Een vrouw die werd gezocht vanwege een dodelijke explosie in 2010 in een appartement in Nonthaburi, is gisteren gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij een andere dodelijke ontploffing op 29 maart in Min Buri (Bangkok).

De ontploffing in 2010 eiste het leven van vier personen en verwondden negen anderen. Het appartementengebouw werd zwaar beschadigd. De politie vermoedt dat dezelfde groep die verantwoordelijk is voor deze ontploffing, de hand heeft gehad in de ontploffing in Min Buri. Die kostte aan twee mannen het leven. Ze werden het slachtoffer van een bom die was verstopt in een motorfiets waarop ze zaten.

In de buurt van de plaats delict, een parkeerterrein, vond de politie later in een huis materialen waarmee explosieven kunnen worden gemaakt. Tegen de huiseigenaar is een arrestatiebevel uitgevaardigd. Verder worden nog negen personen verdacht. Een van hen zou de nu aangehouden vrouw zijn.

Zij kon worden aangehouden nadat ze op camerabeelden was geïdentificeerd. De vrouw ontkent er iets mee te maken hebben gehad. Ze zegt nooit in Min Buri te zijn geweest.

– De Kiesraad heeft het er maar moeilijk mee. Tijdens een seminar in Nakhon Ratchasima dit weekend is een lijstje van dertien problemen opgesteld, die om een oplossing vragen alvorens de raad woensdag met de regering praat.

Ik zal ze niet alle dertien opsommen, maar noem er enkele: de registratie van kandidaten, zowel voor de districtslijsten als voor de landelijke kieslijst; de verificatie van de kwalificaties van de kandidaten binnen een korte tijd; vertragingen bij het drukken van de stembiljetten wanneer demonstranten weer blokkades gaan houden, enzovoort.

Die problemen zullen eerst opgelost moeten worden, zegt kiesraadcommissaris Somchai Srisutthiyakorn, opdat de verkiezingen van 2 februari, ongeldig verklaard door het Constitutionele Hof, geen reprise krijgen. Stembiljetten en –bussen bereikten toen stembureaus niet, de registratie van districtskandidaten in 28 kiesdistricten in het Zuiden werd verhinderd door anti-regerings demonstranten, stembureaus gingen niet open omdat de bemanning ontbrak of de toegang tot stembureaus werd geblokkeerd.

Voorlopig heeft de Kiesraad 20 juli als datum voor de nieuwe verkiezingen bepaald. Voormalig regeringspartij Pheu Thai dringt er bij de raad op aan de verkiezingen naar voren te halen. ‘Snellere verkiezingen zijn niet gunstig voor Pheu Thai of andere politieke partijen, maar komen het land als geheel ten goede’, zegt woordvoerder Prompong Nopparit.

Morgen praat de Kiesraad met partijleider Abhisit (Democraten), die een poging doet de politieke impasse middels een serie gesprekken over hervormingen te doorbreken. Vandaag buigt de raad zich over de klachten die tegen vijftien senaats-kandidaten zijn ingediend. Tot nu toe heeft de raad de verkiezing van 62 kandidaten bevestigd.

De senaatsverkiezingen vonden op zondag 30 maart plaats. Die verliepen zonder verstoringen. Van de 48,7 miljoen stemgerechtigde Thai maakte 42,5 procent de gang naar de stembus (2008: 55,6 pct). Opvallend maar niet onverwacht was het grote aantal ‘no vote’ stemmen (11,8 pct) en ongeldige stemmen (5,15 pct). De Senaat bestaat voor de helft uit gekozen senatoren (77) en voor de andere helft uit benoemde (73).

– Met een grote chopping cleaver [vraag me niet hoe die eruit ziet, zal wel iets van een bijl zijn] heeft een voormalig dorpshoofd (71) in Mae Tha (Lampang) een eind gemaakt aan het leven van een politieke rivaal. Dat gebeurde in zijn eigen huis tijdens een maaltijd met het slachtoffer en andere buren.

