Een bijzondere dag, dus een bijzondere foto met de Dok thein nok kaew (parrot flower, Impatiens psittacina).

Vandaag is een bijzondere dag, want het parlement debatteert over het wetsvoorstel om 2 biljoen baht uit te trekken voor infrastructurele werken en in Kuala Lumpur vindt het eerste vredesgesprek plaats tussen Thailand en zuidelijke rebellen.

De 2 biljoen baht, die over een periode van zeven jaar wordt geleend, is bestemd voor verbeteringen aan het spoor en havens en de aanleg van nieuwe wegen. Prioriteit heeft de aanleg van nieuwe light-rail verbindingen in Greater Bangkok en wegen die Laos en Cambodja via Thailand verbinden met Myanmar.

De oppositie (overigens tandenloos) heeft kritiek op de wijze van financieren. Volgens Korn Chatikavanij (Democraten), voormalig minister van Financiën, kan het financieringsvoorstel in strijd zijn met de grondwet en het zou de economische stabiliteit ondermijnen. Korn vindt dat de jaarlijkse begrotingen voldoende ruimte bieden voor de benodigde gelden. De speciale wet, wanneer aangenomen, zet het parlement buitenspel.

Minister Kittiratt Na-Ranong (Financiën) en Chadchat Sittipunt (Transport) zien het niet zo somber in. Elk project moet goedgekeurd worden door de National Economic and Social Development Board, er moeten milieueffectrapportages worden gedaan en de bevolking kan de vorderingen volgen. Bovendien zijn veel projecten niet nieuw, maar bevinden ze zich al jaren in de planningsfase.

Thailand gaat ook gesprekken voeren om de Agreement on Government Procurement van wereldhandelsorganisatie WHO te ondertekenen. Die overeenkomst verplicht landen tot transparantie en verbiedt discriminatie bij de aankoop van goederen en diensten.

– Vandaag begint een serie vredesgesprekken, vorige maand afgesproken tussen Thailand en rebellengroep BRN. Het eerste gesprek vindt plaats in Kuala Lumpur onder het toeziend oog van Maleisië.

De Thaise delegatieleider Paradorn Pattanatabut, secretaris-generaal van de National Security Council, zegt dat niet gepraat wordt over de instelling van een speciale bestuurslaag voor het Zuiden en over het terugtrekken van troepen. Berichten dat de rebellen dat zouden eisen, noemde Paradorn geruchten, in de wereld gebracht door partijen die de vredesgesprekken niet zien zitten.

Alhoewel het geweld in het Zuiden niet is gestopt, is het wel verminderd, constateert Paradorn. Hoofdonderhandelaar Hassan Taib van de BRN had beloofd zich daarvoor sterk te maken.

– Tijdens een vuurgevecht tussen rebellen en rangers dinsdagavond in Cho Airong (Narathiwat) is een militant gedood. Twee rangers werden gewond. De rangers waren op zoek naar rebellen die op 13 februari een mariniersbasis in Ban Yulo aanvielen. Daarbij werden 16 rebellen gedood. Tegen de gedode rebel liep sinds 2008 een arrestatiebevel wegens moord en poging tot moord.

In Ban Budon (Pattani) werden dinsdagnacht twee personen ernstig gewond toen ze onder vuur werden genomen. Het tweetal was na een bezoek aan familie op de terugweg naar huis.

Loos alarm, maar wel met een waarschuwing. In de stad Pattani vonden opgeroepen bomexperts een melkpakje in een tas. Aan het pakje waren een horloge en draden bevestigd en het bevatte een groot aantal spijkers en scheermesjes. Explosieven of een ontsteker ontbraken. Op een briefje stond in het Thais geschreven ‘You are dead’.

– De Kiesraad (EC) heeft de verkiezing van Democraat Sukhumbhand Paribatra tot gouverneur van Bangkok, drie weken geleden, bevestigd. Er zou nog een kink in de kabel kunnen komen wanneer de EC bewezen acht dat Sukhumbhand de kieswet heeft overtreden. De EC heeft een jaar de tijd voor onderzoek.

Sukhumbhand zou betrokken zijn bij de vermeende belastering van regeringspartij Pheu Thai door een mede-Democraat en een media-expert. Die hadden op Facebook foto’s geplaatst van de brandstichtingen op 19 mei 2010 (toegeschreven aan roodhemden) en opgeroepen niet op de kandidaat van Pheu Thai te stemmen. In totaal zijn dertig klachten over de verkiezingen bij de EC ingediend.

– Het leger kan weer gerust ademhalen en de roodhemden zijn teleurgesteld, maar Thanuthat Asawasirimankong is niet overleden door een kogel [van het leger] maar door longontsteking en ruggemergskanker. Dat heeft de Southern Bangkok Criminal Court op basis van verklaringen van artsen en een autopsie gisteren vastgesteld. Thanuthat werd op 14 mei 2010 tijdens de roodhemd ongeregeldheden door een kogel getroffen en stierf 21 maanden later in het ziekenhuis.

