Met alle politieke toestanden, rally’s, gehakketak over de vraag wel of geen verkiezingen, dreigt het geweld in het Zuiden van Thailand in de vergetelheid te raken. De sinds de Ramadan stilgelegde vredesgesprekken zijn nog steeds niet hervat.

Drie personen, waaronder een meisje van 7 jaar, werden gisteren bij een aanslag in Rangae (Narathiwat) gedood. Ze zaten in een pickup truck die onderweg onder vuur werd genomen. De politie heeft talrijke kogelgaten in het voertuig gevonden.

Eveneens in Narathiwat, in het district Muang, ontplofte zondag een bom, waardoor de elektriciteit in een deel van de stad uitviel. De bom was verstopt in een motorfiets, die naast een vuilnisbak stond. Vijf winkelpanden werden beschadigd, maar gelukkig maakte de bom geen slachtoffers. De politie gaat ervan uit dat de bom bedoeld was voor een controlepost van de politie, die onlangs vlakbij was ingericht. Op de foto de resten van de motorfiets.

In Pattani werd zondagavond een dorpeling doodgeschoten en drie anderen raakten gewond bij een hinderlaag. De slachtoffers waren op de terugweg naar Yala. De chauffeurs zag nog kans 3 kilometer door te rijden.

Adviseur Charoon Ampa van de National Security Council zegt dat de vredesgesprekken met verzetsgroep BRN doorgaan omdat ze de beste manier zijn om het geweld in het Zuiden te beëindigen. Maar ze zullen wel een tijd opgeschort blijven als gevolg van de politieke crisis.

– Rijstboeren in verschillende provincies hebben gisteren wegen geblokkeerd uit protest tegen de uitblijvende c.q. vertraagde betalingen voor de rijst die ze in het kader van het hypotheeksysteem hebben ingeleverd.

  • In Muang (Phitsanulok) blokkeerden zo’n 150 boeren uit het district Phrom Phiram de Indochina kruising. Protestleider Chatree Ampool zegt dat de regering de ingeleverde rijst moet teruggeven en de uitgereikte ontvangstbewijzen (bai pratuan), waarmee de boeren het geld bij de Bank for Agriculture and Agricultural Cooperatives (BAAC) kunnen claimen, moet innemen.
  • In Sukothai (foto homepagina) demonstreerden 500 boeren uit Khiri Mat bij het districtskantoor. Ze plaatsten er een actiepodium. Van de 7.773 boeren die recht hebben op de garantieprijs, hebben slechts 700 geld gezien. ‘De regering liegt voortdurend tegen ons en houdt zich alleen met de verkiezingen bezig’, klaagt een van de protesterende boeren. De boeren zijn van plan naar de rechter te stappen.
  • In Phetchabun blokkeerden 100 boeren uit drie districten een weg in het district Muang. Eerder gaven ze de regering tot zaterdag de tijd om met geld over de brug te komen. Het hoofd van het Office of Commercial Affairs in Phetchabun heeft hen verzekerd dat ze uitbetaald worden, zodra de regering een lening kan afsluiten. Het adjunct-hoofd van de BAAC in de provincie zegt dat de regering beloofd heeft alle boeren voor 15 maart uit te betalen.
  • In het district Manorom (Chai Nat) blokkeerden boeren een deel van de Asian Highway. Wanneer ze niets horen van de regering gaan ze ook de andere rijstrook afsluiten.

Het particuliere National Anti-Corruption Network heeft de National Anti-Corruption Commission gevraagd een civiele procedure tegen de regering aanhangig te maken. In de petitie vraagt het netwerk aan de NACC de vermogens van de bij het hypotheeksysteem betrokken ministers, premier Yingluck, 74 parlementsleden en enkele senatoren te bevriezen. Het NACC doet momenteel onderzoek naar corruptie in het hypotheeksysteem.

– Mooie ontdekking door experts uit Thailand, Laos en Engeland: Twee nieuwe soorten vleermuizen en een nieuwe soort vliegende eekhoorn. Ze zijn gesignaleerd in Bolikhamxai (Laos) en in Narathiwat (Thailand) en ook al gedoopt: Bala tubenosed bat, Chutamas’ Serotine en Laotian Giant Flying Squirrel.

– Dertig leerlingen en docenten van de Worawat Witthaya school zijn gewond geraakt toen de schoolbus waarin ze zaten, om half negen ’s ochtends in Wang Saphung (Loei) kantelde. De chauffeur bleek gedronken te hebben. De alcoholconcentratie in zijn bloed was 160 milligram per 100 milliliter bloed.

– De man die vorig jaar in Chon Buri zijn verloofde en haar moeder vermoordde, heeft de doodstraf gekregen. De man verklaarde zijn daad met het excuus dat de schoonfamilie een te hoge bruidsprijs vroeg. Hij kreeg de doodstraf omdat hij geen spijt heeft betuigd.

– Het Royal Irrigation Department waarschuwt voor droogte in het stroomgebied van de rivier Chao Praya. De grote stuwmeren bevatten slechts 54 procent water. Het gaat om de Bhumibol dam in Tak (51 pct), Sirikit dam in Uttaradit (58 pct), de Kwai Noi dam in Phitsanulok (50 pct) en de Pasak Jolasid dam in Lop Buri (67 pct).

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website