Vier geparkeerd staande bedrijfswagens van dagblad en tv-station ASTV Manager zijn vannacht door een onbekende man beschoten. In elke wagen troffen de verslaggevers de volgende ochtend één kogelgat aan. Het leger, dat recent in de clinch lag met de krant, haast zich te verklaren niets met de schietpartij te maken te hebben. 

ASTV Manager-columnist Parnthep Pourpongpan, tevens woordvoerder van de People’s Alliance for Democracy (PAD, geelhemden), denkt dat de aanslag bedoeld was als dreigement, omdat de schutter ’s nachts heeft geschoten zonder klaarblijkelijk doel om iemand te raken. ‘We zijn al verscheidene keren eerder het doelwit geweest, maar dit was de eerste keer tijdens het bewind van de huidige regering.’

De schietpartij zou verband kunnen houden met een woordenstrijd tussen de krant en legerbevelhebber Prayuth Chan-ocha. De krant kritiseerde eerder de generaal vanwege diens houding in de Preah Vihear-zaak. Hij zou zich niet sterk genoeg maken voor de belangen van Thailand in de strijd om de betwiste 4,6 vierkante kilometer bij de tempel. De krant had ook kritiek op diens strategie in het Zuiden.

Prayuth reageerde door ASTV Manager een ‘lousy newspaper’ te noemen, waarop de krant terugsloeg met de opmerking dat de generaal op ‘een vrouw in haar maandstonde’ leek. Op 11 en 12 januari hielden soldaten een spontane protestdemonstratie voor het kantoor van de krant.  Prayuth gaf het beval daarmee te stoppen en bood zijn excuses aan. Hij zou ‘humeurig’ zijn geweest toen hij de krant aanviel.

De schoten vannacht werden opgemerkt door een bedrijfsbewaker, maar die dacht dat het geluid van verder weg kwam. De schutter is vastgelegd op camerabeelden. De politie is nu naar hem op zoek.

ASTV Manager is een fervent tegenstander van de huidige regering en oud-premier Thaksin. De krant is opgericht door Sondhi Limthongkul, een van de kernleiders van de PAD. In 2009 was hij het doelwit van een moordaanslag. Er werden 100 kogels op hem afgevuurd met een AK47 en M16, maar wonder boven wonder overleefde hij de aanslag. De daders zijn nooit aangehouden.

– En weer zijn Rohingya vluchtelingen onderschept. Vrijdagmiddag trof de politie te water in een boot bij het eiland Ra (Phangnga) 96 personen aan. Het was de derde groep Rohingya die in Phangnga is aangehouden, waarmee het totaal aantal in de provincie op 387 komt.

De nu aangehouden groep bestaat uit 62 mannen, 6 vrouwen en 28 kinderen. Ze waren sinds 1 januari onderweg en wilden via Thailand naar Maleisië reizen, waar hen goed betaalde banen in het vooruitzicht waren gesteld.

– Het Assumption College in Bang Rak (Bangkok) hervat maandag weer de lessen en niet op 1 februari, zoals aangekondigd. De sluiting was een reactie op een demonstratie van leraren, leerlingen en oud-leerlingen vrijdag tegen de geplande fusie van de lagere en middelbare school. Tevens eisten ze het ontslag van de directeur. Hij zou de reputatie van de school hebben beschadigd, en een toegezegde salarisverhoging zou niet zijn doorgegaan.

[De krant van gisteren gaf een andere lezing: de leraren waren bang dat hun salaris gekort zou worden na de fusie. In het bericht van vandaag wordt gemeld dat de leraren bang waren voor ontslagen, iets wat de krant gisteren niet noemde.]

– Met de sloop van de voormalige vrouwengevangenis in Chiang Mai is gisteren een aanvang genomen. Aan het begin van de middag werd een kleine ceremonie gehouden. Leden van de Rak Chiang Mai 51 groep hielpen arbeiders stenen te verwijderen uit de gevangenismuur en de gebouwen. Op de plaats van de gevangenis wordt een zogeheten Buddhamonthon, een religieus park, aangelegd. De nieuwe vrouwengevangenis bevindt zich aan de rand van de stad.

