Nieuws uit Thailand – 3 februari 2013

Door Redactie
Geplaatst in Nieuws uit Thailand
Tags: , ,
3 februari 2013
Thaise loterij

Is de trekking van de Staatsloterij wel zuivere koffie, beginnen lotenverkopers zich af te vragen. Want sinds premier Yingluck aan de macht kwam, is het zeven keer voorgekomen dat de winnende cijfers overeenkwamen met nummerborden van auto’s die ze gebruikt.

Vrijdag was de achtste keer. Het winnende lotnummer voor de jackpot was 565566 en het winnende 2-cijferig getal was 66. Dat getal wordt ook gebruikt bij het bepalen van de winnaars van ondergrondse loterijen. Het kwam overeen met de laatste twee cijfers van het kenteken op het busje, waarmee de premier vorige maand naar de mobiele kabinetsvergadering in Uttaradit reed.

Critici denken dat met de getallen wordt geknoeid zodat winnen wordt geassocieerd met de premier, waardoor haar populariteit toeneemt in een gokbelust land. Het Government Lottery Office benadrukt dat er niet geknoeid wordt met de winnende getallen, maar ervaren gokkers weten wel beter.

Zie ook: ‘t Is bijna een obsessie: op zoek naar lucky numbers

– De toekomst van een landbouwproject in het Zuiden loopt gevaar, nu vrijdagavond in Yaring (Pattani) twee boeren zijn doodgeschoten en tien gewond. De boeren waren na het werk op de terugweg naar hun onderkomen toen ze onder vuur werden genomen.

Eén gewonde bevindt zich in levensgevaar. Hij is overgebracht naar het Prince of Songkhla universiteitsziekenhuis in Hat Yai. De overigen zijn opgenomen in het ziekenhuis van Pattani. Drie liggen er op de intensive care en drie mochten het ziekenhuis verlaten.

De twaalf boeren maken deel uit van een groep van twintig boeren uit Sing Buri, die vorige maand zijn aangekomen om boeren in Yaring te leren kwaliteitsrijst met een hoge opbrengst te verbouwen. Aanleiding voor het project is de teloorgang van de rijstverbouw in het Zuiden. Veel boeren zijn overgestapt op rubber omdat daar meer mee te verdienen valt. Het district Yaring is uitgekozen als pilot omdat een groot aantal bewoners er rijst verbouwen en het gebied geïrrigeerd wordt.

Het project is een initatief van het Southern Border Provinces Administration Centre in samenwerking met de Buffalo Village in Suphan Buri, een particuliere organisatie die buffels inzet en de rijstverbouw promoot. In het kader van het project gaan ook zuidelijke boeren naar Suphan Buri en andere provincies om rijstverbouw technieken te bestuderen.

Volgens een schatting van de Buffalo Village ligt 30.000 rai braak in Pattani, Yala en Narathiwat, land dat zich leent voor het verbouwen van rijst.

– Of Veera Somkwamkid, die in Phnom Penh gevangen zit, dit jaar in aanmerking komt voor een gevangenenruil, zodat hij de rest van zijn straf in Thailand kan uitzitten, is hoogst twijfelachtig. Maar minister Surapong Tovichakchaikul (Buitenlandse Zaken) zegt dat de regering er alles aan zal doen om hem vrij te krijgen.

Veera, coördinator van het militante Thai Patriots Network, zit een gevangenisstraf van 8 jaar uit. De Cambodjaanse gevangenen tegen wie hij uitgeruild zou worden, zijn veroordeeld wegens drugsdelicten, maar Veera zit vast wegens illegale betreding van Cambodjaans grondgebied, spionage en schending van de nationale veiligheid [van Cambodja]. Dat maakt een uitwisseling lastig. Gratie is nog geen optie, want daarvoor moet hij tweederde van zijn straf hebben uitgezeten.

Vrijdag liet Cambodja Veera’s secretaresse Ratree Pittanapaiboon vrij, die voor hetzelfde vergrijp een straf van zes jaar had gekregen. Zij profiteerde van gratie ter gelegenheid van de dood en crematie van Cambodja’s voormalige vorst Norodom Sihanouk. Beiden werden samen met vijf andere Thais in december 2010 aan de grens met Cambodja – volgens Cambodja op Cambodjaans grondgebied – aangehouden door Cambodjaanse soldaten. Die vijf kregen een voorwaardelijke gevangenisstraf en kwamen na een maand vrij.

