[youtube]http://youtu.be/hAeoVrjey08[/youtube]

Twee personen zijn om het leven gekomen bij een aanrijding gistermiddag tussen een personenwagen en de trein Bangkok-Hua Hin.

De wagen werd op een onbewaakte spoorwegovergang in Phetchaburi door de trein gegrepen en ging in vlammen op. De twee inzittenden overleefden dat niet. Eén rijtuig van de trein raakte van de rails; van de treinpassagiers raakte niemand gewond. Het treinverkeer op de route lag twee uur stil.

– Het Department of Special Investigation (DSI, de Thaise FBI) heeft na vijf maanden weer een hoofd. Gisteren zette het kabinet Suwana Suwanjuta, adjunct permanent secretaris van het ministerie van Justitie, op deze niet onbelangrijke post. De benoeming valt om twee redenen op: 1 Voor het eerst geeft een vrouw de leiding aan het korps, 2 Suwana is een insider.

De minister die haar voor benoeming voordroeg, voorkomt daarmee gemor in het korps, zoals bij de benoeming van het waarnemend hoofd na de coup van 22 mei toen het vorige hoofd, Tarit Pengdith, de laan werd uitgestuurd. Benoemd werd toen het adjunct-hoofd van de Royal Thai Police, een benoeming die gekritiseerd is op de facebook-pagina van Porntip Rojanasunan, directeur van het Central Institute of Forensic Science.

– Twee gemeentekantoren in Nong Chick (Pattani) zijn maandagavond in brand gestoken. Het kostte de brandweer twee uur om het vuur onder controle te krijgen. Op de begane grond van het kantoor van de gemeente Pulopuyo werden een vrachtwagen en een brandweerwagen vernield. Kort na de brandstichting van dit gebouw ging het gemeentekantoor van Don Rak in vlammen op.

– Vier teenagers hebben zondagnacht voor een 7-Eleven in Sathon (Bangkok) een Japanse toerist mishandeld en beroofd. De leider van de ‘bende’, een 15-jarige jongen, is al aangehouden. Hij liep bij een politiecontrolepost tegen de lamp. De knaap was in het bezit van de tas van de Japanner met 30.000 baht, twee creditkaarten en de ID-kaart van de man. De politie is nog zoek naar de overige drie booswichten (15 en 17 jaar).

– 1.098 nep horloges, handtassen en andere artikelen van bekende merken zijn maandagavond bij een operatie op vier plaatsen in Sukhumvit door de politie onderschept. Twee Indiërs werden tijdens de operatie in hun winkel gearresteerd. De in beslag genomen spullen hebben een waarde van 648.700 baht.

– De 56-jarige Nederlander K., die een gevangenisstraf van 37 jaar uitzit, blijft achter de tralies. Dit heeft het Hooggerechtshof gisteren besloten. Het Hof ziet geen reden om te veronderstellen dat degene die bekend heeft een knaapje van 12 jaar vijfmaal naar K. te hebben gebracht, daarover heeft gelogen.

De Nederlander zit vast wegens het molesteren van de jongen in 2007 in Prachuap Khiri Khan. De jongen ontving daarvoor 120 baht en degene die hem afleverde 200 baht per keer. Bij een huiszoeking vond de politie negen pornoboeken.

– Weet u nog? In maart schoot in Thanyaburi (Pathum Thani) een 19-jarige jongen zijn ouders en broer dood. Hij was kwaad op zijn ouders omdat ze hem vaak berispten en omdat zijn moeder haar belofte niet was nagekomen een auto voor hem te kopen. Aanvankelijk deed hij het voorkomen alsof de broer de dader was, want hij had het moordwapen bij diens rechterhand gelegd. Maar de kogelwonden kwamen daarmee niet overeen. De Criminal Court veroordeelde de boze zoon woensdag tot een gevangenisstraf van 25 jaar.

