Tien legerofficieren zijn aangehouden en hebben een disciplinair onderzoek aan hun broek vanwege een ruzie, dinsdagnacht in een nachtclub in Khlong Luang (Pathum Thani).

De vechtpartij werd bekend door een videoclip op internet. Daarop is te zien hoe twintig officieren met geweren drie geboeide luchtmachtofficieren mishandelen. Zo’n honderd bezoekers waren er getuige van, maar die durfden niets te doen.

De drie luchtmachtofficieren werken part-time als bewaker in de club. Een van hen had de avond tevoren drie mannen in burger verboden in de club te roken. Dat weigerden ze, waarna hen gevraagd werd de zaak te verlaten. De bewaker kreeg daarbij een stomp in zijn borst van een man die zei legerofficier te zijn. In het gezelschap van zijn maten kwam hij een dag later terug om de bewaker een lesje te leren.

Generaal Prayuth Chan-ocha heeft een disciplinair onderzoek naar de ruzie gelast.

– Het lukt toch steeds weer: mensen een verhaaltje op de mouw spelden en hen geld ontfutselen. Acht personen lieten zich in de luren leggen door een man die beweerde dat zijn echtgenote een dochter van de sultan van Brunei was. Geld en kostbaarheden van haar zouden in beslag zijn genomen. Of de slachtoffers maar eventjes wilden helpen een ‘belastingaanslag’ voor te schieten. Ze zouden het geld terugkrijgen wanneer het beslag was opgeheven. Het eind van het liedje was dat de slachtoffers 15 miljoen baht kwijt waren.

Maar al is de leugen nog zo snel, de waarheid achterhaalt haar wel. De man, zijn echtgenote en twee anderen werden begin deze maand gearresteerd en vrijgelaten op borgtocht. Gisteren werden ze formeel in staat van beschuldiging gesteld. Op de bankrekening waar de slachtoffers hun geld naar hadden overgemaakt, staat nog een bedragje van een paar honderd baht.

– Bij een bomaanslag gisterochtend in Khok Pho (Pattani) is een onderwijzer om het leven gekomen en werden twee anderen, een onderwijzeres en een agent, gewond. De bom, die verstopt was bij een brug, ontplofte toen vier onderwijzers en twee agenten op de motorfiets gevolgd door een pickup truck met agenten passeerden. De onderwijzer is de 175ste die sinds het oplaaien van het geweld in het Zuiden om het leven is gekomen.

– Nog voordat interim-premier Prayuth Chan-ocha de samenstelling van zijn kabinet heeft bekend gemaakt, is al duidelijk wie erin zitting gaat nemen, want vijf leden van de NLA (noodparlement) hebben hun ontslag ingediend alsmede de voorzitter van de raad van bestuur van Post Publishing, Pridiyatorn Devakula. Hij wordt genoemd als toekomstig vice-premier, belast met het economisch beleid. Geen gekke voorspelling want hij is al economisch adviseur van de NCPO (junta).

– Ken de Engelse uitdrukking niet: razor gang, in het Nederlands zouden we het hebben over de kaasschaaf, een methode waarbij bezuinigd wordt door van ieders budget iets af te halen.

En dat heeft de budget razor gang van de NCPO gedaan: 17 ministeries moeten in totaal 3,2 miljard baht inleveren. De begrotingen van twee ministeries en zeven onafhankelijke organisaties moeten nog bekeken worden.

De kaaschaaf wordt gehanteerd door de commissie van NLA-leden die tot taak heeft de in eerste lezing goedgekeurde begroting 2015 onder de loep te nemen.

Als de commissie klaar is, komt de gewijzigde begroting terug in het parlement (NLA) voor een tweede en derde lezing. Het ministerie van Defensie hoeft het minste in leveren: slechts 45 miljoen baht van 193 miljard baht.

– Follow-up op het bericht van gisteren ‘Abt van Wat Sa Ket beschuldigd van handel en seks’. De Supreme Patriarch probeert vrede te stichten in een conflict tussen de abt en diens assistent. De abt wordt er op de social media van beschuldigd diverse bedrijven te bezitten. De beschuldigingen staan in een folder van 19 pagina’s dat gestuurd is naar senior monniken en maandag online is geplaatst. De krant legde gisteren een verband met het besluit van de abt diens assistent een andere taak te geven.

De Supreme Patriarch heeft de twee gisteren op het matje geroepen. ‘De patriarch is van streek door de kwestie. Hij wil niet dat die escaleert en zou willen dat beiden hun conflict beëindigen.’

