Een schuld van 300 baht was de reden waarom Surasak Suwannachote (26) vorige week in Phuket probeerde het tasje van de Australische Michelle Smith te roven.

Tijdens een reconstructie voor het hotel waar Smith en haar vriendin logeerden, zei hij niet de bedoeling te hebben gehad haar te doden. Met het mes, waarmee hij de dodelijke steek toebracht, wilde hij de riem van het tasje doorsnijden. Surasak en zijn medeverdachte, die de motorfiets bestuurde, zaten eerder gevangen wegens drugsvergrijpen en diefstallen. Na de overigens mislukte beroving waren ze gevlucht naar hun woonplaats.

– Vijf kleine commerciële luchtvaartmaatschappijen willen ook in aanmerking komen voor de korting die 14 andere budgetmaatschappijen krijgen wanneer ze van luchthaven Suvarnabhumi, dat met congestie kampt, naar Don Mueang verhuizen. Orient Thai Airlines, Nok Air, Nok Mini/Siam General Aviation, Solar Air en M Jet krijgen die korting (95 procent gedurende 3 jaar) niet omdat ze niet vanaf het begin op Suvarnabhumi waren gevestigd, aldus Airports of Thailand (AoT), de beheerder van beide luchthavens. Nok Air en M Jet vallen ook buiten de boot omdat ze al in maart zijn verhuisd. Oneerlijke concurrentie, vinden de vijf maatschappijen. De directeur van Nok Air praat binnenkort met de minister van Transport over hun klacht. Thai AirAsia met honderd vluchten per dag verhuist op 1 oktober.

– Commerciële piloten klagen over een te hoge werkdruk. Ze vinden dat ze te lang achter de stuurknuppel moeten zitten, waardoor de veiligheid van de passagiers in gevaar komt. De scherpe stijging van het aantal vlieguren per maand, van 80-90 voorheen tot 110 nu, is het gevolg van een moordende concurrentie tussen maatschappijen die zo de kosten proberen te drukken. De piloten hebben het Civil Aviation Department (CAD) gevraagd de voorschriften te veranderen, maar die zegt dat ze in overeenstemming zijn met de richtlijnen van de International Civil Aviation Organisation. Niettemin gaat de CAD de klachten van de piloten bestuderen om te bezien of ze hout snijden.

– Het emotioneel quotiënt (EQ) van Thaise kinderen tussen 6 en 10 jaar is tussen 2002 en 2011 teruggelopen en bedraagt nu 45. Hun belangrijkste emotionele problemen zijn een gebrek aan doorzettingsvermogen, assertiviteit en vrolijkheid. Dit blijkt uit een studie van het Mental Health Department onder 5.325 kinderen in Bangkok en negen andere provincies. De meeste kinderen met een normaal EQ van tenminste 50 wonen in Krabi en Pattani. De meeste kinderen met een EQ van minder dan 40 wonen in het Noordoosten.

– De Cross Cultural Foundation en andere organisaties hebben gisteren op de Internationale Dag tot steun aan Slachtoffers van Marteling gepleit voor een drankverbod en preventie van martelingen. Een initiatief-wetsontwerp hebben ze al gemaakt. Wanneer ze 10.000 handtekeningen hebben verzameld, wordt het aan het parlement aangeboden.

Thailand heeft in 2007 de UN Convention against Torture and other Cruel, Inhuman or Degrading Treatment or Punishment ondertekend, maar tot nu toe zijn volgens de initiatiefnemers weinig vorderingen geboekt. Uit gesprekken met 50 gevangenen in de Songkhla Central Prison is gebleken dat de meesten zijn geschopt, geknepen en met harde voorwerpen zijn geslagen om een bekentenis af te dwingen.

– De Migrant Working Group (MWG) noemt het voorstel van het ministerie van Werkgelegenheid om zwangere buitenlandse werkneemsters naar hun thuisland te sturen, een schending van de mensenrechten. Volgens de minister is de maatregel bedoeld om mensenhandel en kinderarbeid tegen te gaan, maar volgens de MWG wordt het probleem van kinderarbeid er niet door opgelost.

