Worachet Intarachote / Shutterstock.com

Twee keer per maand zitten Thais gespannen voor de buis of luisteren naar de radio. Dan worden de winnende lotnummers bekend gemaakt van de staatsloterij.

Voor zo’n 20 miljoen Thais betekent dat winst of verlies in een van de vele ondergrondse loterijen, die populairder zijn dan de staatsloterij omdat de winstkans 1 op 100 bedraagt tegen 1 op 1 miljoen in de staatsloterij.

Tussen de uitslagen op de 1e en de 16e maand (die de illegale loterijen overnemen) gaan Thais bijna obsessief op zoek naar ‘lucky numbers’. Dat kan op tal van manieren. In Thailand verschijnen drie tijdschriften over numerologie en enkele websites geven advies. Eén website bevat een lijst van 10 plaatsen in Bangkok waar winnende nummers zijn te vinden.

Bijvoorbeeld de ‘Boom van de 100 lijken’ aan de Ratchadaphisek Road. Die boom herinnert aan de vele voetgangers die er in het verkeer zijn omgekomen. De stam is omwikkeld met goudkleurig doek en er staan tientallen beeldjes bij. In de boom huizen geesten die een hint geven op welk nummer een prijs valt.

2p2play / Shutterstock.com

Uit ongeluk komen goede dingen voort

Velen geloven dat uit ongeluk goede dingen kunnen voortkomen, dus publiceren kranten de kentekens van auto’s die betrokken waren bij gruwelijke ongelukken. De nummers van de wegen waar ongelukken plaatsvonden, het aantal slachtoffers – niets is te gruwelijk of het vormt wel een bron van mogelijk geluk.

Maar de bron kan ook onschuldig zijn: een droom, de schors van een boom, het nummer van een hotelkamer waar een filmster heeft geslapen, de geboortedag van de premier of cijfers die een relatie hebben met de koninklijke familie.

De beste tips komen van machtige geesten

Maar de beste tips komen van machtige geesten, die vreselijke pijnen hebben gehad of veel hebben geleden. Mae Nak is zo’n beroemde geest. Ze wordt geëerd in een heiligdom in het zuidoosten van Bangkok naast een tempel. Volgens de legende stierf de vrouw in het kraambed, terwijl haar echtgenoot, een soldaat, op campagne was. Toen hij terug kwam, was ze veranderd in een geest die door het huis zweefde.

Mae Nak wordt om van alles geconsulteerd: jongemannen vragen haar ervoor te zorgen dat ze niet in dienst hoeven, vrouwen vragen hulp bij het zwanger raken, studenten vragen om steun bij hun examens. Degenen die naar het heiligdom gaan voor loterijnummers, trekken een genummerde bal uit een kleipot of ze krassen in de bast van een boom die er staat, op zoek naar cijfers.

’t Is allemaal bijgeloof en in een metropool als Bangkok zijn er tal van mensen die er niets van moeten hebben. Maar ook hierbij geldt het Thaise adagium: leven en laten leven, oftewel ‘If you don’t believe it,don’t insult it’.

Bron: Bangkok Post

– Herplaatst bericht –

26 reacties op “’t Is bijna een obsessie: Op zoek naar lucky numbers”

 1. Fransamsterdam zegt op

  “Enkele websites geven advies” is een understatement.
  Er zijn letterlijk honderden sites, apps en lucky-number generators die tot het ultieme geluk leiden.
  De winstkans kun je natuurlijk op allerlei manieren berekenen, maar in de officiële loterij zijn er in ieder geval twee getallen van twee eindcijfers die een prijs(je) opleveren, dus de winstkans is daar minstens 1 op 50. En de prijs die aan 1 op de 100 deelnemers in de illegale loterij ten deel valt is natuurlijk veel kleiner dan de hoofdprijs in de officiële loterij.
  Die illegale loterijen zullen (net als in Nederland) heus wel bestaan, maar mijn indruk is dat de meeste Thai gewoon een paar lootjes van de officiële loterij kopen en daar heerlijk bij wegdromen.