Op de vraag of ze weer gaat werken voor het Thai Patriots Network, wilde Ratree gisteren geen antwoord geven. Ze zei dat ze misschien haar eigen bedrijf weer oppakt. ‘Ik weet nog niet hoe ik mijn leven opnieuw ga opstarten. Ik heb nog geen plannen gemaakt. Voorlopig wil ik bij mijn moeder, vader en familieleden zijn om de verloren tijd in te halen.’

– Twee verdachten van de moord op Peera Tantiseranee, voormalig burgemeester van Songkhla, in november vorig jaar hebben zich aangegeven bij de politie, maar ze hielden hun lippen stijf op elkaar omdat ze alleen in de rechtbank een verklaring willen afleggen. Beiden deden alleen hun mond open om te ontkennen. Eerder arresteerde de politie zeven van de tien verdachten, waaronder de vermoedelijke opdrachtgever, de voorzitter van de Songkhla Provincial Administration Organisation. Zie voor achtergrondinformatie: Actievoeren voor het milieu is niet zonder risico in Thailand.

– Safari World krijgt alleen toestemming van het Fisheries Department om zes beluga walvissen uit Rusland te importeren indien het aquarium wordt verbeterd. Van de vier, tien jaar geleden uit Rusland geïmporteerde beluga’s leeft nog één exemplaar. Het Fishery Management Bureau wil wel eens weten waaraan ze zijn doodgegaan.

De Love Wildlife Foundation verzet zich tegen de import. Volgens de stichting is een tropische land als Thailand geen geschikt milieu voor de beluga. Op haar website heeft de stichting al duizenden steunbetuigingen ontvangen.

– Op 22 en 23 februari houdt het parlement een seminar over de Preah Vihear-zaak. De eerste vice-voorzitter van het Huis van Afgevaardigden zei gisteren zeshonderd personen te verwachten. De centrale vraag is: wat moet Thailand doen nadat het Internationale Hof van Justitie in Den Haag vonnis heeft gewezen?

Cambodja heeft het Hof vorig jaar om een ‘herinterpretatie’ gevraagd van het vonnis uit 1962, waarbij de tempel aan Cambodja werd toegewezen. Het hoopt nu dat het Hof zich uitspreekt over de door beide landen geclaimde 4,6 vierkante kilometer bij de tempel.

– Een zware storm heeft gisteren huisgehouden in Lampang. Ruim honderd huizen in tambon Gluay Phae werden beschadigd en bomen werden ontworteld.

– Zeven personen zijn om het leven gekomen en drie gewond toen in Chok Chai (Nakhon Ratchasima) hun busje vrijdagnacht tegen een geparkeerd staande vrachtwagen botste. De politie vermoedt dat de chauffeur achter het stuur in slaap is gevallen.

– De Speciale Rapporteur water en sanitaire voorzieningen van de VN, Catarina Albuquerque, is vrijdag in Thailand gearriveerd. Ze blijft tot 8 februari en brengt verslag uit aan de regering over de toestand van (drink)water en sanitaire voorzieningen. Ook onderzoekt ze enkele gevallen van waterverontreiniging.

– Wanneer minister Plodprasop Suraswadi per helicopter naar Phrae wil vliegen om de bouwplaats van de controversiële Kaeng Sua Ten dam te inspecteren, zal hij een andere landingsplaats moeten zoeken, want bewoners houden rond de klok een helicopterplatform in Sa-iab bezet.

– Een jaar nadat de rechters van de bestuursrechtbanken computers hebben gekregen, zeggen zeven van de tien rechtbanken sneller te kunnen werken. Het is de bedoeling dat alle achterstallige zaken binnen twee jaar zijn afgehandeld, aldus de president van de Supreme Administrative Court in Bangkok.