De jongere [of jongste] broer van de abt verdedigde gisteren zijn broer tegen de beschuldigingen. Het vastgoedbedrijf waarvan sprake is, is van hem en niet van de abt. Bovendien gaat het niet om een project van 100 rai, zoals beweerd, maar van 20 rai. Hij zegt het bedrijf met het bescheiden kapitaal van 20 miljoen baht te zijn begonnen. De luxe auto’s en vechthanen, die de abt bezit, zijn volgens hem cadeaus van gelovigen geweest.

– Japanse bedrijven doen er goed aan hun productiebasis te verplaatsen naar Thailand’s special economic zones (SEZ) in grensgebieden. Dit pleidooi hield premier Prayuth Chan-ocha gisteren tijdens een gesprek met de directeur en oprichter van Nidec Corporation, een grote producent van elektronische componenten. Daarbij waren tevens vertegenwoordigers van Nidec’s dochterondernemingen aanwezig.

Prayuth vroeg Japanse bedrijven ook om hun hoofdkantoor of regionaal kantoor in Thailand te vestigen. Volgens hem profiteren beide landen van nauwere handels- en investeringsbanden. Hij zei nog veel meer over de verhouding tussen de twee landen, maar dat laat ik onvermeld. Veel clichés, open deuren en de gebruikelijke beleefdheden.

De junta heeft vorige maand vijf locaties aangewezen als SEZ: Sadao (Songkhla), Mae Sot (Tak), Khlong Luek (Sa Kaeo), Khlong Yai (Trat) en Mukdahan. De SEZ’s lopen vooruit op de vorming van de Asean Economic Community, die eind 2015 van kracht wordt.

– Leuk om te weten? Premier Prayuth Chan-ocha heeft een broer, Preecha geheten, en die is lid van de NLA (noodparlement). Een foto van hem terwijl hij het woord voert, staat bij een bericht over het parlementsdebat van gisteren (zie foto homepagina).

Gisteren werd begonnen met de behandeling van tien wetsvoorstellen, onder andere een over de veiligheid van het koninklijk huis. De wet die dat regelt, is aan herziening toe, maar vraag me niet wat die inhoudt want van de formulering daarvan in het bericht kan ik geen soep maken.

– Van zeven universiteiten is de masters cursus recht niet gecertificeerd door de Judicial Commission. Het kantoor van de Higher Education Commission (Obec) vraagt om een uitleg. Volgens de commissie ontbreekt bij vier programma’s een voldoend aantal gekwalificeerde docenten en bij drie zijn de docenten niet volledig gekwalificeerd, zijn er te weinig colleges of de cursus voldoet niet aan de eisen van de commissie. De cursussen worden gevolgd door studenten die assistent-rechter willen worden.

Het besluit om de cursussen niet te certificeren is dinsdag genomen. De betrokken universiteiten zijn de Eastern University of Management and Technology, Siam University, Burapha University, Kasem Bundit University, Tapee University, Pathamthani University en Eastern Asia University.

– Forenzen moeten aan het eind van de middag wat later richting huis vertrekken om verkeersopstoppingen te vermijden. Dat advies geeft de gemeente Bangkok in verband met de wateroverlast die vandaag wordt verwacht als gevolg van de voorspelde zware regenval. Vanaf vanmiddag tot morgen krijgt 70 tot 80 procent van de stad daarmee te maken.

Als iedereen nu een of twee uur later vertrekt, helpt dat tegen opstoppingen, zegt tweede gemeentesecretaris Sanya Chenimit. De gemeente streeft ernaar binnen twee uur het water van de wegen af te voeren. Knelpunten zijn de lager gelegen plaatsen in Bangkok en wegen waar werkzaamheden plaatsvinden. Het advies is een reactie op klachten op de social media over de opstoppingen op woensdag.

Visumnieuws

– Vakantiegangers uit 49 landen waaronder Nederland en België, kunnen voortaan hun visa exemption (visum vrijstelling) van 30 dagen tegen betaling van 1.900 baht met nog eens 30 dagen verlengen. Tot deze versoepeling is besloten om het toerisme te stimuleren. De verlengingsperiode van een  toeristenvisum van 60 dagen [verstrekt door een Thaise ambassade of consulaat in het land van vertrek] blijft ongewijzigd op 30 dagen.

De verlengingsregels voor buitenlanders die Thais studeren aan een particulier opleidingsinstituut en voor degenen die bij een vrijwilligers- of liefdadigheidsorganisatie werken of bij een buitenlandse kamer van koophandel, worden verscherpt. Zo’n visum kan met 90 dagen worden verlengd tot een maximum van een jaar.

Economisch nieuws

– De Nederlander Bauke Rouwers wordt op 1 oktober opgevolgd door de Thaise Supattra Paopiamsap (51) als voorzitter van Unilever Thailand, Myanmar, Cambodja en Laos. Rouwers gaat in Frankrijk Unilever leiden.