  • RonnyLatPhrao zegt op

   Ook in de officiele loterij is de winstkans 1 op 100 denk ik. Inderdaad twee biljetten maar wel met hetzelfde nummer. 1 op 50 is wel juist natuurlijk indien je uitgaat van “je hebt hem of je hebt hem niet”

   • RonnyLatPhrao zegt op

    50 procent kans bedoel ik ipv 1 op 50 bij het laatste

 2. Jacques zegt op

  Van illegale loterijen wordt veel gebruik gemaakt door de thai. De inzet is hoger dan een officieel lot kost. Bij mijn vrouw was het ook een drukte over de telefoonlijn met zussen en kennissen. Via een kennis was de laatste maand diverse keren nummers doorgegeven, waar prijsjes op vielen, want kennelijk was nu de juiste bron aangeboord. Dus na twee keer winst variërend van 30.000 tot 60.000 bath zou bij de laatste trekking ook de cijfers komen voor het grotere werk. Dat hebben we geweten want het leverde dus niets op. Een kenis van ons had al haar gewonnen geld in gezet want ja na 2 keer succes is drie keer scheepsrecht toch. Bleek een deceptie. Vrijwel alle winst bij haar van de vorige trekkingen verdween als sneeuw voor de zon. De les is toch weer om de realiteit onder ogen te blijven zien dat er meer verloren wordt dan gewonnen, dus inzetten met beleid.

  • chris zegt op

   De inzet van de illegale loterij kan ook laag zijn. Je kunt al meedoen voor 5 baht. De loten van de officiele loterij kosten 80 baht (met twee kansen met hetzelfde lotnummer).

 3. Tino Kuis zegt op

  Hier staat het verhaal (en de film) over Mae Nak die in de laatste alinea’s wordt genoemd.

  https://www.thailandblog.nl/cultuur/fabels-aesopus-volksverhalen-thailand/

 4. chris zegt op

  Ik heb er al eerder een verhaal over geschreven maar mijn vrouw wint elke keer. Ze speelt zowel in de legale als in de illegale loterij. Inzet ongeveer 4000 Baht per keer; opbrengst minimaal 6.000 Baht per keer. Op 16 december 2016 met lotnummer 46 een keertje 12.000 Baht. Ik deel de geheimen van mijn vrouw hier:
  1. een goed mens zijn en leven volgens de Boeddhistische regels (geen corruptie, overspel, drankmisbruik, helpen waar je kunt ed);
  2. niet teveel geld willen winnen want dat is zo hebberig;
  3. tijdreeks analyses van winnende nummers op dezelfde dag (datum dan wel dag van de week) over de afgelopen 10 jaar;
  4. dromen herinneren en in een speciaal boekje de corresponderende nummers opzoeken;
  5. een kaartspel spelen en Chulalongkorn vragen je te helpen bij de selectie van nummers;
  6. in de morgen van iedere trekkingsdag koffie, thee en whisky geven aan Chulalongkorn;
  7. na winst, extra whisky voor Chulalongkorn en een deel van de prijs delen met de andere bewoners van de condo (die eten en drinken twee keer per maand voor niets).

  Zoals gezegd: mijn vrouw wint elke keer. Laagste prijs: 4.000 Baht; hoogste prijs: 128.000 Baht. Mij hoor je al jaren niet meer over statistische kansberekeningen.

  • RonnyLatPhrao zegt op

   Geloofde en geloof er nog altijd niks van en blijkbaar komen er telkens maar voorwaarde bij.

   • RonnyLatPhrao zegt op

    Trouwens gokken valt zeket niet onder Nr1.

    • ruud zegt op

     In Thailand wel, want de monnikken kopen ook loten.

     • RonnyLatPhrao zegt op

      Die doen wel meer dingen die niet zouden mogen.

