Thaise-staatsloterij

Twee keer per maand zitten Thais gespannen voor de buis of luisteren naar de radio. Dan worden de winnende lotnummers bekend gemaakt van de staatsloterij.

Voor zo’n 20 miljoen Thais betekent dat winst of verlies in een van de vele ondergrondse loterijen, die populairder zijn dan de staatsloterij omdat de winstkans 1 op 100 bedraagt tegen 1 op 1 miljoen in de staatsloterij.

Tussen de uitslagen op de 1e en de 16e maand (die de illegale loterijen overnemen) gaan Thais bijna obsessief op zoek naar ‘lucky numbers’. Dat kan op tal van manieren. In Thailand verschijnen drie tijdschriften over numerologie en enkele websites geven advies. Eén website bevat een lijst van 10 plaatsen in Bangkok waar winnende nummers zijn te vinden.

Bijvoorbeeld de ‘Boom van de 100 lijken’ aan de Ratchadaphisek Road. Die boom herinnert aan de vele voetgangers die er in het verkeer zijn omgekomen. De stam is omwikkeld met goudkleurig doek en er staan tientallen beeldjes bij. In de boom huizen geesten die een hint geven op welk nummer een prijs valt.

Uit ongeluk komen goede dingen voort

Velen geloven dat uit ongeluk goede dingen kunnen voortkomen, dus publiceren kranten de kentekens van auto’s die betrokken waren bij gruwelijke ongelukken. De nummers van de wegen waar ongelukken plaatsvonden, het aantal slachtoffers – niets is te gruwelijk of het vormt wel een bron van mogelijk geluk.

Maar de bron kan ook onschuldig zijn: een droom, de schors van een boom, het nummer van een hotelkamer waar een filmster heeft geslapen, de geboortedag van de premier of cijfers die een relatie hebben met de koninklijke familie.

De beste tips komen van machtige geesten

Maar de beste tips komen van machtige geesten, die vreselijke pijnen hebben gehad of veel hebben geleden. Mae Nak is zo’n beroemde geest. Ze wordt geëerd in een heiligdom in het zuidoosten van Bangkok naast een tempel. Volgens de legende stierf de vrouw in het kraambed, terwijl haar echtgenoot, een soldaat, op campagne was. Toen hij terug kwam, was ze veranderd in een geest die door het huis zweefde.

Mae Nak wordt om van alles geconsulteerd: jongemannen vragen haar ervoor te zorgen dat ze niet in dienst hoeven, vrouwen vragen hulp bij het zwanger raken, studenten vragen om steun bij hun examens. Degenen die naar het heiligdom gaan voor loterijnummers, trekken een genummerde bal uit een kleipot of ze krassen in de bast van een boom die er staat, op zoek naar cijfers.

’t Is allemaal bijgeloof en in een metropool als Bangkok zijn er tal van mensen die er niets van moeten hebben. Maar ook hierbij geldt het Thaise adagium: leven en laten leven, oftewel ‘If you don’t believe it,don’t insult it’.

Bron: Bangkok Post

– Herplaatst bericht –

16 reacties op “’t Is bijna een obsessie: op zoek naar lucky numbers”

 1. Fransamsterdam zegt op

  “Enkele websites geven advies” is een understatement.
  Er zijn letterlijk honderden sites, apps en lucky-number generators die tot het ultieme geluk leiden.
  De winstkans kun je natuurlijk op allerlei manieren berekenen, maar in de officiële loterij zijn er in ieder geval twee getallen van twee eindcijfers die een prijs(je) opleveren, dus de winstkans is daar minstens 1 op 50. En de prijs die aan 1 op de 100 deelnemers in de illegale loterij ten deel valt is natuurlijk veel kleiner dan de hoofdprijs in de officiële loterij.
  Die illegale loterijen zullen (net als in Nederland) heus wel bestaan, maar mijn indruk is dat de meeste Thai gewoon een paar lootjes van de officiële loterij kopen en daar heerlijk bij wegdromen.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
  • RonnyLatPhrao zegt op

   Ook in de officiele loterij is de winstkans 1 op 100 denk ik. Inderdaad twee biljetten maar wel met hetzelfde nummer. 1 op 50 is wel juist natuurlijk indien je uitgaat van “je hebt hem of je hebt hem niet”

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
   • RonnyLatPhrao zegt op

    50 procent kans bedoel ik ipv 1 op 50 bij het laatste

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 2. Jacques zegt op

  Van illegale loterijen wordt veel gebruik gemaakt door de thai. De inzet is hoger dan een officieel lot kost. Bij mijn vrouw was het ook een drukte over de telefoonlijn met zussen en kennissen. Via een kennis was de laatste maand diverse keren nummers doorgegeven, waar prijsjes op vielen, want kennelijk was nu de juiste bron aangeboord. Dus na twee keer winst variërend van 30.000 tot 60.000 bath zou bij de laatste trekking ook de cijfers komen voor het grotere werk. Dat hebben we geweten want het leverde dus niets op. Een kenis van ons had al haar gewonnen geld in gezet want ja na 2 keer succes is drie keer scheepsrecht toch. Bleek een deceptie. Vrijwel alle winst bij haar van de vorige trekkingen verdween als sneeuw voor de zon. De les is toch weer om de realiteit onder ogen te blijven zien dat er meer verloren wordt dan gewonnen, dus inzetten met beleid.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +4 (obv 4 stemmen)
  • chris zegt op

   De inzet van de illegale loterij kan ook laag zijn. Je kunt al meedoen voor 5 baht. De loten van de officiele loterij kosten 80 baht (met twee kansen met hetzelfde lotnummer).