De verdachte, Charoen Insuriya, vertelde hen dat actieleider Suthep Thaugsuban veel boeren had geholpen die het slachtoffer zijn van de vertraagde betalingen in het hypotheeksysteem voor rijst. Charoen en Pud Jaimul (56), volgens de politie inmiddels dronken, kregen daarover een stevige ruzie waaraan Charoen op nogal rigoreuze wijze een einde maakte. De pollitie wil hem laten vervolgen voor moord met voorbedachten rade.

– Het openingsartikel van Bangkok Post laat ik vandaag maar eens schieten. Het gaat weer over het initiatief van partijleider Abhisit (Democraten) om middels gesprekken over hervormingen en de verkiezingen de politieke impasse te doorbreken. Hem wordt nu verweten voordeel te willen behalen uit zijn initiatief of mensen denken (want o, wat kunnen Thai wantrouwend zijn) dat hij een geheime deal heeft gesloten. Heeft u belangstelling? Lees Abhisit denies secret deal op de website van Bangkok Post.

– Airports of Thailand (AoT) heeft het plan opgevat bij zes luchthavens een airport city te ontwikkelen met een winkelcentrum, sportcomplex en ruimte voor luchtvaartbedrijven. Als eerste komen Suvarnabhumi, Don Mueang en Phuket aan de beurt. De ‘steden’ zouden gezamenlijk door AoT en de particuliere sector gefinancierd moeten worden. Bij Suvarnabhumi gaat het om een terrein van 300 rai. De drie eerste steden vergen een investering door AoT van 31,36 miljard baht.

Voor later staat een Halal food centre bij de luchthaven van Hat Yai op het wensenlijstje, een winkelcentrum in Chiang Mai en een reparatie- en onderhoudscentrum voor de luchtvaart in Chiang Rai.

– Dankzij een tip heeft een taakeenheid van het leger gisteren 71 illegale arbeiders uit Myanmar kunnen aanhouden. Ze werden bij een oliepalmplantage in Ban Hin Yai (Ranong) aangetroffen. De Myanmarezen waren door mensensmokkelaars naar Ranong gebracht, van waaruit ze zouden verder reizen naar Phuket, Surat Thani, Songkhla en Maleisië.

– De verdwijning van de Karen activist Porlajee Rakchongcharoen sinds donderdag 17 april heeft de aandacht getrokken van Asean parlementariërs. De Asean Parlementarians for Human Rights roept de politie op zijn verdwijning onmiddellijk te onderzoeken en om alle pogingen in het werk te stellen zijn verblijfplaats en bewegingen te onderzoeken. Porlajee werd die dag door boswachters van nationaal park Kaeng Krachan gearresteerd, maar volgens het parkhoofd is hij vrijgelaten.

– De politie heeft camerabeelden van twee mannen die verdacht worden van de moord op roodhemd dichter Kamol Duangphasuk, woensdag op een parkeerterrein bij een restaurant in Lat Phrao. Getuigen hadden de politie aan schetsen geholpen van de mannen, aan de hand waarvan de politie hen op beelden herkende. Tegen hen zal een arrestatiebevel worden gevraagd. [In Thailand vaardigt de rechtbank arrestatiebevelen uit.]

– Voor de moord op een Franse toerist op 18 april in Phuket is een 23-jarige man uit Myanmar aangehouden. De man werd in zijn kamer in een resort gedood, waarna de verdachten (een is nog voortvluchtig) er met diens eigendommen en mobiele telefoon vandoor gingen.

– Het H1N1 influenza virus heeft dit jaar vijftig levens geëist. Veertig procent van hen behoorde niet tot een risicogroep, zoals mensen met een verzwakt immuunsysteem. Het dodental is 36 procent hoger, alleen vermeldt de krant niet in vergelijking waarmee. In totaal hebben 30.024 mensen het virus opgelopen.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

Meer nieuws in:

Het verhaal van voetbalspeler Ding uit Songkhla


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website