    • Tino Kuis zegt op

     Dit is wat de Boeddha zei over gokken (en een lotterij is een vorm van gokken):

     “There are, young householder, these six evil consequences in indulging in gambling:

     (i) the winner begets hate,
     (ii) the loser grieves for lost wealth,
     (iii) loss of wealth,
     (iv) his word is not relied upon in a court of law,
     (v) he is despised by his friends and associates,
     (vi) he is not sought after for matrimony; for people would say he is a gambler and is not fit to look after a wife.

     http://www.accesstoinsight.org/tipitaka/dn/dn.31.0.nara.html

   • chris de boer zegt op

    Ik heb minstens 15 getuigen voor mijn verhaal, waaronder de vriend die elke twee weken de nummers bij de illegale loterij koopt en later op de trekkingsdag de prijs incasseert en de winkel waar mijn vrouw de prijzen van de legale loterij incasseert. Misschien en idee om – als Nederlander – je geloof in Thailand aan te passen?

    • RonnyLatPhrao zegt op

     Kansberekening om te winnen is 1 op 2 wanneer je 50 loten van 80 Bath koopt (4000 Baht) wat vrij hoog is.

     Ik beweer ook niet dat iemand niet dikwijls en veel kan winnen, alleen de reden die jij opgeeft om te winnen zijn wat mij betreft ongeloofwaardig.

     Als Nederlander doe je wat je wil natuurlijk, maar als Belg zal ik daarvoor mijn geloof niet aanpassen.

  • Tino Kuis zegt op

   Beste Chris,
   Je hebt er inderdaad al eens eerder een verhaal over geschreven, hier (herhaald op 4 oktober 2016):

   https://www.thailandblog.nl/column/geluk-de-thaise-staatsloterij/

   Toen zei je: ‘(van) 72 trekkingen (die) zijn geweest heeft ze zeker in 65 daarvan een prijs gewonnen’ en nu zeg je (twee maal): ELKE keer

   Toen zei je: ‘De grootste prijs die ze ooit won was 400.000 baht.’ Nu zeg je ‘hoogste prijs 128.000 baht’

   Het was koning Chulalongkorn die de staatsloterij in 1874 startte.

   Ik weet niet hoe het nu is maar ik weet wel dat in het verleden de staatsloterij tot een van de meest corrupte instellingen in Thailand behoorde.

   • chris de boer zegt op

    1. Nagenoeg elke keer wint ze. Zeker veel te veel keren om te voldoen aan de regels van de kansberekening.
    2. Die 400.000 Baht was van voor mijn tijd en kan ik niet persoonlijk bevestigen. Die 128.000 Baht wel want die heb ik zelf in mijn handen gehad. De andere prijzen zie ik tweewekelijks.
    3. Wat mij betreft is van belang of je zelf corrupt bent. Als ik werkelijk alle organisaties in dit land moet mijden die (vermeend) corrupt zijn kan ik geen visa meer kopen, niet meer de weg op, niet meer op het internet en niet meer werken.

   • PEER zegt op

    Júíst Tino,

    De gokkers, zo noem ik ook de lotjes-kopers, zien enkel de winst en vergeten al dezelfde dag dat er “nieten” zijn binnengekomen.
    Zo kenner wij ‘n bareigenaresse die élke dag veel loten koopt bij verschillende lotenverkopers.
    Showde op Facebook de winnende loten met foto’s van het briefgeld erbij.
    Maar wij wisten beter, ze is ‘n échte ‘looser’ en ik schat, dat ze jaarlijks 1 miljoen inzet.
    Dát haalt ze er zeker niet uit.
    This is Thailand

 5. Johnny BG zegt op

  Het is al herplaatst bericht maar het blijft actueel.

  Hoop doet leven en ik betwijfel of je dat onder een bijna obsessie moet plaatsen. Zonder dromen en hoop heeft het leven weinig zin. Sterker nog, niemand zou ooit nog een partner kiezen of een kind verwekken als er geen hoop en dromen zijn terwijl we allemaal weten dat tegenspoed er ook aan kan komen.

  In het geval van een loterij kan je wel de vraag stellen of een inzet van 10% van het inkomen wel normaal is en dan lijkt het mij meer op een gokverslaving.