– De provincie Surat Thani gaat op de vakantie-eilanden Samui, Phangan en Koh Tao een avondklok instellen voor gastarbeiders. Na 22 uur moeten ze binnen blijven. De provincie kan die maatregel nemen op basis van de staat van beleg. De maatregel heeft tot doel de veiligheid van toeristen te waarborgen, en is een reactie op de dubbelmoord op Koh Tao medio september.

Volgens de gouverneur spreken sommige migranten beter Engels dan de plaatselijke Thais en vertellen ze toeristen dat ze Thai zijn. Wanneer vervolgens migranten betrokken zijn bij een misdrijf worden ze door getuigen geïdentificeerd als Thai. ‘Dat is slecht voor de goede reputatie van Thailand’, zegt Chatpong Chatphuti. [Je moet er maar opkomen.] Een voorbeeld daarvan gaf hij overigens niet. De gouverneur heeft ook strandfeesten verboden met uitzondering van het bekende vollemaansfeest op Koh Phangan, maar er worden wel strengere eisen aan gesteld. [Geen details]

De voorzitter van de Thaise VVV op Koh Phangan steunt het idee voor de avondklok. Migranten hangen volgens hem toch maar alleen, alcohol nuttigend, rond in de buurt van de Full Moon Party. Zolang geen behoorlijke controle van kracht is, is het goed dat dit niet wordt toegestaan, vindt hij.

– De ouders van de twee verdachten van de dubbelmoord op Koh Tao hebben een klacht ingediend bij de National Human Rights Commission en het kantoor van de procureur-generaal. Zij stellen dat hun zonen onschuldig zijn en dat ze aanvankelijk bekend hebben omdat ze gemarteld werden. Inmiddels hebben ze hun bekentenis ingetrokken.

Op de social media circuleert het hardnekkige gerucht dat de zoon van het dorpshoofd van Moo 1, tevens eigenaar van de AC bar waar de twee Britten de avond voor hun dood doorbrachten, de dader is. Het dorpshoofd heeft na een gesprek met het hoofd van de politie in Bangkok verklaard dat zijn zoon een DNA-test zal ondergaan om dat gerucht de kop in te drukken.

– De uitbreiding van luchthaven Suvarnabhumi komt weer een stapje dichterbij. De raad van bestuur van Airports of Thailand heeft fase 1 van het Phase-2 uitbreidingsplan (totale kosten 66 miljard baht) goedgekeurd.

Fase 1 bestaat uit de constructie van 28 platformen, waarvan acht een Airbus 380 aan kunnen; de aanleg van een reserve runway van 2,9 kilometer en de bouw van een tweede terminal ten noorden van Concourse A voor zowel binnenlandse als internationale passagiers.

Wanneer de drie werken klaar zijn, kan de luchthaven 20 miljoen passagiers meer per jaar aan. De huidige capaciteit bedraagt 45 miljoen passagiers per jaar.

De twee fase van het uitbreidingsplan ligt voorlopig in de koelkast vanwege bezuinigingen. Die omvat de bouw van een satellite concourse [?], een parkeergarage en kantoren.

– Voor twee Duitsers, een Rus en een Belg is Thailand niet de veilige vluchthaven geworden, waar ze dachten te genieten van hun vrijheid en hun door afpersing, fraude of diefstal verkregen centjes. Alle vier zijn aangehouden en werden gisteren door het Immigration Police Bureau tijdens een persconferentie tentoongesteld. De Rus wordt in eigen land gezocht voor afpersing, de twee Duitsers voor fraude en de Belg voor diefstal.

– Vandaag en morgen worden belangrijke vonnissen gewezen in twee zaken, een civielrechtelijke en een strafrechtelijke, tegen actievoerder Andy Hall, die wegens smaad is aangeklaagd door een fruitverwerkingsbedrijf in Prachuap Khiri Khan. Hall heeft dat bedrijf ervan beschuldigd gastarbeiders uit Myanmar uit te buiten, onder andere in een interview met Al Jazeera.