– Airports of Thailand gaat het kabinet vragen van luchthaven Don Mueang, nu alleen in gebruik door budgetmaatschappijen, een volwassen luchthaven te maken. Het verzoek is ingegeven door de overbelasting van Suvarnabhumi, ondanks dat de meeste budgetmaatschappijen verhuisd zijn naar Don Mueang. Het bestuur van AoT vindt dat van Don Mueang een maximaal gebruik moet worden gemaakt. Oneworld, een alliantie van zes luchtvaartmaaschappijen, zou wel willen verhuizen naar Don Mueang, aldus AoT-bestuursvoorzitter Sita Divari.

– Schiet eens op met die 667 miljoen baht voor bosaanplant dit jaar. Het Royal Forest Department (RFD) heeft het kantoor van National Water and Flood Management Policy opgeroepen haast te maken. Het geld is onder meer bestemd voor de aanplant van 82 miljoen jonge boompjes op een gebied van 80.000 rai langs de acht stroomgebieden in de Central Plains en het beneden-Noorden. Verder gaat het geld naar de constructie van 1.500 semi-permanente check dammen. De RFD hoopt het geld voor het begin van het regenseizoen in mei te ontvangen.

– Hoe zat het ook alweer? Op 20 augustus vorig jaar werd Farut Thaised, de zoon van parlementslid Thani Chada Thaised, in zijn Toyota Prado door een passerende automobilist onder vuur genomen en ook vanuit zijn wagen werd geschoten. De rechtbank heeft gisteren de schutter tot 20 jaar gevangenisstraf veroordeeld en de neef van Chada, die terugschoot, tot 6 jaar. Beiden gaan tegen de veroordeling in beroep.

– En hoe zat het ook alweer met Supoj Saplom, voormalig permanent secretaris van het ministerie van Transport, uit wiens huis in november 2011 een kapitaal aan geld werd gestolen? Morgen wijst de rechtbank vonnis tegen negen mannen, die verdacht worden van de diefstal van de 18,1 miljoen baht.

Supoj is aan de tand gevoeld door de National Anti-Corruption Commission. De NACC heeft het kantoor van de procureur-generaal gevraagd 64,7 miljoen baht van Supoj in beslag te nemen. Vastgesteld is dat Supoj geen aannemelijke verklaring voor zijn ‘ongebruikelijke rijkdom’ kon geven.

– Vier buitenlanders, waaronder een Nederlander, en twee Thais zijn gisteren aangehouden in een huis in Bang Na (Bangkok). Ze runden een bedrijfje waarbij buitenlanders telefonisch werden verleid in olie, goud, mineralen en sieraden te investeren. De politie nam vier computers, vier vaste en zes mobiele telefoons in beslag. Hoeveel geld de heren met hun oplichtingspraktijk hebben verdiend, vermeldt het bericht niet.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

4 reacties op “Nieuws uit Thailand – 28 maart 2013”

 1. Jacques zegt op

  Het onderschrift bij de foto is een nadenkertje.
  Eerst de bloem, die is zeldzaam en ontdekt in Noord-Thailand. In Nederland ook wel bekend onder de naam Papegaaienbloem. Enigszins verwarrend, in de bloemkwekerij hebben ook andere planten die naam gekregen. Hoe dan ook, bijzonder.

  Bijzondere dag? Witte Donderdag? Toch alleen maar voor echte liefhebbers van de Paus? Of weet Dick iets wat ik niet weet?
  Tot er opheldering komt hou ik het erop dat deze dag de eerste is van de rest van mijn leven. Dat maakt iedere dag bijzonder.

 2. rene zegt op

  En hoe zit het nu met die MP uit Mae Hong Son die zijn wapen leeg schoot in een restaurant en waar verschillende slachtoffers vielen ?

  Goeie vraag. Overigens vuurde hij 1 kogel af en doodde daarmee zijn echtgenote. Hij heeft verklaard dat hij dacht dat het magazijn leeg was.

 3. Dick van der Lugt zegt op

  @ Jacques Mooie gedachte dat iedere dag bijzonder kan (en moet?) zijn. Maar ik verwees eigenlijk naar de eerste zin van mijn nieuwsoverzicht.

  Ik had de foto in de krant gezien en vond het zo’n mooie bloem, dat ik dacht: die moet ik anderen ook laten zien. En omdat er geen geschikte foto voor het openingsbericht was, kwam dat goed uit.

  • Jacques zegt op

   Ik was te snel, Dick. Eerst plaatjes kijken en dan vergeten om de tekst te lezen. Vroeger bij de Playboy overkwam mij dat ook al. Terwijl in dat blad toch ook boeiende artikelen stonden.

   Maar je hebt gelijk. Als in de toekomst blijkt dat de vredesbesprekingen het begin zijn geweest van een ommekeer in het Zuiden dan kunnen we spreken van een hele bijzondere dag.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website