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +1 (obv 1 stem)
 3. Tino Kuis zegt op

  Hier staat het verhaal (en de film) over Mae Nak die in de laatste alinea’s wordt genoemd.

  https://www.thailandblog.nl/cultuur/fabels-aesopus-volksverhalen-thailand/

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)
 4. chris zegt op

  Ik heb er al eerder een verhaal over geschreven maar mijn vrouw wint elke keer. Ze speelt zowel in de legale als in de illegale loterij. Inzet ongeveer 4000 Baht per keer; opbrengst minimaal 6.000 Baht per keer. Op 16 december 2016 met lotnummer 46 een keertje 12.000 Baht. Ik deel de geheimen van mijn vrouw hier:
  1. een goed mens zijn en leven volgens de Boeddhistische regels (geen corruptie, overspel, drankmisbruik, helpen waar je kunt ed);
  2. niet teveel geld willen winnen want dat is zo hebberig;
  3. tijdreeks analyses van winnende nummers op dezelfde dag (datum dan wel dag van de week) over de afgelopen 10 jaar;
  4. dromen herinneren en in een speciaal boekje de corresponderende nummers opzoeken;
  5. een kaartspel spelen en Chulalongkorn vragen je te helpen bij de selectie van nummers;
  6. in de morgen van iedere trekkingsdag koffie, thee en whisky geven aan Chulalongkorn;
  7. na winst, extra whisky voor Chulalongkorn en een deel van de prijs delen met de andere bewoners van de condo (die eten en drinken twee keer per maand voor niets).

  Zoals gezegd: mijn vrouw wint elke keer. Laagste prijs: 4.000 Baht; hoogste prijs: 128.000 Baht. Mij hoor je al jaren niet meer over statistische kansberekeningen.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +4 (obv 4 stemmen)
  • RonnyLatPhrao zegt op

   Geloofde en geloof er nog altijd niks van en blijkbaar komen er telkens maar voorwaarde bij.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
   • RonnyLatPhrao zegt op

    Trouwens gokken valt zeket niet onder Nr1.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
    • ruud zegt op

     In Thailand wel, want de monnikken kopen ook loten.

     VA:F [1.9.22_1171]
     Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
     • RonnyLatPhrao zegt op

      Die doen wel meer dingen die niet zouden mogen.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Waardering: +1 (obv 1 stem)
    • Tino Kuis zegt op

     Dit is wat de Boeddha zei over gokken (en een lotterij is een vorm van gokken):

     “There are, young householder, these six evil consequences in indulging in gambling:

     (i) the winner begets hate,
     (ii) the loser grieves for lost wealth,
     (iii) loss of wealth,
     (iv) his word is not relied upon in a court of law,
     (v) he is despised by his friends and associates,
     (vi) he is not sought after for matrimony; for people would say he is a gambler and is not fit to look after a wife.

     http://www.accesstoinsight.org/tipitaka/dn/dn.31.0.nara.html

     VA:F [1.9.22_1171]
     Waardering: +1 (obv 1 stem)
   • chris de boer zegt op

    Ik heb minstens 15 getuigen voor mijn verhaal, waaronder de vriend die elke twee weken de nummers bij de illegale loterij koopt en later op de trekkingsdag de prijs incasseert en de winkel waar mijn vrouw de prijzen van de legale loterij incasseert. Misschien en idee om – als Nederlander – je geloof in Thailand aan te passen?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
    • RonnyLatPhrao zegt op

     Kansberekening om te winnen is 1 op 2 wanneer je 50 loten van 80 Bath koopt (4000 Baht) wat vrij hoog is.

     Ik beweer ook niet dat iemand niet dikwijls en veel kan winnen, alleen de reden die jij opgeeft om te winnen zijn wat mij betreft ongeloofwaardig.

     Als Nederlander doe je wat je wil natuurlijk, maar als Belg zal ik daarvoor mijn geloof niet aanpassen.

     VA:F [1.9.22_1171]
     Waardering: +1 (obv 1 stem)
  • Tino Kuis zegt op

   Beste Chris,
   Je hebt er inderdaad al eens eerder een verhaal over geschreven, hier (herhaald op 4 oktober 2016):

   https://www.thailandblog.nl/column/geluk-de-thaise-staatsloterij/

   Toen zei je: ‘(van) 72 trekkingen (die) zijn geweest heeft ze zeker in 65 daarvan een prijs gewonnen’ en nu zeg je (twee maal): ELKE keer

   Toen zei je: ‘De grootste prijs die ze ooit won was 400.000 baht.’ Nu zeg je ‘hoogste prijs 128.000 baht’

   Het was koning Chulalongkorn die de staatsloterij in 1874 startte.

   Ik weet niet hoe het nu is maar ik weet wel dat in het verleden de staatsloterij tot een van de meest corrupte instellingen in Thailand behoorde.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +7 (obv 7 stemmen)
   • chris de boer zegt op

    1. Nagenoeg elke keer wint ze. Zeker veel te veel keren om te voldoen aan de regels van de kansberekening.
    2. Die 400.000 Baht was van voor mijn tijd en kan ik niet persoonlijk bevestigen. Die 128.000 Baht wel want die heb ik zelf in mijn handen gehad. De andere prijzen zie ik tweewekelijks.
    3. Wat mij betreft is van belang of je zelf corrupt bent. Als ik werkelijk alle organisaties in dit land moet mijden die (vermeend) corrupt zijn kan ik geen visa meer kopen, niet meer de weg op, niet meer op het internet en niet meer werken.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: 0 (obv 0 stemmen)

Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website