  Velen zijn vandaag weer blij geworden en een nog grotere groep kan niet wachten op 1 maart en zo kabbelt het lekker verder.
  De postcodes laten het hier niet echt toe maar stel je toch voor dat hier een Postcodeloterij zou zijn….hmmmm…verkiezingen…..coming soon misschien. Als postcodes aangepast gaan worden is er een mooie reden om meer mensen hoop te geven.

 6. André Jacobs zegt op

  Eigenlijk zouden ze hier bij Thailand blog zo een “post” beter blokkeren. Want langs welke weg je het ook bekijkt. Gokken is en blijft gokken. Ik zou ze niet te eten willen geven die haven en goed totaal verloren zijn omdat zij zo standvastig geloofde in het gokduiveltje. Steeds opnieuw en opnieuw jezelf wijs maken dat je het groot lot hebt gekocht. We zouden beter de mensen waarschuwen dat gokken verslavend kan zijn en je leven totaal kan verwoesten. Het begint allemaal heel onschuldig en voor dat je het weet zit je er met je nek zo diep in dan er geen weg meer terug is.
  Even drie puntjes uit het leven gegrepen:
  1/ Ik heb in België 72000€ gewonne met de gewone tweewekelijkse lotto. Het bekende recept hiervoor is heel simpel …. op mijn 58 jaar heb ik vanaf mijn 18de nooit 1 lottobiljetje gekocht.
  2/ Ergens rond mijn 35tigste kreeg ik gratis een krant in de bus om een abonnement aan te gaan , er zat ook een gratis lotto formulier in. En ja ik heb dat ingevuld en binnen gebracht. Man, man, wat een spanning, ik zou zeker gaan winnen…. natuurlijk niks gewonnen , alleen wist ik toen wel hoe gevaarlijk zo een eerste keer kan zijn.
  3/ Onlangs moeten mee gaan met mijn Thaise buren (zij zitten in de industriele rijstteelt) om een huis te gaan bezichtigen in Bangsaray. Een zeer rijke Noor verkocht het naast ook nog een tweede woning in het zelfde complex en een zeer groot huis in Bangkok. Ik moest mee voor de vertaling in het Engels en mijn vrouw deed dan de vertaling in het Thais. 12.000.000 bath was de vraagprijs en het was het zekers waard. Op mijn vraag, na de rondleiding , waarom hij het verkocht antwoordde de man het volgende :” Mijn Thaise vrouw en ik zijn 20 jaar samen en 18 jaar getrouwd. Mijn vrouw was zeer hovaardig geworden, maar daar had ik geen last van. Maar de laatste drie jaar is ze begonnen met gokken en ze heeft al meer dan 16.000.000 bath schulden gemaakt. Dus , ik heb ze buiten gezet, gescheiden en heb nu een lieve Vietnamese gevonden. Alle huizen zijn in een company gekocht op mijn naam , dus zij vertrekt hier enkel met haar kleren en 1 bed.”!!!!
  Dus lieve mensen, in sommige zaken is er geen gulden middenweg. Van sommige zaken blijf je beter vanaf en kies je voor het gezond verstand.
  mvg
  André

  • TH NL zegt op

   André,
   Je punt 3 is nog steeds actueel vorige week is een Thaise vroeg in de ochtend met spoed vertrokken bij alle kennissen en gasten die voor de provisie loten kochten achter latend de farang echtgenoot ook en hoevaak die voor haar vele malen geld ophoesten en alles voor haar deed . Nu heb ik persoonlijk geen medelijden met personen die voor provisie mee werken aan die zaken, voor de farang die het betreft nog wel, alhoewel hij er niet in slaagde om het haar af te leren. Onbegrijpelijk ze had een goed bestaan!

  • Erik zegt op

   André Jacobs, waarom zou Thailandblog iets moeten blokkeren dat legaal is? De Thaise staatsloterij is legaal, en de staatsloterijen in NL en BE ook. De kranten en TV staan bol van advertenties: zoooveeeel money….. is een van die kreten.

   Het is net als met roken, alcohol, drugs: verzwijg het probleem, stop je hoofd in het zand en doe of het niet bestaat. Nee, laat maar zien, ook de slechte kanten, mogelijk leert iemand er van. Benoem die uitersten; wellicht gaan bij de ‘grootverbruikers’ de ogen open.