Vandaag demonstreren internationale arbeids- en mensenrechten organisaties onder andere voor de Thaise ambassade in Londen, Amsterdam, Washington en Helsinki om Hall een hart onder de riem te steken. Vier arbeidsrechten organisaties vragen in een brief aan de Thai Pineapple Industry Association haar voorzitter, die directeur is van het gewraakte bedrijf, uit zijn functie te ontzetten, en het bedrijf als lid te schrappen wanneer de hetze tegen Hall niet ophoudt.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

Foto homepagina: Hond licht pootje op voor het Government House.

Meer nieuws in:

90 pct van regeringsvoorraad rijst is van slechte kwaliteit

Nagekomen bericht:

Nos.nl schrijft: Huwelijksmigranten in Nederland zijn vaak werkloos en lopen meer risico om slachtoffer te worden van huiselijk geweld. Dat blijkt uit een rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau. Zie hier: www.thailandblog.nl/onderzoek/huwelijksmigrant-heeft-het-zwaar-nederland/

4 reacties op “Nieuws uit Thailand – 29 oktober 2014 (plus video)”

 1. Jan van Velthoven zegt op

  Een ‘satellite terminal’? Dat is een ‘bij’-terminal; de terminal is het hoofdstation op een vliegveld, de satellite terminals zijn de neven stations:
  “A satellite terminal is a building detached from other airport buildings, so that aircraft can park around its entire circumference. The first airport to use a satellite terminal was London Gatwick Airport. It used an underground pedestrian tunnel to connect the satellite to the main terminal. This was also the first setup at Los Angeles International Airport, but it has since been converted to a pier layout. The first airport to use an automatic people mover to connect the main terminal with a satellite was Tampa International Airport, which is the standard today.” (Wikipedia)

  • Dick van der Lugt zegt op

   @ Jan van Velthoven Bedankt voor de toelichting. Nooit te oud om te leren.

 2. Rob V. zegt op

  “avondklok instellen voor gastarbeiders – doen of ze Thai zijn en geven die de schuld – hangen dronken rond” geloven ze dat zelf die roepers? Ohja, een echte Thai doet dat soort dingen niet… die plegen geen misdrijven, drinken geen alchohol etc. Lachwekkend. Beter lijkt mij nader te onderzoeken wie en waarom men de fout in gaat. Een normale gastarbeider wil gewoon geld verdienen, als er veel toersten zijn is dat hét moment geld te verdienen op nette of soms minder nette wijze. Dat doen de Thai toch ook? Net mensen. Dan zijn er nog idioten onder invloed, en die vervolgens nadere dingen kunnen doen, kunnen ook van elke nationaliteit zijn.

  Als ze van hard optreden houden heb ik wel een tip: avondklok voor alle arbeiders en algeheel alcohol en drugsverbod met controlles. Nadeeltje: help de lokale economie om zeep, gaan die provecerende toeristen in sexy bikini’s naar elders. Minder misdaad, iedereen blij?

 3. Lex k. zegt op

  ‘1e citaat
  ” De politie is nog zoek naar de overige drie booswichten (15 en 17 jaar).”
  Beste Dick ik begin met een citaat, de term booswichten is toch wel ironisch bedoelt hoop ik?
  Ik zie ze meer als geharde criminelen, als je al niet eens meer bij een 7-11 in Bangkok veilig bent voor dat gespuis, van die leeftijd, ze zijn net van de jeugdpuistjes af, dan gaat het toch wel de verkeerde kant op in Thailand.
  2e citaat
  “De 56-jarige Nederlander K., die een gevangenisstraf van 37 jaar uitzit, blijft achter de tralies. Dit heeft het Hooggerechtshof gisteren besloten.”
  Laat hem maar lekker die hele 37 jaar daar zitten, je blijft met je fikken van kinderen af, dit zijn tenminste straffen die in overeenstemming met gepleegde feit zijn, pluimpje voor die Thaise rechters.
  3e citaat
  “1.098 nep horloges, handtassen en andere artikelen van bekende merken zijn maandagavond bij een operatie op vier plaatsen in Sukhumvit door de politie onderschept.”
  Hoelang denk je dat het duurt voor dat de voorraad weer aangevuld is?

  Met vriendelijke groet,

  Lex K.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website