De brand in het Grand Tower Inn Hotel in Khlong San (Bangkok) vrijdagnacht, waarbij één werknemer om het leven kwam en elf personen werden gewond, is vermoedelijk aangestoken. De gewonden zijn vijf Thais, twee Japanners, twee Chinezen, een Koreaan en inwoner van Laos.

De brandweer zette tien brandweerwagens in en had het vuur binnen een uur onder controle. Alle acht verdiepingen van het hotel werden beschadigd. Brandstichting lijkt voor de hand te liggen omdat het vuur bijna tegelijkertijd op vier verschillende plaatsen is begonnen. Maar kortsluiting wordt ook niet uitgesloten. Het districtshoofd van Khlong San heeft het gebouw ‘off-limits’ verklaard omdat de structuur kan zijn aangetast waardoor het risico van instorting bestaat.

Bangkok Post ruimt het grootste deel van de voorpagina vandaag in voor de brand in een Braziliaanse nachtclub. Het dodental staat op 245, maar kan verder oplopen omdat 48 personen in het ziekenhuis zijn opgenomen. Vermoedelijk was het gebruik van pyrotechniek door de band de oorzaak.

– Verder op de voorpagina een vooruitblik op de gouverneursverkiezing in Bangkok. Ex-gouverneur Sukhumbhand Paribatra (Democraten) probeert herkozen te worden en Pheu Thai probeert een voet tussen de deur te krijgen met haar kandidaat Pongsapat Pongcharoen.

De afgelopen drie verkiezingen waren de Democraten heer en meester in de meeste van de 50 kiesdistricten. De districten die naar onafhankelijke kandidaten gingen en Pheu Thai bevinden zich aan de rand van de stad.

Pheu Thai secretaris-generaal Phumtham Vejjayachai meent dat zijn partij 170.000 stemmen achter ligt op de Democraten. Alles wordt uit de kast gehaald om die achterstand in te lopen. Niet alleen de parlementsleden uit Bangkok, gemeente- en districtsraadsleden moeten meehelpen, maar ook veteranen uit de periode Thai Rak Thai, de (ontbonden) partij van Thaksin. Verder zijn zes werkgroepen geformeerd voor onder andere public relations en campagnevoering.

– Premier Yingluck dient minister Surapong Tovichatchaikul (Buitenlandse Zaken) te muilkorven, want zijn uitspraken over de Preah Vihear-zaak beschadigen de verhoudingen tussen Cambodja en Thailand. Dit zegt woordvoerder Chavanond Intarakomalyasut van de Democratische partij. Suapong’s uitspraken staan volgens Chavanond ook haaks op Yingluck’s oproep de zaak niet te politiseren.

Surapong uitte eerder twijfel of de zaak over de betwiste 4,6 vierkante kilometer bij de Hindu-tempel valt te winnen in Den Haag en vorige week citeerde hij de Cambodjaanse premier Hun Sen, die heeft gezegd dat de vorige regering [van de huidige oppositieleider Abhisit] een verborgen agenda in de relatie met Cambodja had.

In de Preah Vihear-zaak voor het Internationale Hof van Justitie gaat het om het eigendom van het betwiste gebied. Cambodja heeft het Hof gevraagd zijn uitspraak uit 1962, waarbij de tempel aan Cambodja werd toegewezen, te ‘herinterpreteren’ met als doel het Hof een uitspraak te ontlokken over die 4,6 vierkante kilometer. In april geven beide landen een mondelinge toelichting; de uitspraak wordt een half jaar later verwacht.

– De politie praat vandaag met de leiding van het dagblad ASTV Manager over de beschieting van vier bedrijfswagens vrijdagavond. Rechercheurs gaan ervan uit dat de beschieting bedoeld was als waarschuwing tegen het pro-geelhemden blad. Inmiddels heeft de politie met vijf getuigen gesproken. Van de schutter zijn camerabeelden beschikbaar. Zie verder Nieuws uit Thailand van zondag.