Mevrouw Supattra, met een MBA afgestudeerd aan de Amerikaanse Georgia State University, werkt al 22 jaar bij Unilever. Ze heeft aanzienlijke marketing ervaring, gepaard aan een uitstekend begrip van consumenten.

Dat is wel gebleken bij het Magnum Cafe dat in 2012 in Siam Centre openging. Het jaar erop steeg de omzet met 400 procent. Het door haar bedachte ‘café’ zorgde ook voor een verandering van het Thaise consumentengedrag door ijs te kopen en dat thuis te consumeren.

Supattra is de tweede Thai die aan het hoofd van het bedrijf staat. Van 1979 tot 1995 werd het bedrijf geleid door Viroj Phukakul. Dat is vrij bijzonder want aan het hoofd van Unilevers concurrenten staan allemaal buitenlanders.

Volgens de krant heeft Rouwers gedurende een cruciale periode van het bedrijf gezorgd voor een duurzame groei. De jaaromzet verdubbelde onder zijn leiding. Het bedrijf is er ook in geslaagd zijn ecologische voetafdruk te reduceren. Supattra heeft zich voorgenomen dat beleid voort te zetten. Ze wil de bedrijfsomvang tegen 2020 verdubbelen. (Bron: Bangkok Post, 28 augustus 2014)

– De renovatie van terminal 2 van luchthaven Don Mueang is een jaar later klaar dan gepland. Gepland was dat de terminal die hardnodig is, gedeeltelijk in oktober in gebruik had kunnen worden genomen, maar dat wordt nu minstens midden of eind volgend jaar.

De vertraging wordt toegeschreven aan fouten gemaakt door de verantwoordelijke AoT-staf, een speciale aanbestedingsprocedure waar de nieuwe leiding van Airports of Thailand (AoT) geen heil in ziet en vertragingen bij de aannemer. Vooral het werk aan de airconditioning en het elektrisch systeem is gecompliceerder dan gedacht.

De vertraging heeft tot gevolg dat het dit jaar niet lukt de capaciteit uit te breiden naar 30 miljoen passagiers. Dit jaar wordt de capaciteit van terminal 1, die 18,5 miljoen passagiers bedraagt, met naar verwachting een half miljoen overschreden. De komende vijf jaar wordt een groei verwacht van 25 procent per jaar.

Voor het eerst sinds de heropening van Don Mueang klagen luchtvaartmaatschappijen en passagiers over de overbelasting. Die zal volgende maand zichtbaar worden wanneer enkele maatschappijen hun frequentie uitbreiden en nieuwe maatschappijen, waaronder Scoot uit Singapore, van Suvarnabhumi naar Don Mueang verhuizen.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

Meer nieuws in:

Politie en leger op zoek naar maffiabaas Phuket
Oud-premier Abhisit en Suthep zijn (voorlopig) geen moordenaar

3 reacties op “Nieuws uit Thailand – 29 augustus 2014”

 1. Kees zegt op

  Dat mag. Maar dit is wel gewoon een ordinaire nachtclub ruzie die toevallig legerpersoneel betreft. Ik zie de relatie met de militaire coup niet (die ik zelf overigens noch bejubel noch keihard veroordeel). Lees anders je stukje met de door jou aangehaalde ‘bootsman-doctrine’ nog eens door. Het lijkt alsof je hier nu zelf ten prooi aan bent gevallen.

  • Kees zegt op

   Waar het hier om gaat is dat, anders dan met strandstoelen verzetten of arrestaties, dit een prive actie was die niet in naam van het leger plaatsvond. Het leger gaat nota bene een onderzoek instellen – zelf vinden ze dit blijkbaar ook niet gepast. Daarom is het niet vergelijkbaar met je strandstoelen en ik zie dan ook niet in wat de coup er mee te maken heeft.

   Was dit geweld gebruikt om de strandstoelen te verzetten in naam van een militaire ‘clean up’ en een ‘happy Thailand’ actie, dan had je wel volkomen gelijk in het aanhalen van de militaire coup.

   Je bootsman-doctrine ging er volgens mij om dat vaak – ten onrechte – een hele groep wordt afgerekend op het gedrag van enkelen.

   Moderator: dit neigt naar welles/nietes en dus chatten.

   • GJ Klaus zegt op

    het feit dat een persoon een stomp geeft met de opmerking dat hij legerofficier is impliceert dat hij zich boven de regel, niet te roken binnen een etablisement, staat. Kortom ik ben onderdeel van de huidige machthebbers en ik mag doen en laten wat ik wil.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website