 7. Hans Pronk zegt op

  Toch zijn er ook genoeg farangs die bovennatuurlijke krachten bezitten en in de toekomst kunnen kijken. Die wachten een gunstige koers af om hun euro’s om te wisselen in bahts. Die weten het ook beter dan de valutahandelaren die miljoenen verdienen in de valutahandel.
  Nu zullen er best wel farangs zijn die geluk hebben (toch wel in de buurt van de 50%) en inderdaad wel eens een gunstige koers hebben, maar de kans dat ze echt in de toekomst kunnen kijken lijkt mij erg klein. Zelfs met technische analyse acht ik dat eigenlijk uitgesloten (mogelijk dat het wel in de beginjaren heeft gewerkt). Er is natuurlijk ook de mogelijkheid dat de koers gemanipuleerd wordt en dat je weet hoe dat gaat en dat je tevens insiderinformatie tot je beschikking hebt. Voor een gewone farang lijkt mij dat uitgesloten.
  Maar de vrouw van Chris dan? Onwaarschijnlijk natuurlijk dat zij in de toekomst kan kijken. Maar zoveel geluk is natuurlijk ook onwaarschijnlijk. Eén van de twee moet het natuurlijk toch zijn omdat andere verklaringen nog onwaarschijnlijker zijn.

  • khun moo zegt op

   Iets wat niet bestaat, kun je nooit van bewijzen dat het niet bestaat.

   Wat het afwachten van een juiste koers van de baht en hierin succesvol zijn.
   Van die hoor je alleen de succes verhalen. De grote meerderheid , die flink verlies geleden heeft , loopt daar niet mee te koop.

   Wat de vrouw van Chris betreft: Ik heb dit soort vrouwen al veel vaker in Thailand ontmoet.
   Iedere Thaise weet dat er veel voorspellers van de loterij winnende nummers rondlopen.
   Zelfs wanneer je ergens een lotje koopt zal de verkoopster een advies geven over het winnende nummer.
   Mijn vrouw wordt zelfs vanuit Thailand opgebeld wat een winnend nummer zal zijn.

   Over de bewering dat de vrouw van Chris vaak een winnend nummer heeft zou ik hem willen aanraden eens na te gaan of ze niet veel meer loten koopt dan ze beweert.
   Het is een veel voorkomende manier om gokverslaving goed te praten door rond te bazuinen dat men vaak prijs heeft. Wanneer men zelden prijs heeft en veel geld uitgeeft aan loten zou de echtgenoot veel minder toegeeflijk zijn.

 8. Tino Kuis zegt op

  De Thais spotten ook met die obsessie voor winnende getallen. Ik zag eens een video van de komiek Kothee โก๊ะตี๋ Hij is getuige van een scooter ongeval en terwijl de berijder schreeuwend van de pijn op de grond ligt ‘Help! Help!’ zegt Kothee ‘Ogenblik’ en schrijft hij eerst het getal op het nummerbord op.

 9. John Chiang Rai zegt op

  Wat Tino Kuis hierboven beschrijft heb ik in het dorp van mijn vrouw vaak meegemaakt.
  Het huis van mijn vrouw wat we samen gebouwd hebben,ligt niet ver weg van de grote weg naar Phayao en Chiang Mai.
  Als hier een ongeluk gebeurd,wat helaas niet zelden is,loopt het halve dorp leeg om te kijken.
  Toen ik bemerkte dat veel mensen de kenteken nummers van de betrokken voertuigen opschreven,vertelde mijn vrouw dat dit veel geluk kon brengen bij het lottery spelen.
  Waarop ik antwoorde dat het mij dan verwonderde,dat de inwoners van het dorp bij de vele ongelukken die hier gebeuren,dan allemaal niet schat rijk waren.
  Maar goed dan ben je meteen weer die rare farang die er geen snars van begrijpt.555

 10. Pe'John zegt op

  Ik doe weinig anders in de Nederlandse lotto. Al 42 jaar niks.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website