– Het Pollution Control Department (PCD) lijkt zich weinig aan te trekken van de opdracht van de bestuursrechter om de met lood verontreinigde Klity Creek met spoed te reinigen. De afdeling kiest vooralsnog voor ‘natural rehabilitation’, wat volgens bewoners en milieudeskundigen neerkomt op niets doen.

De PCD gaat een team naar de kreek in Kanchanaburi sturen om de loodconcentraties in water en sediment te meten. Daarna bepaalt ze een definitief standpunt. Volgens het hoofd van de PCD is natuurlijke rehabilitatie ‘een optie’. Wel wordt onmiddellijk begonnen met het opruimen van 1.200 van de 3.000 ton lood die bij de kreek ligt. De rest wordt volgend jaar verwijderd.

De bewoners hebben een juridische strijd van 9 jaar over de loodverontreiniging gevoerd. Twee weken geleden kende de rechter hen een schadevergoeding van 4 miljoen baht toe.

[ In het bericht staat dat het ‘lead processing house’ dat verantwoordelijk was voor de verontreiniging, nog steeds lood kan afvoeren naar de kreek. Maar de fabriek was toch in 1998 gesloten?]

– De beslissing van het OM om politieluitenant Theerayuth Ketmangmee niet te vervolgen wegens de jacht op beschermde dieren, en zijn gezelschap van acht anderen wel, heeft een storm van kritiek opgeroepen. Het Department of National Parks, Wildlife and Plant Conservation gaat een juridisch team op de zaak zetten.

Theerayuth en de anderen werden op 11 november in het Kaeng Krachan National Park aangehouden. Ze hadden wapens bij zich, een dode muis en honderd giant Asian river frogs. Volgens de politie was er niet voldoende bewijsmateriaal om Theerayuth ook te vervolgen. Het juridisch team gaat het parkhoofd helpen bewijsmateriaal tegen de politieofficier te verzamelen.

Theerayuth is hoofd van een verhooreenheid op het politiebureau van Pran Buri in de provincie Prachuap Khiri Khan.

– Zo’n vijfhonderd fietsers hebben gisteren aan de twee belangrijkste kandidaten voor het gouverneurschap in Bangkok een voorstel over fietsen aangeboden. Ze vragen hen zich in te zetten voor het promoten van fietsen als de meest praktische wijze van vervoer in Bangkok.

Het voorstel roept verder op het openbaar vervoer en de infrastructuur voor forenzen te verbeteren omdat de verkeerssituatie in de stad is verslechterd. Er moeten een veilig netwerk van fietspaden komen, autovrije zones voor voetgangers en meer parken.

De actie was een onderdeel van de campagne ‘Vote Bike 2013’ van de Green World Foundation, Bangkok City Campaign en de Thai Cycling for Health Association. Volgens Saranarat Kanjanavanit, secretaris-generaal van de Green World Foundation, heeft geen enkele kandidaat een heldere visie en commitment voor de stad.

Sukhumbhand Paribatra (Democraten) zei gisteren dat hij als gouverneur 28 fietsroutes met een totale lengte van 200 kilometer had gecreëerd.  Ook had hij 650 rioolputdeksels laten vervangen, die een gevaar voor fietsers opleverden. Hij beloofde nog eens 30 routes aan te leggen, wanneer hij op 3 maart wordt gekozen. En elke nieuwe weg krijgt een fietspad. Ook zijn belangrijkste rivaal, Pongsapat Pongcharoen (Pheu Thai), beloofde fietsen te promoten, wanneer hij de race wint.

– 66 procent van de respondenten in een peiling van Nida meent dat de subsidieregeling voor kopers van een eerste auto de belangrijkste oorzaak is van de verkeerscongestie in Bangkok. Mensen die vorig jaar een eerste auto kochten, krijgen de betaalde belasting terug. De regeling was een groot succes: 1,25 miljoen personen maakten aanspraak op de regeling.