– Het idee van Pheu Thai gouverneurs-kandidaat Pongsapat Pongcharoen om alle rode (niet-airconditioned) bussen gratis te maken, stuit op bezwaren van particuliere busexploitanten. Dat gaat ten koste van banen, zeggen ze.

Thans zijn 800 van de 1.600 bussen gratis en die hebben volgens Witthaya Premjit, hoofd van de Association of Private Bus Operators in Bangkok, al geleid tot inkomensverlies voor particuliere exploitanten. Witthaya wijst erop dat de particulieren ondanks de stijgende kosten hun tarieven niet mogen verhogen maar het openbaarvervoerbedrijf wordt daarentegen wel gesubsidieerd door de overheid.

Bovendien zegt Witthaya dat de gemeente geen zeggenschap heeft over de busdiensten, want die vallen onder het ministerie van Transport en niet de gemeente. Oppositieleider Abhisit zei eerder hetzelfde. Hij dreigde zelfs naar de Kiesraad te stappen omdat Pongsapat’s belofte in strijd met de wet zou zijn.

– De autoriteiten in het Noorden gaan de strijd aanbinden tegen de gewoonte om akkers en huisafval in brand te steken, want die branden zorgen elk jaar voor een irritante nevel. Omdat dit gedaan wordt tijdens het droge seizoen, loopt de concentratie van stofdeeltjes in de lucht op tot een gevaarlijk niveau.

De nevel wordt in maart verwacht. Wanneer die toeslaat, worden kwetsbare mensen, zoals ouden van dagen, kinderen en baby’s geëvacueerd naar opvangcentra. Tussen januari en april breken meestal bosbranden uit. De brandweer van Doi Inthanon heeft vijftig vrijwilligers getraind om die branden te bestrijden. Het Doi Inthanon National Park meet 250.000 rai. In de afgelopen jaren is het aantal branden teruggelopen van 300 naar 100.

– Vijftigduizend gastarbeiders uit Bangladesh moeten een eind maken aan het tekort aan arbeidskrachten in de visserij en visverwerkende industrie. Dit voorstel is gedaan door de National Fisheries Association of Thailand en het heeft de steun van minister Padermchai Sasomsap (Werkgelegenheid).

De vereniging geeft de voorkeur aan arbeiders uit Bangladesh boven Myanmar omdat die laatsten vaak hun baan aan boord verlaten om werk te zoeken in een fabriek. Ook werkers ook Cambodja en Laos lopen regelmatig weg om lucratiever baantjes te zoeken. Als gevolg daarvan hebben werkgevers illegale migranten aangenomen, zegt een bron.

– De State Railway of Thailand (SRT) stopt met het verhuren van land langs spoorbanen. Die ruimte heeft ze nodig voor het aanleggen van een dubbelspoor en hogesnelheidslijnen. In sommige gevallen wordt het huurcontract met bestaande huurders ontbonden.

Volgens de wet mogen binnen 15 meter van een spoorbaan geen gebouwen staan. Tijdens zijn bezoek vorige week aan Uttaradit viel het de minister op dat een gebouw wel erg dicht bij de spoorbaan stond. Ook in Ramkhamhaeng (Bangkok) heeft de minister daarvan voorbeelden gezien langs de Airport Rail Link. Deze gebouwen kunnen in de weg staan bij de constructie van de nieuwe lijnen. De SRT overweegt de afstand van 15 meter te vergroten naar 40 meter.

– Boeren in Nakhon Ratchasima die eenden houden, hebben hun dieren naar een gebied benedenstrooms van de Lam Phra Ploeng dam gebracht, zodat ze weer lekker kunnen badderen. Zesentwintig provincies in het Noordoosten kampen met een ernstige droogte.

– Het Office of the Basic Education Commission houdt vast aan zijn plan om scholen met minder dan 120 leerlingen in grote eenheden te laten opgaan. Volgens het kantoor is dat nodig om de kwaliteit van het onderwijs in de kleine schooltjes te verbeteren. Grotere scholen hebben meer ervaren onderwijzers en beter lesmateriaal.