– Het districtshoofd van Kaeng Krachan (Phetchaburi) is naar een inactieve post overgeplaatst omdat hij nagelaten heeft een politieagent te laten vervolgen wegens illegale jacht. De agent werd samen met acht anderen in november aangehouden in nationaal park Kaeng Krachan. De acht zijn in staat van beschuldiging gesteld, maar de agent is slechts overgeplaatst naar een inactieve post. Tegen de agent zou te weinig bewijs zijn om hem te vervolgen, maar foto’s en video’s vertellen een ander verhaal is gebleken uit nader onderzoek op last van de landelijke politie.

– Universiteitsstudenten hebben voorafgaand aan de traditionele voetbalwedstrijd tussen een team van de Chulalongkorn en Thammasat universiteit geprotesteerd tegen de zware straffen die in majesteitsschenniszaken worden uitgedeeld. Ze droegen papieren maskers met het gezicht van Somyot Prueksakasemsuk, die vorige maand 10 jaar cel kreeg. Morgen protesteren de studenten bij de Criminal Court, waar Somyot werd veroordeeld, en bij het Victory Monument.

– De Mahidol Universiteit in Nakhon Pathom staat op de 36ste plaats van een lijst met ‘groene’ universiteiten. De lijst die 215 namen bevat, is in 2012 opgesteld door de universiteit van Indonesië. De plaats is meer dan verdiend, want in 2008 gaf de universiteit het startschot van haar eco-vriendelijk beleid met het halveren van de autoweg van zes rijstroken en drie rijstroken reserveren voor fietsers en wandelaars.

Daarna volgden het planten van bomen, zodat de fietsers en wandelaars enige beschutting hebben, het vervangen van alle lampen door energiezuinige examplaren, het afdanken van 2.256 airconditioners die al meer dan 5 jaar in gebruik waren, de aanschaf van 400 ‘witte’ fietsen en 15 shuttle busjes en de toewijzing van 5 rai aan omwonenden die er biologisch tuinieren.  De beste verkochte groentes zijn tomaten, morning glory, spruiten, Chinese boerenkool en pompoen.

Verder staat op de campus een windturbine die 2 kilowatt/uur kan produceren en op het dak van een gebouw zijn zonnepanelen, goed voor 19,65 megawatt, gemonteerd.

De universiteit hoopt met al deze maatregelen een rolmodel te vormen voor andere universiteiten en voor Bangkok dat maar armzalig bedeeld is met groene initiatieven.

Politiek nieuws

– Nog steeds ligt Pongsapat Pongcharoen, de Pheu Thai-kandidaat voor de gouverneurspost van Bangkok, voor op Sukhumbhand Paribatra (Democraten), die de afgelopen 4 jaar de post bekleedde. De Suan Dusit Poll geeft Pongsapat 41 procent en Sukhumbhand 36,12 procent.

Partijleider Abhisit (Democraten) maakt zich nog geen zorgen. ‘Er is nog een maand te gaan. Alles is mogelijk.’ Sukhumbhand is er volgens hem alles aan gelegen zijn verkiezingsbeloftes waar te maken, zoals uitbreiding van het groen in Bangkok met 5.000 rai en de aanleg van een aantal hondenparken.

Pongsapat is door zijn partij op de vingers getikt. Hij ging te veel zijn eigen gang en moet zich beter aan de campagnestrategie van de partij houden, aldus een bron bij Pheu Thai. De partij is van plan 150 kleine verkiezingsrally’s te houden in alle 50 kiesdistricten van Bangkok. Twintigduizend vrijwilligers zijn gerecruteerd om op de verkiezingsdag (3 maart) in de gaten te houden of alles in de 6.548 kieslokalen en bij het tellen van de stemmen volgens de regels verloopt.

De onafhankelijke kandidaat Suharit Siamwalla begon zaterdag aan zijn 1 miljoen stappen-campagne. De eerste dag zette hij er 30.000 tussen Victory Monument, Siam Square en weekendmarkt Chatuchak. Op zijn ‘Vote Suharit’ Facebookpagina plaatst hij foto’s van problemen die hij onderweg tegenkomt. Suharit richt op de zwevende kiezer.