Nida ondervroeg 1.500 personen van 18 jaar en ouder in alle 50 districten van Bangkok. Van hen schreef 19 procent de congestie toe aan verkeersovertredingen, 7 procent aan een ontoereikend openbaar vervoer, 3 procent aan mismanagement van gemeente en politie en 3 procent aan de uitbreiding van de stad en het toegenomen aantal inwoners.

Nida vroeg ook naar oplossingen. Beter openbaar vervoer, zei 43 procent; strengere controle op verkeersovertredingen, zei 34 procent en 8 procent koos voor hogere belastingen op auto’s.

– Bewoners van tambon Tha Sawan (Surin) hebben voor hun huizen rode shirts opgehangen, niet als teken dat ze supporter zijn van de roodhemdbeweging, maar om een geest af te schrikken. Sinds december zijn namelijk in het dorp tien ogenschijnlijk gezonde mannen overleden en volgens een medium is dat het werk van pee mae mai (widow ghost). Van deze geest is bekend dat ze verantwoordelijk is voor het ‘sudden unexpected death syndrome’. Die rode hemden helpen om haar af te schrikken. Artsen hebben overigens een andere verklaring; volgens hen zijn de mannen overleden aan ademhalingsproblemen.

Economisch nieuws

– De vlag kan uit bij de Thaise autoindustrie: Thailand is ’s werelds tiende autofabrikant dankzij de productie vorig jaar van 2,45 miljoen voertuigen, 68 procent meer dan in het jaar ervoor en sinds 51 jaar het hoogste aantal. Er werden 957.623 personenwagens geproduceerd (39 procent), 582 bussen van meer dan 10 ton en 1,49 miljoen trucks.
Ook de productie van motorfietsen zat in de lift, zij het niet zo spectaculair, met 3,14 miljoen stuks: 6,57 procent meer dan in 2011.

De binnenlandse autoverkoop bedroeg in 2012 1,43 miljoen voertuigen (plus 80,9 pct) en 2,13 miljoen motorfietsen (plus 6,11 pct).

– De Federation of Thai Industries (FTI) vindt dat de Bank of Thailand moet ingrijpen in de sterker wordende baht om de gevolgen voor de particuliere sector te verzachten. De komende week praat de FTI met de centrale bank. De FTI wijst erop dat de baht sinds 21 december met 3,13 procent tegen de dollar is gestegen, waardoor het de sterkste valuta in Azië is na de Japanse yen. De voorstellen van de FTI laat ik onvermeld, want die zijn erg technisch.

De FTI doet ook een beroep op de Board of Investment. Diemoet met meer stimulansen komen om bedrijven te bewegen in het buitenland te investeren. De regering wordt opgeroepen haast te maken met de mega-infrastructurele projecten. De toegenomen kapitaaluitstroom kan dan de Thaise valuta stabiliseren.

De president van de Siam Cement Group verwacht dat de opwaartse trend van de baht de komende twee maanden aanhoudt, omdat enorme hoeveelheden kapitaal in de wereldmarkt naar de groeiende economieën van Azië blijven stromen. SCG voelt als netto exporteur de gevolgen van de sterkere baht.

– Het twee maanden geleden geïntroduceerde nieuwe cola-merk ‘est’ claimt dat het nu al Pepsi en Big Cola heeft ingehaald en na Coca Cola (marktaandeel 55 pct) een marktaandeel van 19 procent heeft. Circa 80 procent van de restaurants die eerst Pepsi verkochten, is overgelopen naar Sermsuk, de producent van est, die een sterk distributienetwerk van 200.000 punten heeft.

Sermsuk heeft nu ook vier nieuwe smaken geïntroduceerd: sinaasappel, aardbei, cream soda en lemon lime. Sermsuk positioneert de vier nieuwe smaken als een modieuze softdrink. Het bedrijf richt zich op dynamische teenagers met een online lifestyle die de trendsetters in hun leeftijdsgroep volgen.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website