De Labour Rights Promotion Network Foundation wijst erop dat de meeste migranten hun pasgeboren baby’s terugsturen naar hun land. Pas wanneer ze oud genoeg zijn om te werken, komen ze terug.

– Een rechter-commissaris vindt dat de bewoners van Klity Creek (Kanchanaburi), die met loodvergifiting kampen, van het Pollution Control Department de door hen geëiste compensatie van 176.000 baht per persoon dienen te ontvangen en niet de helft, zoals de rechtbank eerder heeft bepaald. De zaak dient momenteel voor de Supreme Administrative Court. Een datum voor de uitspraak is nog niet bepaald.

De advocaat van de slachtoffers wijst erop dat financiële compensatie slechts een deel is van hetgeen de bewoners eisen. Ze willen ook dat de kreek en omgeving worden gereinigd. De Appeal Court wees eerder hun eis af de (inmiddels gesloten) loodmijn te verplichten de verontreiniging te verwijderen. Volgens de rechtbank kan alleen de overheid zo’n eis stellen.

– Juni is voortaan anti-drugs maand. Gisteren ging op de Royal Plaza een campagne ter bestrijding van drugs van start. De regering beschouwt de strijd tegen drugs als prioriteit, zoals gesuggereerd door de koningin tijdens haar verjaardag. De koningin doneerde eerder geld aan dorpsvrijwilligers om de strijd tegen drugs te kunnen voeren. Dat leidde tot de oprichting van het Kongthun Mae Khong Phaen Din (moeder van de natie) fonds. Meer dan 10.000 dorpen hebben al geld uit het fonds ontvangen.

– Tijdens twee invallen in Bangkok zijn 4.230 nagemaakte elektrische goederen ter waarde van 10 miljoen baht inbeslaggenomen en een Chinese man werd gearresteerd. De spullen met de merknamen Schneider en Mitsubishi waren gesmokkeld uit China.

– Weer een maandje extra, nu tot 31 juli, wordt er geen accijns geheven op diesel. De vrijstelling leidt tot lagere transportkosten en die hebben weer een gunstig effect op de kosten van levensonderhoud.

– Khanchit Thapsuwan, parlementslid voor Samut Sakhon, is formeel in staat van beschuldiging gesteld wegens de moord op de voormalige president van de Provincial Administration Organisation van Samut Sakhon. Die werd in december in een benzinestation doodgeschoten.

– Een 23–jarige Thaise is door een rechtbank in Ho Chi Minh City (Vietnam) veroordeeld tot de doodstraf. De vrouw werd vorig jaar oktober op de luchthaven van HCM aangehouden toen ze probeerde 3 kilo methamphetamine vanuit Benin het land binnen te smokkelen.

– Negen ministeries gaan om de tafel zitten om maatregelen te bespreken met het oog op de dreigende gevolgen van de eurocrisis voor de Thaise economie. Aanleiding is de aanvraag van Cyprus voor financiële steun en de verminderde credit rating van Spaanse banken.

Leden van het Central Wage Committee hebben al informeel gesproken over eventueel uitstel van de geplande verhoging van het minimumloon op 4 juli. Tot nu toe ondervindt de Thaise arbeidsmarkt nog geen gevolgen, omdat de industrie nog steeds herstellende is van de overstromingen van vorig jaar en niet op volle toeren draait.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

1 reactie op “Nieuws uit Thailand – 27 juni 2012”

 1. Frank zegt op

  De besluitvorming op tal van onderwerpen zijn niet alleen een probleem in Thailand.
  Kijk maar naar Europa..de politici zijn allemaal bang voor hun eigen (vergulde) stoel en
  voeren het motto: Liever een levende lafaard dan een dooie held.
  Het is zwemmen in een bad met stroop.

  Frank F


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website