Economisch nieuws

– Tussen januari en november vorig jaar is 23.800 ton aan tweedehands goederen ter waarde van 1,32 miljard baht geïmporteerd, aldus cijfers van de douane. Ze komen het land binnen via de haven van Laem Chabang in Chon Buri en Klong Toey in Bangkok. Het gaat voornamelijk om schoenen, kleding en tassen uit Japan, de VS, Mexico, Zuid Korea en Hong Kong.

De grootste markt waarop die spullen te koop zijn, is de Rong Kluea markt in Sa Keao, vlakbij de grens met Cambodja. De handelaren kiezen de beste spullen uit en gooien de rest weg.  Elke dag wordt op de stortplaats in Parai 20 ton afval van een van de drie submarkten gestort: aan schoenen alleen al 10 ton, de rest bestaat uit kleding, tassen, poppen en afval van de marktkooplui.

Het afval vormt voor een tiental Cambodjanen een hoorn des overvloed. De 20-jarige Ro Tha bijvoorbeeld hoeft nooit nieuwe kleren te kopen. Hij heeft ze voor het uitkiezen op de stortplaats. Dat is fijn voor hem, maar de autoriteiten in de districten Muang en Parai, waar de markt zich bevindt, maken zich grote zorgen over de milieuproblemen die het deels brandend en ontbindend afval opleveren.

Vorige week klaagden omwonenden over de milieuproblemen die de zogeheten zogeheten ‘used shoe graveyard’ veroorzaakt. Het terrein dat 5 rai meet, ligt vol met schoenen. Bovendien zijn er conflicten met omwonenden over de grond die de uitdijende stortplaats in beslag neemt.

De hoeveelheid afval zal in de toekomst alleen maar toenemen omdat warenhuizen en winkelcomplexen bij de markt in aanbouw zijn. De provincie beschikt niet over een vuilverbrandingsoven en heeft ook niet het geld om er een te bouwen en te exploiteren.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

4 reacties op “Nieuws uit Thailand – 28 januari 2013”

 1. Jacques zegt op

  Het is te hopen dat de aanpak om minder afval in brand te steken succes oplevert. Het zit duidelijk niet tussen de oren bij de Thailanders.

  Ook het huisvuil wordt hier om mij heen nog regelmatig verbrand terwijl dat helemaal niet nodig is. Ieder huishouden heeft een afvalbak die tweemaal per week wordt geleegd.
  De meeste vervuiling komt van het afbranden van de oogstrestanten. Ook achter ons huis wordt het laatste restje van de mais, wat de koeien laten staan, op zo’n manier opgeruimd.

  Iedereen weet dat het ongezond is, maar gewoontes zijn moeilijk te veranderen.

  • Dick van der Lugt zegt op

   @ Jacques Inderdaad is gedrag moeilijk te veranderen. Dat kan alleen als het alternatief een significant voordeel oplevert en dat is bijvoorbeeld bij het begraven van oogstresten niet het geval. Campagnes werken in het algemeen niet; wel persoonlijke beïnvloeding, maar dat is een uiterst langdurig proces

 2. herman lobbes zegt op

  Aangezien er diverse dorpen in de isaan geen afval bakken hebben lijkt het mij onmogelijk om dit te veranderen. Het zou fantastisch zijn als het wel zo was, en met goede voorlichting, door te wijzen op de gezondheids voordelen bij gebruik van die bakken, geloof ik dat de thais er graag ge bruik van maken,

 3. gerrieQ8 zegt op

  Het verhaal van afvalverbranding heeft natuurlijk 2 kanten. Wanneer er geen bakken zijn die opgehaald worden, zoals bij ons in het dorp, zie ik liever dat de mensen hun afval verbranden, dan over de muur kieperen. In het kader van: wat ik niet zie, bestaat ook niet. Dit weggooien levert een broednest op voor ongedierte. Ik heb zelf een put gegraven en daar verbrand ik mijn huisafval in. Vroeger deden wij hetzelfde toch? En wat moet ik als er geen alternatief is?


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website