensen uit Thailand die nu in Bangkok demonstreren.
    Zij willen strijden tegen de corruptie en voorkomen dat de generaties na hun de dupe worden van de absolute ongeoorloofde staatsuitgaven van yingluck.
    Er zijn nog steeds zeer weinig rellen geweest met bijzonder weinig doden gezien het aantal mensen (honderdduizenden).die op de been zijn.
    In het zuiden van Thailand vallen bijna iedere dag doden door politiek wanbeleid begonnen onder Thaksin. Ik hoor je daar niets over zeggen.
    Als de toeristen of expats er last van hebben dan is dat ondergeschikt aan het belang van Thailand.
    Ik vind het mooi als mensen op dit blog mee willen denken aan oplossingen in plaats van stoom afblazen , omdat er misschien wat traangas over hun biertje stroomt.
    een groet van Danny

    • Marco zegt op

     Hoi Danny helemaal waar en als die slimme mensen die nu demonstreren in de regering of het parlement komen is het gelijk gedaan met de corruptie in Thailand.
     Of toch niet als er een koffer met geld voor hun neus op tafel komt.

 5. Dick van der Lugt zegt op

  Breaking News Vijfhonderd agenten van de gemeentepolitie Bangkok hebben vandaag gedemonstreerd op de Royal Plaza. Ze voelen zich ‘sitting ducks’ (gemakkelijke prooi,doelwit) en eisen het recht om zichzelf te beschermen tegen aanvallen van demonstranten.

  Het protest volgt op de dood van een agent donderdag tijdens gevechten bij het Thai-Japan stadion. Circa dertig agenten raakten toen ook gewond.

  Op LINE circuleren berichten van agenten, die zich erover beklagen dat ze donderdag geen orders kregen hoe te handelen.

  • Simon der Leusden zegt op

   De commissaris heeft de commandant van de politie op de vingers getikt daarvoor en vervangen.

   Ik kan de politieagenten begrijpen. Hun levens en welgesteldheid hangen grotendeels af van de beslissingen van hun commandanten.

   • Dick van der Lugt zegt op

    @ Simon der Leusden De vervanging waar je op doelt, betreft de commandant die de leiding had bij de woning van premier Yingluck. Voor zover ik weet, zijn de leidinggevenden bij het Thai-Japan stadion (waar die agent werd gedood) niet berispt c.q. vervangen. Maar misschien gebeurt dat nog naar aanleiding van dit protest.

 6. Dick van der Lugt zegt op

  Breaking News De regering stelt voor de registratie van verkiezingskandidaten in het Zuiden te verplaatsen naar legerbases of politiebureaus. Al drie dagen blokkeren demonstranten de registratie in de 38 kiesdistricten van acht zuidelijke provincies.

  De Kiesraad is niet enthousiast. De verhuizing zou verdere anti-regerings demonstraties kunnen oproepen. Minister Surapong zegt dat de regering slechts een aanbeveling doet; het besluit berust bij de Kiesraad.

  Het Zuiden is een bolwerk van oppositiepartij Democraten, die niet aan de verkiezingen deelneemt.

  • Marcel zegt op

   Tegenstanders van verkiezingen die met geweld inschrijvingen willen tegenhouden, ik vind het het beste bewijs dat er is om aan te tonen dat er grondig wat mis is, natuurlijk gaan die inschrijvingen gewoon door en de verkiezingen 2 februari. Overigens heb ik de miljoenen waar de oppositie nooit op straat gezien in Bangkok, hooguit 10.000 mensen op en vrije zondag, en daar warden ze nog voor betaalt ook ten dele.

 7. Marcel zegt op

  De problemen in het Zuiden zijn niet begonnen in de Thaksin Sinawatra periode maar zijn er al veel langer, de drie zuidelijke provincies was zelfbeschikking toegezegd voor na WO II, nooit gebeurd en daar gaat het over niet over religie direct. IK kwam deze misvatting ergens bij een commentaar tegen. Suthep en Abbesit de Democratische partij verloren de laatste verkiezingen en wordt gedacht dat ze die van 2 Februari die het hoogste gezag heeft bepaald trouwens , ook zullen verliezen daarom willen ze die uitstellen en verstoren, dus zijn ze tegen de democratie. Dat is er aan de hand in Thailand. De demonstranten en helpers worden betaalt door de anti democraten die weer jaloers zijn op de huidige regering en zelf aan de macht willen komen zonder verkiezingen, want die gaan ze niet winnen. ER wordt geweld gebruikt en er zijn al doden gevallen, dus dat het een ‘vreedzame wandeling zou zijn waar men wat vlaggetjes en fluitjes verkoopt ‘ zoals ik ergens las, daar moest ik even heel hard om lachen. 🙂
  Wie betalen het gelach? De kleine Thaise middenstand, de mensen die hun baan gaan verliezen omdat de toeristen bang wegblijven, uitbaters hotels etc., winkel ketens , shopping mals , de munt wordt minder waard, allemaal rampen voor Thailand dus, en het is niet nodig, men zou ook gewoon op verkiezingen kunnen wachten, als je als partij denkt het goede antwoord te hebben stemmen de mensen op zo’n partij .


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website