Economisch nieuws

– Ondanks de verhoging van het minimumloon op 1 januari is de inflatie niet opgelopen, maar vergeleken met december juist gezakt, wat een indicatie kan zijn dat die verhoging nauwelijks invloed heeft gehad. [Lijkt me een voorbarige conclusie]  Het ministerie van Handel maakt bekend dat de inflatie in januari op jaarbasis 3,39 procent bedroeg en in december 3,63 procent. December spande sinds november 2011 de kroon.

Als basisjaar voor de berekening van de inflatie wordt nu 2011 genomen tegen 2007 eerder en het aantal artikelen dat tezamen het percentage bepaalt, is uitgebreid van 417 naaar 450. Toegevoegd zijn verse waren, bereid voedsel, aardgas voor voertuigen, vervoer per interprovinciaal minibusje, honorering van bewakers en verpleegkosten.
De inflatie in januari schrijft het ministerie toe aan hogere prijzen van groentes, fruit, pluimvee, varkensvlees en rijst.

Het ministerie berekent twee inflatiepercentages, de zogeheten headline inflatie en de core inflatie. Bij de kerninflatie blijven de prijzen van verse waren (waarvoor een prijsmaatregel geldt) en (gesubsieerde) brandstof buiten beschouwing. Dat percentage is gebaseerd op 312 producten en diensten. De kerninflatie in januari bedroeg 1,59 procent tegen 1,78 procent in december.

Volgens Vatchari Vimooktayon, permanent secretaris van het ministerie, heeft de sterke baht nog geen invloed op de inflatie. De baht beweegt zich tussen 28,50 en 32,50 tegen de dollar, zoals verwacht.

– Omdat er steeds meer vlees wordt gegeten in Thailand, neemt de vraag naar diervoeder toe en daarop heeft de Betagro groep, een van ’s lands grootste agribedrijven, weer gereageerd door een nieuwe fabriek te bouwen, de negende al weer. De fabriek die in Lop Buri staat en in november in bedrijf kwam, produceert 36.000 ton per maand. De totale productie van alle fabrieken stijgt dit jaar met 26 procent vanaf 2,1 miljoen ton.

De Thai Feed Mill Association schat dat de binnenlandse vraag naar diervoeder 15 miljoen ton per jaar bedraagt en dit jaar naar 16 miljoen ton stijgt vanwege de sterke groei in de segmenten pluimvee, varkens en aquacultuur. Betagro is een van de 57 producenten van diervoeder in Thailand, die voeder voor kippen, koeien, varkens, vissen en garnalen produceren. De fabriek in Lop Buri is 100 procent stofvrij en aan het productieproces komen geen antibiotica te pas.

– Voor de vacante post van president van Airports of Thailand, de beheerder van ’s lands zes grote luchthavens, bestaat maar weinig belangstelling. Bij het sluiten van de sollicitatieperiode had slechts één persoon zich gemeld, een voormalige vice-president van Thai Airways International. De sollicitatietermijn wordt nu met een maand verlengd.

Ook andere staatsbedrijven hebben moeite een toppositie in te vullen. Het is geen dankbare baan met politici die zich ertegenaan bemoeien, waardoor topfunctionarissen maar een kort professioneel leven hebben, tenzij ze door die politici zelf naar voren zijn geschoven.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

3 reacties op “Nieuws uit Thailand – 3 februari 2013”

 1. Jacques zegt op

  Het verbouwen van rijst is voor zover mij bekend geen criminele activiteit.
  Dat landbouwproject in het Zuiden moet dan wel heel erg omstreden zijn als daarvoor boeren worden dood geschoten. Weet onze goed geïnformeerde Dick iets meer over de achtergrond?

  • Dick van der Lugt zegt op

   @ Jacques In het Zuiden worden elke dag willekeurig mensen doodgeschoten, boeddhisten en moslims, en worden bomaanslagen gepleegd. De meeste slachtoffers zijn echter soldaten en leraren omdat die het centrale gezag in Bangkok representeren. Dit project is een overheidsproject en daarom doelwit. Het is de eerste keer dat ik erover heb gelezen.

   • Jacques zegt op

    Moeilijk om aan te wennen. En onbegrijpelijk dat het niet meer reacties oproept bij de bevolking. Het blijven krantenberichten, net als met verkeersongelukken. Ik heb niet de indruk dat er echt een aanpak is van de regering om het geweld te stoppen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website